To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Sebastian Uznański

Sebastian - 12 Lipca 2006, 18:45

Ech... Teraz już nie będę mógł się zasłaniać że pisarz niedoceniany, tylko dla wybranych, może elitarny albo coś... Wcześniej tak mogłem, teraz się nie da... Cholercia :)
A na poważnie...
Dziękuje wszystkim za nominacje do " Nautka" :) Pisałem dla Was przez te kilka lat i dostałem teraz istotną dla mnie informacje, że jest to dla Was coś ważnego, interesującego, lub choć zapewnia niezłą rozrywkę.
Pisanie wbrew pozorom męczy, paluchy bolą od klawiatury, nafaszerowany wizjami umysł jest zmęczony, a jedyne co się widzi to pokryty czarnymi zygzakami ekran monitra... Można by sobie ponarzekać... Ale gdy się dowiaduję, że kogoś to poruszyło na tyle by wysłać swego esemesa właśnie na mnie... To jednak wspaniale być twórcą. Dziękuje wam. i składam serdeczne gratulacje pozostałym laureatom.
No, cieszę się po prostu, cieszę strasznie i przeokropnie... :D :D :D :D :D :D

Pako - 12 Lipca 2006, 18:57

Kurczę... już z dwa tygodnie chodzę z myślą, żęby napisać tu parę słów i zawsze zapominam. Teraz pamiętam :)
Nie kupujcie lalek barbie :) TO jest to :) Fajne opowiadanie, umieszczone w świecie lalek. Ale także w naszym świecie. Ciekawie napisane, przemyślane chyba... no ogólnie mi się podobało :) Gratki :)

hrabek - 13 Lipca 2006, 09:36

Gratulacje, Sebastianie. Wsrod tylu znanych autorow, ktorzy pisali w zeszlym roku, znalazles sie w najlepszej piatce. To rzeczywiscie spore wyroznienie, ale jak najbardziej zasluzone. Od pierwszego posta w twoim watku wiedzialem, ze beda z ciebie ludzie :)
Sebastian - 13 Lipca 2006, 13:42

Pako
Cytat
Nie kupujcie lalek barbie :) TO jest to :) Fajne opowiadanie, umieszczone w świecie lalek. Ale także w naszym świecie. Ciekawie napisane, przemyślane chyba... no ogólnie mi się podobało

Nie chwaląc się, mój debiucik

Dzięki count za te słowa, prawda że Twoje zdania pełne otuchy i wiary w moją twórczość były od początku tego forum

Pako - 13 Lipca 2006, 15:06

debiut... hmm.. jak na debiut to jeszcze lepiej to oceniam :) Bo mi się podobał o:) Jeśli następne też są takie dobre, to czekam z niecierpliwością, aż kiedyś się do nich dokopię ;)
Henryk Tur - 13 Lipca 2006, 16:11

Sebastian napisał/a
Pako
Cytat
Nie kupujcie lalek barbie :) TO jest to :) Fajne opowiadanie, umieszczone w świecie lalek. Ale także w naszym świecie. Ciekawie napisane, przemyślane chyba... no ogólnie mi się podobało

Nie chwaląc się, mój debiucik

Dzięki count za te słowa, prawda że Twoje zdania pełne otuchy i wiary w moją twórczość były od początku tego forum

Zaraz chłopaki walną niedźwiedzia :lol:

Sebastianie - wygraj w imię fantastyki !

hrabek - 13 Lipca 2006, 19:44

Heniek: a ty co zazdrosny? Za te wszystkie opowiadania i spedzony przy nich czas z checia walne jednego niedzwiedzia, a za Czas Utraconych Chwil ma u mnie flaszke do odbioru w dowolnym momencie zycia :)

Czekam na powiesc... Podobno juz niedlugo :)

Sebastian - 13 Lipca 2006, 20:15

Pako
Cytat
Jeśli następne też są takie dobre, to czekam z niecierpliwością, aż kiedyś się do nich dokopię ;)

To już zależy od Ciebie :)
Henryk Tur
Cytat
Sebastianie - wygraj w imię fantastyki !

Niech ktoś skoczy po piwo dla tego dobrego czlowieka :)
A na poważnie
Nie wygram, nie w tym roku, tego jednego jestem pewien. Konkurencja za mocna, ja za cienki. Dziś wystarczy mi nominacja i wiem, że nie będzie więcej. Ale za rok... Możesz wtedy wykrzyknąć to hasło Henryku, a nóz się uda?
count
Cytat
a za Czas Utraconych Chwil ma u mnie flaszke do odbioru w dowolnym momencie zycia :)

he, he, he... :D
Cytat
Czekam na powiesc... Podobno juz niedlugo :)

Prawde rzekłeś...

Henryk Tur - 13 Lipca 2006, 22:15

count napisał/a
za Czas Utraconych Chwil ma u mnie flaszke do odbioru w dowolnym momencie zycia :)

Dołączam drugą flachę.
No to możemy zmawiać się na Ochlaj im. S. Uznańskiego :twisted:
- Sebastian postawi klina i będzie o.k. -

Sebastian napisał/a
Nie wygram, nie w tym roku, tego jednego jestem pewien. Konkurencja za mocna, ja za cienki. Dziś wystarczy mi nominacja i wiem, że nie będzie więcej. Ale za rok... Możesz wtedy wykrzyknąć to hasło Henryku, a nóz się uda?

Pesymista się znalazł. :wink:

Pako - 14 Lipca 2006, 09:10

Cytat
a nóz się uda

Ha! będę się czepiał!
a nUż się uda :) Nóż to się w kieszeni może otworzyć ;)
Wiem, żę się czepiam, ale to słówko, czy raczej zwrot, lubię :twisted:

Henryk Tur - 14 Lipca 2006, 09:19

Mi właśnie o nóż chodziło.
A nóż, a widelec - takie powiedzenie.

hrabek - 14 Lipca 2006, 09:32

Cytat
Sebastian
Prawde rzekłeś...

Ha, a jakies blizsze informacje? Moze masz konkretna date, tudziez przedzial dat, kiedy to sie ukaze? Bedzie jakas kampania reklamowa wczesniej (chociazby w postaci wykupionej polowy strony w SFFiH, czy jakims innym pismie fantastycznym), zeby bylo chociaz wiadomo jak okladka wyglada i ze to juz nalezy empiki straszyc?

Pako - 14 Lipca 2006, 09:52

Henryk - w takim razie ok :)
Sebastian - 14 Lipca 2006, 09:52

Wedle tego co obecnie wiem, najbardziej prawdopodobnym termniem premiery Żałując za jutro jest październik-listopad aczklwiek dwa tygodnie poślizgu w obie strony od tego przedziału też są możliwe. Miejmy nadzieje, nie więcej. Kampania reklamowa ma być, do okładki się pewnie właśnie zabierają...
Aczkolwiek przed powieścią czeka nas nie byle jaki przystanek literacki na osłodę... Czy MATKA GROMÓW zelektryzuje wszystkich, czy będzie piorunujące wrażenie? A może zapomnimy o niej błyskawicznie? Przekonamy się już wkrótce.

hrabek - 14 Lipca 2006, 10:09

A mozesz uchylic rabka tajemnicy i powiedziec, czy Matka Gromow bedzie podobna do Pani Igiel, czy bedzie to zupelnie cos innego?
Sebastian - 14 Lipca 2006, 10:43

Wiesz, to będziecie mogli sami ocenić... Mi trudno.
nieduży spoiler, kto nie chce, nie czyta
Największą różnicą będzie niespotykana wcześniej w mojej twórczości komplikacja intryg i spisków. Dotąd z uwagi na niepozorną długość formy literackiej - opowiadania mogłem sobie pozwolić jedynie na pewne skromne próbki, dobry spisek musi się rozpędzić na dziesiątkach stron, potrzebne są różne frakcje, wiele zindywidualizowanych postaci
A podstępy, knucie, dworskie intrygi, walka o władzę - zawsze to bylo dla mnie wyzwaniem i pisząc to czułem się w swoim żywiole
Inna róznica: "Pani igieł" była krótka. "Matka gromów" nie jest.
A reszta różnic? Zobaczycie sami. Chyba jednak jeszcze kilka będzie :lol:
:lol: :lol:

hrabek - 14 Lipca 2006, 10:53

No to juz ostrze zeby!

Przypomij mi jeszcze mniej wiecej kiedy i w jakim pismie sie spodziewac? A nie, to zdaje sie mialo byc w jakiejs ksiazkowej antologii. Fabryka Slow? Dobrze kojarze? Ale daty i tak nie pamietam...

Sebastian - 14 Lipca 2006, 10:56

Burza, która zakończy to lato, nie będzie zwykłą burzą. Zwać ją będą Matką gromów
hrabek - 14 Lipca 2006, 11:08

Opanowala cie mania starych czarodziejow - nikt nie rozumie, co mowia :P
Nie mozesz normalnie odpowiedziec, tak prosciutko dla prosciutkich ludzikow? Musisz walic zagadkami, pompatycznym tonem rodem z fantasy lub z tylnej strony okladki najnowszego horroru Guy'a N. Smitha?

Sebastian - 14 Lipca 2006, 11:14

Raz na sto pięćdziesiat postów mogę być czarodziejem i mwić zagadkami :)
termin Ci podałem

Fidel-F2 - 14 Lipca 2006, 11:59

lubię spiski, szpiegów i knucia znaczy trza szykować mamonę.
Godzilla - 14 Lipca 2006, 13:25

Matka gromów, ładne arabskie imię. Umm ar-Ru`ud :wink:
Agi - 14 Lipca 2006, 14:08

Sebastianie, gratuluję nominacji do nagrody. Z dużą radością czytam twoje teksty!
:bravo

agrafek - 14 Lipca 2006, 14:35

To i ja się dołączę do gratulacji. A teraz zaczekamy na przyszły tekst :D
Sebastian - 15 Lipca 2006, 10:24

count
Cytat
zeby bylo chociaz wiadomo jak okladka wyglada

Ale za to wiadomo już jak wygląda okładka antologii tematycznej FS - Matki gromów. Mój tekst znajdzie się najprawdopodobniej w tomie pierwszym. Ciekawi, znajdą na stronie fabryki
Godzilla
Cytat
Matka gromów, ładne arabskie imię. Umm ar-Ru`ud :wink:

Ale fajnie... Super! a jak będzie po arabsku "Czas utraconych chwil"? Albo "Pani igieł" i co najważniejsze "Dziewczynka i bobołaki" :lol: :lol:
Henryk Tur
Cytat
Pesymista się znalazł. :wink:

Przekonasz się Henryku, że realista :wink: A zabarwiony optmzme za rok też jest Nautek! :D :D

Wszystkim dziękuje za gratulacje :)

gorat - 23 Lipca 2006, 14:47

Godzilla, prosimy ładnie :mrgreen: Może bez bobołaków, takiej inwencji to jednak nie trzeba? ;)
Godzilla - 24 Lipca 2006, 14:36

Hmm... tu w robocie odpowiedniego słownika nie mam, muszę pamiętać, żeby w domu sprawdzić. Za bobołaki nie ręczę :wink:
Godzilla - 24 Lipca 2006, 22:41

Sebastian:
Cytat
a jak będzie po arabsku Czas utraconych chwil? Albo Pani igieł i co najważniejsze Dziewczynka i bobołaki?

Proszę bardzo:
Czas utraconych chwil: Zaman al-lahadhat al-mafquda
Pani igieł: Sahibat al-ibar
Dziewczynka i bobołaki (he he): Al-bint wa-l-bobolakat :mrgreen:

Sebastian - 25 Lipca 2006, 09:04

Ale jazda! Tłumaczą mnie za życia na arabski :lol: Tak to chyba nawet Sapkowski nie ma :D Tylko czy język jest poprawny politycznie?
Najbardziej mi się z tej trójki podoba "Pani igieł", tak melodyjnie brzmi. "Czasu utraconych" nie potrafie wymówić, próbowałem. Płynnie nie potrafie i mi się język obija o podniebienie oraz zębiska. Czyli jak mnie arabskie pismo SF poprosi o opowiadanie to "Czas" odpada, ale za to "Matka gromów" zrobi furrore...
Godzilla wzbogaciłaś przy okazji obcy język o piękne i wiele niosące ze sobą słowo "bobolakat". Powinni ci jakiś pomnik postawić na pustyni albo chociaż wycieczke objazdową zafundować
Teraz sobie pluję w brodę, że wcześniej nie zapytałem jak będzie epicka powieść Żałując za jutro

Godzilla - 25 Lipca 2006, 09:35

Kurczę, to gorzej, bo musiałabym głębiej po słownikach pogrzebać. Mam nadzieję że mój stary słowniczek rosyjsko-arabski zawiera tak skomplikowaną konstrukcję jak "żałować za coś". Po latach zapomina się nawet bardzo proste rzeczy.

"Czas utraconych" faktycznie wygląda dość skomplikowanie. No to słowo wyjaśnienia: w dwóch pierwszych słowach akcentuje się ostatnią sylabę, w trzecim drugą od końca. "Dh" w "lahadhat" to dźwięk podobny do "th" w angielskim "there" (podobny, ale nie taki sam :mrgreen: ), a jak się wymawia "h" w tym wyrazie, to osobna sprawa, z tego musi przemaglować lektor z dobrą dykcją :mrgreen: . "Q" w "mafquda" jest podobne do naszego "k". Są jeszcze samogłoski długie i krótkie, i uwzględniając ten szczegół, należałoby napisać: "Zamaan al-lahaadhaat al-mafquuda".

No, choroba, i co ja narobiłam, teraz jest jeszcze gorzej :?
:mrgreen:

Partner forum