To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Chal-Chenet - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:03

Nutzz, folklor, owszem, pierwsze albumy. Ale Conquer to już łojenie w stylu Sepultury, triumfalny powrót metalu w muzyce Maxa. Moim zdaniem jedna z najlepszych płyt ubiegłego roku.
Nutzz - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:08

Ja tak średnio Sepulturę trawię.
Mają owszem świetne kawałki np. Roots, bloody roots, ale znakomita większość to bezsensowna kakofonia. W Soulfly jest z tym lepiej, przynajmniej słychać wyraźną ścieżkę melodyczną no i jakąś koncepcję.
A Conquer nie miałem jeszcze okazji słyszeć.

Ozzborn - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:14

Ja się niestety zatrzymałem na 3~
Chal-Chenet - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:37

Ozzborn, potem jest lepiej z każdym albumem.
Nutzz, normalnie nie wierzę! Profan! :twisted: ;P:

Nutzz - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:42

Chal, uwierz!
Mam gust skrzywiony przez 6 lat edukacji muzycznej! :twisted:

Ozzborn - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:42

A ja słyszałem, że Prophecy jest słabe...
Wygląda, że muszę się przekonać nausznie.

Chal-Chenet - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:43

A to rozumiem, ja mam ucho zdepnięte, to mi pewnie oczywiste niedociągnięcia muzyków wydają się być muzyką niebios. :D

Edit. Ozzborn, przekonaj się sam, ale najlepsze jest jeszcze później. Dark Ages i Conquer.

Nutzz - 15 Wrzeœśnia 2009, 11:45

Dlatego też niektóre metalowe klasyki kompletnie mi nie podchodzą.
Kurka... z resztą jakby mnie teraz dawny dyrektor albo dyrygent spotkali to bym skończył marnie :mrgreen:

Dark Ages może być ;)

Ozzborn - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:07

Nutzz, a ty poza akordełonem na czym śmigasz jeszcze? Pianino obstawiam o bo to podstawa, a coś jeszcze?

W takim razie się zapoznam z dalszymi Sołflajami.

Chal-Chenet - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:08

Zdaj relację z wrażeń. ;)
Nutzz - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:13

Ozzborn napisał/a
Nutzz, a ty poza akordełonem na czym śmigasz jeszcze? Pianino obstawiam o bo to podstawa, a coś jeszcze?

Oczywiście wszystko co ma klawisze, oprócz tego jeszcze gitara (marnie wprawdzie i nie akordami, ale klasycznie - wolno to idzie bo grając analizuję nuty i odległości między nimi i liczę półtony - 1 próg = 1 półton, taki sposobem, jeśli tylko znam zasady działania instrumentu to jestem w stanie jako tako, po dłuższej posiadówce zagrać na każdym ;) )
Jedyne co nigdy mi nie szło to perkusja :F Koordynacja stóp i rąk na raz to dla mnie za dużo.

Ozzborn - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:30

Fajowo, ja to strasznie ubolewam, że mnie nie posłali do szkoły muzycznej. Ino 3 lata chodziłem do ogniska muzycznego na klawisz (kiepsko prowadzony, nie chciałem) i jako tako brzdąkam akordami na gitarze i tak se gram na basie.
Najbardziej do tego mi brakuje teorii.

Nutzz - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:37

Ale ciekawą sprawą jest to, że osoby kształcone rzadko kiedy potrafią improwizować, natomiast samouki, mają to jakby z przyrodzenia ;)
Np. ja jestem rzemieślnikiem w ścisłym znaczeniu tego słowa - bez nut nie pojadę, ew. mogę sobie spisać utwór ze słuchu.
Natomiast, dasz takiemu samoukowi jakiś temat muzyczny i proszę - za chwilę masz masę wariacji. Ja sam, żeby jakoś formę dzieła muzycznego zmienić to zaraz muszę rozpisywać sobie to na przewroty, pasaże ew. chromatki. itp :P Tego właśnie zazdroszczę. Zawsze i wszędzie ogranicza mnie kształcenie i nie potrafię się z tego sam wyrwać -__-"

Ozzborn - 15 Wrzeœśnia 2009, 12:51

Coś w tym jest... ale jest i na to rada. Pewien mój znajomy - profesjonalny basista, po prestiżowej niemieckiej szkole wykształcony muzycznie, że hej, stwierdził, że żeby dobrze improwizować trzeba nauczyć się nucić to co się gra tak, żeby później można było grać to co się nuci. A wg mnie nucenie to najbardziej naturalny sposób improwizacji. Ot i tyle.
Chal-Chenet - 15 Wrzeœśnia 2009, 14:54

Jak ktoś lubi Opeth, polecam tę piosenkę: http://www.youtube.com/watch?v=NOK6Dw98CZs
To kawałem z albumu "AngL" Ihsahna, byłego wokalisty Emperor, zaśpiewał tu gościnnie Åkerfeldt. Połączenie z wokalem Ihsahna daje świetny efekt. Znakomity kawałek.

Ozzborn - 15 Wrzeœśnia 2009, 15:44

Ja lubiem :D Ale posłucham sobie później, bo mi przyjemnie się siedzi Budgie aktualnie ;P:

edytka: posłuchałem - wcale niezły numer!

ketyow - 15 Wrzeœśnia 2009, 20:39

I ja lubię, ale tego albumu nie mam. No i niestety jestem na forum z lapka, to sobie teraz nie posłucham, bo z głośniczków jakieś trzaski co najwyżej pójdą ;)
Chal-Chenet - 15 Wrzeœśnia 2009, 20:42

Ozzborn napisał/a
posłuchałem - wcale niezły numer!

Nu. jak dla mnie mistrzostwo. Ihsahnowi widać dobrze wychodzą eksperymenta i odejście od blacku.

Memento - 17 Wrzeœśnia 2009, 22:06

O - peta spróbowałem kiedyś trzy utwory i nie podeszło. Mikaela Åkerfeldta po stokroć bardziej wolę w Bloodbath. 8)

Najszlo mnie na Majstra Od Tapet Motylicy. napster, napster where`s the cash that I`ve been after? :lol: A tak całkiem serio to Battery rlz. 8)

Chal-Chenet - 17 Wrzeœśnia 2009, 23:12

Jak kto lubi Rammsteina, to wypuścili nowe video.

+18!

Hubert - 18 Wrzeœśnia 2009, 16:14

Zdobyłem i przesłuchałem Recapturing the Banjo Otisa Taylora. Połowa utworów to takie ucieszne country, ale potem zaczyna się porządny blues z cudownym Ten million slaves na czele :)
Chal-Chenet - 19 Wrzeœśnia 2009, 16:53

Nowy Paradise Lost. Na razie w streamingu.
Dobre jest!

Nutzz - 19 Wrzeœśnia 2009, 21:38

Six Feet Under i płyta Graveyard Classics 2
hie hie hie, nawet lepsze od jedynki :D

Chal-Chenet - 19 Wrzeœśnia 2009, 22:30

To jest zdaje się całe "Back in Black", czy się mylę?
Nutzz - 19 Wrzeœśnia 2009, 22:35

Hmmm... Między innymi.
Chal-Chenet - 19 Wrzeœśnia 2009, 22:39

Hmmm, zdawało mi się, że ta część to przerobiona cała tamta płyta Australijczyków...
Nutzz - 19 Wrzeœśnia 2009, 22:41

A nie wiem czy cała, musiałbym gdzieś sprawdzić.
Niemniej Covery w wykonaniu SFU zawsze mnie rozbrajają :)

Chal-Chenet - 19 Wrzeœśnia 2009, 22:43

Co prawda to prawda. :D
Nutzz - 19 Wrzeœśnia 2009, 22:45

Stepping Stone :mrgreen:
Yaga - 20 Wrzeœśnia 2009, 15:03

Chal-Chenet napisał/a
Jak kto lubi Rammsteina, to wypuścili nowe video.

+18!

Jadę na koncert do Spodka i tak się zastanawiam, co się będzie działo na scenie jak to będą grać. Lol. Może będzie ciekawie ;)

Partner forum