To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 15:06

Haaaa! Widzicie teraz dlaczego razem nas widzicie! (Na aviku) bo u mnie takaż procedura bigośna funkcjonuje. Jedność dusz to mało, jedność smaków - o to jest to!
dareko - 18 Grudnia 2008, 15:10

Kruk Siwy napisał/a
JAKIEJ KAPUSTY UŻYWACIE DO SPORZĄDZENIA BIGOSU?

Kiszonej oczywiscie :) Czasem, jak wychodzi za kwasno, dorzucam troche slodkiej.

Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 15:12

Stosowanie wyłącznie kiszonej uważam za brak finezji. Nie powiem, zjem. Ale choćby dla zasady sobie posłodzę hihihi!
dalambert - 18 Grudnia 2008, 15:14

dareko, jak to zdecydowanie reguluję cebulką i śliwkami , ale rzecz z gatunku degustibusów, acz w czasach Gastronomii Sterowanej spotkałem się z Bigosem z słodkiej kapusty na pomidorach - HORRENDUMMMM
Przynajmniej tak tę / niezła zresztą kapustę z pomidoramy nazywano w owej knajpie brrr :?

Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 15:16

Na czym polega skotkanie się bigosem? Czy to aby młodzież do lat osiemnastu może oglądać?

No i poprawił i wykastrował mnie elektronicznie (w odróżnieniu od operacji skalpelem albo chemią).

dalambert - 18 Grudnia 2008, 15:44

Kruk Siwy, skotkanie z Bigosem jest wtedy gdy baraninki czyli skota / skrót skręcony od skopa/ używasz Bigos zacnie acz z umiarem nią wzbogacając :) ,
możliwość druga - "bigos" - sł.kap i pom. ulubione danie załóg SKOTów.
możliwość trzecia - / nie polecam/ Kot w Bigosie :P
możliwość czwrta = Co się Waść literówek czapiesz :!: :!: :!:

merula - 18 Grudnia 2008, 16:06

ja też używam mniej więcej pól na pół. tyle, że czasem dla wygody gotuję razem.
Fidel-F2 - 18 Grudnia 2008, 16:20

dalambert napisał/a
ale uprzedzam POMIDORÓW w BIGOSIE nie toleruje
tu sie nie mogę zgodzić, bigos bez pomidorów jest kulawy no i wyłącznie z kiszonej ale ja lubię kwas, jak ugotuję ogórkową to czasem rodzina odmawia konsumpcji twierdząc, że ryja wykręca
Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 16:57

dalambert, w kwestii literówek nie mylić z litrówkami - tylko wtedy gdy są zabawne.
A propos dobra wódeczka pod bigosik ech... rozmarzył się.

dalambert - 18 Grudnia 2008, 19:36

Kruk Siwy, dopasotowujemy derenióweczkę będzie na Święta :P
merula - 18 Grudnia 2008, 20:38

ale z łyka byście dla mnie zostawili, co?
dalambert - 18 Grudnia 2008, 21:06

merula, jakiego łyka , serdeńko z Tobą to setnie popojemy, sama wiesz dlaczego :lol:
Rafał - 19 Grudnia 2008, 08:08

A u mnie karpik już pływa sobie w wannie, o!
Fidel-F2 - 19 Grudnia 2008, 12:03

znaczy do świąt brudny chodzisz
Rafał - 19 Grudnia 2008, 12:09

Mam jeszcze co prawda obok wanny kabinę prysznicową oraz druga łazienkę na poddaszu, ale i tak mu dzisiaj łeb mu urżnę i flaki wypruje.
Fidel-F2 - 20 Grudnia 2008, 06:32

dostałem do zestawu Pepsi Mountain Dew w gratisie, rany, co za mydło
Ziemniak - 20 Grudnia 2008, 12:12

Będziesz je jadł? :twisted:
dalambert - 20 Grudnia 2008, 12:23

Fidel-F2 napisał/a
Pepsi Mountain Dew

Co to za swiństwo ? :?:

Adanedhel - 20 Grudnia 2008, 12:25

Rafał napisał/a
A u mnie karpik już pływa sobie w wannie, o!

Takoż i u mnie. Na dodatek kotka nie wychodzi z łazienki. Dziwne.

Fidel-F2 - 20 Grudnia 2008, 12:26

dalambert napisał/a
Pepsi

bardzo smaczna orenżadka
dalambert napisał/a
Mountain Dew

mydlana orenżadka

dalambert - 21 Grudnia 2008, 16:49

Cztery pierniczki upieczone -
dwa z daktylami
i ze śliwkami
i z ogromnymi rodzynkami....jak Święta to Świeta :wink:
Trzeba bylo z tydzień temu , ale i tak dobrze, że
:lol:
Agi modzie drogi przestaw to do Kaszaki, chociaż i w duszy pierniczki grać potrafią :P

Rafał - 22 Grudnia 2008, 08:34

Dawajcie przepisy świąteczne.

Otwieram karpiem po naszemu. Karpia kąpać min.dobę w wannie, ukatrupić, w dzwonka posiekać, a dzwonka panierowane bułką, doprawione tylko pieprzem i solą na oleju podsmażyć, ale bez przesady. Kilo cebuli na 1 karpia karpia w talarki pokroić, dzwonka karpia ułożyć na grubej warstwie cebuli, obłożyć i zakryć cebulą w brytfannie i z godzinkę dusić pomalutku w piekarniku. Poezja.

Brytfanna powinna być żeliwna, w środku emaliowana, a piekarnik żaden gazowy ani elektryczny tylko normalny, w piecowy, idealnie byłoby drewnem palić.

ihan - 22 Grudnia 2008, 09:38

Najlepszy przepis na pyszne dania świąteczne: trochę gotówki, ekologiczna torba i na zakupy do Almy.
Rafał - 22 Grudnia 2008, 09:47

A kto to jest Alma?
ihan - 22 Grudnia 2008, 09:51

Alma to była Krakchemia, delikatesy z jedzeniem też z wyższej półki. Tarnowska ma garmażerkę z miejscowego Grubcia, mniam
Rafał - 22 Grudnia 2008, 10:35

I dowożą do domu po zamówieniu internetowym jak widzę. Ale to smutne w sumie, chyba nie o to chodzi.

A w tym roku na święta robię jeszcze pieczeń z karkówki. Jak największy kawał karkówy, min 2-3 kg nacinam gęsto krzyżowo na 1-0,5 cm i wcieram posiekany czosnek, sól i kminek. Leży sobie natarte min.dzień, aż puści soki i sie przegryzie pod przykryciem, a potem obsmażam na super gorącym oleju i to szybko i mocno, aż pryska olej po całej kuchni. Cała powierzchnia ma się ściąć. Potem mięcho ląduje na największej blaszce, obkładam czym chata bogata, full cebuli, pieczarki, ziemniaki w talarki, co mi tam przyjdzie do głowy i co mam pod reką ( pod koniec pieczenia dodaję często warzywa (roz)mrożone) i sporo oleju. Piecze się to ze 2 h. Re-we-la-cja.

Fidel-F2 - 22 Grudnia 2008, 10:38

Rafał, taka wielka karkówka to raczej nie jest mistrzostwo świata, lepiej dwie 1,5kg.
Rafał - 22 Grudnia 2008, 10:45

A małe nie wysuszą się szybciej? Duża dochodzi pomalutku, ale wieeelki plaster mięcha na talerzu robi wrażenie :D
merula - 22 Grudnia 2008, 10:46

a mnie się chce średnio, jak zrobię coś ekstra to dzieci kręcą nosami, więc, żeby się nie denerwować tym razem wybieram prostotę. marynują mi się szyneczka i łopatka, będą upieczone, oraz odnóża kurczaka, które młodzież pochłonie z zachwytem. i będzie szybko, łatwo i w przyjemnej, świątecznej atmosferze. :mrgreen:
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2008, 10:53

Rafał, to trzeba tak robić, żeby się nie suszyły ale mięso z mniejszej karkówki będzie na pewno lepsze
Rafał napisał/a
ale wieeelki plaster mięcha na talerzu robi wrażenie
no właśnie...., no właśnie.... raczej złe wrażenie robi, przynajmniej na mnie


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group