Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 15:06
Haaaa! Widzicie teraz dlaczego razem nas widzicie! (Na aviku) bo u mnie takaż procedura bigośna funkcjonuje. Jedność dusz to mało, jedność smaków - o to jest to!
dareko - 18 Grudnia 2008, 15:10
| Kruk Siwy napisał/a | | JAKIEJ KAPUSTY UŻYWACIE DO SPORZĄDZENIA BIGOSU? |
Kiszonej oczywiscie Czasem, jak wychodzi za kwasno, dorzucam troche slodkiej.
Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 15:12
Stosowanie wyłącznie kiszonej uważam za brak finezji. Nie powiem, zjem. Ale choćby dla zasady sobie posłodzę hihihi!
dalambert - 18 Grudnia 2008, 15:14
dareko, jak to zdecydowanie reguluję cebulką i śliwkami , ale rzecz z gatunku degustibusów, acz w czasach Gastronomii Sterowanej spotkałem się z Bigosem z słodkiej kapusty na pomidorach - HORRENDUMMMM
Przynajmniej tak tę / niezła zresztą kapustę z pomidoramy nazywano w owej knajpie brrr
Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 15:16
Na czym polega skotkanie się bigosem? Czy to aby młodzież do lat osiemnastu może oglądać?
No i poprawił i wykastrował mnie elektronicznie (w odróżnieniu od operacji skalpelem albo chemią).
dalambert - 18 Grudnia 2008, 15:44
Kruk Siwy, skotkanie z Bigosem jest wtedy gdy baraninki czyli skota / skrót skręcony od skopa/ używasz Bigos zacnie acz z umiarem nią wzbogacając ,
możliwość druga - "bigos" - sł.kap i pom. ulubione danie załóg SKOTów.
możliwość trzecia - / nie polecam/ Kot w Bigosie
możliwość czwrta = Co się Waść literówek czapiesz
merula - 18 Grudnia 2008, 16:06
ja też używam mniej więcej pól na pół. tyle, że czasem dla wygody gotuję razem.
Fidel-F2 - 18 Grudnia 2008, 16:20
| dalambert napisał/a | | ale uprzedzam POMIDORÓW w BIGOSIE nie toleruje | tu sie nie mogę zgodzić, bigos bez pomidorów jest kulawy no i wyłącznie z kiszonej ale ja lubię kwas, jak ugotuję ogórkową to czasem rodzina odmawia konsumpcji twierdząc, że ryja wykręca
Kruk Siwy - 18 Grudnia 2008, 16:57
dalambert, w kwestii literówek nie mylić z litrówkami - tylko wtedy gdy są zabawne.
A propos dobra wódeczka pod bigosik ech... rozmarzył się.
dalambert - 18 Grudnia 2008, 19:36
Kruk Siwy, dopasotowujemy derenióweczkę będzie na Święta
merula - 18 Grudnia 2008, 20:38
ale z łyka byście dla mnie zostawili, co?
dalambert - 18 Grudnia 2008, 21:06
merula, jakiego łyka , serdeńko z Tobą to setnie popojemy, sama wiesz dlaczego
Rafał - 19 Grudnia 2008, 08:08
A u mnie karpik już pływa sobie w wannie, o!
Fidel-F2 - 19 Grudnia 2008, 12:03
znaczy do świąt brudny chodzisz
Rafał - 19 Grudnia 2008, 12:09
Mam jeszcze co prawda obok wanny kabinę prysznicową oraz druga łazienkę na poddaszu, ale i tak mu dzisiaj łeb mu urżnę i flaki wypruje.
Fidel-F2 - 20 Grudnia 2008, 06:32
dostałem do zestawu Pepsi Mountain Dew w gratisie, rany, co za mydło
Ziemniak - 20 Grudnia 2008, 12:12
Będziesz je jadł?
dalambert - 20 Grudnia 2008, 12:23
| Fidel-F2 napisał/a | | Pepsi Mountain Dew |
Co to za swiństwo ?
Adanedhel - 20 Grudnia 2008, 12:25
| Rafał napisał/a | | A u mnie karpik już pływa sobie w wannie, o! |
Takoż i u mnie. Na dodatek kotka nie wychodzi z łazienki. Dziwne.
Fidel-F2 - 20 Grudnia 2008, 12:26
bardzo smaczna orenżadka
| dalambert napisał/a | | Mountain Dew |
mydlana orenżadka
dalambert - 21 Grudnia 2008, 16:49
Cztery pierniczki upieczone -
dwa z daktylami
i ze śliwkami
i z ogromnymi rodzynkami....jak Święta to Świeta
Trzeba bylo z tydzień temu , ale i tak dobrze, że SĄ
Agi modzie drogi przestaw to do Kaszaki, chociaż i w duszy pierniczki grać potrafią
Rafał - 22 Grudnia 2008, 08:34
Dawajcie przepisy świąteczne.
Otwieram karpiem po naszemu. Karpia kąpać min.dobę w wannie, ukatrupić, w dzwonka posiekać, a dzwonka panierowane bułką, doprawione tylko pieprzem i solą na oleju podsmażyć, ale bez przesady. Kilo cebuli na 1 karpia karpia w talarki pokroić, dzwonka karpia ułożyć na grubej warstwie cebuli, obłożyć i zakryć cebulą w brytfannie i z godzinkę dusić pomalutku w piekarniku. Poezja.
Brytfanna powinna być żeliwna, w środku emaliowana, a piekarnik żaden gazowy ani elektryczny tylko normalny, w piecowy, idealnie byłoby drewnem palić.
ihan - 22 Grudnia 2008, 09:38
Najlepszy przepis na pyszne dania świąteczne: trochę gotówki, ekologiczna torba i na zakupy do Almy.
Rafał - 22 Grudnia 2008, 09:47
A kto to jest Alma?
ihan - 22 Grudnia 2008, 09:51
Alma to była Krakchemia, delikatesy z jedzeniem też z wyższej półki. Tarnowska ma garmażerkę z miejscowego Grubcia, mniam
Rafał - 22 Grudnia 2008, 10:35
I dowożą do domu po zamówieniu internetowym jak widzę. Ale to smutne w sumie, chyba nie o to chodzi.
A w tym roku na święta robię jeszcze pieczeń z karkówki. Jak największy kawał karkówy, min 2-3 kg nacinam gęsto krzyżowo na 1-0,5 cm i wcieram posiekany czosnek, sól i kminek. Leży sobie natarte min.dzień, aż puści soki i sie przegryzie pod przykryciem, a potem obsmażam na super gorącym oleju i to szybko i mocno, aż pryska olej po całej kuchni. Cała powierzchnia ma się ściąć. Potem mięcho ląduje na największej blaszce, obkładam czym chata bogata, full cebuli, pieczarki, ziemniaki w talarki, co mi tam przyjdzie do głowy i co mam pod reką ( pod koniec pieczenia dodaję często warzywa (roz)mrożone) i sporo oleju. Piecze się to ze 2 h. Re-we-la-cja.
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2008, 10:38
Rafał, taka wielka karkówka to raczej nie jest mistrzostwo świata, lepiej dwie 1,5kg.
Rafał - 22 Grudnia 2008, 10:45
A małe nie wysuszą się szybciej? Duża dochodzi pomalutku, ale wieeelki plaster mięcha na talerzu robi wrażenie
merula - 22 Grudnia 2008, 10:46
a mnie się chce średnio, jak zrobię coś ekstra to dzieci kręcą nosami, więc, żeby się nie denerwować tym razem wybieram prostotę. marynują mi się szyneczka i łopatka, będą upieczone, oraz odnóża kurczaka, które młodzież pochłonie z zachwytem. i będzie szybko, łatwo i w przyjemnej, świątecznej atmosferze.
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2008, 10:53
Rafał, to trzeba tak robić, żeby się nie suszyły ale mięso z mniejszej karkówki będzie na pewno lepsze
| Rafał napisał/a | | ale wieeelki plaster mięcha na talerzu robi wrażenie | no właśnie...., no właśnie.... raczej złe wrażenie robi, przynajmniej na mnie
|
|
|