Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe
Ozzborn - 14 Lutego 2010, 13:08
kfizkiller?
Virgo C. - 14 Lutego 2010, 13:13
No ba!
Virgo C. - 17 Lutego 2010, 12:06
Ok, kolejny fragment:
Cytat | To było największe rozczarowanie mojego życia. W dojrzałym wieku ośmiu lat, w mroźny, jak zawsze, październikowy piątek, zabrano mi wszystkie marzenia. Stałem potem u stóp schodów Miejskiej Szkoły, i patrzyłem na kolegów z klasy wymieniających piskliwe szczeknięcia ulgi i wesołości pośród dymu i mgły. Dla nas wszystkich był to dzień szczególny, Dzień Próby. Na dowód tego wszyscy mieliśmy na nadgarstkach Znak, stygmat, wzdęty krwawiący pęcherz jak po przypaleniu papierosem. |
gorat - 17 Lutego 2010, 18:26
Virgo C. napisał/a | Ciężko pracuje na stały status, więc nie marudź | Może być ten, co jest obecnie?
Virgo C. - 17 Lutego 2010, 18:39
Nie
I pewnie nie znasz ksiażki, której fragmenty zamieszczam?
Virgo C. - 20 Lutego 2010, 09:50
No to chyba nikt nie zna, a dzisiaj wyjeżdża i przez tydzień mnie nie będzie. Fragment pochodzi z Wieków światła, niech zada kto chce.
Rafał - 25 Marca 2010, 14:27
Virgo C., wróciłeś?
Virgo C. - 25 Marca 2010, 15:35
Wróciłem, w międzyczasie Martva zdążyła nawet zagadkę zadać ale forum swego czasu ją zjadło. Więc pytanie zdaje się wolne
Martva - 6 Kwietnia 2010, 20:14
Biedna mała zagadka, to ja ją przytulę.
Cytat | - Nie mam pewności, co to jest. Wiem tylko, co czuję. Mieszkasz we mnie jak domowy duszek. Gdy coś przychodzi mi do głowy, od razu myślę: Powiem E'. Cokolwiek widzę albo słyszę, wyobrażam sobie, jak ty na to zareagujesz. Wszystko jest dwa razy bardziej zabawne, jeśli ty się śmiejesz. Sposób, w jaki odwracasz głowę, szybko, lekko ją przekrzywiając, uważam za piękniejszy niż wyćwiczone ruchy tancerzy. Możliwość, że kocham bez wzajemności, przeraża mnie bardziej niż chmara wrogów z Mrocznego Dworu. Wszystko razem wziąwszy, doszedłem do wniosku że to miłość, ale może się mylę. |
Martva - 8 Kwietnia 2010, 09:41
Ej, ale mozecie zgadywać, nie trzeba czekać miesiąca
Martva - 15 Kwietnia 2010, 12:24
Podpowiedź: autorka.
To może jeszcze jeden cytat:
Cytat | E. odwróciła bolącą głowę. Nie, nie na fontannę, tylko na słup wody w kształcie wysokiej, smukłej kobiety, która zdawała się wyrastać z sadzawki. Jej długa suknia wyglądała niczym połyskliwa kaskada o zielonkawej barwie, rozlewająca się na powierzchni wody. Jej sięgające stóp włosy były płynne i śnieżnobiałe, a twarz i ramiona srebrzyste jak księżycowa poświata. |
Virgo C. - 16 Kwietnia 2010, 11:04
Brzezińska czy Rice? Jeśli ta druga to domagam się jakiegoś bardziej pikantnego fragmentu
Martva - 16 Kwietnia 2010, 11:39
Żadna z nich, w Rice nie znalazłbyś tak długiego fragmentu bez użycia słowa 'trzepaczka', a na Brzezińską jest za mało ładne. Jest na świecie więcej piszących kobiet, serio serio.
Wyszło w serii 'Andrzej Sapkowski poleca', chyba
Ozzborn - 16 Kwietnia 2010, 19:04
Haydon albo McKillip? Ta pierwsza raczej nie bo czytałem całość po dwa razy
Martva - 16 Kwietnia 2010, 19:14
Nie. Kolejna podpowiedź: urban fantasy.
Ziuta - 16 Kwietnia 2010, 19:31
Wells? Śmierć nekromanty?
Martva - 16 Kwietnia 2010, 19:42
Nie.
Klasyka urban fantasy, w Polsce wydana z dużym poślizgiem. Nooo, nie wierzę że nikt nie czytał
Ozzborn - 16 Kwietnia 2010, 20:00
Kurde Norton jakaś?
Martva - 16 Kwietnia 2010, 20:20
Norton pisywała urban fantasy?
Cytat | Ale kiedy nieznajomy podniósł głowę, zobaczyła wychudzoną twarz, srebrzystoszarą cerę, podobny do ryja nos i rozciągnięte w uśmiechu usta z dwoma rzędami ostrych zębów barwy kości słoniowej. I mlecznobiałe oczy, takie same jak u żyjących w głębinach ślepych ryb.
Istota uniosła kościste ręce obciągnięte szarą skórą. Brudne dłonie o połamanych paznokciach ściskały nieduży biały łuk z nasadzoną na cięciwę strzałą, która lśniła jak szkło albo płynąca woda. |
Ziuta - 16 Kwietnia 2010, 20:23
Jakiś Fritz Leiber?
Kruk Siwy - 16 Kwietnia 2010, 20:24
Ziuta, Martva napisał/a | Jest na świecie więcej piszących kobiet, serio serio. |
Ozzborn - 16 Kwietnia 2010, 20:37
Cytat | Norton pisywała urban fantasy? | Nie wiem strzelam
Czarny - 17 Kwietnia 2010, 14:03
Tak mi się zdawało, że to czytałem, ale podparłem się dla pewności google'em to nie wiem czy chcecie poznać moją odpowiedź.
Martva - 17 Kwietnia 2010, 15:55
A mnie się zdawało że czytałeś, podparłam się forum i jestem pewna, myślę że chcemy
Czarny - 19 Kwietnia 2010, 20:39
"Wojna o dąb" Emmy Bull
Martva - 19 Kwietnia 2010, 20:43
No i dajesz
Wiem że czytałeś, bo w tym quizie dałeś fragment cytowany wyżej Dawno to było.
mBiko - 24 Kwietnia 2010, 17:46
Czarny, zadasz czy uwolnisz pytanie?
Czarny - 26 Kwietnia 2010, 07:02
Uwolnię, za rzadko tu bywam żeby wstrzymywać.
Martva - 18 Maj 2010, 22:26
i nie wyszło
ketyow - 22 Maj 2010, 16:40
To jak wątek zapomniany, a akurat dawałem cytat na innym forum, to wrzucę i tu:
Pamiętaj, że prawda tkwi w szczegółach. Niezależnie od tego, jak postrzegasz otaczający cię świat, niezależnie od artystycznego stylu wypowiedzi, który ów świat ci dyktuje - prawda tkwi w szczegółach. Oczywiście, w szczegółach siedzi także diabeł - wszyscy tak mówią - ale być może prawda i diabeł to dwie nazwy tej samej rzeczy. Wiesz co? To całkiem możliwe.
Wyobraź sobie jeszcze raz tamtą małą dziewczynkę, która wypadła z dwukółki. Uderzyła o kamień prawą skronią, ale to lewa półkula jej mózgu ucierpiała najbardziej - pamiętasz co mówiliśmy o przeciwwadze? W lewej półkuli znajduje się pole Broca, chociaż w latach dwudziestych mało kto jeszcze o tym wiedział. Tam mieści się ośrodek mowy. Odpowiednio mocne i celne uderzenie może dosłownie odebrać człowiekowi mowę, czasami na chwilę, a czasem na zawsze. Ale mówić to nie to samo co widzieć, choć są to rzeczy sobie bliskie.
|
|
|