To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas śmieszy?

nureczka - 10 Lutego 2016, 16:33

Luc du Lac, no co Ty. "Przebacz mi Brunhildo" nie znasz! Masz lukę w wykształceniu!
konopia - 10 Lutego 2016, 18:40

Nie przebaczę ci Bogusławie Łysy!
I zamek w Nidzicy (o ile dobrze kojarzę).

to był serial, nie to co teraz robią :mrgreen:

nureczka - 10 Lutego 2016, 21:08

konopia napisał/a
to był serial, nie to co teraz robią

Otóż to!

Godzilla - 12 Lutego 2016, 11:07

A ja byłam na zamku w czasach, gdy oprowadzał tam jeszcze pan Franciszek, i to "przebacz mi, Brunhildo" słyszałam wołane do studni, bardzo głębokiej i z echem. To był przewodnik dopiero, dziś już takich nie ma. Dałabym wam namiary na książkę o nim, ale to nie to samo :)
Rafał - 12 Lutego 2016, 12:59

Chyba go kojarzę. Opowiadał o Uminie i otwierał nawiedzoną komnatę jak miał humor?
Godzilla - 14 Lutego 2016, 18:21

Tego osobiście nie pamiętam, ale historie o zaginionym skarbie i duchach były w książce. Na pewno to ta sama postać.
Luc du Lac - 17 Lutego 2016, 01:03

Luc du Lac - 23 Lutego 2016, 13:18

licencja na studniówkę, licencja na imprezę urodzinową, licencja na imprezę innego typu, licencja na imprezę komunijną.... a nie ta będzie zwolniona, licencja na zabijanie

Magnis - 23 Lutego 2016, 17:36

Luc du Lac napisał/a
licencja na zabijanie

Chyba tylko licencje na licencje na zabijanie miał James Bond :wink: .

Fidel-F2 - 23 Lutego 2016, 17:59

Ja też mam, wielkie mecyje.
Godzilla - 23 Lutego 2016, 22:07

Ależ to banda wydrwigroszy.
thinspoon - 2 Marca 2016, 07:51

Podwyżki cen usług Poczty Polskiej.
Luc du Lac - 2 Marca 2016, 11:16

żeby było niżej w przetargach trzeba podwyższyć ceny indywidualne - Poczta P. wygrała nowy przetarg na przesyłki sądowe, tym razem przebiła InPost chyba dwukrotnie (bodaj policzyli za 1 przesyłkę poleconą/potwierdzoną 1,37 zł)
Szach-mat
w najbliższych latach wygrają wszystkie ważne przetargi, wytną konkurencję cenami - ale koszty tej akcji przeniesione zostaną na przesyłki indywidualne (czyli na zwykłych obyteli)

A tu Poczta Polska mówi - arena otwarta, konkurujcie

łyżka: rozejrzyj się za jakimś pobliskim innym punktem innoPocztowym

thinspoon - 2 Marca 2016, 12:50

Luc du Lac napisał/a

łyżka: rozejrzyj się za jakimś pobliskim innym punktem innoPocztowym

Nawet kurierem już się bardziej opłaca. I jeszcze przylezie po paczkę.

Edytka: Nie wytną. Zarżną się takimi zaniżonymi kosztami. Jak nie udało im się zablokować konkurencji, mając praktycznie monopol, to teraz tym bardziej nie dadzą rady.

Luc du Lac - 2 Marca 2016, 13:15

Luc du Lac napisał/a

Edytka: Nie wytną. Zarżną się takimi zaniżonymi kosztami. Jak nie udało im się zablokować konkurencji, mając praktycznie monopol, to teraz tym bardziej nie dadzą rady.

InPost już zamyka i kumuluje punkty obsługi --> czyli ogranicza dostęp dla zwykłego zjadacza ch., któremu już się nie będzie chciało szukać i łazić daleko za punktem.

feralny por. - 2 Marca 2016, 13:16

Poczta robi to samo...
Luc du Lac - 2 Marca 2016, 13:55

feralny por. napisał/a
Poczta robi to samo...

Poczta już dawno zaczęła (pozamykała) swoje punkty - właśnie po tych "spektakularnych" wpadkach przetargowych.

gorat - 2 Marca 2016, 22:48

Dziiwne, w ostatnich latach raczej obserwowałem, jak otwiera kolejne - i nie przypominam sobie, by jakikolwiek zamknęła.
Luc du Lac - 2 Marca 2016, 23:43

Czyli słabym obserwatorem jesteś
gorat - 3 Marca 2016, 07:56

Może to Twoja wioska się zwija, a poczta dostosowuje się do sytuacji? Mnie nieraz faktycznie zaskakuje, czemu powstają nowe placówki, ale co mogę zrobić, że pocztowcy widzą sens w ich otwieraniu.
nureczka - 3 Marca 2016, 08:24

U mnie tak jak u gorata. W ciągu ostatnich lat w zasięgu spaceru dwie nowe poczty powstały, zamkniętych zero. Widocznie dużo zależy od rejonu. Np. w mojej wsi gmina udostępniła poczcie lokal na preferencyjnych warunkach żeby mieszkańcom żyło się lepiej.
feralny por. - 3 Marca 2016, 08:32

Tylko pytanie, czy to rzeczywiście są nowe Urzędy Pocztowe, czy tylko filie?
Fidel-F2 - 3 Marca 2016, 09:04

Ważkie pytanie
feralny por. - 3 Marca 2016, 09:24

Dla klienta niekoniecznie, chyba że się okaże, że po odbiór poleconego musi jechać Urzędu, bo filia, którą pod domem nie ma listonoszy...
Luc du Lac - 3 Marca 2016, 09:32

feralny... chyba nie wyczułeś ....
feralny por. - 3 Marca 2016, 09:47

Skoro tak uważasz...
nureczka - 3 Marca 2016, 12:06

U mnie pełnoprawne urzędy. Minus to kolejne zmiany kodu pocztowego.
gorat - 5 Marca 2016, 00:56

U mnie filie, z tym, że mają swoje "rejony" i jako że się łapię do rejonu filii, to np. po odbiór idę jedną przecznicę, a nie ponad kilometr do głównego budynku.
bio - 5 Marca 2016, 12:00

Mnie śmieszy, że w Stolycy już nie będzie Czułego Barbarzyńcy. W mieście rządzonym przez bufetową jest miejsce tylko na to, co i tak widać z okien tramwajów i autobusów.

Autobus czerwony
Przez ulice mego miasta mknie
Mija nowe jasne domy
I ogrodów chłodny cień
...
Autobus czerwony
A w nim ludzie, choćby każdy z was
Wszyscy patrzą, jakby pierwszy raz
Zobaczyli miasto swe
Wszyscy patrzą, jakby pierwszy raz
Zobaczyli miasto swe

Albowiem na lewo bank, na prawo bank
a wśrodku Rossman, Carrefour Express i apteki
I bank. I Rossman. I apteka. I bank i apteka i Carrefour Express
Faktycznie patrzę jakby pierwszy raz.
Znajdźcie antykwariat, czy nawet kwiaciarnię. Czy nie można zrobić Książki 24 H?
Kurde, to mnie jednak nie śmieszy.

nureczka - 5 Marca 2016, 14:43

bio, mnie to ni śmieszy, bo ja tu mieszkam.

Partner forum