To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Adon - 3 Kwietnia 2009, 17:31

No cóż. Nigdy jednak nie nagrali na szczęście słabej płyty. Ale i tak epka "Seals the Sense" deklasuje wszystko inne w ich dyskografii.
Hubert - 3 Kwietnia 2009, 19:04

A ja ostatnio katuję RMF Classic Rock i dzięki temu zaznajomiłem się trochę z twórczością np. Stones'ów. Fajne to :)
Dunadan - 3 Kwietnia 2009, 19:05

Adon, no, ja mówię o Eternal i Reign of light.
Hubert - 5 Kwietnia 2009, 21:53

Robiłem ostatnio porządki w zbiorach i natrafiłem na Dwójeczkę i Czwóreczkę Zeppelinów. Jak kiedyś średnio mi wchodziło, tak teraz słuchałem z przyjemnością - zwłaszcza IV. Oczywiście, wolę Deep Purple i Black Sabbath, ale zawsze to jakiś postęp. Widocznie do pewnych rzeczy się dorasta. :)
Ozzborn - 5 Kwietnia 2009, 22:05

Ja dziś maiłem fazę na Purpurę najpierw przekrojowo z Jankiem, a potem Stormbringer i Come taste the band z Dawidkiem i Glennem. W połączeniu ze słońcem za oknem - miodzio.
MOFFISS - 6 Kwietnia 2009, 12:05

polecam soundtrack z filmu "Black Hawk down" by Hans Zimmer, połączenie muzyki z Gladiatora z motywami arabskimi
MidMad - 7 Kwietnia 2009, 20:58

O, Zimmer się wszędzie sprawdza i można go polecić chyba za każdym razem, gdy robi jakiegoś OSTa, włącznie z "The Rock", który nie przestaje rządzić :)
mad - 7 Kwietnia 2009, 22:56

Kilka płyt chyba sobie kupię przed świętami. Może nowy Candlemass? Albo My Dying Bride? Pewnie jak stanę w regałach (albo jak porozglądam się na Allegro), skończy się na Cannibal Corpse. Jeśli zbiera się dyskografię, to nowe dzieło też trzeba kupić :roll:
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2009, 05:43

Godzilla, wedle ostatnich polecanek to jakies postępy? I tak sobie jeszcze pomyślałem, chociaż to nie rock, ale jeśli lubisz muzykę klasyczna to Jan Garbarek może Ci się spodobać, znam jego twórczść bardzo wybiórczo ale szczerze poleciłbym Officium nagrane do spółki z The Hilliard Ensemble i, troszkę inna płyta, bardzo ja lubię, I Took Up The Runes. No chyba, że znasz.
Chal-Chenet - 11 Kwietnia 2009, 10:09

Heaven and Hell - The Devil you know Bardzo przyjemna muzyczka, nie dorównująca co prawda szczytowym osiągnięciom tego składu Sabbs, ale i tak nieźle bujająca. Parę niezłych riffów, parę niezłych solówek, dobra forma wokalna Dio, wystarczyły by stworzyć naprawdę dobry album heavy. Mnie się podoba.
Stargazer - 12 Kwietnia 2009, 01:28

jeśli ktoś był na Opeth ostatnio i ciągle mu mało, to dobra wiadomość. 30 września opeth i 2 inne zespoły zagrają jako supporty przed dream theater w bydgoszczy ;)
banshee - 12 Kwietnia 2009, 16:29

to dobra i zarazem zła wiadomość...
Chal-Chenet - 12 Kwietnia 2009, 16:31

Hihihi, daleko nie masz... ;P:
banshee - 12 Kwietnia 2009, 21:34

ale z kim miałabym się tam bawić? :wink:
Stargazer - 13 Kwietnia 2009, 14:33

no jak to z kim? z innymi fanami :twisted:
Chal-Chenet - 13 Kwietnia 2009, 19:21

Enslaved: "Vikingligr Veldi", "Blodhemn", "Monumension", "Below the Lights", "Isa", "Ruun", "Vertebrae". I wszystko w zasadzie bardzo dobre. I te albumy, gdzie grali jeszcze bardziej w stylu black metalowym (bez tandetnych corpse-paintów, żeby była jasność, chodzi tylko o muzykę), i te nowe, progresywne. To zespół, który w zasadzie nie nagrał żadnego słabego albumu, a ma ich w swojej dyskografii już 10. Szacunek.

Leci też The Gathering. Płyty "Souvenirs" i "Home" - bardzo ładna i przyjemna muzyka z wieloma poruszającymi fragmentami i "West Pole" - już z nową wokalistką, gorszą od Anneke, ale i tak słuchalną (Chociaż ta płyta jest wyraźnie gorsza od dwóch poprzednich).

Chal-Chenet - 15 Kwietnia 2009, 20:12

Zachęcony topem 10 mada i Adanedhela, posłuchuję sobie "Bitches Brew" Milesa Davisa. Cóż, trzeba przyznać, że wchodzi bardzo dobrze. Podoba mi się, nawet bardzo, a wielkiej styczności z jazzem wcześniej nie miałem. Ot, od przypadku do przypadku. Coś jeszcze polecicie, chłopaki?
Adanedhel - 15 Kwietnia 2009, 20:27

Chal, to w sumie pytanie do kogoś innego, ja nie jestem specjalistą od jazzu :) Lubię Davisa, bardzo fajnie mi się słucha Joshuy Redmana (dobry, współczesny saksofonista, zwłaszcza Freedom in the Groove dobrze mi gra), Johna McLaughlina (gitara, Devotion, Extrapolation, My Goal's Beyond) czy Keitha Jarretta (pianino, sławny The Koln Concert), ale poza tym... Bo ja wiem?...
Chal-Chenet - 15 Kwietnia 2009, 20:31

Dzięki i za to, jak mnie najdzie ochota na jazzik, będę miał na uwadze wymienionych przez Ciebie panów.
Zgaga - 18 Kwietnia 2009, 08:51

Właśnie dostałam od znajomej prawie całą dyskografię Wham i Georga Michaela. Ktoś to jeszcze pamięta?
Fidel-F2 - 18 Kwietnia 2009, 10:57

Zgaga, za co ta znajoma tak Cię nie lubi?
cherryen - 18 Kwietnia 2009, 13:15

A Woman a Man Walked By
by PJ Harvey and John Parish.
:D
teraz też!

Zgaga - 18 Kwietnia 2009, 13:57

Fidel-F2 napisał/a
Zgaga, za co ta znajoma tak Cię nie lubi?

Hm... Za nieodparty urok osobisty :oops:

cherryen - 19 Kwietnia 2009, 11:49

emo płyta! :wink:
sweet noise. czas ludzi cienia.
.

cherryen - 20 Kwietnia 2009, 13:07

a dzisiaj tori amos! z płytą.. american doll posse.
Sandman - 20 Kwietnia 2009, 13:48

Za mną chodzi od wczoraj Sarah Brightman The best of... Już trzeci raz tej płyty słucham :)
hrabek - 20 Kwietnia 2009, 14:02

Ostatnio widziałem taki film "Repo! The Genetic Opera", w którym grała Sarah Brightman. Film głównie włączyłem właśnie dla niej. To musical, więc spodziewałem się, że zaśpiewa. I oczywiście głosem powala. Chociaż, ponieważ film utrzymany jest w konwencji punkowo - rockowo - gothicowo - metalowej, miałem nadzieję, że zaśpiewa właśnie coś w tym stylu. Tymczasem, jakby dla odróżnienia, zaśpiewała po swojemu - operowo. To oczywiście najlepszy utwór filmu, ale brakowało mi mimo wszystko jakiegoś kawałka rockowego, który mogłaby zaśpiewać. Skoro chętnie śpiewa w konwencji popowo-dance'owej, to myślałem, że spokojnie da się namówić na coś rockowego. Ale widocznie ludzie odpowiedzialni za stronę muzyczną nie mieli pomysłu, co z nią zrobić.
shenra - 20 Kwietnia 2009, 16:44

Ostatnio całkowicie opanowł mnie Stevie Wonder, szczególnie "I wish", "Superstition" i "Living for the city".
Zgaga - 22 Kwietnia 2009, 08:15

A ktoś Basię Trzetrzelewską pamięta? Właśnie słucham. Bardzo przyjemny głos.
Owca.von.Kozic - 22 Kwietnia 2009, 08:31

Ostatnio miąłem faze na składankę "Omegi"... Muza przezacna, gdyby nie język i kraj gdzie powstała, skasowałaby wiele "kultowych" kapel zachodnich, a tak...

Partner forum