Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
Iscariote - 3 Kwietnia 2012, 22:51
Godzilla, przepraszam jak coś zepsułem, nie zauważyłem.
Ziemniak, dzięki!
Matrim - 3 Kwietnia 2012, 22:53
Iscariote, ja bym nie kupił. Jeśli ma być do czytania, to odpada, bo to LCD. jeśli do muzyki i filmów, to... są lepsze rozwiązania. Zresztą, ocena na samej stronie mówi wiele: trzy na pięć gwiazdek.
Empikowy czytnik, to połowa ceny Kindle. Gdybym miał wybierać, chyba bym odłożył, poczekał i kupił K. Właściwie to od dłuższego czasu tak robię...
Godzilla - 3 Kwietnia 2012, 22:58
Iscariote, nie przepraszaj, grunt że teraz widać stronę . Bo wtedy Empik od razu przekierowywał do strony o błędzie i nawet nie mogłam "url-a" z końca wyciachać.
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2012, 06:38
Iscariote, LCD czyli ekran komputera. To nie jest e-papier, raczej kaleki tablet. Recenzje pochwalne wydają sie na zamówienie. Ja bym brał co najwyżej jako gratis przy zamówieniu.
hrabek - 4 Kwietnia 2012, 07:37
Przyłączam się do przedpiśców. Jak czytnik ebooków, to nie z ekranem LCD tylko z epapierem. Jak chcesz ekran LCD, to kup tableta w Biedronce (będzie bardzo dobry tablet (jak na swoją cenę oczywiście) za bardzo dobre pieniądze na dniach w sprzedaży).
Iscariote - 4 Kwietnia 2012, 09:44
Ok ok, postaram się wyperswadować siostrze. Dzięki!
Agi - 11 Kwietnia 2012, 21:04
Zmowa cenowa na elektroniczne książki.
Cytat | Rząd USA oskarżył grupę domów medialnych o celowe zawyżanie cen elektronicznych książek. Wśród oskarżonych jest też internetowy gigant Apple. |
Ciekawe jak to u nas wygląda?
dzejes - 11 Kwietnia 2012, 21:23
U nas przede wszystkim ebooki są obłożone 23% VATem niestety.
Agi - 11 Kwietnia 2012, 21:26
Tylko u nas?
xan4 - 11 Kwietnia 2012, 22:01
W całej UE są obłożone najwyższą stawką. W USA nie ma VATu, tam są inne podatki, takie bardziej przypominające nasz poprzedni, obrotowy.
dzejes - 11 Kwietnia 2012, 22:33
Nie we Francji i Luksemburgu. W Wielkiej Brytanii trwają rozmowy w sprawie zastosowanie stawki obniżonej.
Nie będę się tu wdawał w szczegóły, w każdym razie sytuacja nie jest jednoznaczna według mnie. No i nie tylko mnie.
hrabek - 12 Kwietnia 2012, 08:03
Przekleję, co napisałem przed chwilą na DOFie, nie wiedziałem, że tu też ten temat poruszono:
hrabek na DOF napisał/a | To akurat bzdura jest, bo po pierwsze taki jest model sprzedaży w iTunes i to nie tylko książek, a wszystkich aplikacji i utworów muzycznych (to wydawca/autor/producent wstawiając swoje dzieło określają cenę, do której Apple dolicza 30% swojej prowizji), więc za chwilę musieliby pozwać i wydawców muzyki. Po drugie, w innych sklepach jest dokładnie tak samo. Po trzecie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sklep (w tym iTunes) zszedł z marży. Apple tego robić nie chce, ale to sprawa sklepu. Nie rozumiem w jaki niby sposób miałaby to być cena narzucona przez wydawcę. W podanym normalnym przykładzie, wydawca oddaje książkę sprzedawcy za pół ceny okładkowej. No to tu oddaje za 70%. Margines manewru nieco mniejszy, ale wciąż całkiem spory.
U nas w Polsce jest dokładnie tak samo, bo każda książka ma wydrukowaną cenę i gro sklepów sprzedaje po cenie okładkowej, a mimo to jak się poszuka, można znaleźć taniej. Zachodzi podejrzenie, że niektórzy stosują ceny dumpingowe celem wykoszenia konkurencji |
dzejes - 12 Kwietnia 2012, 09:02
Ale to chyba chodzi przede wszystkim o zmowę między wydawcami, nie o model biznesowy Apple.
EDIT:
Cytat |
As the antitrust suit was announced, officials said three of the publishers agreed to end the scheme to force retailers such as Amazon to accept a new pricing plan that limited their ability to offer discounts for electronic books.
Hachette Book Group, HarperCollins and Simon & Schuster reached the settlement but the case will proceed against Apple and the other two -- Macmillan and Penguin Group -- for conspiring to end e-book retailers' freedom to compete on price, the Justice Department said.
As a result of this alleged conspiracy, we believe that consumers paid millions of dollars more for some of the most popular titles, Attorney General Eric Holder said in announcing the lawsuit and partial settlement.
We allege that executives at the highest levels of these companies -- concerned that e-book sellers had reduced prices -- worked together to eliminate competition among stores selling e-books, ultimately increasing prices for consumers.
Sharis Pozen, head of the Justice Department's antitrust division, said the conspiracy was aimed at ending a discounting effort by Amazon, which sold e-books at US$9.99 until the publishers forced the new pricing plan on them. |
hrabek - 12 Kwietnia 2012, 09:22
Opierałem się m. in. na tym:
Cytat | Amerykański departament sprawiedliwości stwierdził, że wydawnictwa Hachette, HarperCollins, Macmillan i Penguin zawarły nieformalną umowę dotyczącą cen e-książek. Książki te dostępne są w wersjach na tablet iPad, którego producentem jest firma Apple. Elektroniczne książki sprzedawane są inaczej niż papierowe - zgodnie z nowym modelem wydawnictwo ustala cenę książki, a sklep otrzymuje 30% prowizji; nie wprowadza natomiast własnych cen. |
W innym modelu niby kto ustala cenę książki? Nie wydawnictwo? Jest napisane, że Apple nie wprowadza własnych cen, ale Apple nigdy nie wprowadza własnych cen. Właśnie o to chodzi. W związku z czym cena zawsze będzie sztywna w przypadku Apple.
dzejes - 12 Kwietnia 2012, 10:55
Jeśli będziesz miał chwilę, to poczytaj o tym, ja na szybko sprawdzając dowiedziałem się, że urząd amerykański interweniował w związku z potencjalną zmową mającą na celu zapobieżenie obniżkom cen rozpoczętym przez Amazon.
No i w UE zarówno Apple, jak i wydawnictwa "rozpoczęły rozmowy" z komisarzem ds. konkurencji, być może w obawie przed analogicznym postępowaniem.
No i każdy rynek rozpatruje się indywidualnie - fakt, że iTunes tak działa nie oznacza, że "iBooks" też tak może.
dzejes - 12 Kwietnia 2012, 11:32
Miałem co innego robić, a w końcu o tym zacząłem czytać. I w sumie to nie wiem, jak się na sprawę zapatrywać.
Na skutek działań pozwanych ceny ebooków wzrosły, tu raczej nie ma wątpliwości. Tylko czy rzeczywiście Apple ma cokolwiek z tym wspólnego, skoro oni ustalili tylko cenę maksymalną, nie minimalną?
Nie wiem, mądrzejsi będą się o to spierać.
Gustaw G.Garuga - 12 Kwietnia 2012, 11:37
dzejes napisał/a | ebooki są obłożone 23% VATem |
Hańba.
hrabek - 12 Kwietnia 2012, 13:21
dzejes napisał/a | Tylko czy rzeczywiście Apple ma cokolwiek z tym wspólnego |
No toż ja przede wszystkim o tym. Bo tytuły artykułów sugerują, jakoby to Apple było największym prowodyrem postępowania.
A to, że wydawcy mogli się zmówić, to możliwe. Czemu akurat tylko rozpatrywane jest to w kontekście ebooków, a nie książek papierowych, które jak rozumiem są poza podejrzeniem, a przecież sprzedawane są wszystkie w podobnych cenach, tego nie rozumiem.
Poczytałem trochę na ten temat i nie wykluczam zmowy, ale wplątywanie w to Apple wydaje mi się grubymi nićmi szyte (znaczy, jak Apple śmieszy mnie swoimi kretyńskimi pozwami i cieszy mnie, że niektórzy odpłacają im tym samym, tak teraz wierzę, że bez problemu zarzuty odeprą).
dzejes - 12 Kwietnia 2012, 16:39
Oczywiście niewiele tak naprawdę wiemy i jak wyglądały rozmowy Apple - wydawcy możemy tylko sobie wyobrażać. A Apple jest na cenzurowanym, bo posiada pozycję monopolisty na rynku książek na ipada. Amazon z kindlem ma podobnie, ale oni niezwykle agresywnie naciskają na wydawnictwa, by te obniżały ceny, więc o zagrywki antykonkurencyjne podejrzewani nie są.
dzejes - 27 Kwietnia 2012, 17:36
Jest nadzieja na niższy VAT na ebooki - do poczytania
ketyow - 9 Maj 2012, 16:14
Jejku, za dużo tego. Jak to było z tym Kindlem? W Polsce można kupić tylko tę 50 dolców droższą wersję bez reklam i do tego doliczają 23% podatku tak? A koszt przesyłki?
I ktoś kto ma tego z guzikami i odblokowanym pełnym 3G - jak to jest, napiszę coś na facebooku/blogu/forum? A może jakiś skype głosowo czy gadu dedykowane dla Kindla?
dzejes - 9 Maj 2012, 22:29
Z opinii, które czytałem (a było ich Legion) najwygodniejszy w użytkowaniu jest Touch.
Co do kupowania - możesz kupić wersję z reklamami przez np. Allegro, podobno już nawet gwarancję Amazon realizuje bez problemu, bez pośredniczenia. Jednak nie zawsze i nie na pewno, więc kupowanie w ten sposób to jednak ryzyko.
B.A.Urbański - 9 Maj 2012, 22:49
A tu wywiad z Masłowską m.in. o e-bookach: http://lampa.art.pl/1202maslo.php
mBiko - 9 Maj 2012, 23:06
ketyow napisał/a |
I ktoś kto ma tego z guzikami i odblokowanym pełnym 3G - jak to jest, napiszę coś na facebooku/blogu/forum? |
Jak najbardziej. Bez polskich znaków oczywiście.
Z tego co wiem chyba żaden model nie ma wejścia na mikrofon, więc głosowo nie dy rydy.
ketyow - 10 Maj 2012, 00:31
dzejes, Touch ma już zablokowany internet, jest tylko wikipedia. Chyba na dniach kupię tego z klawiaturką i 3G, bezpośrednio u Amazona. Net dla mnie bardzo ważny - w portach będę miał bez roamingów i opłat, zawsze to się maila wyśle do domu czy coś, nawet głupia mapa okolicy, bo doczytałem, że nawet to się da.
Gustaw G.Garuga - 10 Maj 2012, 01:21
Ależ ona lubi być nie na czasie
dzejes - 10 Maj 2012, 09:57
ketyow napisał/a | dzejes, Touch ma już zablokowany internet, jest tylko wikipedia |
I za chwilę spotka to wszystkie modele z 3G. W końcu przeglądarka to był tylko experimental feature. Ja w ogóle nie chcę kupować 3G, dla mnie to przepłacanie. Do internetu mam w miarę duży telefon, a jeśli bardzo, bardzo mnie przypili na ściągnięcie czegoś na Kindla w jakiejś dziczy, to użyję telefonu jako źródło WiFi dla Kindla.
Kai - 10 Maj 2012, 10:11
ketyow napisał/a | I ktoś kto ma tego z guzikami i odblokowanym pełnym 3G |
Ja mam. Napiszesz, nawet pisałam tutaj bez wielkich problemów. A w piątek-sobotę testowałam Toucha i żadne mecyje. Przynajmniej mnie niespecjalnie się podoba, tylko ten ruch przy przesuwaniu stron - prawie jak w papierowej książce.
ketyow - 11 Maj 2012, 07:51
A tego podatku przy zakupie to nie da się jakoś ominąć? I z jakiej paki opodatkowana jest też dostawa, przecież to chore...
hrabek - 11 Maj 2012, 07:54
Mówisz o kupowaniu w USA?
|
|
|