To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

merula - 18 Października 2008, 20:44

banda podgrzybków, z czego wiekszość sie suszy.
niedyskryminowana mniejszość przybrała postać uduszonych z cebulką na oliwie z masełkiem.

Martva - 19 Października 2008, 18:00

Zrobiłam pizzę, bo mnie wzięło :) I krem z groszku - chyba najfajniejsza ze znanych mi mrożonek.
Lynx - 20 Października 2008, 10:38

Gołąbki ale z kaszą i w kapuście pekińskiej, zamiast tradycyjnej cebuli polecam posiekany(zmiażdżony) czosnek- podsmażony na oleju słonecznikowym i sporo ziółek, w tym lubczyk :mrgreen: Sosik dowolny... Podawać z ziemniaczkami ;)
Iwan - 20 Października 2008, 16:36

do kawy gefry z dżemem i zbitą śmietanom
JacAr - 20 Października 2008, 16:39

Martva napisał/a
krem z groszku - chyba najfajniejsza ze znanych mi mrożonek.

aha! egzorcysta na ten temat mógłby powiedziec więcej :twisted:

Iwan napisał/a
do kawy gefry z dżemem i zbitą śmietanom

IwanQ, te gefry to literówka, czy jakiś regionalizm? Serio pytam

Iwan - 20 Października 2008, 16:45

JacAr, literówka :mrgreen: tylko nie przeczytaj litrówka ;P:
JacAr - 20 Października 2008, 16:48

Iwan, lepsza lirówka niż liTIRówka, nie?
Fidel-F2 - 20 Października 2008, 16:50

:|
Chal-Chenet - 20 Października 2008, 17:07

:?
Iwan - 20 Października 2008, 19:52

Fidel-F2, Chal-Chenet, o co wam chodzi :?: proszę o wyjaśnienia na piśmie ;P:
Chal-Chenet - 20 Października 2008, 20:20

Mnie absolutnie o nic. ;)
To była tylko reakcja na post Fidela-F2.

Fidel-F2 - 21 Października 2008, 05:47

mnie też, to była tylko reakcja na posta JacAra
Fidel-F2 - 24 Października 2008, 17:56

awokado, krewetki, koperek, majonez i sok z cytryny, mniam
ihan - 24 Października 2008, 18:01

Bez krewetek i majonezu brzmi całkiem obiecująco.
Fidel-F2 - 24 Października 2008, 18:02

e tam bez
ihan - 24 Października 2008, 18:09

A jak najbardziej bez. Kwiaty bzu czarnego smażone w cieście są pyyyycha.
A krewetki mają takie złożone łapki, są przeźroczyste i widać im układ pokarmowy pełen niestrawionych resztek. Smacznego.

dzejes - 24 Października 2008, 18:11

ihan napisał/a

A krewetki mają takie złożone łapki,


Się urywa.

ihan napisał/a
są przeźroczyste


Do czasu.

ihan napisał/a
i widać im układ pokarmowy pełen niestrawionych resztek.


Się wyrywa.

ihan napisał/a
Smacznego.


Dziękuję.

Martva - 24 Października 2008, 18:14

Zupa krem. Z pora, selera, ziemniaków i cebuli. Obrzydliwy kolor i za dużo pieprzu mi się sypnęło, przez co jest naprawdę ostra (wsypywanie pieprzu do gara prosto z torebki jest dość ryzykowne, zwłaszcza jak najpierw wrzuciło się do niego prawie pełną łyżeczkę sambal oelek). Ale i tak dobra :D
ilcattivo13 - 29 Października 2008, 19:01

pomidorówka na giczy cielęcej... chyba polubię pomidorówkę :)
corpse bride - 31 Października 2008, 10:23

apropos:

http://www.medialine.pl/a...artykul_id=4267

ilcattivo13 - 31 Października 2008, 17:31

corpse bride - a propos myszy jedzących fioletowe pomidory - z tego co pamiętam, to super mutanci w Falloucie też żyli dłużej, tyle że nie mogli mieć dzieci ;P:
ihan - 31 Października 2008, 18:46

Antocyjanów jest też sporo w czerwonej kapuście. Są też często związane ze stresem - np. przesuszenie albo nadmiar światła, te wszystkie czerwono-fioletowe przebarwienia roślin.
corpse bride - 1 Listopada 2008, 23:47

o, lubię czerwoną kapustę.

ale ten fioletowy pomidor brzmi nieźle. raz, że dużo zdrowcyh substancji, dwa, że fajny kolor - sałatki byłyby obłędne. ciekawe, jak wyglądałby sos z takich pomidorów?

ilcattivo, toż to czysta oszczędnośc, na samej antykoncepcji, a dodatkowo na nie posiadaniu dzieci. podobno to bardzo drogie ;)

byłam wczoraj na sushi w edo. polecam wszystkim. a jak ktoś nie lubi sushi, to polecam wino śliwkowe, które tam podają. trudno mi ubrać w słowa jego czar. i mają też zieloną herbatę z prażonym ryżem, co jest świetną wiadomością, bop ją uwielbiam, a zapas ze stanów mi sie skończył.

Martva - 2 Listopada 2008, 09:57

Taka czerwona kapusta, ani fioletowa fasola szparagowa, ani fioletowy kalafior nie wyglądają po ugotowaniu zbyt ciekawie. To a'propos sosów :) W sałatkach pewnie lepiej. Nie wiem jak z fioletową marchwią (odmiana się nazywa chyba 'Purple Haze').
A wino śliwkowe piłam ostatnio u koleżanki, jest boskie. Dużo fajniejsze od winogronowego.

ihan - 2 Listopada 2008, 11:07

Fioletowa marchew antocyjany ma tylko w warstwie zewnętrznej, w każdym razie mooocno barwi zupę na ciemny kolor, niestety po ugotowaniu bardziej bury niż fioletowy.
Martva - 2 Listopada 2008, 11:16

O, nabyłaś gdzieś? Widziałam tylko w katalogach firm produkujących nasiona. Podejrzewam że strasznie fajnie wygląda pokrojona w plastry, właśnie z racji tego pomarańczowego rdzenia.
W ogóle trudno u nas o kolorowe warzywa, pomarańczowych i fioletowych kalafiorów nie widziałam w handlu nigdzie, zielone bywają ale głównie romancesco, bakłażany też tylko ciemnofioletowe...

ihan - 2 Listopada 2008, 11:35

Nasiona wypatrzyłam najpierw w Jenie, ale były po przeliczeniu z euro na złotówki dosyć drogie, a potem spotkałam w miejscowej Centrali Nasiennej za normalną cenę. Podarowałam koleżance, bo u mnie to marchewka w ogóle nie rośnie i teraz dostałam w prezenciena spróbowanie. I jakoś nie mogę się za to spróbowanie wziąć, umycie i obranie od dwóch tygodni mnie przerasta.
dzejes - 2 Listopada 2008, 14:45

corpse bride napisał/a

byłam wczoraj na sushi w edo. polecam wszystkim.


Mam dosłownie pod nosem, muszę się kiedyś wybrać w końcu. Choć sushi trochę mnie odrzuca, ewentualnie skupię się na tym winie ;P:

Godzilla - 2 Listopada 2008, 17:43

Czemu, dobre sushi nie jest zle.
dalambert - 2 Listopada 2008, 19:24

Tu Pucek - w kwestii kolorowych kalafiorów.
Dopadłam kiedyś fioletowe. Po ugotowaniu w wodzie z solą były wściekle niebieskie. Po zakwaszeniu/ cytryną/ wściekle różowe, jak czerwona kapusta.Ugotowałam osobno białego i zielonego rogatego. Ułożone na talerzu cząstki w czterech kolorach wyglądały tak, że strach było jeść. A smakowaly bardzo zwyczajnie...
I pomyśleć, że można to było jeszcze dokrasić żółtym pomidorem ;P:



Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group