Spodenki - Szorty
hrabek - 22 Maj 2009, 11:14
Jorlanda napisał/a | Przeczytałam z uwagą wszystkie opinie o szortach z edycji Królowej Matki. Ten sam tekst wywołuje skrajnie różne odczucia u różnych osób. |
Mi osobiście najbardziej podobał się Twój szort. Dawno nie czytałem czegoś tak dobrego. Jeśli był o tym, o czym, myślę że był, to naprawdę świetna sprawa. Ale później czytałem też opinie, że bez tematu, słaby, albo nijaki itd.
Albo inni nie zrozumieli, albo ja dokonałem gigantycznej nadinterpretacji
Sally - 22 Maj 2009, 15:32
Pozwolę sobie jednak na pewne sprostowania
Witchma napisał/a | Sally, nie masz napisać wypracowania pt. Lem wielkim pisarzem był, tylko jakkolwiek powiązać szorta z jego twórczością. Nawet jeśli jej nie znasz, jest to możliwe |
Zauważyłam, że moja wypowiedź była źle zinterpretowana. Nie tragizowałam i dobrze wiem, że można dużo rzeczy zrobić z tym tematem
Zrozumiełam tylko wypowiedź Nimfy Bagiennej jako sugestię, że ten szort jakoś spopularyzuje Lema. Osobiście, przede wszystkim opierając to na swoim podejściu, tak nie uważam i tylko o to mi chodziło
nimfa bagienna napisał/a | Sally, nie rozumiem pytania. Co to znaczy co mam zrobić?. Nic. Nie czytałaś? To pauzujesz. Branie udziału w tym konkursie nie jest obowiązkowe. To wolny kraj, nikt nikogo do niczego nie zmusza. |
To nie była prośba o radę To było pytanie retoryczne. Wynikło, jak sądzę, z złej interpretacji Twojej wypowiedzi. Jak ją zrozumiałam, już napisałam
Tyle, co do sprostowania
Na razie nie przyszło mi jeszcze nic do głowy, ale nawet nie mam chwili by dobrze nad tym pomyśleć
Zobaczymy.
Jorlanda - 22 Maj 2009, 20:49
hrabek napisał/a | Mi osobiście najbardziej podobał się Twój szort. Dawno nie czytałem czegoś tak dobrego |
Mów do mnie jeszcze... ach te dreszcze .... hihi
Wstawiłam szorty w zasadzie dla żartu i dla eksperymentu. Nie sądziłam, że Bajki Babci Anioł tak mocno poruszą kogokolwiek. To tylko fragment Reszta tekstu nie mieści się w normach szortu. Już nie mówiąc o jeszcze cięższym klimacie na kolejnych stronach.
Kwiaty Prawdy zrozumiała tylko jedna osoba - to dla mnie też jakiś sygnał heh
Piszę pod wpływem chwili i zdarzeń. Na zasadzie "poetą się nie jest, poetą się bywa".
Dzięki za uznanie. Cieszę się, że nie jestem osamotniona w nadinterpretacjach naszej rzeczywistości.
mad - 23 Maj 2009, 15:22
Temat mi się podoba, ale ograniczenie liczby znaków jest dosyć drastyczne. Pomysłów dużo, lecz na razie żaden nie jest satysfakcjonujący. Cóż, jeszcze trochę poczekam.
Martva - 25 Maj 2009, 17:48
Piszecie?
Ozzborn - 25 Maj 2009, 17:59
NIE!
O jewgienij już za dwa dni wraca, n(i)e spa?
baranek - 25 Maj 2009, 18:04
Napisaliśmy
xan4 - 25 Maj 2009, 18:11
Nie, nie i nie
Agi - 25 Maj 2009, 18:13
Nie spamować! Pisać!
baranek - 26 Maj 2009, 14:01
no i co jest? dlaczego tak cicho? szorta napisałem. zostawiłem, żeby odleżał trochę. zaczyna się psuć powolutko. i pachnieć niemiło. co dalej? że tak sobie pozwolę zawołać do wyjadaczy.
xan4 - 26 Maj 2009, 14:04
baranek, poczekaj aż jewgienij wróci (jutro, pojutrze) i ślij na pw
baranek - 26 Maj 2009, 14:07
oka, dzięki. cierpliwości znaczy. dobrze. będę cierpliwy. będę cierpliwy. będę.
Marcin Robert - 26 Maj 2009, 18:04
Martva napisał/a | Piszecie? |
Napisałem zakończenie. Ale teraz już będzie z górki: wystarczy tylko dopisać początek i środek.
Virgo C. - 26 Maj 2009, 20:10
Też tak zawsze mam - wymyśle finale grande, a potem siedze półtora tygodnia nad resztą
Godzilla - 26 Maj 2009, 20:46
Ja mam ostatnio tak intensywne i ciekawe życie, że lemoniadą raczej będę się raczyć niż ją produkować. Niewykluczone, że już następny konkurs nieźle się rozkręci, kiedy ja będę mogła nareszcie w spokoju poczytać.
jewgienij - 27 Maj 2009, 12:38
Witam po powrocie z wakacji w Australii.
Otrzymuję tysiące listów, wszystkie czytam bardzo uważnie, ale nie na wszystkie, rzecz jasna, jestem w stanie odpowiedzieć. Więc ogólnie tutaj.
Od dzisiaj możecie przesyłać już na priv. Jeżeli moja nieobecność kogoś zdezorientowała, to ewentualnie możemy przesunąć termin oddawania szortów. Do dyskusji.
Za naciągany związek z tematem nie będę nikogo dyskwalifikował, myślę, że sami czytelnicy należycie docenią inwencję autora piszącego o autobusie "Solaris".
Ludziom, którzy mało czytali Lema i nie mają skąd wziąć pomysłu, polecam dwie internetowe strony o Lemie i - przede wszystkim - książkę Orlińskiego " Co to są sepulki" - katalog postaci, pomysłów, światów i chwytów. Każdy tam znajdzie coś dla siebie, nawet jeśli Lema zna tylko ze szkoły. Wybór jest tak szeroki, że robi się z tego temat dowolny niemal.
Teraz bardziej ogólnie. Pojawiały się przemyślenia, czy lepiej pisać lekko i żartobliwie, czy głęboko. Myślę, że bardziej to pierwsze. Zauważyłem, że przy okazji szortów niektórzy strasznie się napinają, zarówno pisząc, jak i oceniając, przez co powstaje wrażenie, że szorty to powinny być co najmniej jak te "Hymny" Kasprowicza. Otóż dla mnie osobiście szort to tylko inna nazwa dla "pierdółki" - krótko, fajnie, na luzie. Czytam, uśmiecham się, przechodzi mnie dreszczyk( ale nie dreszcz), zamyślam się na chwilkę( ale tylko na chwilkę). Taka drobna przyjemnostka. Ja nie spodziewam się przeczytać króciaka, który zmieni moje życie. Chcę się napić małego zimnego piwka w gorący dzień.
Uważajcie z tą głębią, bo po pierwsze, przy hurtowym czytaniu szanse na zapamiętanie mają raczej te utwory, które walą od razu po oczach. No i głębia to nie jest coś, co się dodaje jak przyprawę. Wstawienie do szorta wszechświata, Boga, Katynia itd. nie czyni mechanicznie głębi. Może powstać coś nadętego i nieczytelnego. Głębia pojawia się jako konsekwencja intelektu, talentu i umiejętności autora. Jeśli ktoś z was jest Borgesem, nie będzie się zastanawiał czy pisać głęboko, tylko po prostu tak napisze, bo to będzie dla niego naturalny stan rzeczy. Stąd tytuł "Lemoniada". Lem nie z wypracowań maturalnych, ale potraktowany powierzchownie, jak na szorta przystało. Jeśli kiedyś powstanie antologia długich tekstów na podstawie Lema, to pewnie autorzy się będą mocować z jego myślą na poważnie. 3000 znaków to za mało na "Pamięci Lema żałobny rapsod", czy obalanie jego filozofii.
Są pytania?
xan4 - 27 Maj 2009, 12:57
jewgienij, przypomnij proszę wszystkie dane tej edycji, myślę, że będzie to pomocne
PS: witaj po dalekiej podróży
Witchma - 27 Maj 2009, 13:48
jewgienij, witaj z powrotem
jewgienij - 27 Maj 2009, 13:53
OK, witaj xan4, witaj Witchma , przypominam:
Temat: Lemoniada
Czyli cokolwiek związanego z Lemem i jego twórczością.
Jeden szort na głowę, żadnych rezerwowych.
Limit: 3 000 znaków ze spacjami
Termin: O1 06 2009, godzina 22 00 czasu forumowego. Jeśli NURS będzie chciał przysłać jakiś kawałek z safari, musi się dostosować
Termin możemy jeszcze negocjować, jeśli są osoby, które z powodu mojego bana czekały na wyjaśnienie sytuacji, niepewne, czy konkurs w ogóle się odbędzie.
Fidel-F2 - 27 Maj 2009, 13:56
jewgienij, salute
Stormbringer - 27 Maj 2009, 14:00
Zaaawsze wracają.
Witchma - 27 Maj 2009, 14:04
Nie sądzę, żeby potrzebny był dodatkowy czas...
jewgienij - 27 Maj 2009, 14:17
Tak jeszcze dumam, że gdyby konkurs zaowocował fajnymi kawałkami, to można by nieśmiało zaproponować RD, żeby wydrukował wyjątkowo więcej niż zwycięski szort. Zrobić taki blok, może jacyś autorzy by się też poza konkursem dopisali. Byłaby sympatyczna inicjatywa: forumowicze i autorzy SFFH upamiętniają Lema. Jakoś nikt na to jeszcze nie wpadł. To Gazeta Wyborcza bardziej pamięta niż pisma branżowe. Żadni wydawcy ani redaktorzy fantastyki na to nie wpadli.
Agi - 27 Maj 2009, 14:20
jewgienij, bardzo dobry pomysł!
jewgienij - 27 Maj 2009, 15:10
Agi napisał/a | jewgienij, bardzo dobry pomysł! |
Też tak myślę
Pierwszy szort lemowski już się pojawił....na forum Creatio Fantastica. Widocznie w tej edycji nic nie ma prawa przebiegać normalnie
dzejes - 27 Maj 2009, 15:12
A ja mam pomysł. Żeby powstał z niego szort muszę odświeżyć sobie kilka opowiadań i jeden film
Stormbringer - 27 Maj 2009, 15:17
Pomysł z lemowym blokiem bardzo fajny, może się redakcja skusi.
Agi - 27 Maj 2009, 15:18
jewgienij napisał/a | Pierwszy szort lemowski już się pojawił....na forum Creatio Fantastica. Widocznie w tej edycji nic nie ma prawa przebiegać normalnie |
Niech zgadnę: MOFISS?
jewgienij - 27 Maj 2009, 15:21
Tak
Ixolite - 27 Maj 2009, 15:23
Też mam pomysł i też muszę poodświeżać, tyle że jeszcze nie miałem kiedy :/
|
|
|