To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Tomasz Bochiński

Virgo C. - 19 Wrzeœśnia 2009, 13:52

No to Bogowie przeklęci za mną. Gdyby nie wyjaśnienia wcześniej to też bym się czepiał mapy, non stop próbowałem do niej zaglądać by przekonać się gdzie są bohaterowie i nie mogłem znaleźć owego miejsca na niej. No ale skoro nie miała być dokładna to ok :)
Co do samej książki - na pewno znacznie poważniejsza niż Wyjątkowo wredna..., chociaż szczęśliwie nie zabrakło miejsca na odrobinę humoru (przy lekcji u "Topora" Bodina popłakałem się ze śmiechu). Szkoda tylko, że w przypadku Dalamberta tego humoru jakby mniej. Muszę też zgodzić się z Adonem odnośnie tego ograniczania się pod koniec. Ale to też już wyjaśnione, a wyjaśnienie - zaakceptowane :)
Przyznam też, że nieco zaskoczyłeś mnie zakończeniem. Po tym co pisałeś w tym temacie takiego się nie spodziewałem.
W każdym bądź razie czekam na następne książki osadzone w tym świecie, z grabarzami czy bez :)

Kruk Siwy - 19 Wrzeœśnia 2009, 16:01

Cóż następnym razem sztabówkę u Pucka zamówię. Czyli jednak może był to błąd z tą mapą? Bo gdyby jej nie było to każdy by sobie coś tam dokonfabulował a tak szukano protezy wyobraźni, hm...
Czy Bogowie są poważniejsi o Wrednej? Pewnie trochę tak, ale opowiedzieć całą fabułę za pomocą skeczy było ponad moje możliwości. Wielu się autorów na tym pośliznęło.
Świata pewnie nie porzucę, o ile oczywiście będę mógł kolejne opowieści w niej zmieścić.
Na przykład bardzo chcę napisać fantasy starogreckie, przyglądam się swojemu staremu tekstowi "Koniec Tysiąclecia" dziejącemu się w Europie około roku tysięcznego... może nawet kiedyś zbiorę te historie w zbiór by pokazać, że nie tylko Ocaloną Krainę odwiedzam.

Virgo C. - 19 Wrzeœśnia 2009, 16:07

Niestety Kruku, wygląda na to że czasami nawet jak wyobraźnia pracowała pełną parą to siedziała nad mapą i próbowała opisywane miejsce tam umiejscowić ;)

A fantasy starogreckie brzmi smakowicie. Ale rozumiem że bez udziwnień podobnych do Historii Marsjasza Lebiody z jednego z poprzednich numerów NFu ?

Agi - 19 Wrzeœśnia 2009, 16:08

Kruk Siwy napisał/a
Czyli jednak może był to błąd z tą mapą?

A skądże, bardzo się Puckowi mapa udała. A dodatki na marginesach, po prostu cudo!

Kruk Siwy - 19 Wrzeœśnia 2009, 16:24

Udziwnień w opowiadaniu greckim nie przewiduję. Choć jakiś oniryzm może zaistnieć. Ale nie będę się spieszył z tym tekstem, musi dojrzeć, chcę żeby naprawdę zapadł w pamięć czytelników.

Agi, i dlatego nie oparłem się pokusie zamieszczenia mappy.
Myślę, że ostatecznie czytający mi wybaczą, zwłaszcza gdy wezmą pod uwagę stwierdzenie ze strony 276 dotyczące kartografów. Pierwsza jego część jest jak najbardziej prawdziwa...

nureczka - 19 Wrzeœśnia 2009, 18:27

Kruk Siwy napisał/a
Udziwnień w opowiadaniu greckim nie przewiduję. Choć jakiś oniryzm może zaistnieć.

Oniryzmowi mówimy nasze stanowcze, nureczkowe, nie!

Kruk Siwy - 19 Wrzeœśnia 2009, 19:13

I tam. Połowa moich opowiadań czerpie ze snów. Oniryzm w moim wydaniu nie jest bełkotem i popapranym nudziarstwem.
Opowiadanie "Czapka dla miasta" to w połowie koszmar senny. A czyta się je - sądząc po opiniach czytelników - nieźle.

nureczka - 19 Wrzeœśnia 2009, 19:58

A ja tam uważam, że cały ten ona... Tfu, oniryzm to zuo.
Agi - 22 Wrzeœśnia 2009, 01:08

Wszystkiego najlepszego Tomaszu!
Rafał - 22 Wrzeœśnia 2009, 06:58

Dużo zdrowia i cierpliwości, powodzenia i pociechy, garnca czerwońców, muchobijki do opędzania się od namolnych wydawców oraz wydolności wątroby :bravo
Witchma - 22 Wrzeœśnia 2009, 07:38

Sto lat, sto lat, sto lat, sto lat niechaj pisze nam :!:

Wszystkiego, czego sobie tylko zażyczysz :)

merula - 22 Wrzeœśnia 2009, 09:21

Kruku pomyślnych wiatrów w żagle Twojego szczęścia :D
Ozzborn - 22 Wrzeœśnia 2009, 09:45

No to najlepszego tym razem imieninowo!
W ramach prezentu przeczytałem Sen... (było koło 1:00) :wink: Opinia w wolnej chwili.

mawete - 22 Wrzeœśnia 2009, 10:09

Tradycyjnie: do dna :mrgreen:
dalambert - 22 Wrzeœśnia 2009, 10:33

SOLENIZANT - obudź się - Najlepszego :D :!:
Witchma - 22 Wrzeœśnia 2009, 10:35

dalambert, może już od rana świętuje ;)
Martva - 22 Wrzeœśnia 2009, 10:53

Wszystkiego najlepszego, Kruku :)
Kruk Siwy - 22 Wrzeœśnia 2009, 11:53

Dzięki moi drodzy, byłem na krótkim wygnaniu. Ale już znowu straszę w sieci.

Dowcip mi zrobili rodzice z tymi urodzinami i imieninami w odstępie dwóch tygodni... otrzeźwieć trudno.
No to kielichy wznieśmy!

Ziuta - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:00

Moja siostra ma gorzej – imieniny w pięć dni po urodzianch.
Najlepszego!

Ozzborn - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:04

Dowcip mówicie? Gorzej mówicie?
Ja urodziny mam w tę sobotę, a imieniny we wtorek po niej. Czyli 3 dni różnicy. Przebija ktoś?

Ziuta - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:05

Babcia urodziła się 30 listopada, ale urodziny ma 5 grudnia.
Kruk Siwy - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:06

Wiesz Ozzy, wtedy rzeczywiście można to potraktować jedna imprezą. Ja muszę urządzać dwie. Nie ma pomiłuj.
nimfa bagienna - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:08

Kruk Siwy napisał/a
No to kielichy wznieśmy!

Tak jest. Wznieśmy.
<wznosi>

NURS - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:08

Moja sąsiadka Anna, urodzona 26 lipca ma imieniny w ten sam dzień :-)
Przebity.

Ozzborn - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:10

Na wskroś :P Faktycznie czasami się robi 1 imprezę, ale trzeba tego unikać, bo mniej prezentów ;)
hrabek - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:17

Mój kuzyn Adam jest urodzony 24 grudnia. Nie do przebicia, bo nie dość że imieniny i urodziny, to jeszcze i gwiazdkę w jeden dzień obskakuje.
mawete - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:22

NURS napisał/a
Moja sąsiadka Anna, urodzona 26 lipca ma imieniny w ten sam dzień :-)
Przebity.

Ja też tak mam :mrgreen: ;P:

Virgo C. - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:26

Najlepszego Kruku :)
gorbash - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:37

mawete napisał/a
Ja też tak mam :mrgreen: ;P:

Też masz na imię Anna? ;) No nie chce się wierzyć...

Kruk Siwy - 22 Wrzeœśnia 2009, 12:38

mawete, jest pełen zaskoczeń i niespodzianek...

Partner forum