Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe
Kruk Siwy - 18 Lutego 2009, 17:36
Książka miała chyba dwa wydania. Autorem jest Polak. Jakby co jutro podrzucę następny fragment.
hrabek - 19 Lutego 2009, 09:22
Kurcze, ja tez jestem pewien, ze znam ten fragment. Myslalem, ze to z Kosika, ale skoro nie, to musze glebiej siegnac w odmety pamieci.
Kruk Siwy - 20 Lutego 2009, 22:56
"Ja też zasnąłem - oświadczyłem niechętnie. - Na szczęście obudził Mnie Marduk.
- Marduk! - krzyknał.
-Tak - przytaknąłem. - Czegoś się zląkł. Drapał mnie i ocierał się o mnie. Nie jest wykluczone, ze tam u nich na ekranie wystąpił kot. Na pewno nie wiem, bo już zasypiałem.
-A więc kot uratował nam życie? - zdziwił się admirał.
-Tak to wygląda - przyznałem."
Kruk Siwy - 21 Lutego 2009, 13:35
Nikt nic?
Autor napisał jeszcze jedną rzecz SF. O zagładzie ziemskiej cywilizacji w wojnie atomowej.
mawete - 21 Lutego 2009, 15:20
Więzień na marsie.
Kruk Siwy - 21 Lutego 2009, 20:11
Mówiłem przeca że Polak. Pierwsze wydanie jest z 1958 roku. No dobra - tytuł to kobiece imię.
mawete - 22 Lutego 2009, 00:58
Czytam bez zrozumienia... pewny nie byłem, ale przy układaniu knig w oko mi wpadło, tak żeby się podlizać Twoja na honorowym miejscu stoi
Iwan - 22 Lutego 2009, 08:42
o chyba już wiem, choć dowiedziałem się przez przypadek, ale że w necie znalazłem to odpowiedzi nie udzielam, zaczekam tylko czy dobrze mi się wydaje
Kruk Siwy - 22 Lutego 2009, 17:53
"Jestem królową pszczół - powiedziała swoim głębokim, urzekającym głosem. -Jest u nas taka odwieczna tradycja: od czasu do czasu królowa pszczół odbywa swój lot weselny lot. Jest to lot miłości i wyzwolenia. Jest to lot przebaczenia i zapomnienia. Dzisiaj jest taki czas. Czas miłości i szczęścia.
{...)
Niech żyje najpiękniejsza z pięknych, najwspanialsza ze wspaniałych - zagrzmiał swoim potężnym głosem - niech żyje A(.....) królowa Marsa i miłości."
Kruk Siwy - 23 Lutego 2009, 10:03
No dobra. Aspazja. Ostoja Owsiany.
Dużo jeszcze przede mną polecanek... ech.
Proszę niech zadaje pierwszy chętny.
Adon - 15 Marca 2009, 00:44
Coś tu cicho. No to ożywiam, mam nadzieję, wątek:
Cytat | - Wbijajcie gwoździe, żołnierze! Niech nasz gość zobaczy, jak działa dobra, rzymska sprawiedliwość.
Mówiący te słowa szczelniej otulił purpurowym płaszczem swą potężną postać i rozparł się na krześle. Tak samo rozpierałby się w loży Circus Maximus, by napawać się szczękiem mieczy gladiatorów. Poczucie siły emanowało z każdego ruchu tego człowieka. Duma była niezbędna dla dobrego samopoczucia obywatela Rzymu, a Tytus Sulla miał z czego być dumny. Był komendantem wojskowym Ebbracum i odpowiadał tylko przed rzymskim cesarzem. Ten mocno zbudowany, średniego wzrostu mężczyzna miał jastrzębie rysy Rzymianina czystej krwi. Teraz jego pełne wargi wykrzywiał ironiczny uśmiech, który czynił wyniosłe słowa jeszcze bardziej aroganckimi. Ubrany był w stylu wojskowym - kaftan ze złotych łusek, odpowiedni do rangi inkrustowany półpancerz, krótki miecz u pasa. Na kolanach trzymał srebrzysty hełm z pióropuszem. Za nim stał nieruchomo oddział zbrojnych we włócznie i tarcze żołnierzy - jasnowłosych tytanów znad Renu. |
mBiko - 15 Marca 2009, 13:51
Howard - Zemsta spod ziemi
Adon - 15 Marca 2009, 14:14
Ta jest. Zadajesz.
mBiko - 16 Marca 2009, 21:16
Cytat | Nie. - Spojrzał mi prosto w oczy. Żaden dziki wilk by tego nie uczynił. - Nie jesteśmy połączeni. Jesteśmy jednym. Ja już nie jestem wilkiem, a ty nie jesteś człowiekiem. Nie umiem nazwać tego, czym jesteśmy razem. Może ten, który mówił nam o pradawnej krwi, potrafiłby to wyjaśnić. - Zamilkł. - Sam zobacz, jak bardzo jestem człowiekiem, skoro mówię o szukaniu słowa na określenie myśli. Nie potrzeba słowa. Istniejemy. I jesteśmy tym, czym jesteśmy.
|
Martva - 16 Marca 2009, 21:20
Robin Hobb na pewno. Prawdopodobnie cykl o Bastardzie Rycerskim
EDIT: a jak nie, to o Złotoskórym, o ile ten późniejszy się tak nazywa.
mBiko - 16 Marca 2009, 21:25
A jeśli nie to jeszcze o kimś innym
Spróbuj doprecyzować.
Martva - 16 Marca 2009, 21:31
Po głębszym zastanowieniu sie obstawiam 'Misję błazna', czyli pierwszy tom drugiej trylogii
mBiko - 16 Marca 2009, 23:19
No nie, to jest "Wyprawa skrytobójcy", ale za szybkość reakcji i prawidłowe rozpoznanie autorki uznaję.
Zadawaj.
mBiko - 18 Marca 2009, 17:20
Martvaaaaaaaa!
Martva - 18 Marca 2009, 17:29
mBiko, napij się melisy i nie krzycz na ludzi, pffff.
Cytat | Głęboko pod wzgórzem w Krakowie, w najgłębszej krypcie pod jaskinią zwaną Smoczą Jamą, panna Lupescu potknęła się i upadła.
Silas przykucnął obok i objął jej głowę dłońmi. Na twarzy miała krew. Również swoją.
- Musicie mnie zostawić - rzekła. - Ratujcie chłopca. - W połowie przemieniona, była pół wilkiem, pół kobietą, lecz twarz miała kobiety.
- Nie - rzekł Silas. - nie zostawię cię. |
Ozzborn - 18 Marca 2009, 17:51
Neil Gaiman - Księga Cmentarna
Martva - 18 Marca 2009, 18:03
Grzeczny chłopiec, zadajesz
Ozzborn - 18 Marca 2009, 19:28
Czy ja wiem czy taki grzeczny? Zadam jak wrócę z treningu teraz już nie zdążę wymyslić niczego ciekawego
Ozzborn - 18 Marca 2009, 22:59
No dobra to jedziemy, najdokładniejsza odpowiedź wygrywa.
Cytat | Ty głupcze, przypomnij sobie! Przypomnij sobie swój daremny
atak na Wielkiego Władcę Ciemności! Przypomnij sobie jego
przeciwuderzenie! Przypomnij sobie! W tej chwili Stu Towarzyszy
rozdziera świat na strzępy i codziennie przystępuje do nich kolejnych stu
ludzi. Czyja to dłoń zabiła Ilyenę Złotowłosą, Zabójco Rodu? Nie moja.
Nie moja. Czyja to dłoń zdławiła wszelki żywot, w którym płynęła choćby
kropla twej krwi, wszystkich którzy cię kochali, wszystkich których ty kochałeś?
Nie moja, Zabójco Rodu. Przypomnij sobie i poznaj cenę oporu
wobec Shai'tana! |
Chal-Chenet - 18 Marca 2009, 23:06
No to strzelamy...
Ten który przychodzi ze świtem?
Jeśli myślę o dobrej serii, to chyba do tego tomu zresztą doczytałem...
Ozzborn - 19 Marca 2009, 00:11
W ramach podgrzania atmosfery konkursu na razie w żaden sposób nie komentuję, liczę, że strzelających/odpowiadających będzie więcej. Daję wam czas do jutra wieczór, chyba że wcześniej pojawi się odpowiedź "idealna". Pamiętajcie najdokładniejsza odpowiedź wygrywa
Czarny - 19 Marca 2009, 06:57
Wg mnie to wstęp do Koła Czasu - Śmierć poprzedniego Smoka czyli pierwszy tom Oka Świata
nimfa bagienna - 19 Marca 2009, 15:06
Ja to czytałam. Noż kurka wodna, ja to czytałam. Na pewno.
Autor? Tytuł?
Ten Alzheimer mnie wykończy...
Kruk Siwy - 19 Marca 2009, 15:09
Jeśli to Koło czasu to znakomicie. Bo wymiękłem zaraz na początku. I nie mam prawa nic pamiętać.
Jak mówisz nimfo? Alzheimer? Tego autora nic nie czytałem...
Nocturn - 19 Marca 2009, 15:11
pfff:
oko świata Roberta Jordana.
|
|
|