To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Ozzborn - 28 Stycznia 2009, 14:15

1. jest wokal
2. jest gitara
3. inny fryzjer
4. inny stylista :mrgreen:
5. ee piątej nie mogę znaleźć.
A tak serio to ktoś mnie uswiadomił już dawno temu co do pochodzenia tego utworu, przyznasz bardzo wpadający w ucho nawet bez wokalu.

Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 14:22

ale u waniliowych krówek to przecież też cover
Ozzborn - 28 Stycznia 2009, 14:42

No i tu mnie masz :shock: Znaczy ktoś mi perfidnie nakłamał, jak człowiek sam nie sprawdzi to potem wychodzi na głupa ;)
Ok, ciocia Wikipedia sprawę mi wyjaśniła. Dla porządku oryginał: http://pl.youtube.com/watch?v=yqlzgItsVSQ

Dunadan - 28 Stycznia 2009, 15:55

Fidel-F2, pięć różnic w stosunku do czego?...
Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 16:18

Dunadan, to żart był, chodziło mi o to, ze aranże są bardzo podobne
Dunadan - 28 Stycznia 2009, 16:21

Fidel-F2, no tak, sory nie zajarzyłem... O właśnie skoro tu jesteś - co byś polecił w okolicy Hawkwind, Budgie właśnie itp.?
Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 16:39

rozumiem, że chodzi o mniej znane sprawy z dawnych lat

Curved Air, Cactus, Beck, Bogert & Appice, Atomic Rooster, Fairport Convention,
13th Floor Elevators, Love Sculpture (tu polecam zwłaszcza Taniec z szablami Chaczaturiana)

rzeczy w różnym stopniu podobnne do Hawkwind czy Budgie ale mysle, że warte zainteresowania

lata tego wszystkiego już nie słuchałem

Dunadan - 28 Stycznia 2009, 16:42

Fidel-F2, no atomic rooster to właśnie sobie słucham. "Death walks behind you" i "Devil's answer" to IMHO jedne z lepszych rockowych kawałków... Reszty kurczaczek nie znam - chodzi mi głównie o space rock.
Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 16:43

Dunadan napisał/a
space rock
hmm a co to jest? UFO znasz?
Dunadan - 28 Stycznia 2009, 16:45

Fidel-F2, :mrgreen: chodzi o tematykę. Ogólnie rzecz biorąc to space rock to progresywno-psychodeliczny rock o tematyce sci-fi. Ayreona znasz?

PS: UFO znam, nie przepadam.

Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 16:49

Dunadan, szczerze mówiąc nie wnikam w teksty kapel rokowych prawie wogóle. Ayreona nie znam a UFO jest *beep*, zdecydowanie wolę niż Uriah Heep. Posłuchaj sobie bardzo wczsenego Bowiego, zwłaszcza The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars czy Space Oddity.
Dunadan - 28 Stycznia 2009, 16:54

Fidel-F2,
Cytat
Posłuchaj sobie bardzo wczsenego Bowiego, zwłaszcza Ziggy Stardust

Aż tak młodo wyglądam na forum? :mrgreen: Ziggy'ego znam ;P: ( dzięki rodzicom )
Polecam Ayreona, a dokłądniej "Space one" - całą płytka inspirowana różnymi filmami sci-fi - od GW do Odysei kosmicznej - zarąbisty kawał prog rocka.

Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 17:24

Quicksilver Messenger Service jeszcze mi się przypomniało

i może trochę bardziej Creamowo-Hendrixowaty niż psycho- prog (taki hard rok lat 60-tych), Grand Funk Railroad zwłaszcza koncertowe albumy. Myślę że Ci sie spodoba.

edit znalazłem na youtube, strasznie mnie rajcują takie kawałki
http://pl.youtube.com/wat...feature=related

Ozzborn - 28 Stycznia 2009, 17:43

O Grandfunk dobry jest, jedna z bardziej lubianych przez mojego tatkę kapel. UFO też lubię zdecydowanie bardziej od Uriah Heep. Całkiem niezły koncercik Ufoków był w Stodole czas temu jakiś. Jeszcze w klimacie progresywno rockowym był Iron Butterfly i mniej progresywno, a bardziej rock'n'rollowym polecam Nazareth, niestety ich koncert w Stodole był dość przeciętny: przyszli odegrali, wyszli, zagrali łaskiewie na bis "Love hurts" i poszli ;]
Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 17:45

tyle, że Iron Butterfly to kapela jednego utworu w zasadzie
Ozzborn - 28 Stycznia 2009, 17:58

W zasadzie tak, chociaż swego czasu zapoznałem się przekrojowo z ich twórczością i pamietam że oprócz In-da-gadda-da-vida jakieś inne dwa mi się spodobały ;P:
Fidel-F2 - 28 Stycznia 2009, 18:00

in-a-gadda-da-vida ;P:
Ozzborn - 28 Stycznia 2009, 18:08

oj tam czepiasz się :mrgreen:
mad - 28 Stycznia 2009, 18:55

Dunadan, proszę mi Iron Maiden nie ruszać, bo to najlepszy zespół na świecie jest i basta :twisted: Wiadomo, że trzecia gitara pojawiła się w 2000r. ze względów - jakby to ująć - towarzyskich. Wrócił Dickinson, trudno było nie przyjąć z powrotem Smitha. Trzecia gitara nie jest potrzebna, ale generalnie i tak zawsze dwie świetnie wysuwają się na pierwszy plan.
Dunadan - 29 Stycznia 2009, 00:05

Fidel-F2 napisał/a
tyle, że Iron Butterfly to kapela jednego utworu w zasadzie

Dwóch. IMO. In-a-gadda-da-vida oraz "Most anything you want" z naciskiem na ten drugi.
mad napisał/a
Dunadan, proszę mi Iron Maiden nie ruszać, bo to najlepszy zespół na świecie jest i basta :twisted:

Mnie Ironi jakś nigdy nie podchodzili. Kwestia gustu...

Adon - 29 Stycznia 2009, 00:42

Fidel-F2 napisał/a
edit znalazłem na youtube, strasznie mnie rajcują takie kawałki
http://pl.youtube.com/wat...feature=related

Genialny kawałek, całej reszty mogliby nie nagrywać, zwłaszcza, że sporo szmiry później nagrywali. A szkoda.

Dunadan napisał/a
Ozzborn,
Cytat:
Budgie

Nie wielu o dziwo ich zna

Popatrz, a ja znam. ;) Nawet lubię nieco utworów, choć generalnie nie jestem fanem takiej muzyki, to teść mnie zaraził niektórymi kapelami. Ja go za to zaraziłem Type O Negative, Sleep czy Minsk. A przy okazji fanom sabatowego grania bardzo Sleep polecam: http://uk.youtube.com/watch?v=zj9IAvv32wE

Dunadan napisał/a
Mnie Ironi jakś nigdy nie podchodzili.

Mi też nie. Jak zresztą całe heavy, którego nie trawię.

Fidel-F2 - 29 Stycznia 2009, 05:46

Adon, faktycznie, że nierówna kapela ale kilka kawalków jeszcze by sie znalazlo. Miałem kiedyś Live dwupłytowy, całość mi się bardzo podobała.

Dunadan, racja, fajna rzecz, jakoś mi uleciala calkiem z głowy. Dziesięc lat temu bym pamiętal.

Dunadan - 29 Stycznia 2009, 12:54

Adon, ale to nie zmienia faktu że niewielu ich zna :mrgreen:

Fidel-F2, wow, fajnie ze ci się podoba ;-)
To jeszcze ci polecę tego wspomnianego Ayreona... jak dla mnie gościu to najlepszy chyba wykonawca progresywnego rocka, przynajmniej obecnie. IMHO Dream Theatre się chowa ( choć DT lubię, żeby nie było ). Polecę trzy kawałki:

- pierwszy: Looser - chyba jest jego najbardziej popularnym utworem, znalazł się na dwupłytowym albumie Human equation opowiadającym o przeżyciach gościa leżącego w śpiączce po wypadku. Posłuchasz tu: http://de.youtube.com/watch?v=qtAhlPcdh9c

- drugi: Starchild - pochodzący z projektu Star One - cały album inspirowany filmami sci-fi. Ten kawałek oparty jest na Odysei Kosmicznej - chyba mój ulubiony utwór - dla mnie to arcydzieło. http://de.youtube.com/watch?v=UxSF-0gOnAs

- trzeci: Out of the white whole - pochodzi z albumu Flight of the migrator który jest kontynuacją historii o ostatnim człowieku który dzięki specjalnej maszynie cofnął się do początku wszechświata i teraz jego dusza podróżuje z powrotem na Ziemie przez czarne dziury :mrgreen: http://de.youtube.com/watch?v=MHCHeq_y6gc

Aha, dodam że Ayreon to tak w ogóle nazwa muzycznego projektu Arjena Lucassena - każda płyta, ba! każdy kawałek nagrywany jest z innymi wykonawcami, często znanymi ( Bruce Dickinson ) dzięki czemu kawałki Arjena ( bo on wszystko wymyśla i w większości komponuje ) nigdy mi się nie nudzą bo wszystkie są inne. Wszystko w otoczce klasycznych organów ( hammondy ;-) ), rock-operowej idei itp... jednym słowem miodzio :mrgreen:

Aha, jeszcze jedno - wszystkie albumy tworzą jedną całość - opowiadają o wydarzeniach z tego samego uniwersum i można znaleźć różne odniesienia. To po prostu jedna wielka opowieść sci-fi...

Adon - 29 Stycznia 2009, 13:56

Ayerona też znam - żona mnie tym katuje od czasu do czasu. :|
Jak tam, próbowali panowie Sleep?

Dunadan - 29 Stycznia 2009, 14:17

Adon, zazdroszczę ci żony :shock:

PS: dorzuciłem linki do pozostałych utworów - polecam kliknąć ;-)

mad - 29 Stycznia 2009, 16:25

Ayreon może być. Ostatnia zerojedynkowa płyta jest świeta. Jednakże jedna rzecz mi trochę kuleje: instrumentarium. Trochę to zbyt prosto jest zagrane. Rekompensują to rozliczne, zróżnicowane wokale.
Dunadan - 29 Stycznia 2009, 16:33

mad, a mnie się właśnie "zerojedynkowa" płyta nie podobała... zdaje się jeden kawałek mnie porwał reszta nie. Nie oczekuję drugiego Star One ale chociaż coś na poziomie Flight of the Migrator :mrgreen:
rumeli - 30 Stycznia 2009, 13:03

Nie jestem w stanie już słuchać rockowych staroci. Kryzys w zamiłowaniu do techno też mnie naszedł. Co by tu słuchać, co by słuchać? :?:
Ozzborn - 30 Stycznia 2009, 13:27

Może Venetian Snares? http://pl.youtube.com/watch?v=2PBeKzVhWHY
Dunadan - 30 Stycznia 2009, 15:24

rumeli, a ja polecę rockowe nowości :mrgreen: np. to o czym wspominałem wyżej ;-)

Partner forum