To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

gorbash - 7 Stycznia 2009, 18:23

Chal-Chenet napisał/a
Agata, no trochę zalatuje chociażby takim Clouds.

Hmm... Dla mnie troche bardziej dyskotekowy jest - jak Skeleton Skeletron.

Chal-Chenet - 7 Stycznia 2009, 19:06

Osz kurde, takich skojarzeń się nie spodziewałem... Imo jest zdecydowanie mocniejszy od "Skeletona". (Acz ten album też bardzo sobie cenię.)
Nutzz - 8 Stycznia 2009, 09:26

Hmmm... no nie , Butterfly FX jest dla mnie całkowicie nie zjadliwy :) Już wolę prawdziwe techno :wink:
cherryen - 8 Stycznia 2009, 11:22

Armia.
płyta ultima thule.

fajna płytka.

Hubert - 8 Stycznia 2009, 19:53

Ostatnio lecą u mnie cztery płyty
Kazik - Melassa i 12 Groszy
Kult - Poligono Industrial i Tata Kazika.

Słuchajcie, czy znacie jakieś podobne zespoły, tzn mieszające gatunki z równym wdziękiem i utrzymane w nieco zbliżonych klimatach?

dzejes - 8 Stycznia 2009, 20:09

Połączenie Poligono Industrial i wdzięk w jednym zdaniu poraziło mnie.
Nutzz - 9 Stycznia 2009, 10:31

A ja teraz zupełnie z innej beczki - Borknagar - Empiricism i Quintessence. Świetne folkowe plumkanie.
cherryen - 9 Stycznia 2009, 12:04

echo
jest mały śpiący smok na jesiennym swoim skarbie
jest wielki pusty dom zamieszkały przez jaszczurkę
jest narkotyczny dym co przeciąga się jak kot
kosmos pajaka zdmuchnięty przez dziewczynkę

jest cichy olbrzym co zapędził się do wioski
jest obolały lis po przygodzie na manowcach
jest barbarzyński kraj, w którym rządzi władca much
szkoła dla chłopców, technikum niewinności

a teraz wytęż wzrok i przysięgnij, że mnie znajdziesz
gdy byłeś dzieckiem rozmawiałem z tobą zawsze
jak nagły pożar jak zapach ciepłej wiosny
otwarte okno, w którym czekam od poczatku.
armia.

Hubert - 9 Stycznia 2009, 17:38

dzejes napisał/a
Połączenie Poligono Industrial i wdzięk w jednym zdaniu poraziło mnie.

Po pierwsze - nie przesadzajmy, po drugie - nie w jednym zdaniu ;)
A imo Poligono jest całkiem w porządku płytą.

Grahf - 11 Stycznia 2009, 12:01

Coś mnie tak ostatnio na black wzięło :P

Under the Sign of Hell i Incipit Satan norweskiego Gorgoroth

Nie wiem czemu zawsze myślałem że to raczej druga liga BM, a łupią całkiem przyjemnie :mrgreen: .

Chal-Chenet - 12 Stycznia 2009, 22:56

O! W lutym w Krakowie i Warszawie zagra Tiamat. Wybiera się ktoś może?
Dunadan - 12 Stycznia 2009, 23:49

Pomocy... wypaliłem się coś. Od dłuższego czasu nie odkryłem nowego fajnego zespołu i jest mi z tym źle. Moją listę na Winampie znam na pamięć i potrzebuję czegoś nowego świeżego... pomóżcie...
Czego poszukuję?
Czegoś w stylu ... hmm... progresywny rock, najlepiej a stylu lat 70' z hammondami i odnoszący się do sci-fi albo fantasy. Takie coś w stylu Ayreon, czy ze starszych Hawkwind, Eloy... a z nowszych to jeszcze Archive, Riverside czy coś w tym stylu... macie coś na uwadze?
Aha, mogą być odstępstwa w kierunku brzmień cięższych, bluesowych i bardziej elektronicznych...

Nutzz - 13 Stycznia 2009, 10:52

Chal-Chenet napisał/a
O! W lutym w Krakowie i Warszawie zagra Tiamat. Wybiera się ktoś może?

Nie wiem czy kasowo wyrobię... Póki co ma w planie Napalm Death 21.01 i Żywiołaka 23.03...

dzejes - 13 Stycznia 2009, 12:35

Dun - TSA TSA! Nie spełniają chyba żadnego warunku, ale wymiatają! :twisted:
Dunadan - 13 Stycznia 2009, 12:37

dzejes, :roll: obrazasz mnie... ;) na koncertach TSA bylem z 5 razy...
Chal-Chenet - 13 Stycznia 2009, 12:56

Dun, to chyba też nie w tym stylu, czego szukasz, ale mam ostatnio dużą fazę na ten zespół, to Ci polecę. Tiamat. Być może znasz i poczujesz się obrażony ( ;P: ), ale co mi tam. Posłuchaj zwłaszcza albumu Deeper kind of Slumber.
dzejes - 13 Stycznia 2009, 13:23

Dunadan napisał/a
dzejes, :roll: obrazasz mnie... ;) na koncertach TSA bylem z 5 razy...

Ale czy ja sugeruję, że nie znasz? :wink: Chcesz dobrej muzy - to polecam.

Dunadan - 13 Stycznia 2009, 13:28

dzejes, cos czego nie znam :roll:
Chal-Chenet, dzieki, nie omieszkam sprawdzic :-)

Nutzz - 13 Stycznia 2009, 13:41

A ja sugeruję taką instytucję jak "radio" na www.lastfm.pl, wystarczy że wpiszesz ulubiony zespół a wyskakuje multum podobnych :)
Dunadan - 13 Stycznia 2009, 13:46

Nutzz, to jest mysl kurczaczek...
Adanedhel - 13 Stycznia 2009, 15:57

Nutzz napisał/a
A ja sugeruję taką instytucję jak radio na www.lastfm.pl, wystarczy że wpiszesz ulubiony zespół a wyskakuje multum podobnych :)

Polecanie zespołów? Wolę coś podobnego na allmusic.com. Wśród informacji o zespole są zwykle podane podobne kapele, kapele, którymi delikwenci się inspirowali i takie, które nimi się inspirują. A przy okazji porządne recenzje i próbki twórczości.

Agata - 14 Stycznia 2009, 10:30

Nutzz napisał/a
Póki co ma w planie <ciach> Żywiołaka 23.03...

A gdzie grają, gdzie grają? Bo ja się na warszawski koncert w tym miesiącu nie załapię, a oni na koncertach robią mi taaaaak fajnie...

dzejes - 14 Stycznia 2009, 10:39

Dunadan napisał/a
dzejes, cos czego nie znam :roll:

Pisałem, że nie spełnia żadnego warunku, rajt?

Może tego spróbuj?
A jak mi się sfochasz, że jak to, znasz i byłeś na siedemnastu koncertach - to Cię znajdę i pobiję ;P:

Nutzz - 14 Stycznia 2009, 10:49

Agata napisał/a

A gdzie grają, gdzie grają? Bo ja się na warszawski koncert w tym miesiącu nie załapię, a oni na koncertach robią mi taaaaak fajnie...

No właśnie na wawskim będę, gdzie indziej za daleko

Adanedhel napisał/a
Polecanie zespołów? Wolę coś podobnego na allmusic.com. Wśród informacji o zespole są zwykle podane podobne kapele, kapele, którymi delikwenci się inspirowali i takie, które nimi się inspirują. A przy okazji porządne recenzje i próbki twórczości.

Nie wiem czy używałeś dłużej lasta, ale spełnia on te same funkcje. Dodatkowo znaczną część utworów można pobrać, przy 90% grup znajdują się opisy mniej lub bardziej szczegółowe, no i co bardzo ważne wydarzenia (koncerty) z nimi związane, wraz z datami. Oczywiście podobne kapele także są podane. Co sobą prezentuje allmusic nie wiem bo nie korzystałem

Dunadan - 14 Stycznia 2009, 11:53

dzejes, spoko, nie znam tego, ale cos mi nie wyglada na progresywny rock inspirowany sci-fi ;P:
Grahf - 14 Stycznia 2009, 12:22

Nutzz napisał/a
Nie wiem czy używałeś dłużej lasta, ale spełnia on te same funkcje. Dodatkowo znaczną część utworów można pobrać, przy 90% grup znajdują się opisy mniej lub bardziej szczegółowe, no i co bardzo ważne wydarzenia (koncerty) z nimi związane, wraz z datami. Oczywiście podobne kapele także są podane. Co sobą prezentuje allmusic nie wiem bo nie korzystałem

Ale i tak najlepszą funkcją, która jest zarazem sednem serwisu jest budowanie statystyk :D . Bez tego juz nawet nie umiem słuchać muzyki, wciąga jak diabli 8) .

Chal-Chenet - 14 Stycznia 2009, 19:38

Jakoś na wiosnę zapowiadany jest nowy album jednej z moich najukochańszych kapel - My Dying Bride. Nareszcie!!!
mad - 14 Stycznia 2009, 21:26

A ja czekam na nowyCannibal Corpse. Póki co delektuję się 3-płytowym wydawnictwem DVD.
Nowy koncert Behemotha ostatnio kupiłem.
Nie mogę przekonać się do nowych płyt Guns'N'Roses i AC/DC. Pierwsza jeszcze ma potencjał, ale jak dla mnie jest zbyt balladowa. W nowym wydawnictwie ekipy Angusa nie widzę kompletnie nic ciekawego. Nie drażni mnie, że ciągle grają tak samo, ale że zabrakło ciekawych pomysłów. 2-3 niezłe utworki to za mało.

Odnośnie stron: dla fanów metalu niezastąpiona jest http://www.metal-archives.com/

Chal-Chenet - 14 Stycznia 2009, 21:56

Cytat
Odnośnie stron: dla fanów metalu niezastąpiona jest http://www.metal-archives.com/

Święta prawda. Często z niej korzystam.

Chal-Chenet - 15 Stycznia 2009, 22:37

Słucha ktoś Laibacha? Jeśli ktoś się znajdzie, to prosiłbym o polecenie mi jakichś najlepszych dokonań tej grupy.

Partner forum