Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
MOFFISS - 21 Września 2008, 18:21
dzejes napisał/a |
Opinia brzmi - facet jest egoistycznym sukinsynem, który ma gdzieś dobro dziecka, bo przedkłada je nad swoje, osobiste poczucie przynależności, które to daje (a raczej ma dopiero dać) mu spokój w życiu. |
Co to znaczy dobro Hasana? Dziecka znaczy? Jakie masz prawo oceniać czyjeś życie, manipulując tak informacją? Nic o nich wiesz, wyciągasz wnioski z jednego artykułu, z jednego wywiadu? Facet odniósł w Polsce sukces, rezygnuje z życia publicznego, zostawia wszystko i wyjeżdża. Dlaczego to robi?
Właśnie wpadł mi do głowy pomysł na opowiadanie o nas, Polakach:
Dwóch facetów stoi na rozdrożu, jedna droga prowadzi w lewo, druga w prawo. Przekonują się zawzięcie, którędy mają iść. Każdy z nich tłumaczy, dlaczego tędy. Ale po chwili się wk*rwiają i zawzięcie się obrażają.
Nagle ląduje statek kosmiczny, tuż obok nich. Podchodzi do nich kosmita i chce nawiązać kontakt. Jeden z mężczyzn odwraca się:
- A co ty taki zielony jesteś! Spier*dalaj, nie widzisz k*wa, że rozmawiamy o przyszłości?
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 18:27
MOFFISS napisał/a | Facet odniósł w Polsce sukces, rezygnuje z życia publicznego, zostawia wszystko i wyjeżdża. Dlaczego to robi? | moze ma obity dekielek
dzejes - 21 Września 2008, 18:57
MOFFISS napisał/a |
Co to znaczy dobro Hasana? Dziecka znaczy? Jakie masz prawo oceniać czyjeś życie, manipulując tak informacją? Nic o nich wiesz, wyciągasz wnioski z jednego artykułu, z jednego wywiadu? Facet odniósł w Polsce sukces, rezygnuje z życia publicznego, zostawia wszystko i wyjeżdża. Dlaczego to robi?
|
Dobro dziecka, czyli możliwość wychowania go w kraju należącym do Unii Europejskiej, w tolerancyjnym społeczeństwie, w którym możliwość rozwoju nie jest zarezerwowana jedynie dla bogatszych mężczyzn wyznających odpowiednią religię.
Polska jako kraj ma wiele wad, ale w porównaniu z Egiptem jest taka, jak opisałem powyżej.
A prawo wyciągać wnioski mam, m. in. dlatego, że żyję w Polsce. Mędzenie gościa z artykułu przypomina mi brednie hippisów wyjeżdżających do Indii w latach '70 - którzy to puszczali dzieci samopas "bo taka pedofilia to tutaj nie wystepuje, bo to wynik zepsucia Zachodu". Tymczasem jednym z największych osiągnięć szeroko rozumianej cywilizacji zachodniej jest NIE zamiatanie wielu rzeczy pod dywan. Molestowanie seksualne, narkotyki, alkohol - to wszystko w Egipcie jest, tyle że się o tym nie mówi.
MOFFISS napisał/a |
Właśnie wpadł mi do głowy pomysł na opowiadanie o nas, Polakach:
|
Już Ci wsześniej ludzie zwracali uwagę, ale chyba nie dość wymownie. Może ja...
Skończ z tym crapem, ok? Wrzucanie swojego szorta w środek dyskusji, szafowanie głębokimi myslami nijak się mającymi do tematu - co to ma być? Transparent "Jestem mentalnym ekshibicjonistą"? Łechtanie ego? Załóż blogowątek w odpowiednim dziale i tam się realizuj.
ihan - 21 Września 2008, 19:41
Ale może byśmy ustalili jaki to mianowicie facet odniósł sukces? Był myślicielem, inteligentnym faccetem co rozkręcił interes oparty na własnym pomyśle, wynalazł coś nowego? Chyba że zgarnięcie grubej kasy jest sukcesem.
MOFFISS - 21 Września 2008, 19:52
dzejes napisał/a | ...Unii Europejskiej, w tolerancyjnym społeczeństwie,
Już Ci wsześniej ludzie zwracali uwagę, ale chyba nie dość wymownie. Może ja...
Skończ z tym crapem, ok? . |
Ponoć żyjemy w tolerancyjnym kraju, wyrażam się tak jak potrafię.
ihan - 21 Września 2008, 19:53
MOFFISS, sporo ryzykujesz takim stwierdzeniem.
MOFFISS - 21 Września 2008, 19:58
Warto płacić każdą cenę za swobodę wypowiedzi
ihan - 21 Września 2008, 20:00
Cóż za odwaga! Jaka determinacja! Brawo MOFFISSIE, brawo, mój bohaterze!
Martva - 21 Września 2008, 20:02
dzejes napisał/a | Załóż blogowątek w odpowiednim dziale i tam się realizuj. |
O, to jest myśl
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 20:03
MOFFISS napisał/a |
Ponoć żyjemy w tolerancyjnym kraju, wyrażam się tak jak potrafię. | MOFFISS napisał/a | Warto płacić każdą cenę za swobodę wypowiedzi | tylko żebyś do tej swobody jeszcze odrobinę sensu dołożył to nawet bym Cię poparł
MOFFISS - 21 Września 2008, 20:05
jasne, patrz z ironią : http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1554
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 20:08
MOFFISS, czyżbyś na ołtarzu wolności słowa chciał złożyć prawo do protestu?
Anonymous - 21 Września 2008, 20:20
Fidel-F2, co takie trudne pytania forumowemu koledze zadajesz? Teraz nas uraczy wywodem na temat gotowanej marchewki, obstawiam.
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 20:28
Ja myślę, że ujmie to w postaci sonetu. Strasznie płodny z niego autor, NURS już pewnie ręce z radości zaciera, że mu się na forum taki geniusz trafił.
Agi - 21 Września 2008, 20:54
Miało nie być ad personam
Adashi - 21 Września 2008, 22:11
Piech napisał/a | Bezrefleksyjnego katolika okrzyknąłbyś moherem, ale muzułmańskiego dewota bronisz z zapałem godnym lepszej sprawy. Mam nadzieję, że nie idziesz drogą Adashiego, dla którego mądry jest ten, kto jedzie na katolików. |
Wprost "uwielbiam" takich delikwentów, którzy lepiej ode mnie wiedzą, co uważam. Ani chybi jasnowidz albo inszy telepata. A modzi tradycyjnie nie reagują
edit: o reagują, ale ze spóźnionym refleksem i chyba niekoniecznie na to.
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 22:21
Adashi napisał/a | Wprost uwielbiam takich delikwentów, którzy lepiej ode mnie wiedzą, co uważam. Ani chybi jasnowidz albo inszy telepata. A modzi tradycyjnie nie reagują | a gdzie tu pole dla modów? a Piech konkluduje na podstawie tego coś przez 12000 postów z górką powypisywał i żadnego telepaty do tego nie trzeba, no chyba, że pisałeś coś zupełnie innego niż myślisz
Adashi - 21 Września 2008, 22:24
To źle konkluduje w takim razie.
Fidel-F2 napisał/a | a gdzie tu pole dla modów? |
Agi napisał/a | Miało nie być ad personam |
Agi - 21 Września 2008, 22:29
Adashi, nie mogę całego dnia spędzać na pilnowaniu wątku religijnego. Wcześniej już prosiłam żebyście nie obrażali się nawzajem, a teraz to powtórzyłam.
Swoją drogą potwierdza się teza, że religia wyzwala negatywne emocje.
Adashi - 21 Września 2008, 22:33
Agi, ja wiem i rozumiem. Niektórzy jednak chyba nie rozumieją, cóż zrobić
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 22:34
Adashi, odniosłeś się do postu Piecha, który nie odnosi się do Ciebie tylko do prezentowanego przez Ciebie profilu
Agi napisał/a | Miało nie być ad personam | było do mnie i Mirii
Adashi napisał/a | To źle konkluduje w takim razie. | albo Ty nieskładnie gadasz
Agi napisał/a | Swoją drogą potwierdza się teza, że religia wyzwala negatywne emocje. | Agi, a bo to tylko w tym wątku takie numery? Gdzie kogutów trzech tam jaja pobite.
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 22:35
Adashi napisał/a | Agi, ja wiem i rozumiem. Niektórzy jednak chyba nie rozumieją, cóż zrobić |
Ty to mnie potrafisz ubawić
Agi - 21 Września 2008, 22:35
Fidel-F2, ale w tym wątku z wyjątkowym natężeniem i permanentnie.
Edit: Fidel edytuj! I zostaw Adama w spokoju, bo będzie ostrzeżenie.
Tomcich - 21 Września 2008, 22:37
Agi napisał/a | w tym wątku z wyjątkowym natężeniem i permanentnie |
Bo wątek o karze śmierci już zamknięty.
Anonymous - 21 Września 2008, 22:41
Agi napisał/a | Swoją drogą potwierdza się teza, że religia wyzwala negatywne emocje. |
Raczej dyskusje o niej. W niektórych osobach wyzwala. Tych z góry uprzedzonych.
Fidel-F2 napisał/a | było do mnie i Mirii |
Mam tylko nadzieję, że do MOFFISA też.
A w wątku przynajmniej nudą nie wieje.
Fidel-F2 - 21 Września 2008, 22:45
Agi, ja bym go zostawił ale ona takie rzeczy pisze, że nie mogę, no nie mogę
Agi - 21 Września 2008, 22:48
Tomcich napisał/a | Agi napisał/a:
w tym wątku z wyjątkowym natężeniem i permanentnie
Bo wątek o karze śmierci już zamknięty. |
Sugerujesz, że ten też należy zamknąć?
Miria napisał/a | Fidel-F2 napisał/a:
było do mnie i Mirii
Mam tylko nadzieję, że do MOFFISA też. |
Dotyczyło wszystkich dyskutantów.
dzejes - 21 Września 2008, 23:57
MOFFISS napisał/a |
Ponoć żyjemy w tolerancyjnym kraju, wyrażam się tak jak potrafię. |
Póki nie ciągnę cię za włosy pod swój most z zamiarem skutecznego przetłumaczenia, że owe tajemnicze posty, które nam fundujesz są kompletnie ortogonalne do prowadzonej przez resztę rozmowy oraz powodują, że przez coraz większą liczbę osób jesteś traktowany jak koloryt, nie dyskutant - póty uchybień tolerancji żadnych nie widzę.
Choć w sumie to przecież nie mój problem, więc nadawaj dalej, ale przynajmniej ze świadomością (wiem, płonne me nadzieje), że robisz z siebie głupka. Ale oczywiście masz rację, nawet kiedyś spotkałem się z taką myślą - że tolerancja to prawo do robienia z siebie idioty.
MOFFISS - 22 Września 2008, 08:21
dzejes dziękuję ci za pozwolenie, nawet nie wiesz jak bardzo się tym przejmuję.
JacAr - 22 Września 2008, 08:36
Moffiss, a tak naprawdę, to o co Ci chodzi?
To jest taka metoda istnienia przez tarcie?
Nie sądzę, żeby ta dyskusja miała prowadzic do zmiany poglądów. Czyichkolwiek.
Ty balansujesz na granicy obrażania, trącania, polemiki "bo tak".
Nie dziw sie trollowym skojarzeniom.
Wolność słowa w dużej mierze polega na tym, żeby wiedzieć, czego nie mówić.
Bo mówić można zawsze i wszystko. Liczyć sie jeno należy z konsekwencjami.
Twój niepokój nie jest twórczy. niestety.
A sam topic, heh, moim zdaniem niepotrzebny. Bez zdefiniowania zależności/różnicy pomiedzy wyznaniem, religia, wiarą i światopoglądem wszelkie dyskusje będą prowadzić zawsze do pyskowek.
Miłego, zgodnego dnia
JacAr
PS. Carpe Diem
każdym
|
|
|