Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Rhecęzęt Miesionca 

Martva - 10 Grudnia 2010, 20:24

| shenra napisał/a |  | Przy okazji nadziałam oczy na reckę Przedświtu |   

Chyba ją czytałam, to tam pisali że wcale nie jest tak źle jak mogłoby być?

Proponowano mi kiedyś pisanie recenzji 'bo duzo czytam' ale odmówiłam, bo nie umiem i leniwa jestem dziko i strasznie, a potem pożałowałam, ze względu na tę książkę właśnie  
												 shenra - 10 Grudnia 2010, 20:48
  Martva, tak tę. Z pewnym jej fragmentem mogę się nawet zgodzić  
												 Matrim - 10 Grudnia 2010, 22:58
  Agi, może wrzuć obrazek z tej recenzji do wątku - jeśli ona taka sławna, to może być dobrym materiałem poglądowym dla wszystkich użytkowników  
												 mBiko - 10 Grudnia 2010, 23:00
  Matrim, obawiam się, że to niemożliwe ze względów prawnych.
												 Agi - 10 Grudnia 2010, 23:05
  mBiko, obawiam się, że masz rację.
												 merula - 10 Grudnia 2010, 23:07
  a na stronie NF-u  nie ma?

edyta: sprawdziłam, nie
												 Matrim - 10 Grudnia 2010, 23:14
  Obawiam się, że palnąłem  
												 mBiko - 10 Grudnia 2010, 23:33
  I tym optymistycznym akcentem...
												 lucek - 11 Grudnia 2010, 00:07
  Można zacytować  
												 Matrim - 11 Grudnia 2010, 00:17
  lucek, ano, też mi się właśnie wydawało, że pod tym warunkiem można, ale jak przejrzałem prawo prasowe i autorskie, to nie znalazłem, a pamięć już nie ta  
												 Rafał - 11 Grudnia 2010, 00:17
  hm... można legalnie dzielić się utworami ze znajomymi (a nawet nieznajomymi - vide biblioteki), a my tu wszyscy sami zarejestrowani znajomi, w razie czego zmieni się regulamin      
												 lucek - 11 Grudnia 2010, 00:24
  Można cytować dzieło, nawet w całości, jeśli to cytat np. w celach edukacyjnych. Albowiem 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości. 

2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach. (art. 29 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). 

Jeśli cytowany fragment lub niewielkie dzieło chronione prawem autorskim zostanie opatrzone np. komentarzem krytycznym lub naukowym, nikt nie ma nic do powiedzenia. Raczej   

| Rafał napisał/a |  hm... można legalnie dzielić się utworami ze znajomymi (a nawet nieznajomymi - vide biblioteki), a my tu wszyscy sami zarejestrowani znajomi, w razie czego zmieni się regulamin        |   

Zmieszałeś dwie rzeczy - faktycznie, w ramach tzw. dozwolonego użytku można udostępniać przedmioty chronione prawem autorskim osobom trzecim, które znajdują się w tzw. związku osobistym, w tym, w stosunku towarzyskim. Który nie jest nigdzie zdefiniowany. Ha ha. Bo czy ja jestem z, dajmy na to, Rafałem w stosunku towarzyskim? Piwa nie piliśmy, nasze dzieci się razem nie bawią, ale z drugiej strony od paru lat klikamy na tym samym forum i z niego się znamy. I co teraz? Ustawa jest gópia! (no, nie... tak naprawdę to dobra ustawa    *guask* *guask* ustawo!)

Biblioteki działają na innej zasadzie, opisanej w art. 28 ustawy, który brzmi:

| Cytat |  

Art. 28.

Biblioteki, archiwa i szkoły mogą:

1) udostępniać nieodpłatnie, w zakresie swoich zadań statutowych, egzemplarze utworów rozpowszechnionych,

2) sporządzać lub zlecać sporządzanie egzemplarzy rozpowszechnionych utworów w celu uzupełnienia, zachowania lub ochrony własnych zbiorów,

3) udostępniać zbiory dla celów badawczych lub poznawczych za pośrednictwem końcówek systemu informatycznego (terminali) znajdujących się na terenie tych jednostek. |   

l.
												 Anonymous - 11 Grudnia 2010, 21:16
  Kurde, lucek... Tak poziom dyskusji podniosłeś, że do tej pory twoje posty usiłują zrozumieć...
												 Hubert - 11 Grudnia 2010, 23:40
  Fenrir, mów za siebie.   
												 shenra - 12 Grudnia 2010, 19:35

| Fenrir napisał/a |  | Tak poziom dyskusji podniosłeś, że do tej pory twoje posty usiłują zrozumieć... |    I kto tu wcześniej wspominał o nie robieniu personalnych podjazdów?

| Fenrir napisał/a |  | Albo dyskutujemy bez przytyków, albo wcale. |     
												 Anonymous - 12 Grudnia 2010, 20:08
  Ale to już nie jest dyskusja, do której się to odnosiło  
												 shenra - 12 Grudnia 2010, 20:12
  Fenrir, a to teraz nie przytkanie innych zależy jeno od kontekstu. Nice, very nice. Faceplam.  
												 Fidel-F2 - 12 Grudnia 2010, 20:12

| Fenrir napisał/a |  | Ale to już nie jest dyskusja, do której się to odnosiło  |   i co to zmienia?          
												 Hubert - 12 Grudnia 2010, 21:19
  Fidel-F2, ano to, że teraz naszemu rozmówcy z pełną premedytacją możemy zadać kanoniczne Fidelowskie pytanie   
												 Agi - 12 Grudnia 2010, 21:20
  serka?
												 shenra - 12 Grudnia 2010, 21:34
  Agi, gracias poplułam monitor. Kaj ta ściereczka jest?  
												 Hubert - 12 Grudnia 2010, 21:39
  Agi, otototo  
												 Magnis - 13 Grudnia 2010, 15:21
  Ścieraczkę mam ja  
												 shenra - 13 Grudnia 2010, 15:59
  Magnis, oddawaj!!
												 Magnis - 13 Grudnia 2010, 18:02
  Shenra najpierw musisz się pobawić z moim kotkiem z Avataru  
												 shenra - 13 Grudnia 2010, 20:23
  Magnis, nie chcę się wycierać o kaktusa  
												 Magnis - 13 Grudnia 2010, 21:03
  Oddaje ściereczkę Shenra Tobie, ale proszę o zwrot    .Wymagania co do niej mam : uprana, sucha i pachnąca kaktusem ma być      
												 terebka - 15 Grudnia 2010, 00:04
  Niezły geszeft. To Ty szukasz kogoś aby Ci ściereczkę uprał, powiedz lepiej Magnis   
												 NURS - 15 Grudnia 2010, 08:54
  dać wam czas na pranie?

Koniec offtopa.
												 Chal-Chenet - 19 Stycznia 2011, 23:47
  Natchniony sugestią ilcattivo, zamieszczoną w innym wątku, zgłaszam pierwszą nominację w roku 2011:

http://komiksomania.pl/pu...enade/p/10.html

| 

|  

|