To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

dalambert - 11 Lutego 2008, 11:24

dzieki Drogi Komodorze, no to chyba bedzie łatwe ;
Kto byl pierwszym człowiekiem adoptowanym przez treecata ?
i dla znawców / ewentualnie/ jaka formację - slużbę królewską stworzył ?

Adanedhel - 11 Lutego 2008, 18:05

No pewnie, że łatwe.

Stephanie Harrington, pra pra... babka Honor. Stworzyła coś, co się zwie Królewska Służba Leśna (czy jakoś tak) i zajmuje się ganianiem treecatów po górach i noszeniem śmiesznych kapeluszy :mrgreen:

dalambert - 12 Lutego 2008, 08:03

I bardzo dobrze drogi Komodorze - prowadź Flotę do boju :bravo

ZADAJESZ

Adanedhel - 12 Lutego 2008, 10:50

W jakiej bitwie RMN doznała najbardziej hańbiącej porażki w swej historii, nie oddając ani jednego strzału do przeciwnika? I ewentualnie kto dowodził po obu stronach.
Adanedhel - 13 Lutego 2008, 08:59

Dalambercie, nawet Ty nie wiesz? Oj, bo zdaje się, że degradacja będzie, a inni odsiadkę zanotują :twisted:
Adanedhel - 13 Lutego 2008, 10:43

Aj aj aj. Bitwa o Adler to była, a dowodzili admirał Tourville z jednej, i niesławna komodor Yeargin z drugiej strony.

To może tak:
Jak się zwali gwardziści Honor, którzy zginęli na pokładzie Tepesa?

Ixolite - 13 Lutego 2008, 12:01

Holera by cię :D W poprzednium pytaniu oczywiście wiedziałem o co chodzi, tylko nazw i nazwisk tradycyjnie nie pamiętałem... :P

Ale tego to już całkiem nie pamiętam. Jednym z nich, o ile mnie okoliczności nie mylą, był Jamie Candless, którego imieniem został później nazwany drugi z prywatnych statków Honor.

dalambert - 13 Lutego 2008, 12:24

imieniem to też stadion zostal nazwany.Adanedhel[/b
Adzi wiedziałem o Adler i Trouvilu, ale nie uważalem za stosowne przekladańca robić, ja na Twoje, Ty na moje odpowialdasz ,ot co ,

Adanedhel - 13 Lutego 2008, 18:00

Dalambercie, mimo wszystko mnie zawodzisz, jak nie chciałeś odpowiadać to trza było trochę innym podpowiedzieć :twisted:

No, Ixi, pokombinuj jeszcze trochę, co? :D

dalambert - 14 Lutego 2008, 08:03

Ixolite,
padł jeszcze Robert Whitman, rozwalajac z strzelby flachet sadystycznego szefa bloku więziennego na "Tepesie" i dwu ubeków blokujących cele z HH .
Flota do boju, marynarze na żagle /warshawskiej/.

Adanedhel - 14 Lutego 2008, 09:40

To była ta podpowiedź, jak rozumiem? ;P:
dalambert - 14 Lutego 2008, 09:59

Tak bardziej składana, Candelesa podał Ixi, jakoś tę Flote trzeba ruszać , hej :P
Adanedhel - 14 Lutego 2008, 10:05

Dobra, to niech będzie tak:

Ixi zadawaj! Tylko pospiesz się, bo jak będziesz spowalniał natarcie dowodzenie przejmie Dalambert ;)

dalambert - 15 Lutego 2008, 08:43

Adanedhel, no i co znowu się Ixi zawiesil to może ktos tu jeszcze pamieta co to była bitwa o Black Bird ?
to tak na marginesie bo strasznie ta Flota sie obcyndala hej :wink:

Adanedhel - 15 Lutego 2008, 08:49

Dawaj, Dalambercie, prowadź.
dalambert - 15 Lutego 2008, 08:55

Taż juz pytałem, ale powtórzę:
Coto była Bitwa o Black Bird i co było jej skutkiem ?
bylo nie bylo dla dziejów calości dość istotna więc może jednak ktoś to pamięta :twisted:

Adanedhel - 15 Lutego 2008, 09:12

Przez grzeczność nie odpowiem... jeszcze. Chyba, że reszta znowu pozasypia na posterunkach.
hjeniu - 15 Lutego 2008, 14:12

Bitwa o Black Bird to zdobycie przez Honor przy niewielkiej pomocy przyjaciół bazy założonej przez popaprańców z Masady na księżycu o takiej nazwie krążącej wokół planety o nazwie której nie pomnę w systemie Yeltsin. W bazie tej przetrzymywani byli jeńcy ze niszczyciela Mandrigal bodajże, m. in. Mercedes Bingham. W czasie bitwy został wzięty do niewoli Thomas Theismann.
dalambert - 15 Lutego 2008, 14:23

:bravo hjeniu, można wprawdzie jeszcze dodać, iż nim zdobyto bazena Black Birdzie to rozwalono cała Flotę Masady i to wlaśnie wziecie do niewoli Thiessmana polączone bylo ze zdobyciem niszczyciela PNH typu "Breslau" którym dowodził

ZADAJESZ jeno floty na mieliznęnie pchaj

hjeniu - 15 Lutego 2008, 14:26

Dobra, jakie wydarzenie natchnęło Sonię Hemphill do stworzenia nadajników grawitacyjnych?
dalambert - 15 Lutego 2008, 15:09

Adanedhel, ja to wiem, ale robotę kończę i tracę kontakt z maszyną, :( Więc prowadź Flotę Komodorze hej :lol:
Adanedhel - 17 Lutego 2008, 14:28

Szczerze mówiąc to nie pamiętam co konkretnie natchnęło lady Sonję do ich stworzenia. Znając ją mogło to być wszystko, od widoku chmur na niebie, po ujrzenie we śnie siedmiu krasnoludków z anielskimi skrzydełkami, które kazały jej bawić się z grawitacją.

Natomiast, przeszukując swoje archiwa dotyczące Honorverse, natknąłem się na coś, o czym prawie zapomniałem. Znalazłem listy Davida Webera, w których wyjaśnia szczegóły techniczne różnych różności, podaje dokładny skład flot w kilku ważnych (i tych mniej ważnych) bitwach, pisze szeroko o taktyce i strategii, a już naprawdę mnóstwo o Lidze Solarnej. Jakim cudem zapomniałem, że coś takiego mam? :shock:

hjeniu - 17 Lutego 2008, 17:10

No i co? Nikt nie wie? Ja tu zdążyłem zamordować wątrobę i wrócić do świata żywych, a flota na mieliźnie. W takim razie mała podpowiedź - ma to związek z działalnością HMS Fearless w Konfederecji Silesiańskiej po wydarzeniach opisanych w Placówce Basilisk
dalambert - 18 Lutego 2008, 10:06

No cóż,
ad[ b]Adanedhel, Komodorze, a może znajdziesz sposób by te informacje p. Webera przybliżyć rszcie Floty ? w ludzkim języku?
GwiazdyGreysoma może nie dostaniesz, ale piwo to i napewno...
ad .hjeniu, trudno ruszę tę Flotę : W trakcie antypirackiej operacji po sukcesie na placówce Basilic, poszukujac pirata będącego przejetym okretem andermańskim Hh nawiazala kontakt z andermanskim kapitanem i ustalila z nim sposób sygnalizacji za pomocą zmiany "impulsów grawitacyjnych" wysylanych przez jej okręt / gyba zmiana siły ekranu. nigdy nie bylem mocny w śledzeniu tych bajkowych sposobów gnania przez kosmos/ które są widoczne natychmiast - szybsze od światla/
Po zakończeniu misji rapore trafił do "Upiornej Sonii" które dostrzegla możliwość budowy nadajników grawitacyjnych. to tyle z pamięci zaglądać do tego opowiadanka mi się nie chciało hej :)

hjeniu - 18 Lutego 2008, 10:10

Admirał wrócił - flota ruszyła. :bravo Prowadź dalej wodzu.
Adanedhel - 18 Lutego 2008, 10:29

Dalambercie - bardzo chętnie udostępnię. Tylko nie wszyscy uważają język angielski za ludzki, a przecież nie będę tego wszystkiego tłumaczył.
dalambert - 18 Lutego 2008, 10:30

OK bedzie bardziej opisowo:
Kto to był Elvis Santino i czym się zasłużył RMN ?
można obszerniej bo odpowiedź, że dupek to trochę mało :P

Adanedhel - 18 Lutego 2008, 10:34

Zasłużył się tym, że zginął w miarę szybko, nie zabierając ze sobą zbyt wielkich sił ;)
Poza tym - był zdaje się że porucznikiem na HMS War Maiden, podczas pierwszego lotu Honor. Do tego sługusem Youngów i reszty, chcącym jej dokopać. Skończył jako kontradmirał (chyba) i dowódca w Seaford 9, gdzie ściął się z komandor porucznik Jaruwalski, którą wyrzucił z okrętu, po czym w widowiskowy sposób dał się zabić wrogowi.
Starczy? ;)

dalambert - 18 Lutego 2008, 10:44

:bravo Adanedhel, wszystko racja więc ZADAJESZ
ale nie musisz robić wielkiego tłumaczenie, ale jakbyś podal co nowego nieznanego w tych listach Szanowny Pan Weber wymyślil to wdzięczność Floty masz :D

Adanedhel - 18 Lutego 2008, 10:54

Jak rany, Dalambercie, ciężko to opisać... Widzisz, teoretycznie niewiele tam naprawdę nowych rzeczy jest. Ale są np. takie numery jak esej o tym, dlaczego otwarta przestrzeń przed dziobem jest nieco większa niż za rufą. Odpowiedź na pytanie dlaczego nikt nie stworzył czegoś takiego jak rakiety międzysystemowe (tj. wykorzystujące nadprzestrzeń). Odpowiedzi na pytania np. dlaczego nie używa się lancy grawitacyjnej w polach minowych i tak dalej. Mnóstwo tego jest, za dużo (pod względem liczby), żebym tłumaczył. Zaraz po prostu zrobię z tego paczkę i dam linka.

A pytanie - jakie są, wg Honor, dwie najkrótsze rzeczy we wszechświecie?

Partner forum