Spodenki - Szorty królowej matki
Anonymous - 2 Maj 2009, 13:40
Jej Wysokość czeka...
Obśmiałam się jak norka, gdy zinterpretowałam sobie ten tekst. Nie wiem, czy zgodnie z zamiarem Autora, bo wtedy elementy typu "z premedytacją pokazał w tamtej karczmie, że miał złoto" są ostro przegięte. No i czy to zakończenie musiało być takie nadęte?
Królowa Matka
Odsłona druga. Wieszcz rzecze, by mierzyć siły na zamiary, a nie odwrotnie, ale niestety to się nie sprawdza w praktyce. Chyba miało być dramatycznie i podniośle, nie wyszło. Chwilami wręcz komicznie. Albo nudno.
Królowa mojego królestwa
UWAGA! Oto najlepszy szort w tej edycji. Choć sam pomysł nie jest nowy, to wizja, kompozycja i wykonanie czynią z tekstu perełkę. Całość przemyślana, wszystko gra, urzekło mnie wykorzystanie kolorów, idealnie podkreślające wymowę ostatniego zdania. Miałam się przyczepić niekonsekwencji w stosowaniu czasów, ale po namyśle stwierdzam, że i to miało swoje znaczenie. Brawo!
Kwiaty Prawdy
Przykro mi, ale ten tekst pozostał dla mnie niezrozumiały. Poziom napuszenia odrzuca.
Memento
Rozwlekły opis, no i tyle. Nie napisane źle, ale i nie niosące żadnej interesującej treści. Oryginalność zero – odsłona trzecia.
Opoka
Pomysł dobry, trochę za dużo tych tłumaczeń, ale wciąż jest zgrabnie. Ale mało śmiesznie, a chyba miało być zabawnie.
xan4 - 2 Maj 2009, 15:17
Przeczytałem.
Dużo średnich szortów, żadnego wybijającego się, parę słabszych.
Za parę dni drugie czytanie i sprawdzenie, które zostały w pamięci.
Anonymous - 2 Maj 2009, 15:26
Pożądanie
My presciousss… To już znamy. Sporo wpadek i niedoróbek językowych. Narracja w pierwszej osobie brzmi sztucznie, bo co to ma być? Ani opowieść, ani bieg myśli. Słabiutko.
Samo życie
Szkoda, że opowieść nie jest snuta w ciekawszy sposób, bo puenta niezła, mogło być naprawdę dobrze. Wykonanie siada. Po raz kolejny widać, że pomysł to zdecydowanie nie wszystko.
Stary Testament
Coś w tym tekście jest, tylko nie wiem co. Przekombinowany, przynajmniej dla mnie, Natomiast język, mimo paru niezręczności i błędów, jest już ciekawszy, nie taki szkolny, bardziej plastyczny. I za to plus. Końcówka niby życiowa, ale nie pasuje tutaj IMO.
Zaraza
Jest dobrze, brak ględzenia i zbędnych elementów, zaciemniających obraz. Udało się stworzyć odpowiednio ponury klimat, oddać bezsilność i zagubienie bohaterki. Całość nie rzuca może na kolana, ale i tak wyróżnia się na plus.
Zasłużyć na Koronę
Wyrosłam z erpegów, choć uśmiechnęłam się na końcu. To jednak za mało.
Znikające ogórki
Opary absurdu, albo nie wiem, o co chodzi. Nie mam nic do powiedzenia.
1869
Ładnie, choć pomoc gugli okazała się niezbędna, ale to oczywiście nie zarzut. Taki przyjemny obrazek.
Punkty otrzymują:
I miejsce - Królowa mojego królestwa
II - Audiencja oraz Zaraza.
I tyle.
Martva - 2 Maj 2009, 15:54
Miria, dzięki
Lynx - 2 Maj 2009, 21:50
Przyznam się, że przeczytałam wszystkie i... żadnego nie pamietam. Jak wrócę ze szpitala, po 8 maja, przeczytam jeszcze raz. Pierwsze wrażenie- dosyć równy poziom. Całkiem przyjemnie się czytało.
Chal-Chenet - 3 Maj 2009, 00:00
Martva napisał/a | Też nie wiedziałam, musiałam wrzucić w Google cyferkę i świątynię i już wiem |
Short mnie nie zainteresował na tyle, żebym chciał sprawdzać o co z tym chodzi.
Martva - 3 Maj 2009, 00:02
No widzisz, a u mnie ma plusa, bo pół dzieciństwa miałam świra na punkcie głównej bohaterki
marekz - 3 Maj 2009, 00:08
Jak dla mnie edycja bez porównania ciekawsza od poprzedniej.
Ode mnie byłoby tak:
Superpunkt:
Królowa mojego królestwa
Punkty:
Stary Testament
Zasłużyć na Koronę
1869
Półpunkty:
Bajki Babci Anioł
Godzina Prefektów
Memento
Samo życie
Zaraza
Znikające ogórki
Antypunkty:
Gazela ze stoków gór
Jej Wysokość czeka...
Pożądanie
Królowa Matka
Martva - 3 Maj 2009, 00:28
Po parę słów komentarza?
Anonymous - 3 Maj 2009, 10:53
marekz, a oddałeś głosy?
Godzilla - 3 Maj 2009, 10:54
Przynajmniej te dodatnie?
Chal-Chenet - 3 Maj 2009, 11:09
Nie oddał, licznik stoi.
teddy - 3 Maj 2009, 14:16
Moje typy w porządku alfabetycznym:
Abrakadabra
Audiencja
Gazela ze stoków gór
Memento
Uzasadnienie? Podobały mi się po prostu Nie wszystkie do mnie trafiły, ale nie będę się nad nimi pastwił ani przyznawał antypunktów bo moim zdaniem to nie w porządku w stosunku do autorów. Sam nie potrafię niczego napisać i choćbym usiadł i trzy dni myślał to i tak niczego nie wymyślę. A oni wymyślili i już mają u mnie za to plusa
Martva - 3 Maj 2009, 14:19
teddy, dzięki za głos
Piąteczka do wzięcia, kto chce...?
marcolphus - 4 Maj 2009, 09:34
Straszna słabizna. Właściwie to żaden szort nie pozostał mi w głowie - musiałem rzucić okiem drugi raz. Z braku laku tylko 2 głosy na najsympatyczniejsze szorty: Godzina Prefektów i Zasłużyć na koronę. Reszta była albo niezrozumiała, albo nudna jak flaki z olejem.
xan4 - 4 Maj 2009, 10:35
Do punktów kandydowały:
Audiencja, Bajki Babci Anioł, Gazela ze stoków gór, Godzina Prefektów, Królowa mojego królestwa, Memento, Samo życie, Zasłużyć na koronę, 1869
Punkty otrzymują:
Audiencja, za całokształt i nienachalność,
Memento, 1869, za klimat,
Martva - 4 Maj 2009, 10:43
marcolphus, dzięki za głosy. Głosowaczom no-name też dziękuję
Kto będzie ósmy? Osiem to taka ładna liczba, ma brzuszki i w ogóle
EDIT: xan4, wstrzeliłeś się. Tobie też
shenra - 4 Maj 2009, 16:11
Na razie głosowanie utknęło lekko. Kto następny zechce się podzielić swoim gustem czytelniczym?
Agi - 4 Maj 2009, 17:31
Przeniosłam dyskusję reformatorską do wątku ogólnego.
MOFFISS - 4 Maj 2009, 18:31
huh? Jeden zapodał antypunkty, a nie zagłosował
shenra - 4 Maj 2009, 18:34
Nikt nie jest doskonały
MOFFISS - 4 Maj 2009, 18:42
shenra napisał/a | Nikt nie jest doskonały |
jak nie? Oto TEN, co obiecuje, a nie daje, nygus jeden
edit. jutro napiszę, a może i skrobnę recenzje i może nawet zagłosuję. Poziom jest całkiem, całkiem - ciekawe co trafi pod strzechy, po rED'edycji znaczy
shenra - 4 Maj 2009, 18:45
MOFFISS, btw głosowałeś?
Edit: dobrze, że dodałeś
anja.sfanvitch - 4 Maj 2009, 20:30
Abrakadabra - doceniam pomysłowość zakończenia, język poprawny, całość - poprawna, bez większych emocji.
Arras - ubawiłam się. Trochę zbyt feministyczny klimat, coś zgrzytnęło na początku, ale ogólnie pomysłowe i wesołe.
Audiencja - nie przypadł mi do gustu sposób prowadzenia narracji. Pomysł ciekawy, jednak wykonanie mnie nie przekonało.
Bajki Babci Anioł - Zapomnienie niezwykle interesujące, ładny motyw. Osobiście nie lubię tekstów z morałem lub prawie z, ale tu chyba zrobię wyjątek.
Ballada... - chaotyczne trochę, ale klimat brakoświatowy wyszedł świetny, aż przezroczysty! Zakończenie moim skromnym zdaniem zabiło potencjał, świetlista postać trąci banałem.
Gazela... - egzotyka fajna, ale nudziłam się podczas czytania.
Godzina Prefektów - Zakręcenie dwa razy prawie zawsze chwyta, językowo do rzeczy i rozbawia.
Jej wysokość czeka - chyba nie dla mnie. Przeczytałam, więcej nie wiem.
Królowa matka - martwota zachęcająca, klimat jest. Zakończenia tylko nie lubię.
Królowa mojego... - pomysł wydał mi się trochę naciągany. Fajne ochłapki groteski.
Kwiaty Prawdy- nie wiem, chyba, o co chodzi. Językowo do rzeczy jest, klimat też jakiś jest, ale chyba nie mój.
Memento - jakby za krótko i za mało różnorodnie, ale śmierć ma oczy ślepe i ogromne;) doceniam.
Opoka - opoki pomysł ciekawy, ma potencjał. Wykonanie nie przekonało.
Pożądanie - ciekawe, ale nie wciągnęło.
Samo życie - jeden z szortów który utkwił w pamięci po pierwszym czytaniu. Historia z popływem, fajne.
Stary testament - końcówka śmieszy nieco, wyżej całkiem fajne momenty. Niestety, są lepsze teksty w tej edycji...
Zaraza - klimat ciekawy, ale mało, mało, pociągnąć to dłużej!
Zasłużyć na koronę - nie lubię II osoby w narracji. Poza tym znośnie.
Znikające ogórki - Wesołe i pomysł ciekawy, ale weszło i wyszło. Koniec chyba nie chwycił.
1869 - po sugestiach co do szukania w Googlach już wiem, o co chodzi, ale jakoś nie zaciekawiło.
Punkty na: Arras, Bajki Babci Anioł, Samo życie i może Ballada... Fajnie było.
Edycja: pogrubienie
omeggi - 4 Maj 2009, 20:35
Audiencja i 1869 :)zagłosowałam
Martva - 4 Maj 2009, 20:52
anja.sfanvitch, omeggi, dzięki wielkie
Kto rozpocznie drugą dziesiątkę?
Jorlanda - 4 Maj 2009, 21:36
Przeczytałam i czekałam na echo myśli i skojarzeń. Co zapamiętam i będę wspominać: to dostanie punkt. To mój sposób oceny na tę edycję.
Moje 4 punkty:
Królowa Mojego Królestwa: SUPER! Podoba mi się najbardziej. Od razu przeczytałam go trzy razy pod rząd. Lubię taki klimat. Zaskoczenie i smutek, trzy rzeczywistości splatające się w jednym zdarzeniu. I zgrabne językowo.
Zasłużyć na Koronę: Naprawdę się zaśmiałam na koniec, mimo że początek mnie od razu zmusił do przeskoczenia do końcówki. Dzięki niej wróciłam do lektury. Bardzo fajne wczucie się w świat dziecka.Punkt, mimo że pomysł nie jest niczym nowym.
Znikające ogórki: A to Polska właśnie. Może i to przaśne i takie bardzo "ku glebie", ale zapamiętałam.Podoba mi się sposób ukazania relacji między ludźmi.
Bajki Babci Anioł: temat trudny, zakończenie wcale nie jest miłe, nawet tak do końca nie wiadomo jakie i chyba to jeszcze nie koniec. W tej historii jest to coś, co ciągle pamiętam. I tyle.
No i reszta, już bez punktów.
Abrakadabra: szkoda mi się żulika zrobiło, ale i tak mu nie wierzę. Na pewno jest psycholem, a nie magiem. Opowiadanko z zabawną pointą - "nie pijcie aż tyle" heh.
Arras: przypomina mi się Seksmisja, dlatego nie zaskoczył mnie koniec. Ale fajna gra słów. I niekiepskie dialogi. Ech feministki...
Audiencja: podziwiam autorów takich tekstów za zabawę z historiami, w której występują prawdziwie żyjący w naszej pamięci. Podziwiam, bo ja nigdy nie rozumiałam historii i gierek typu król-literat.Ciekawy pomysł na krótką zaczepkę królowej.
Ballada...: Zła jestem na takie historie i nie zgadzam się na ratowanie mnie z potopu przez kosmitów z kosą. Ale zabawa konwencją przeprowadzona dość zgrabnie. Brawko za koncept mimo wszystko.
Gazela...: To mi z kolei przypomniało książki z dzieciństwa typu "Ronja córka zbójnika". Tutaj jednak bohaterka nie wzbudziła mojej sympatii. To chyba na plus dla autora/ki - trochę mnie poruszyło od środka na myśl o tych truciznach w każdej misce i w wannie. A jakby tak dalszą część napisać? Fajnie się zapowiada.
Godzina Prefektów: trochę się zgubiłam w tej intrydze ale przeczytałam dwa razy i załapałam. Też chcę taki wizjer na starość!
Jej Wysokość czeka: hmm... nie umiem się wczuć w ten zew bohatera porzucającego porządną burdę i awanturę dla jakiejś babki.Jak nic czarownicy, która go zaklęła na amen. Nie mam zaufania do takich historii. Jednak ostatnie zdanko baaaaaaaaaaaaaardzo mi się podoba.
Królowa Matka: poczułam to, ten strach i boleść królowej, która za moment zginie. Mimo, że słowotok po drodze do pointy próbował zalać sedno opowieści. Ostatni akapit wzruszający i - określiłabym "archetypowy".
Kwiaty Prawdy: patos na maksa, ale w sumie jak inaczej zwrócić uwagę, i potrząsnąć. To chyba taki odwrócony symbol tego, co już nie wzbudza emocji i zaczyna być normą, a co kiedyś było raczej nie do pomyślenia w cywilizowanym świecie.
Memento: kolejna udana oda do śmierci. Tyle że jakoś tak za wcześnie się skończyła.
Opoka te kozie bobki w skarbcu królowej jakoś mnie tak zażenowały. Ale uśmiechnęłam się złośliwie po kolejnej lekturze. Odczytuję to jako ironię autora/ki pod adresem wszelkiej maści tradycji przez duże T.
Pożądanie: no panie, dla mnie golluma to rarytasik powinien być. Mimo to nie wciągnęło mnie i nie rozumiem takiej żądzy. A tekst nieco lepiej napisany powinien ją wzbudzić. Tak myślę.
Samo życie: smutna prawda, w czystej postaci. Nie przepadam za takim stylem pisania, ale pomysł łebski.
Stary Testament: ekhm... chyba nie rozumiem, za prosta jestem, za głupia, forgiwmi autorze szanowny.
Zaraza: podoba mi się forma, klimacik grozy i końcóweczka. Tylko że nie lubię obcych rozmnażających się naszym kosztem...
1869: jak wyżej, podziwiam autorów wierzących w to, że czytelnik posiada wiedzę i możliwości skojarzenia wykorzystanego przez autora faktu realnego na potrzeby fantastyczne.Niestety jestem klasycznym przykładem czytelnika, który czasem totalnie nie kojarzy nic i próbuje nowych skojarzeń tam, gdzie wskazane byłoby jednak odwołać się do podanego tropu... Dlatego wybaczenia upraszam autora/kę - bo nie trafia do mnie, nie trafia...
Martva - 4 Maj 2009, 22:10
Jorlanda, dzięki za opinie - a kliknęłaś na ankietę? Bo chyba się nic nie zmieniło od kilku godzin
dzejes - 4 Maj 2009, 22:10
I kolejna osoba oceniła, a nie zagłosowała Ludzie, zróbcie przyjemność jewgienijowi
Martva - 4 Maj 2009, 22:12
dzejes napisał/a | zróbcie przyjemność jewgienijowi |
I mnie, i mnie!
|
|
|