To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty - Wszechświat to ja - do 12 XII.

xan4 - 2 Grudnia 2008, 08:03

dzięki, mBiko,
dajemy dalej,

Chal-Chenet - 2 Grudnia 2008, 10:16

To teraz na dniach zacznie się zastój, a pod koniec dojdzie jeszcze parę głosów. Sprawdzony scenariusz... ;P:
Fidel-F2 - 2 Grudnia 2008, 10:19

Ballada o samotnym Wiktorze kanciaste, poszarpane, końcówka skopana. Jakoś mnie nie przekonało.
Gnoza ogólnie sympatycznie ale nie podnieca mnie już kolejna wersja stworzenia nie niosaca niczego naprawdę odkrywczego
Innego końca świata nie pamiętam. puenta bardzo w porzadku sam tekst drętwy
Kroki sam pomysł nic nadzwyczajnego ale jak żaden pasuje idealnie to tematu
Ostatnia misja całkiem bez sensu, ze stopnia mojego zrozumienia tego tekstu wnoszę, ze autorem jest dzejes
Panowie Uniwersum świetne, oryginalny pomysł, czyta się lekko, dowcip z klasą, doskonała puenta
Uwewnętrzniony Kosmos nie za bardzo skumałem

Zdecydowany numer jeden to Panowie Uniwersum, o drugi punkt walczyły Kroki i Innego końca świata nie pamiętam. Dunkt dostaja Kroki, znacznie lepiej wykonane.

xan4 - 2 Grudnia 2008, 10:34

dzięki Fidel za głosy i opinie,
co tak późno, zazwyczaj byłeś pierwszy :?:

Fidel-F2 - 2 Grudnia 2008, 10:43

syna mam chorego, trudno się skupić
Witchma - 2 Grudnia 2008, 12:16

Ballada o samotnym Wiktorze - poza fatalnością pierwszego zdania ("w niedalekim oddaleniu od osiedla"), czytało się w miarę nieźle. Autor wytworzył melancholijny klimat i przynajmniej pamiętam tekst od wczoraj :)

Gnoza - mam wrażenie, że czytałam takie teksty już paręset razy. Nuda.

Innego końca świata nie pamiętam - krótko, zwięźle i po faktach ;) Związek z tematem dość luźny, ale co tam, przyznam PUNKT

Kroki - zdecydowany numer jeden, naprawdę się przejęłam tym ratowaniem wszechświata i czytałam wstrzymując oddech :D Świetnie poprowadzona narracja i rewelacyjna pointa! PUNKT

Ostatnia misja - nie odnalazłam się w tym tekście, chyba pointa wyszła najlepiej.

Panowie Uniwersum - 3/4 tekstu świetne, końcówka skopana zupełnie (a przynajmniej do mnie nie przemówiła, nie zaszeptała nawet)

Uwewnętrzniony Kosmos - chyba napisane troszkę na siłę, a to prawie nigdy nie może prowadzić do dobrego tekstu.

Proszę zauważyć, że nie czepiałam się błędów ortograficznych, ale jakiś taki mam dzień, że mi się nie chce :D

xan4 - 2 Grudnia 2008, 12:19

no, wielkie dzięki Witchma,
za punkty i opis, krótko i treściwie, jak autorzy lubią najbardziej (jak napisał kiedyś Chal),

Witchma - 2 Grudnia 2008, 12:21

xan4, ważne, że byłam 19. głosującą - lubię tę liczbę :D
Rafał - 2 Grudnia 2008, 13:53

Ballada o samotnym Wiktorze – o k…wa, kwa, tekst zabija niepohamowana siłą optymizmu. Nie na temat, właściwie to o niczym, wierzba-świat? Jaki świat? Język prowadzi do nieporozumień – „zobaczył wierzbę jak wyszedł z domu” – widać czaiła się do tej pory gdzieś w ukryciu, może w piwnicy???
Gnoza – o nieba lepiej niż Witia, ale dalej bez bigla. Teleologia kuleje, semantyka płacze, a sens usiekł do kąta i popiskuje cichutko.
Innego końca świata nie pamiętam – intrygujące. Pomijając drobne literówki i słabe podkręcenie gadżetu całkiem niezłe.
Kroki – dobre! To jest prawdziwy szort, może szkoda tylko, że nie do końca dla mnie (za mało półnagich wojowniczek na Abramsach), ale brawa.
Ostatnia misja – to chyba ten sam autor co dwa powyższe, mam wrażenie, że próbuje dotknąć istoty rzeczy. OK.
Panowie Uniwersum I to jest prawdziwy, cały punkt. Posiada przyzwoite zakończenie, opowiada konkretną historię i jest umiejscowiony gdzie trzeba. Język łatwy i przyjemny, nie przegadany, no, szóstka.
Uwewnętrzniony Kosmos – praindyjskie wyobrażenie bhaga w lekko śmieszno-mdłym sosie przyprószone garścią błędów i wianuszkiem sztampy otoczone.

Punkt cały dla Pana U. Po 1/3 punktu dla Innego... Kroków i Ostatniej misji, po zaokrągleniu obrywa punktem tylko Pan.

xan4 - 2 Grudnia 2008, 14:29

Rafał, dzięki za głosowanie i opisy :bravo ,
rozbawiły mnie Twoje opisy, zwłaszcza "Ballady ...",
z tego co pamiętam to kiedyś pisałeś szorty, czemu nie wysyłasz? z takim językiem miałbyś poważne szanse :D ,
taki szort w biglem, spróbuj następnym razem, ok?

co wiara?
20 w 2 dni,
jedziemy dalej,
kto otworzy następną dziesiątkę?

Chal-Chenet - 2 Grudnia 2008, 14:39

Głosujemy! Dalej, dalej! Tekstów nie ma za dużo i są dobre!
Rafał - 2 Grudnia 2008, 14:59

xan4, dzięki, jak złoży się czas i okoliczności to na bank coś skrobnę :wink:
Agi - 2 Grudnia 2008, 18:17

Ballada o samotnym Wiktorze - dobrze oddany klimat beznadziei, ale zanadto rozwleczone
Gnoza - nie porwało
Innego końca świata nie pamiętam – chyba minęło się z tematem
Kroki – obsesja, której napady miewam od czasu do czasu. Dobrze napisane PUNKT
Ostatnia misja - Gramatyka, literówki, zaimkowanie, jak na tak krótki tekst, trochę za dużo dodatkowych atrakcji.
Panowie Uniwersum - czysta fantastyka, nie nachalny humor - PUNKT
Uwewnętrzniony Kosmos - dziwne

Złapałam "oczko".

xan4 - 2 Grudnia 2008, 19:10

Agi, dzięki za głosy i komentarz,
nasz ukochany mod rozpoczął trzecią dziesiątkę, kto następny??

Witchma - 2 Grudnia 2008, 20:27

xan4, widzę, że tempo głosowania duże, oby się utrzymało :D Jednak liczba szortów ma znaczenie ;)
ihan - 2 Grudnia 2008, 20:57
Temat postu: Re: Szorty - Wszechświat to ja - do 12 XII.
Tym razem nie przyznaję żadnych punktow. Żaden z szortów mi się nie podoba.

Ballada o samotnym Wiktorze

Jak na szort trochę za dużo niezręczności, bo i "niedalekie oddalenie" i powtarzane "swoje światy" zastąpione potem przez "nieznane światy" oraz "nieliczne ciosy i przepychanki". Przed autorem/ką, jeszcze dużo, dużo pracy. W warstwie technicznej mocno mi zgrzytało. Przyznam, że spodziewałam się, że odejście żony było bardziej prozaiczne, a nie związane ze śmiercią i chorobą, chociaż może takie było zamierzenie autora.

Gnoza
Ziew, ziew ziew. No i?

Innego końca świata nie pamiętam.

Cytat
Kupowali je odkąd pojawiły się na rynku. Wszyscy, choć dzieciom nie było wolno ich używać. Miały za słabe nerwy.

Kto miał za słabe nerwy? Dzieci czy urządzonka?

"niebyli" pisze się osobno.

Cytat
Przerażające było, że nadal wierzyliśmy, że jesteśmy od NICH lepsi mimo, że staliśmy się bezwolni. Staliśmy się ICH niewolnikami, byliśmy nawet gorsi, bo ślepo przekonani, że to my mamy kontrolę, że to my jesteśmy „wybrani”.

Rozumiem, że te zdania mają być clou opowiadania. No, niestety nie są dopracowane. Nie widzę logicznego powodu tej "gorszości".

Kroki
Niestety, mój odbiór skażony jest Nicholsonem i szpetnym gryfonikiem.

Ostatnia misja
Cytat
Słońce wygasło lata temu, po kolei wymierały wszystkie gatunki zwierząt i roślin.
czemu po kolei?

Cytat
niesamowity, wszechogarniający mróz opanował całą planetę

Co w nim było niesamowitego? Mróz jak mróz, poniżej zera absolutnego temperatura nie spadała, wtedy to by dopiero było niesamowite.

Cytat
Wreszcie dotarł do końca, w tej dolinie zakończy podbój tego świata. Wprawdzie te miejsce zostało opanowane już dawno temu, ale mróz jeszcze raz skierował swoje siły do jej skontrolowania.

To miejsce. Rozumiem, że podmiotem drugiego zdania jest dolina, ale chwilę zajęło zanim do tego doszłam.

Nie znam się, nie wiem, czy w warunkach zera absolutnego jakieś odgłosy się rozchodzą. Proszę o konsultacje fizyków ;)

Panowie Uniwersum
No, tutaj przynajmniej nic nie boli przy czytaniu. Nawet uśmieszek się przybłakał. Aha, czy mnich przypadkiem nie nazywał się ObiWan Kenobi i nie wykorzystywał midichlorianów do niecnych celów?

Uwewnętrzniony Kosmos
Cytat
Bourn'a.
Bez apostrofu.

Cytat
nie można było dostrzec najmniejszego choćby światła.
Jeśli już, to najsłabszego chyba.

Cytat
Bourn stwierdził, że tak naprawdę to ich statek, a nie wszechświat poruszał się jakby wodze ciągnął hiszpański ogier.

Co to dokładnie znaczy? Jak to też porusza się ciągnac wodze hiszpański ogier? I jaki hiszpański ogier: PRE czy andaluz?

Dyskutowałabym czy załoga w wypadku zbliżania sie i zlewania świecących punktów dostrzegłaby jakiekolwiek ciało, czy też jasność osiągnęłaby taki stopień, że nic poza światłem nie mogliby widzieć.

xan4 - 2 Grudnia 2008, 21:27

dzięki ihan,
czekałem na Twoje komentarze i jak zwykle nie zawiodłem się :D ,

Agi - 2 Grudnia 2008, 21:31

xan4, nie przesadzaj z tą powszechną miłością....
Witchma - 2 Grudnia 2008, 21:32

ihan, jak dobrze, że można liczyć na kogoś innego przy wytykaniu błędów :D
xan4 - 2 Grudnia 2008, 21:46

Agi :D , biorę przykład w góry :mrgreen:
Witchma - 2 Grudnia 2008, 21:56

xan4, chcesz zostać premierem? :D
ihan - 2 Grudnia 2008, 21:59

Zaraz, zaraz, Agi, a czemu akurat na mnie kolega Tatuś M. ma nie ćwiczyć powszechnej miłości? Rozważam foch. ;)
Witchma, no się wie!

Agi - 2 Grudnia 2008, 22:44

ihan napisał/a
Zaraz, zaraz, Agi, a czemu akurat na mnie kolega Tatuś M. ma nie ćwiczyć powszechnej miłości? Rozważam foch. ;)

ihan,na Tobie może ćwiczyć , odnosiłam się do słów:
xan4 napisał/a
nasz ukochany mod
, które uznałam za mocno przesadzone, ot i wszystko
Rafał - 3 Grudnia 2008, 08:11

Zgadza się, nie ten rodzaj, jak już to "nasza ukochana mod", słusznie Agi się focha, słusznie :wink: :mrgreen:
xan4 - 3 Grudnia 2008, 15:18

Agi, prawie jedyny, normalny i nie wtrącający się za bardzo mod,
jak tu nie kochać :?:
Rafał, specjalnie wybrałem tą formę, aby wyróżnić Agi z wszystkich modów, a nie tylko żeńskich, bo za dużo nie zostałoby do wyboru...

Agi - 3 Grudnia 2008, 17:44

Dobra, dobra... głosujcie na szorty, zamiast offtopić.
xan4 - 3 Grudnia 2008, 22:55

HEJ LUDZIE OBUDŹCIE SIĘ :!: :!: :!:
to znaczy Ci co jeszcze nie głosowali, Ci co głosowali mogą spać spokojnie,
no już do czytania i oceniania :D

Chal-Chenet - 3 Grudnia 2008, 23:08

Moje proroctwo zaczyna się spełniać. ;P:
mad - 3 Grudnia 2008, 23:10

Zagłosuję, jak jutro Lech wygra :twisted:
jewgienij - 4 Grudnia 2008, 00:06

Wygra.

Partner forum