Spodenki - SZORTY - Temat dowolny - Przeczytaj i zagłosuj - do 4.05 !
ilcattivo13 - 28 Kwietnia 2008, 22:24
Moje głosy oddaję na:
- "Góra" - za nieco przewrotne podejście do eutanazji
- "Zagraj mi to jeszcze raz" - P-A i cyberpunk rulezzzz
Podobały mi się również:
- "Przewodnik..." - prosto z mostu, kawa na ławę, niet poetiki - to lubię,
- "Statek kosmiczny" - gdyby jeszcze zakończenie było inaczej napisane...,
- "Uzależnienie" - bo znam ten bool, kiedy brak jest "difuzala" ,
- "Proste, jak budowa cepa" - ach ta dzisiejsza młodzież, my w ich wieku... ,
- "Barykada" - fajnie się zaczyna i ... nie ma zakończenia - to byłby dobry początek czegoś dłuższego, bo na szort niezbyt się nadaje.
I muszę pochwalić wszystkich autorów (nawet tych nie wymienionych przeze mnie szortów), bo poziom tej edycji jest sporo lepszy niż ostatnio.
Chal-Chenet - 29 Kwietnia 2008, 10:35
Już mam wydrukowane, może jeszcze dzisiaj przeczytam. A jest to prawdopodobne, w końcu w pracy siedzę.
Ramzes - 29 Kwietnia 2008, 16:10
Zdecydowanie oddaję głos na "Przewodnik". Widać sprawną rękę autora. Nie ma w shorcie niepotrzebnego wyrazu. Poza tym to dobra SF. Dziwię się, że short nie zyskał aprobaty.
Z drugim głosem mam problem. Żaden tekst nie rzucił mnie na kolana. "Góra" wydaje się wtórna - gdzieś już to widziałem albo może czytałem, nie wiem sam To samo z "Zagraj mi to". "Olśnienie" jest interesujące, ale nie powala. "Cepowi" brakuje błysku . Z tego wszystkiego najlepiej wygląda "Transylwania" z wyjątkiem zakończenia. Lump Kałmuk wyraził zachwyt nad zakończeniem, ja mam zdanie przeciwne. Koniec pasuje do całości jak pięść do nosa i jest wyraźnie pod publiczkę, jednak całość wygląda dosyć ciekawie.
mad - 29 Kwietnia 2008, 23:00
Dziękujemy głosującym i czekamy na wyborcę nr 23
banshee - 30 Kwietnia 2008, 09:53
Przeczytane!
Filozofia mrówki. - nie bardzo do mnie trafiło, żeby nie powiedzieć o co chodzi, poza tym nie ma w tu fantastyki!
Barykada. - Nie moja tematyka, dlatego wynudziła mnie trochę. Poza tym gdzie jest zakończenie???
Proste jak budowa cepa. - Eeee...co ma piernik do wiatraka?
Zagraj mi to jeszcze raz .- Niby jakiś dobry pomysł jest, nawet całkiem interesujący, który można by było rozwinąć, ale te dialogi jakieś takie sztuczne i psują główny efekt.
Uzależnienie . - Pomijając kilka słów, które mi się nie podobały, a które można byłoby zastąpić czymś bardziej hmm...neutralnym, nie mam żadnych zastrzeżeń, ale też nie powaliło mnie na kolana.
Antila. - Coś było w tym szorcie, ale główny bohater mnie drażnił. Czy on nie miał innych życiowych problemów?
Transylwania . - Wydawało mi się, że gdzieś już czytałam coś podobnego. Końcówka nie podobała mi się wcale. Jakaś taka sztuczna.
Góra. - Fantastyki mi tu brak. Wszystko schematyczne, jak na tego typu temat...
Statek kosmiczny . - Takie trochę bez sensu, ale sympatyczne.
Olśnienie - Niektóre zdania aż się prosiły, żeby wcisnąć gdzieś kropkę, przecinek, bądź sformułować je inaczej. Poza tym nie podobało mi się.
Temat dowolny . - Ale o co chodzi? Już sam początek położył cały tekst.
Tuvukaa - Mnogość niezrozumiałych dla mnie słów powaliła mnie na kolana. Może pomijając cześć pierwszą byłoby bardziej zjadliwe?
Po długim namyśle i wewnętrznej walce z sobą głos oddaje na Tuvukaa. Tylko.
mad - 30 Kwietnia 2008, 17:27
Dziękujemy za kolejny głos
Kto zostanie głosującym nr 24
Chal-Chenet - 30 Kwietnia 2008, 18:09
1. Przewodnik multigalaktyczny... - Niezłe, pomysłowe i wciągające. Zaciekawiło mnie, z szansami na punkt.
2. Temat dowolny - Moim zdaniem słabe. Temat do mnie nie trafił, akcja nie wciągnęła.
3. Olśnienie - Raczej mało sensowne. Zakończenie słabiutkie i kładzie dosyć przyzwoity początek.
4. Statek kosmiczny - Ciekawa forma, ale treści mało.
5. Góra - Naprawdę dobre, ale... Zero fantastyki. Niby nie ma takiego przymusu, ale tym razem short wydał mi się aż za bardzo realistyczny. Kandydat do punktu.
6. Transylwania - Ciekawe, wciągające, z dobrym pomysłem i rewelacyjną końcówką. Czyżby punkt? Zobaczymy.
7. Antila - Całkiem przyjemnie się czytało, ale niestety kompletnie położone zakończenie.
8. Uzależnienie - Było tyle podobnych rzeczy z podobnym zakończeniem, że przeczytanie jeszcze jednej wariacji nie robi zbyt dużego wrażenie. Niezłe, ale nic więcej.
9. Zagraj mi to jeszcze raz - Nie przepadam za takimi klimatami.
10. Proste, jak budowa cepa - Jak dla mnie bez sensu. Nie podobało mi się w ogóle.
11. Barykada - Jak w "Ali G". Boooooooring.
12. Filozofia mrówki - Mrówka widać za dużo filozofuje jak na mój gust. Słabe.
Po zastanowieniu swoje głosy oddaję na: Przewodnik multigalaktyczny i Transylwanię. Blisko punktu była "Góra".
mad - 30 Kwietnia 2008, 20:05
Dzięki za głosy , teraz czas na mały jubileusz, czyli 25. głosującego.
Bellatrix - 1 Maj 2008, 01:56
1) Tuvukaa: pewnie jestem przewrazliwiona, ale zgrzytnelo mi na dzien dobry przeskoczenie od lewoskretnych aminokwasow do: "w budowie zewnetrznej widoczna symetria, w wewnetrznej zazwyczaj brak" - jak rozpatrujemy na poziomie cząsteczkowym, to symetria jest rozumiem, ze chodzilo o rozmieszczenie organów pewnie. Co to są "normy cieklego bromu"? Zdanie zle skonstruowane. Dalej, powinno być "używajace... kilku tysięcy" a nie kilka tysięcy. "Kultura fizyczna" raczej się kojarzy z czymś zupełnie innym. Metaliczność jest pojęciem względnym i zależnym od warunków, sformułowanie, że technika opiera sie na metalu i krzemie jest troche niezręczne, w przypadku istot dysponujących, jak rozumiem, bez porównania lepszą technologią. Dalej, zdanie "Zwiedzanie miast wielkie skupiska ludzi, gatunku dominującego" jest trochę niezrozumiale. Uprasza się autorów o gruntowne czytanie szortów przed wysłaniem:P "środki lokomocji publicznej" też mi zgrzytnęły. Abstrahując od warsztatu, pomysł ciekawy, zakończenie trochę niepasujące, zwłaszcza w kontekście "mozliwego wywozu do hodowli".
2) Temat dowolny: interpunkcja okropna. Radzę gruntownie poczytać na temat zasad zapisywania dialogów, nie będę wytykać, bo za dużo tego. "W ciemnym tunelu rozlegało się jedynie pobrzękiwanie ich plecaków" - zdanie perełka, pomijając już to, że plecaki, jako takie, z natury nie pobrzękują. Plus za dosłowne potraktowanie 'tematu dowolnego' niestety, to ostatnie zdanie niezbyt pasuje.
3) Olśnienie: Zdania konstruowane w hmm dość nudny sposób, chociaż też trafiaja się perełki jak "Jahwe stawiał swoje stopy na żyznych łąkach, po której biegały wesołe na jego widok stworzenia", czy "rzucił klątwę ... dzięki której" (CZYTAC SZORTY PRZED WYSLANIEM!). Brak polotu, czegoś, co by przykuło uwagę. Temat i pomysł niezbyt do mnie przemawia, nie widzę tego "olśnienia".
4) Statek kosmiczny: podobalo mi sie, jak na "drugi szort" to całkiem sprawnie się autor posługuje piorem. Fajny, lekki żarcik. Zastanawiam się nad punktem.
5) Góra: mam wrażenie, że już kilka takich szortów w zyciu czytałam. Nie wzruszyło mnie jakoś specjalnie. Szort w porządku, ale nie wyróżnia się.
6) Transylwania: Początek tragiczny. Zdanie "dyrektorze, nie chcę!" mnie załamało. W ogóle język zgrzytający, opisy tendencyjne, jak korytarze to oczywiście 'coraz ciemniejsze', "specjalny pacjent" za "ostatnimi drzwiami". No i zakończenie... mi się nie podobało zupełnie. Niby psychiatra itd. a tu magowie i świecące kule do leczenia... w dodatku ogłuszone... Do mnie nie przemówiło.
7) Antila: przeczytane, może być, nie wyróżnia się jakoś
Uzależnienie: no, grywałam trochę w cs'a i od początku się domyśliłam o co chodzi. Język sugeruje początkujacego szortownika ale nie jest tragiczny. Zgrzytnęło mi "5 "akcja" - o wiele lepiej brzmi "piąta akcja". Liczebniki polecam pisać słownie, w wyjatkowych sytuacjach tylko dopuszcza się uzycie cyfr.
9) Zagraj...: Najlepsze w zestawie. Działa na wyobraźnie, dobrze napisane, z pomysłem, może nie najoryginalniejszym, ale dobrym. PUNKT.
10) Proste, jak budowa cepa: stereotypowe i wtórne. I w sumie nie bardzo wiadomo co jak po co i dlaczego. Pierwsza część lepsza zdecydowanie od drugiej.
11) Barykada: Yyy.. ale co autor chcial przez to powiedzieć i co osiągnąć? Scenka jak scenka, brakuje jakiejś konkluzji. Parę niezręczności językowych, ale ktoś juz chyba wytknął.
12) Filozofia mrówki: nie przemówiło do mnie. Powód: "nie chcę cię okłamywać bo zyję z Twojej pracy" jest mocno naciągany, jeśli już tak sobie filozofujemy. Pacjent w drugiej części w koncu był nieszczęśliwy czy rozanielony? Filozofia pod publiczke, moim zdaniem.
Niniejszym punkty ode mnie dostanie 9 i 4 czyli "Zagraj mi to jeszcze raz" i "Statek kosmiczny".
mad - 1 Maj 2008, 02:30
Dziękujemy za kolejne głosy (i tradycyjnie kapryśne cenzurki )
Czekamy na następne głosy!
Tomcich - 1 Maj 2008, 14:00
Widzę, że mad dba o wątek.
To ja tak tylko już zbiorowo w imieniu PO-PIS podziękuję.
I pamiętajcie - ZOSTAŁY TYLKO 3 DNI, szorty czekają na TWÓJ głos.
mad - 1 Maj 2008, 15:43
Tomcich, ja tylko dbam o wątek, a Ty go - poza dbaniem - uatrakcyjniasz. I wielkie Ci dzięki za to
Hubert - 1 Maj 2008, 17:10
Tomcich napisał/a | To ja tak tylko już zbiorowo w imieniu PO-PIS podziękuję. |
Buuuu
Chal-Chenet - 1 Maj 2008, 18:14
Właśnie, buuu.
Straciłeś Tomcichu inwencję, że teraz tylko zbiorowo dziękujesz?
mad - 1 Maj 2008, 18:28
Dajcie spokój Tomcichowi. Rozpieścił Was i narzekacie, kaprysicie. Jak dzieci, jak dzieci
Chal-Chenet - 1 Maj 2008, 18:36
No co? Chcę się poczuć w końcu przez kogoś doceniony.
banshee - 1 Maj 2008, 20:01
Tomcich, Tomcich! Fani czekają!
Tomcich - 1 Maj 2008, 21:55
banshee napisał/a | Tomcich, Tomcich! Fani czekają! |
Bez obrazy, ale osobiście wolę fanki.
Chal-Chenet napisał/a | Straciłeś Tomcichu inwencję, że teraz tylko zbiorowo dziękujesz? |
Podpucha. Jakby powiedział jeden z Mistrzów - "Bana prowokatorowi"
Jak sobie życzycie, sami tego chcieliście.
Gwynhwar jako kobiecie Wikinga podziękowania może złożyć tylko 'gwiezdne dziecko' - syn Thora i Aegira.
Tylko uważaj na Aaricię.
Sosnechristo podziękowania miał złożyć niejaki Hrabia Monte Christo, lecz niedawno Antoni M. odnalazł jego teczkę i okazało się, że podszywał się on tylko pod praworządnego przedstawiciela arystokracji, a tak naprawdę jest zbiegłym więźniem współpracującym z poprzednioustrojową ekipą niejakiego Napoleona. W związku z tym podziękuje inny hrabia KACZULA (tzw. trzeci bliźniak)
Któż inny mógłby złożyć podziękowania naszemu gremlinkowi jak nie uroczy gizmo.
Całym sobą mówi DZIĘKUJĘ.
Lumpowi Kałmukowi podziękowania ze szczytu Empire State Building wykrzykuje jego statusowy braciszek.
mBiko podziękowanie złoży inny ślicny kotecek. (Oczywiście jak tylko przestanie ptaszka gonić)
Do ilcattivo13 przybył z podziękowaniami sam bezimienny "ilbuono"
Tak dobrze go rozpoznajecie
Pora na Ramzesa. Jemu podziękowania złoży słodka mumia płci żeńskiej, czyli Muminka
banshee podziękowania wywyje nasza 'banshee' sceny polskiej (przynajmniej sądząc po głosie)
Specjalne podziękowania Chal-Chenetowi złoży ubrana w gustowne wdzianko pani. Mam nadzieję, że poczuje się on prawdziwie doceniony. Wyposażenie dodatkowe w postaci pejcza wliczone.
A kto podziękuje uroczej Bellatrix Może Ahigieniks podaruje jedną ze swoich 'świeżych' ryb Na szczęście nie. Tym razem prezent w podzięce niesie Obelix, a i Idefix coś od siebie dorzuci.
Kto jeszcze chce osobiste podziękowania? Czasu coraz mniej. PO-PIS cały czas czeka na opinie i głosy.
Chal-Chenet - 1 Maj 2008, 22:19
Dziękuję, czuję się baaaaardzo doceniony!!!
banshee - 1 Maj 2008, 22:25
Tomcich napisał/a | banshee podziękowania wywyje nasza 'banshee' sceny polskiej (przynajmniej sądząc po głosie)
|
no dzięki, ale nawet banshee nie są w stanie tego słuchać
Tomcich - 1 Maj 2008, 22:40
Widzę Chal-Chenet, że Pani jest profesjonalistką w swoim fachu.
banshee napisał/a | nawet banshee nie są w stanie tego słuchać |
Zwiastunem śmierci u ludzi jest zawodzenie banshee, czyżby zwiastunem śmierci banshee był śpiew Mandaryny
banshee - 1 Maj 2008, 22:45
Cytat | czyżby zwiastunem śmierci banshee był śpiew Mandaryny
|
i już wiadomo dlaczego banshee tak lamentują
Chal-Chenet - 1 Maj 2008, 22:53
Cytat | Widzę Chal-Chenet, że Pani jest profesjonalistką w swoim fachu. |
Wiadomka. Zawsze marzyłem o Cat-Woman!
Tomcich - 1 Maj 2008, 22:58
Chal-Chenet napisał/a | Zawsze marzyłem o Cat-Woman! |
Nowy slogan reklamowy dla NURSA
TYLKO NA NASZYM FORUM MARZENIA SIĘ SPEŁNIAJĄ!!!
Głosować! Niecałe 3 dni zostały! Majtasy coraz bardziej są zniecierpliwione.
czterdziescidwa - 1 Maj 2008, 23:43
"Mrówka" (gadające mrówki to nie fantastyka?) i Statek Kosmiczny, chociaż według mnie te syreny przedobrzone.
Hubert - 2 Maj 2008, 10:09
Tomcich, jesteś WIELKI!
Swoją drogą, można gdzieś dorwać Hrabiego Kaczulę na DVD albo coś?
banshee - 2 Maj 2008, 10:27
Sosnechristo, puszczają na Bumerangu, wiem bo moja salsa ogląda
Hubert - 2 Maj 2008, 10:46
banshee, dzięki. Ale cóż to za piekielna stacja?
Tomcich - 2 Maj 2008, 11:04
Dla naszego Łukasza Niebołaza o numerku 42 podziękowania pędzi przekazać jego stary druh
Przy okazji chce się pochwalić swoją nową bryką.
mad - 2 Maj 2008, 22:35
Ludzie, głosujcie! Tomcichowi nie skończyła się inwencja, głupio byłoby nie dać Mu możliwości wykazania się Mniejsza o szorty
No dobra, ostatnie to żart.
|
|
|