Planeta małp - Co nas śmieszy?
Magnis - 25 Września 2014, 08:48
thinspoon nie dziwię się jak od rana już było coś procentowego .
Trzeba było powiedzieć, że wieczorem .
thinspoon - 25 Września 2014, 09:08
Magnis napisał/a | thinspoon nie dziwię się jak od rana już było coś procentowego .
Trzeba było powiedzieć, że wieczorem . |
Wątpię, żeby od rana. To był raczej ciąg dalszy wczorajszej imprezy.
thinspoon - 30 Września 2014, 14:39
Piotr Szumlewicz na FB napisał/a | - Dla dochodów przekraczających milion złotych rocznie warto byłoby wprowadzić podatek rzędu 95%. To absurdalne, aby w kraju, w którym blisko 3 mln ludzi żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, ktokolwiek zarabiał miliony. |
Wiem, że polityka nie tutaj, ale tego cytatu zwyczajnie nie można nie wrzucić
m_m - 30 Września 2014, 14:56
Czyli jeśli ktoś jest doskonałym menagerem, zarobi milionik w swojej firmie, po czym zostanie mu 50 tysięcy? Zapewne znajdzie się wielu takich altruistów.
Co biorą ludzie piszący takie prozycje?
thinspoon - 30 Września 2014, 14:57
m_m napisał/a |
Co biorą ludzie piszący takie prozycje? |
Nie mam pojęcia, ale przydałoby mi się trochę tego przed nadchodzącym weekendem.
nureczka - 30 Września 2014, 15:08
m_m napisał/a | Co biorą ludzie piszący takie prozycje? |
Nic nie biorą. Czują zbliżające się wybory.
Pako - 30 Września 2014, 17:02
m_m napisał/a | Czyli jeśli ktoś jest doskonałym menagerem, zarobi milionik w swojej firmie, po czym zostanie mu 50 tysięcy? |
Progi podatkowe jednak trochę inaczej działają (dzięki Bogu). No ale śmiechy-hihy, a za parę lat będę się jak Depardieu ewakuował z takimi pomysłami
Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:07
Pako napisał/a | m_m napisał/a | Czyli jeśli ktoś jest doskonałym menagerem, zarobi milionik w swojej firmie, po czym zostanie mu 50 tysięcy? |
Progi podatkowe jednak trochę inaczej działają (dzięki Bogu). No ale śmiechy-hihy, a za parę lat będę się jak Depardieu ewakuował z takimi pomysłami |
a kim w ogóle jest ten Szumlewicz ?
poza tym... to owszem, powinno się podwyższyć podatki dla najlepiej kasujących, ale robić to z głową
thinspoon - 1 Października 2014, 09:13
Luc du Lac napisał/a |
poza tym... to owszem, powinno się podwyższyć podatki dla najlepiej kasujących, ale robić to z głową |
Co? Ale niby dlaczego?
Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:14
thinspoon napisał/a | Luc du Lac napisał/a |
poza tym... to owszem, powinno się podwyższyć podatki dla najlepiej kasujących, ale robić to z głową |
Co? Ale niby dlaczego? |
coalenibydlaczego ?
thinspoon - 1 Października 2014, 09:15
Dlaczego chcesz podwyższać podatki dla tych "najlepiej zarabiających"? Przecież już, siłą rzeczy, płacą wyższe podatki niż ci słabo zarabiający
Fidel-F2 - 1 Października 2014, 09:29
thinspoon, miło by było gdybyś nie zabierał głosu w sprawach na których się nie znasz.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:30
thinspoon napisał/a | Dlaczego chcesz podwyższać podatki dla tych najlepiej zarabiających? Przecież już, siłą rzeczy, płacą wyższe podatki niż ci słabo zarabiający |
hehe, żyj dalej w błogiej nieświadomości
oczywiście te 95% tego Szumlewicza, to po prostu bezmyślny populizm aroganckiego ignoranta
thinspoon - 1 Października 2014, 09:54
Fidel-F2 napisał/a | thinspoon, miło by było gdybyś nie zabierał głosu w sprawach na których się nie znasz. |
Chyba już gdzieś pisałem, żebyś mnie nie wkurwiał. Buziaczki.
Fidel-F2 - 1 Października 2014, 09:57
No to gadaj o bieganiu, laseczka i takich tam a nie o finansach bo powszechną wesołość wzbudzasz.
dalambert - 1 Października 2014, 10:03
Luc du Lac napisał/a | a kim w ogóle jest ten Szumlewicz ? |
Dziennikarz z Super stacji, i portali lewicowych, publikował w Wyborczej i Trybunie.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:05
Fidel-F2 napisał/a | No to gadaj o bieganiu, laseczka i takich tam a nie o finansach bo powszechną wesołość wzbudzasz. |
e tam Fidelu, nie każdy musi się wyznawać na naszym rodzimym systemie podatkowym - powiem więcej, im mniej o nim wiesz tym dłużej żyjesz
dalambert napisał/a | Luc du Lac napisał/a | a kim w ogóle jest ten Szumlewicz ? |
Dziennikarz ... |
to mi starczy, obecnie synonim dyletanctwa
Cytat | Dlaczego chcesz podwyższać podatki dla tych najlepiej zarabiających? Przecież już, siłą rzeczy, płacą wyższe podatki niż ci słabo zarabiający |
tak to się poukładało w tym kraju, że (mniej więcej) im więcej zarabiasz tym mniej płacisz
thinspoon - 1 Października 2014, 10:11
Fidel-F2 napisał/a | No to gadaj o bieganiu, laseczka i takich tam a nie o finansach bo powszechną wesołość wzbudzasz. |
Ale co Cię tak rozweseliło? Mamy dochodówkę progresywną? Mamy. A to, że kto może robi sobie lewe koszty, żeby tej dochodówki nie płacić, to jak dla mnie bardzo zdrowy odruch, świadczący o instynkcie samozachowawczym. Na pewno *beep* kolejnego, wyższego progu, będzie dobre, sprawiedliwe, a milionerzy też to dostrzegą i ze łzami wzruszenia w oczach będą przelewać kasę do skarbówki. Dżizusie, sam się prawie popłakałem.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:14
thinspoon napisał/a |
Ale co Cię tak rozweseliło? Mamy dochodówkę progresywną? Mamy. |
tylko w teorii
Martva - 1 Października 2014, 10:15
thinspoon napisał/a | Dżizusie, sam się prawie popłakałem. |
Z rozśmieszenia?
Fidel-F2 - 1 Października 2014, 10:17
thinspoon, serio ani to moje zadanie ani ambicja Cię uświadamiać. A czasu mi szkoda. Pobłaznowałeś, pośmialimy się i wystarczy. Btw, Lowenna prosiła coby się nad Tobą nie znęcać a ja nie potrafię jej odmawiać.
thinspoon - 1 Października 2014, 10:20
Fidel-F2 napisał/a | thinspoon, serio ani to moje zadanie ani ambicja Cię uświadamiać. A czasu mi szkoda. Pobłaznowałeś, pośmialimy się i wystarczy. Btw, Lowenna prosiła coby się nad Tobą nie znęcać a ja nie potrafię jej odmawiać. |
Ja tam bym w męskie sprzeczki przyszłej żony nie wciągał, ale co kraj to obyczaj widać. Martva, już skończyłem.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:31
dobra, dobra, spokojniej
wiedza o PIT nie jest może wiedzą tajemną, ale mamy tak rozbudowany system haraczu, że nie każdy musi o nim wszystko wiedzieć - tym bardziej że brak szerszej dyskusji na ten temat
jest tak: ogólnie mamy podatek progresywny (18,30,40) ale osoby prowadzące pzrl. działalność mogą wskoczyć na podatek liniowy 19%
i tak się właśnie dzieje - każdy kto lepiej zarabia, wskakuje na pod. liniowy (zakłada sobie działalność)
jest jeden wyjątek - przedsiębiorstwa, państwowe, okołopaństwowe, spółki skarbu. państwa i inne ustrojstwa tego typu (także spółki miejskie) - tam najczęściej ten wytrych jest zabroniony - ale jaki jest tego sens?
to tak w telegraficznym skrócie
aha. żeby było zabawniej, to początki podatku liniowego sięgają rządów SLD
Martva - 1 Października 2014, 10:34
thinspoon napisał/a | Martva, już skończyłem. |
+1
Luc du Lac, jeśli masz ochotę pogadać o systemach podatkowych, to spoko, ale może załóż nowy temat, chyba w Powrocie gwiazd.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:36
Martva napisał/a | thinspoon napisał/a | Martva, już skończyłem. |
+1
Luc du Lac, jeśli masz ochotę pogadać o systemach podatkowych, to spoko, ale może załóż nowy temat, chyba w Powrocie gwiazd. |
a dlaczego - przecież to jest śmieszne
nie zabawne, ale właśnie śmieszne
merula - 1 Października 2014, 10:38
ale moment, nawet jeśli ten liniowy to samo zuo i okradanie biednych, to nadal 19% od miliona to kupa kasy wpłacona do wspólnej kasy. i chyba lepiej by było gdyby ta kasa wpływała, niż stymulować najbardziej przedsiębiorczych, aby raczej kombinowali, jak się wyślizgać z kasą, bo chcą od nich tyle, ze nie opłaca im się robić.
tak z ręką na sercu, bylibyście zmotywowani do cięższej i efektywniejszej pracy wiedząc, że im bardziej się staracie tym więcej wam zabiorą? bo mnie by się nie chciało i kombinowałabym jak koń pod górę jak do tego nie dopuścić.
thinspoon - 1 Października 2014, 10:42
Luc du Lac napisał/a |
jest tak: ogólnie mamy podatek progresywny (18,30,40) ale osoby prowadzące pzrl. działalność mogą wskoczyć na podatek liniowy 19%
i tak się właśnie dzieje - każdy kto lepiej zarabia, wskakuje na pod. liniowy (zakłada sobie działalność)
|
Chyba trochę Ci się pomyliło z progami (Martva, to akurat jest jak najbardziej w temacie)
Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:45
thinspoon napisał/a | Luc du Lac napisał/a |
| Chyba trochę Ci się pomyliło z progami |
nic się nie pomyliło
thinspoon - 1 Października 2014, 10:51
A to widać mi się coś przyśniło, że od czterech lat mamy dwa progi, 18 i 32%.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:56
thinspoon napisał/a | A to widać mi się coś przyśniło, że od czterech lat mamy dwa progi, 18 i 32%. |
hehe, fakt
zupełnie zapomniałem - choć siedzę w temacie płac od '99 roku
ale to tylko jest takie potwierdzenie tego że nikt spoza Układu Państwowego nie płaci wyższej skali
no chyba że w grudniu w wpada 32
merula, to bardziej skomplikowany problem- i już faktycznie nadający się do dyskusji w innym miejscu
|
|
|