To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas śmieszy?

Magnis - 25 Wrzeœśnia 2014, 08:48

thinspoon nie dziwię się jak od rana już było coś procentowego :mrgreen: .
Trzeba było powiedzieć, że wieczorem :mrgreen: .

thinspoon - 25 Wrzeœśnia 2014, 09:08

Magnis napisał/a
thinspoon nie dziwię się jak od rana już było coś procentowego :mrgreen: .
Trzeba było powiedzieć, że wieczorem :mrgreen: .

Wątpię, żeby od rana. To był raczej ciąg dalszy wczorajszej imprezy.

thinspoon - 30 Wrzeœśnia 2014, 14:39

Piotr Szumlewicz na FB napisał/a
- Dla dochodów przekraczających milion złotych rocznie warto byłoby wprowadzić podatek rzędu 95%. To absurdalne, aby w kraju, w którym blisko 3 mln ludzi żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, ktokolwiek zarabiał miliony.

Wiem, że polityka nie tutaj, ale tego cytatu zwyczajnie nie można nie wrzucić :omg:

m_m - 30 Wrzeœśnia 2014, 14:56

Czyli jeśli ktoś jest doskonałym menagerem, zarobi milionik w swojej firmie, po czym zostanie mu 50 tysięcy? Zapewne znajdzie się wielu takich altruistów.
Co biorą ludzie piszący takie prozycje?

thinspoon - 30 Wrzeœśnia 2014, 14:57

m_m napisał/a

Nie mam pojęcia, ale przydałoby mi się trochę tego przed nadchodzącym weekendem.

nureczka - 30 Wrzeœśnia 2014, 15:08

m_m napisał/a

Nic nie biorą. Czują zbliżające się wybory.

Pako - 30 Wrzeœśnia 2014, 17:02

m_m napisał/a
Czyli jeśli ktoś jest doskonałym menagerem, zarobi milionik w swojej firmie, po czym zostanie mu 50 tysięcy?

Progi podatkowe jednak trochę inaczej działają (dzięki Bogu). No ale śmiechy-hihy, a za parę lat będę się jak Depardieu ewakuował z takimi pomysłami :P

Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:07

Pako napisał/a
m_m napisał/a
Czyli jeśli ktoś jest doskonałym menagerem, zarobi milionik w swojej firmie, po czym zostanie mu 50 tysięcy?

Progi podatkowe jednak trochę inaczej działają (dzięki Bogu). No ale śmiechy-hihy, a za parę lat będę się jak Depardieu ewakuował z takimi pomysłami :P

a kim w ogóle jest ten Szumlewicz ?

poza tym... to owszem, powinno się podwyższyć podatki dla najlepiej kasujących, ale robić to z głową

thinspoon - 1 Października 2014, 09:13

Luc du Lac napisał/a

poza tym... to owszem, powinno się podwyższyć podatki dla najlepiej kasujących, ale robić to z głową

Co? Ale niby dlaczego?

Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:14

thinspoon napisał/a
Luc du Lac napisał/a

Co? Ale niby dlaczego?

coalenibydlaczego ?

thinspoon - 1 Października 2014, 09:15

Dlaczego chcesz podwyższać podatki dla tych "najlepiej zarabiających"? Przecież już, siłą rzeczy, płacą wyższe podatki niż ci słabo zarabiający :)
Fidel-F2 - 1 Października 2014, 09:29

thinspoon, miło by było gdybyś nie zabierał głosu w sprawach na których się nie znasz.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:30

thinspoon napisał/a
Dlaczego chcesz podwyższać podatki dla tych najlepiej zarabiających? Przecież już, siłą rzeczy, płacą wyższe podatki niż ci słabo zarabiający :)

hehe, żyj dalej w błogiej nieświadomości :)

oczywiście te 95% tego Szumlewicza, to po prostu bezmyślny populizm aroganckiego ignoranta :)

thinspoon - 1 Października 2014, 09:54

Fidel-F2 napisał/a
thinspoon, miło by było gdybyś nie zabierał głosu w sprawach na których się nie znasz.

Chyba już gdzieś pisałem, żebyś mnie nie wkurwiał. Buziaczki.

Fidel-F2 - 1 Października 2014, 09:57

No to gadaj o bieganiu, laseczka i takich tam a nie o finansach bo powszechną wesołość wzbudzasz.
dalambert - 1 Października 2014, 10:03

Luc du Lac napisał/a

Dziennikarz z Super stacji, i portali lewicowych, publikował w Wyborczej i Trybunie.

Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:05

Fidel-F2 napisał/a
No to gadaj o bieganiu, laseczka i takich tam a nie o finansach bo powszechną wesołość wzbudzasz.

e tam Fidelu, nie każdy musi się wyznawać na naszym rodzimym systemie podatkowym - powiem więcej, im mniej o nim wiesz tym dłużej żyjesz ;)

dalambert napisał/a
Luc du Lac napisał/a

Dziennikarz ...

to mi starczy, obecnie synonim dyletanctwa

Cytat
Dlaczego chcesz podwyższać podatki dla tych najlepiej zarabiających? Przecież już, siłą rzeczy, płacą wyższe podatki niż ci słabo zarabiający :)

tak to się poukładało w tym kraju, że (mniej więcej) im więcej zarabiasz tym mniej płacisz ;)

thinspoon - 1 Października 2014, 10:11

Fidel-F2 napisał/a

Ale co Cię tak rozweseliło? Mamy dochodówkę progresywną? Mamy. A to, że kto może robi sobie lewe koszty, żeby tej dochodówki nie płacić, to jak dla mnie bardzo zdrowy odruch, świadczący o instynkcie samozachowawczym. Na pewno *beep* kolejnego, wyższego progu, będzie dobre, sprawiedliwe, a milionerzy też to dostrzegą i ze łzami wzruszenia w oczach będą przelewać kasę do skarbówki. Dżizusie, sam się prawie popłakałem.

Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:14

thinspoon napisał/a

Ale co Cię tak rozweseliło? Mamy dochodówkę progresywną? Mamy.

tylko w teorii :)

Martva - 1 Października 2014, 10:15

thinspoon napisał/a
Dżizusie, sam się prawie popłakałem.

Z rozśmieszenia?

Fidel-F2 - 1 Października 2014, 10:17

thinspoon, serio ani to moje zadanie ani ambicja Cię uświadamiać. A czasu mi szkoda. Pobłaznowałeś, pośmialimy się i wystarczy. Btw, Lowenna prosiła coby się nad Tobą nie znęcać a ja nie potrafię jej odmawiać.
thinspoon - 1 Października 2014, 10:20

Fidel-F2 napisał/a
thinspoon, serio ani to moje zadanie ani ambicja Cię uświadamiać. A czasu mi szkoda. Pobłaznowałeś, pośmialimy się i wystarczy. Btw, Lowenna prosiła coby się nad Tobą nie znęcać a ja nie potrafię jej odmawiać.

Ja tam bym w męskie sprzeczki przyszłej żony nie wciągał, ale co kraj to obyczaj widać. Martva, już skończyłem.

Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:31

dobra, dobra, spokojniej
wiedza o PIT nie jest może wiedzą tajemną, ale mamy tak rozbudowany system haraczu, że nie każdy musi o nim wszystko wiedzieć - tym bardziej że brak szerszej dyskusji na ten temat

jest tak: ogólnie mamy podatek progresywny (18,30,40) ale osoby prowadzące pzrl. działalność mogą wskoczyć na podatek liniowy 19%
i tak się właśnie dzieje - każdy kto lepiej zarabia, wskakuje na pod. liniowy (zakłada sobie działalność)

jest jeden wyjątek - przedsiębiorstwa, państwowe, okołopaństwowe, spółki skarbu. państwa i inne ustrojstwa tego typu (także spółki miejskie) - tam najczęściej ten wytrych jest zabroniony - ale jaki jest tego sens?

to tak w telegraficznym skrócie

aha. żeby było zabawniej, to początki podatku liniowego sięgają rządów SLD ;)

Martva - 1 Października 2014, 10:34

thinspoon napisał/a
Martva, już skończyłem.

+1

Luc du Lac, jeśli masz ochotę pogadać o systemach podatkowych, to spoko, ale może załóż nowy temat, chyba w Powrocie gwiazd.

Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:36

Martva napisał/a
thinspoon napisał/a
Martva, już skończyłem.

+1

Luc du Lac, jeśli masz ochotę pogadać o systemach podatkowych, to spoko, ale może załóż nowy temat, chyba w Powrocie gwiazd.

a dlaczego - przecież to jest śmieszne
nie zabawne, ale właśnie śmieszne

merula - 1 Października 2014, 10:38

ale moment, nawet jeśli ten liniowy to samo zuo i okradanie biednych, to nadal 19% od miliona to kupa kasy wpłacona do wspólnej kasy. i chyba lepiej by było gdyby ta kasa wpływała, niż stymulować najbardziej przedsiębiorczych, aby raczej kombinowali, jak się wyślizgać z kasą, bo chcą od nich tyle, ze nie opłaca im się robić.

tak z ręką na sercu, bylibyście zmotywowani do cięższej i efektywniejszej pracy wiedząc, że im bardziej się staracie tym więcej wam zabiorą? bo mnie by się nie chciało i kombinowałabym jak koń pod górę jak do tego nie dopuścić.

thinspoon - 1 Października 2014, 10:42

Luc du Lac napisał/a

jest tak: ogólnie mamy podatek progresywny (18,30,40) ale osoby prowadzące pzrl. działalność mogą wskoczyć na podatek liniowy 19%
i tak się właśnie dzieje - każdy kto lepiej zarabia, wskakuje na pod. liniowy (zakłada sobie działalność)

Chyba trochę Ci się pomyliło z progami :wink: (Martva, to akurat jest jak najbardziej w temacie)

Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:45

thinspoon napisał/a
Luc du Lac napisał/a

Chyba trochę Ci się pomyliło z progami

nic się nie pomyliło

thinspoon - 1 Października 2014, 10:51

A to widać mi się coś przyśniło, że od czterech lat mamy dwa progi, 18 i 32%.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 10:56

thinspoon napisał/a
A to widać mi się coś przyśniło, że od czterech lat mamy dwa progi, 18 i 32%.

hehe, fakt ;)
zupełnie zapomniałem - choć siedzę w temacie płac od '99 roku
ale to tylko jest takie potwierdzenie tego że nikt spoza Układu Państwowego nie płaci wyższej skali :)

no chyba że w grudniu w wpada 32 ;)

merula, to bardziej skomplikowany problem- i już faktycznie nadający się do dyskusji w innym miejscu

Partner forum