Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Anonymous - 21 Maj 2008, 22:15
A u mnie dziś były szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta rzecz, a jak cieszy.
dzejes - 22 Maj 2008, 13:34
Gospodarka braków górą. Zakupów dziś nie zrobię, więc na śniadanioobiad mam:
Resztkę chleba grahama pokroiłem na cztery kromki, posmarowałem pastą czosnkową, posypałem parmezanem, na wierzch położyłem pomidory z puszki, polałem olejem i do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Nawet zjadliwe.
EDIT: Przypawione oczywiście grubo pieprzem.
ilcattivo13 - 23 Maj 2008, 12:58
Z okazji imienin mojej mamy: kartacze, schabowe z żółtym serem i ananasem, smażona sielawa, kurcze pieczone , marynowane maślaczki i opieńki + dodatki. Do niedzieli powinienem dać sobie z tym wszystkim radę
Zwłaszcza, że jakoś tak przypadkowo kupiłem kilka butelek Egri Bikavera i Kadarki
Martva - 23 Maj 2008, 15:23
Duże pieczarki, pokrojone w ćwiartki, opanierowane (w jajku do panierki sporo ziół i granulowany czosnek) i usmażone, młode ziemniaki, sałata, sos z jogurtu i zielonego tabasco (innego nie było). Nie mogę się ruszać. Dobrze mi
Martva - 25 Maj 2008, 09:51
Mam pytanie do doświadczonych: ptysie. Zawsze mi się wydawały piekielnie trudne do zrobienia, a znalazłam przepis który wygląda banalnie prosto i nawet szprycy nie wymaga. Czuję podstęp. Ktoś robił? To naprawdę mogą być łatwe ciastka?
ihan - 25 Maj 2008, 11:13
Co w ptysiach może być trudnego? Robi się ciasto ptysiowe, piecze, można przeciąć na pół jeśli bez szprycy, do środka coś tam i koniec.
agnieszka_ask - 25 Maj 2008, 11:22
tak jak ihan, napisała.
swego czasu robiłam je naprawdę bardzo często. faktycznie są bardzo proste w przygotowaniu.
ja mam dzisiaj mocne postanowienie upiec babkę - zaraz po śniadaniu
Martva - 25 Maj 2008, 11:27
A nie wiem, mnie się ciasto wydawało jakieś trudne, plus się bałam że mogą nie wyrosnąć czy coś... To chyba zrobię jutro z okazji Dnia Matki i posiadania w domu dużych ilości śmietany
Godzilla - 25 Maj 2008, 21:47
Moja mama kiedyś robiła tzw. karpatkę, to właśnie było ciasto ptysiowe. Zawsze wychodziło.
ilcattivo13 - 26 Maj 2008, 15:01
znowu mnie naszło na "szyszki" - ciekawe kto potem będzie sprzątał
rumeli - 26 Maj 2008, 16:50
Torcik bezowy u mamusi
Martva - 27 Maj 2008, 11:01
Zrobiłam wczoraj ptysie, do końca byłam przekonana że nie wyjdą i bardzo się zdziwiłam jak po zajrzeniu (przez szybkę) okazało się że urosły, zamiast się rozpuścić Trochę się przypaliły od spodu, ale mój piekarnik przypala wszystkie ciastka od spodu, mimo ustawienia takiej temperatury jak w przepisie. Generalnie jestem w szoku, nauczyłam się robić kolejną rzecz
Rafał - 27 Maj 2008, 11:11
A jak tam gofry i lody?
Martva - 27 Maj 2008, 11:17
Gofrów nie próbowałam, chociaż maszynkę mam; lody robiłam kilka lat temu, głównie agrestowe z modyfikowanego przepisu, bez maszynki. Teraz kupuję gotowe, chociaż takie np. piernikowe czy makowe kuuuszą
corpse bride - 27 Maj 2008, 11:17
o, my też mieliśmy wczoraj ptysie - ćwierćlokator przyniósł. i truskawki były. i śmietanka bita. ehhh...
adi_s - 27 Maj 2008, 11:34
tylko szkoda że mnie nie było
Witchma - 27 Maj 2008, 11:36
| corpse bride napisał/a | | i truskawki były. i śmietanka bita. |
a Wimbledonu niet
ilcattivo13 - 27 Maj 2008, 13:34
"szyszkoof" nie było, ale rekompensował stratę tort orzechowo-karmelowy i dwa litry lodów z Algidy (no żeby nigdzie Zielonej Budki nie mozna było dostać - wrrrr).
dalambert - 27 Maj 2008, 13:50
ilcattivo13, obecnie prawdziwa Zielona Budka to firma GRYCAN ta to dopiero lody ma
Rafał - 27 Maj 2008, 13:53
GRYCAN, stara lwowska rodzinka, przenieśli się do Wrocka, wpadnijcie kiedys do Galerii Grunwaldzkiej, lodziarnia pyyyyyycha (tutaj sie nieznacznie oblizałem)
corpse bride - 27 Maj 2008, 15:06
a ja lubię lody chałwowe i różane i piernikowe i imbirowe. są w m1 w krk, chyba grycan, ale nie dam sobie nic uciąć.
agnieszka_ask - 27 Maj 2008, 15:17
ale i tak najlepsze lody są w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu, i basta!
corpse bride - 27 Maj 2008, 15:26
nie mówię, że nie - tylko jeszcze mnie tam nie było.
ihan - 27 Maj 2008, 19:28
Najlepsze lody z orzechów włoskich są w porcie w Kopenhadze. Grycan kawowy też dobry, fakt.
mad - 27 Maj 2008, 22:54
Rzuciło nas z żoną na szparagi. Z tartą bułeczką i masełkiem. Mniam
ilcattivo13 - 28 Maj 2008, 08:06
no cóż, Empika się Suwałki doczekały, to może kiedyś i Grycan się pojawi... Na razie najbliżej mam do Białegostoku...
merula - 28 Maj 2008, 14:17
Truskawki
Pomidory
Selithira - 31 Maj 2008, 14:39
Popieram. Truskawki. Dużo i pod każdą postacią
Martva - 31 Maj 2008, 16:09
Tzatziki robię, dla ojca na imprezę. Na razie skrzywdziłam ogórki i wypiłam szklankę soku z tychże, żeby się nie marnował, zaraz idę je odcisnąć do końca, potem jogurt, czosnek, pieprz i sól i mam nadzieję że coś dla mnie zostawią
Adashi - 31 Maj 2008, 22:23
Mhmm Gyros z sosem tzatziki Rozmarzyłem się
|
|
|