To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Blogowanie na ekranie - Wnimanje! Gawra wirtualnego suwalskiego niedźwiedzia!

fealoce - 17 Wrzeœśnia 2012, 14:59

ilcattivo, no to zrób np kabaczki nadziewane mięsem mielonym lub leczo z kabaczków ;)
ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2012, 20:43

Nie lubię warzyw nadziewanych mielonym. Ani kabaczków, ani papryk. Mimo, że paprykę uwielbiam, a kabaczki toleruję, to w połączeniu z mielonym po prostu mi nie wchodzą :/

Aha - mówi się "leczą", a nie "leczo" ;P: A skoro przy leczeniu z kabaczków, to ktoś mógłby wyleczyć z nich mamę ;P:

**************************

Enyłej, w trzy i pół godziny odcedziłem 10-litrowy baniak z postawionymi w sobotę malinami i czysty sosik przelałem do galonu, uzupełniając jeszcze cukrem i wodą.

BTW. jestem szczęśliwym właścicielem dwóch nowych galoników na wino - 10l i 20l :D I supermarkety wcale nie są tanie. 10l w Obi kosztuje prawie 60pln, a ten sam model tego samego producenta kupiłem w suwalskiej firmie za niecałe 30pln. Na 20l różnica była taka sama - Obi jest dwukrotnie droższe. W Tesco ceny porównywalne z Obi.

Enyłej, dwudziestkę zajmują dzisiejsze malinki, z piętnastki zleję do dziesiątki gotowe winko wiśniowe - już się nie mogę doczekać sprawdzenia volta... ekhm... znaczy, bukietu ;P: I pozostaje mi jedynie skombinować skądś sokowirówkę, albo przejechać się z antonówkami do gościa z prasą do jabłek i będę mógł postawić galoniki 25l i 15l z kolejnym "winkiem" :)

Przy okazji sprawdziłem stan nalewek na wiśniach - jeszcze się nie przegryzło w takim stopniu, w jakim bym chciał. I prędko się nie przegryzie, bo wszystkie słoiki dopełniłem nową porcją gorzałki i malinami, które mi zostały po odcedzaniu (dość słabo szło te odcedzanie i malinki zachowały w sobie jeszcze sporo słodziutkiego soku). A że potem wciąż jeszcze miałem wolne malinki, to postawiłem sobie jeszcze trzy litrowe słoiczki na, tym razem, czystą nalewkę malinową :D

Edit: Tak jak sobie teraz czytam to, co napisałem wyżej, to myślę, że nie od rzeczy byłoby zarezerwowanie jakiegoś detoksu na początek stycznia :mrgreen:

Edit2: Aha, jak się pojawi kiedyś tutaj następujący rysunek:

to będzie to znak, że można wpadać na degustację 8)

Matrim - 17 Wrzeœśnia 2012, 21:34

ilcattivo13 napisał/a
Nie lubię warzyw nadziewanych mielonym.

Kapusty też nie?

ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2012, 21:53

Jeśli pijesz do gołąbków, to one nie są z kapusty nadziewanej mięsem :wink: A poza tym kapusta, jak to moja mama zawsze powtarza - "Dobrze robi na raka". Co ja komentuję słowami, że "Pewnie od niej szybciej rośnie" i odwracam się w tył-nazad ;P:
Matrim - 17 Wrzeœśnia 2012, 21:59

ilcattivo13 napisał/a
one nie są z kapusty nadziewanej mięsem

A z czego są? Mięso jest w środku? Jest. Kapusta wokół? Wokół. Naczy się, nadziewane :)

ilcattivo13 napisał/a
i odwracam się w tył-nazad

Czyli nie lubisz? :)

ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:07

W gołąbkach, mięcho i ryż/kasza są owinięte liściem kapusty. I nic a nic nie jest niczym nadziewane. O! ;P:

A kapustę lubię (bo przecież dobrze na raka robi), tylko że ona się niespecjalnie nadaje do jedzenia. Naładuje się jej człowiek po migdałki, a za godzinę burczy w brzuchu z głodu... :roll:

Agi - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:08

Wiecie co, znowu głodna się robię, a kolejnej porcji racuszków nie będę smażyć o tej porze. Idę spać.
Matrim - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:14

ilcattivo13 napisał/a
W gołąbkach, mięcho i ryż/kasza są owinięte liściem kapusty

Potejto, potato ;P:

Ej, dopiero teraz zaskoczyłem!
ilcattivo13 napisał/a
Dobrze robi na raka
ilcattivo13 napisał/a
odwracam się w tył-nazad

;P: :wink:

Agi, musiałem na mięsne tematy zejść, bo jak przeczytałem o racuchach, to mi zaburczało :) Od tygodni próbuję wyprosić u Małżony, bezskutecznie...

shenra - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:21

ilcattivo13 napisał/a
Naładuje się jej człowiek po migdałki, a za godzinę burczy w brzuchu z głodu...
Trzeba jeszcze przełknąć (facepalm) :mrgreen:
Agi - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:22

Matrim napisał/a
Agi, musiałem na mięsne tematy zejść, bo jak przeczytałem o racuchach, to mi zaburczało Od tygodni próbuję wyprosić u Małżony, bezskutecznie...

Sam usmaż, to proste jak konstrukcja cepa.
Wystarczy w wysokim naczyniu roztrzepać jajko z kubkiem kefiru, dodać szczyptę soli, mąki (tortowa, wrocławska) tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka pokrojone w plasterki i cukier (ile kto lubi). Smażyć w głębokim tłuszczu na niezbyt dużym ogniu. po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik. Smacznego.

ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:30

Matrim - ać, taki tam karamból słowny :wink:

shenra - no żeby jeszcze Chomik uczył nieświecia przełykania :roll: ;P:

Agi - ja zamiast kefiru dodaję zwykłe mleko, a moja mama robi bodajże z maślanką. Ale jak się odpowiednio grubo cukrem pudrem sypnie, to i tak nie czuć różnicy ;P: Tylko szkoda, że dieta mi podwójnego nelsona założyła i jedyny cukier, na jaki mogę liczyć, to jedna łyżeczka "ćcinowego" na półtora litra herbaty... :roll:

shenra - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:40

ilcattivo13 napisał/a
no żeby jeszcze Chomik uczył nieświecia przełykania
Enytajm :mrgreen:
ilcattivo13 - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:51

oj, bo się przypomnę :wink:
shenra - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:57

Ale, że to wyzwanie było? 8) :mrgreen:
Matrim - 17 Wrzeœśnia 2012, 23:04

Agi, to teraz już wyjścia nie mam :) Dzięki za przepis!
ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2012, 02:04

shenra napisał/a
Ale, że to wyzwanie było? 8) :mrgreen:

Jeśli się zastanawiasz, czy bym się ośmielił powiedzieć Ci prosto w oczy - "Make my day, W.K. Chomiku", to niepotrzebnie :wink: Nic się u mnie nie zmieniło i dalej jestem ździebko nieobliczalny ;P:

Matrim - jakby co, to najlepsze są z kwaśnych jabłek :) Antonówek i tym podobnych.

Fidel-F2 - 18 Wrzeœśnia 2012, 07:06

ilcattivo13 napisał/a
no żeby jeszcze Chomik uczył nieświecia przełykania
no chyba nie na odwrót :roll:
fealoce - 18 Wrzeœśnia 2012, 09:04

ilcattivo13 napisał/a
W gołąbkach, mięcho i ryż/kasza są owinięte liściem kapusty. I nic a nic nie jest niczym nadziewane. O! ;P:


erm, ryż? jaki ryż?;)
u mnie w domu jest tylko mięcho + cebula

Kai - 18 Wrzeœśnia 2012, 09:09

fealoce, niektóre przepisy zawierają ryż, niektóre pęczak (świetnie się komponuje z grzybami zamiast mięsa). Są różne szkoły. Swoją drogą, z samym mięsem też muszą być niezłe.
fealoce - 18 Wrzeœśnia 2012, 09:13

Kai, niestety przekonałam się o tym na własnej skórze, bo w przedszkolu katowali mnie gołąbkami składających się praktycznie z samej kaszy, do tego masakrycznie rozgotowanej :wink:
Nie było to coś, do czego chciałabym wracać :mrgreen:

Fidel-F2 - 18 Wrzeœśnia 2012, 09:23

fealoce, gołąbki bez ryżu są marne
Agi - 18 Wrzeœśnia 2012, 09:38

Dodaję ryż do gołąbków, za to później zjadam je bez dodatków. To jest danie kompletne.
ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2012, 12:13

U mnie farsz do gołąbków prawie zawsze robi się z mięsa, ryżu i dodatków. Parę razy robiliśmy z kasza gryczaną, ale do tej wersji niespecjalnie pasuje sos pomidorowy, a gołąbki bez sosiku, to nie gołąbki... :roll:
Matrim - 18 Wrzeœśnia 2012, 12:19

ilcattivo13 napisał/a
a gołąbki bez sosiku, to nie gołąbki... :roll:

Ooo tak. Nawet mimo tego, że nadziewane ;)

ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2012, 12:20

"nadziewane", pfff... :roll:
joe_cool - 18 Wrzeœśnia 2012, 13:44

O, dyskusja o gołąbkach :) U mnie w domu na Wigilię robi się gołąbki tylko z kaszą gryczaną (i cebulką na maśle) - pychota! I to bez sosiku! Te z ryżem też lubię, ale gołąbki z kaszą to jest to.
Rafał - 18 Wrzeœśnia 2012, 13:47

Gołąbki nadziewane śrutem też niczego sobie, a jaki pyszny rosołek :D

Tylko trzeba uważać, żeby zęba na śrucie nie połamać :wink:

merula - 18 Wrzeœśnia 2012, 14:21

u mnie też wersja z ryżem panuje. choc jadłam kiedyś takie z kapusty włoskiej i nadzieniem z mięsa, rozmoczonej bułki i grzybków. też były smakowite.
ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2012, 15:03

przyszła ławeczka, przyszła ławeczka :D Ale dam dziś czadu ;P:
nimfa bagienna - 18 Wrzeœśnia 2012, 18:01

Po-kash fotke! Po-kash fotke!
Ale taką wiesz: goła klata, węzły mięśni i ławeczka w tle.
I koniecznie wyglądaj seksownie. :mrgreen:



Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group