To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Easy - 19 Wrzeœśnia 2008, 10:00

No i nowa Metallica dotarła.

No coś w tych szatanach jest. Po dwóch wstępnych przesłuchaniach: od czasu And justice... ich najlepsza płyta.

cutler - 19 Wrzeœśnia 2008, 14:00

Oj tak, nowa Metallica godna jest. Mnie tam zarówno LOADY jak i RELOADY przypasowały (do samochodu idealnie się nadają) a ST ANGER mym zdaniem klimatyczna bardzo, ale DEATH MAGNETIC to majstersztyk. Zawiera najlepszy instrumental jaki słyszałem, kilka konkretnych,mocnych kawałków (CYANIDE, ALL NIGHTMARE LONG wymiatają) no i lżejsze brzmienia, które porównać można do tych z czasów, gdy Metallica wybijała się płytami w stylu MASTER czy RIDE (Dreszcze przebiegają przy UNFORGIVENIE III i THE DAY THAT NEVER COMES). Rzekłbym, że rzeczywiście od AND JUSTICE nie było tak konkretnego albumu.
Hubert - 19 Wrzeœśnia 2008, 14:51

Słuchajcie, po jaką płytę Flotsam & Jetsam warto sięgnąć najpierw? Przez próbki na Last.fm wreszcie znalazłem zespół, który nie ryczy, a gra dosyć mocno.
Chal-Chenet - 19 Wrzeœśnia 2008, 15:01

Czy ktoś słyszał może nowe Queen? To jest płyta studyjna? Warto się tym interesować?
Stormbringer - 19 Wrzeœśnia 2008, 15:11

Tak, nowy Queen jest studyjny. Nie odsłuchiwałem, ale czytałem jedną recenzję - bodaj z Teraz Rocka. Ponoć jak na Queen, to poniżej oczekiwań - zaledwie poprawne, rockowe granie. No ale trzeba się będzie przekonać samemu.
JacAr - 19 Wrzeœśnia 2008, 18:30

Metallica, heh...
a wiecie, że w eMpiQ dwa warianty sprzedają? Za 36,90 i 66,90.
W tym droższym wariancie są słowa tłumaczone na polski...
A na rapidzie poblokowali wszystkie zasoby z Metallicą...
A ktoś wie co z nowym Ramms+einem?
Miał być ponoć na jesieni, a teraz w ogóle nic o nich nie slychać...
J

JacAr - 19 Wrzeœśnia 2008, 18:33

I jeszcze: http://pl.youtube.com/watch?v=y-CukK3eYt0
znacie the Black Keys?
Dwóch gosci a wymiataja jak kwintet (Hendrixów :)
J

Agi - 19 Wrzeœśnia 2008, 18:40

JacAr, korzystaj proszę z funkcji "edytuj", jeśli chcesz coś dodać lub zmienić w dopiero co wysłanym poscie.
cutler - 19 Wrzeœśnia 2008, 18:44

JacQ, no co, tłumacze się cenią;) Ja nigdzie singli nie mogę dostać. Poszły jak woda.
Hubert - 19 Wrzeœśnia 2008, 19:14

Pantera wróciła do łask. :) Cowboys From Hell trzęsie domem w posadach.
Chal-Chenet - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:01

Stormbringer napisał/a
czytałem jedną recenzję - bodaj z Teraz Rocka. Ponoć jak na Queen, to poniżej oczekiwań - zaledwie poprawne, rockowe granie.

Kupiłem sobie tego "Teraz Rocka", odsłuchałem też płytę. Generalnie jest dobra. Proste, rockowe granie, czasem bardziej wpadające w ucho, czasem mniej. Balladki całkiem przyjemne, na płycie bywa też lekko bluesowo, momentami też jest szybciej i żywiej. Rozumiem, że zostali przy nazwie Queen, zespół to w końcu nie tylko jedna osoba, nawet tak charyzmatyczna i otoczona legendą jak Freddy. Myślę, że mają prawo do używania starej nazwy. (Chociaż teraz i tak jest to Queen + Paul Rodgers.)

Hubert - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:25

Zrobiłem sobie thrash-metalowy poranek.
Najpierw poszło całe Seasons in the Abyss Slayera. Ta płyta się nie starzeje. Sporo fajny riffów, jeszcze autentyczna agresja no i świetny wokal Arrayi. Ale największym plusem jest kawałek tytułowy. Może i się ciągnie, ale ma w sobie coś niezwykłego. Klimat, świetny riff, zawodzącą solówkę. No po prostu czuć pustynny klimat. Do tego utwór jest mocno inspirujący... :)

Potem zapuściłem sobie Killing is my business Megadethu. Myślałem, że ta kapela już mi się znudziła, ale nie. Jedna z pierwszych ich płyt, jakie słyszałem wciąż do mnie trafia. Mimo lipnego masteringu - chyba wolę jej słuchać niż RIPa. Rust jest strasznie udupiające, a Killing daje czadu i pokazuje, że Mustaine nawet najarany do nieprzytomności ma mnóstwo pomysłów. Bezpretensjonalne granie, tak zalatujące latami 80', że bardziej już chyba nie można. Słychać frustrację i wściekłość (dlaczego oni mnie, k..., wywalili? :twisted: ). W sumie bardzo dobrze i przyjemnie słucha się wszystkich kawałków.
Już wtedy słychać było tendencję Rudego do tworzenia łamańców gitarowych.
Dodam, że i RIP, i KIMB otrzymałem jako prezent od mamy jakieś dwa lata temu. Miało być albo, albo. Przyniosła obie :mrgreen:

Ciekaw jestem, co zmaluje Mustaine na nowej płycie. Może coś ostrzejszego od UA? W końcu nowy gitarzysta (jak mu tam było?) gra bardziej technicznie. Fakt, Wstrętu wciąż słucha mi się dobrze, ale to rzeczywiście już nie to (a może - jeszcze nie to?), do czego przywykłem. Trochę zbyt dopieszczone brzmienie, jak na zespół, który grał zadziornie (może jeszcze zagra?) - zdałem sobie sprawę po którymś przesłuchaniu. Niemniej, kilka kawałków wciąż bardzo cenię.
No to czekam, trzymam kciuki i mam nadzieję, że Rudy wyciągnął wnioski z Death Magnetic wiadomej kapeli - że jednak można, a nawet trzeba dać gitarom wycisk.

A dziś wysyłam mamę po So far, So good, So what?!. Poszedłbym sam, ale pielęgnuję w domu swoje zapalenie płuc :)

Witchma - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:27

Sosnechristo, masz czas, co by tu epistoły wypisywać, a szorty się marnują... :twisted:
Hubert - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:29

Zobaczysz, jeszcze mi się to przyda. :mrgreen:
Witchma - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:31

Sosnechristo, jeśli nie zagłosujesz na szorty, to już nic Ci się może nie przydać :twisted: Tak - to groźba karalna :D

Możesz przy czytaniu słuchać sobie muzyki, nic mi do tego...

marw - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:37

Nawiązując jeszcze do rozmów o jakości nowej płyty Metallici, w tym miejscu jest ciekawy artykuł na ten temat.
Witchma - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:38

marw, a czy TY głosowałeś już na szorty :?: :!:
Hubert - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:46

A czy Ty przesłuchałaś już Death Magnetic? :)
Chal-Chenet - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:48

Witchma, zaczynam się Ciebie bać! ;)
Co za szczęście, że ja już zagłosowałem... :D

Btw, postaram się niedługo zapoznać z Death Magnetic w wersji dla Guitar Hero 3. Jestem bardzo ciekawy jak to będzie brzmieć.

Witchma - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:53

Sosnechristo, jeszcze nie, ale to, co słyszałam w radiowej trójce mi się nawet podoba....

A słyszeliście legendę, skąd się wziął tytuł pierwszej płyty? Podobno tak wykrzyknął James Hetfield, kiedy usłyszał, że są tacy, co to na szorty głosować nie chcą... :twisted:

Chal-Chenet napisał/a
Witchma, zaczynam się Ciebie bać! ;)

Błogosławieni ci, co zagłosowali bez strachu ;)

Hubert - 20 Wrzeœśnia 2008, 14:59

Cytat
A słyszeliście legendę, skąd się wziął tytuł pierwszej płyty? Podobno tak wykrzyknął James Hetfield, kiedy usłyszał, że są tacy, co to na szorty głosować nie chcą... :twisted:

A to bezecnik. (F*ck'em all - tak to miało pierwotnie brzmieć, czyż nie?)

Chal-Chenet - 20 Wrzeœśnia 2008, 15:09

Witchma napisał/a

Tak się rodzą shortowe miejskie legendy. ;)

Witchma - 20 Wrzeœśnia 2008, 15:17

Sosnechristo, jak miało, tego legenda nie mówi, wszyscy wiemy, na czym się skończyło... a Tobie się kończy czas na głosowanie :!:
Hubert - 20 Wrzeœśnia 2008, 15:18

To już podpada pod Megadeth: Countdown to Extinction
Witchma - 20 Wrzeœśnia 2008, 15:21

Nie trawię Megadeth :) Ale jakby zagłosowali na szorty...
Hubert - 20 Wrzeœśnia 2008, 15:25

Spróbuj im tylko grozić, a będziesz miała ze mną do czynienia! :twisted:
Witchma - 20 Wrzeœśnia 2008, 15:27

E tam, ich będzie prosić o głosy:

Hubert - 20 Wrzeœśnia 2008, 15:29

Cholera, Mustaine może ulec. Z niego teraz taki chrześcijanin się zrobił...
Agi - 20 Wrzeœśnia 2008, 16:40

Witchma, nie terroryzuj ludzi, bo nam z Forum uciekną
Chal-Chenet - 20 Wrzeœśnia 2008, 16:46

Death Magnetic w wersji z Guitar Hero 3 brzmi chyba lepiej. Perka nie jest tak bardzo z przodu. A jak ktoś twierdzi, że płyta straciła w tej wersji na agresywności, to musi chyba tylko pogłośnić trochę! Tak jest chyba lepiej, w wersji CD trochę ta produkcja raziła, było za głośno. Najbardziej na tym cierpiał "The Day that never comes". Wydaje mi się, że jest trochę lepiej.
Swoją drogą taki zespół, a nie mogą dopilnować produkcji? Hmmm.

Partner forum