Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2010, 11:57
ketyow napisał/a | Silent Hunter III | rewelacja
ketyow napisał/a | Railroad Tycoon | to też miłe
ketyow - 22 Grudnia 2010, 12:20
hrabek, ostatnio się dowiedziałem, że Kinect pojawi się dla pecetów, to też będzie dobre (aczkolwiek ja nie mam w pokoju miejsca na ruch żaden), choć zastanawiam się jak w praktyce wyglądają opóźnienia Kinekta, Move raczej wypada lepiej. No, ale to nie te możliwości. No i z czasem pewnie wszelkie niedogodności zostaną wyeliminowane. Ale cieszy, że nie ograniczyli Kinecta dla XBOXa. Gry ruchowe? Dobry dodatek do imprezy.
Fidel, trochę już w SH3 grałem (a zaczynałem na Amidze od jedynki, ale tam wszystko było proste ), ale bez czytania instrukcji i poradnika, no i spędzając mało czasu przy grze, nie opanowałem torpedowania z wyliczaniem. Robiłem to na chybił trafił i czasem się udawało a czasem nie, no ale trzeba będzie wziąć się za grę na poważnie. Szczególnie, że o Akademii Morskiej zacząłem myśleć tylko dlatego, że początkowo chciałem pływać w MW na okrętach podwodnych.
ilcattivo13 - 22 Grudnia 2010, 12:37
rejestrowałem w CDProjekcie ostatnio zakupione gry i nastąpił ZONG. Kiedyś, można było taką wirtualną kasę wykorzystać przy zakupie nowych gier (a ew. różnicę dopłacając realnymi diengami), a teraz się schytrzyli i kasa jest do wykorzystania tylko na GOG. Tyle, że:
- tam są głównie starocie, które w większości pojawiały się jako dodatki do czasopism, albo są w sprzedaży za 5 - 10 pln.
- ceny są kosmiczne, bo, na przykład, za takie "Arcanum" trzeba dać 300 "kredytów"
- mało tego, chcą "kredytów" nawet za gry, które są od wielu lat dostępne jako freeware (a to już jest zwyczajne chamstwo) - np. za "Master of Magic".
No, jeśli taka polityka CDProjektu ma być zachętą do kupna wydawanych przez nich gier, to chyba ktoś tu nie ma pojęcia o marketingu... Jedyne, co mnie pociesza to fakt, że przed wprowadzeniem tego nowego "zwyczaju", zdążyłem wykorzystać większość "gotówki" i zostało mi raptem 70 "kredytów".
Restoration Project do Fallouta 2 zakończony po raz drugi. Miałem problem z wysadzeniem Enklawy, bo killap zaszalał i ździebko zmienił rozgrywkę, ale koniec końców się udało
Teraz biorę się po raz któryś za Galactic Civilzations 2 (Ultimate Edition, czyli z wszystkimi dodatkami), bo już dawno nie grzebałem w save'ach. Skille i kasę już rozgryzłem Niedługo wrzucę we właściwym wątku
hrabek - 22 Grudnia 2010, 12:38
A gdzie czytałeś? Nie jestem pewien, czy Microsoft oficjalnie wypuści Kinecta na peceta, bo to mu może zabić sprzedaż konsol.
Co do opóźnienia, to nie ma praktycznie żadnego. Kiedyś, jak pokazywali na E3, to opóźnienie sięgało nawet sekundy, ale od tamtej pory wyeliminowano to i opóźnienie praktycznie nie istnieje.
Move i Kinect nie da się porównać, bo to zupełnie różne technologie. Move zapewnia ogromną precyzję ruchu ręką, np. przy grze w ping ponga każdy ruch nadgarstkiem jest odwzorowany na ekranie. Kinect tego nie zapewnia, ale za to daje możliwość ruchu całym ciałem, nie tylko ręką wyposażoną w kontroler i to bez żadnych dodatkowych kosztów, a to też bardzo ważne. Na dłuższą metę wydaje mi się, że Kinect jest o wiele bardziej przełomowy, nowoczesny i fajniejszy do grania, ale jak się nie ma co się lubi, to się kupuje kontrolery do PS3, zamiast kupować całą nową konsolę.
I wierz mi, że nie trzeba organizować imprezy, żeby mieć radochę z gier ruchowych
ED. cały post jest odpowiedzią do ketyowa.
ketyow - 22 Grudnia 2010, 12:41
Ponoć otwarte stery do Kinecta krążą po sieci i każdy sobie może zrobić na niego grę, niekoniecznie dla X-a.
http://www.cdaction.pl/ne...ieci-wideo.html
Memento - 22 Grudnia 2010, 12:49
Polecicie mi jakąś fajną ścigałkę w stylu NFS Most Wanted/Carbon? Na sprzęt:
procek Duron 1,3 ghz (ale udźwignie płynnie gry z wymaganiami do 1,8 ghz)
grafika Dżifors Ef Iks 5200
512 mb ram.
Juiced przed chwilą przetestowałem, odpada.
hrabek - 22 Grudnia 2010, 13:01
Memento:
Test Drive Unlimited może?
Colin 5, albo Dirt?
Albo Race Driver Grid, ew. Toca Race Driver 3
ketyow: hacków na Kinecta widziałem już masę, ale zrobienie hacka domowym sposobem to jedno, a oficjalne wykorzystanie sterowników do Kinecta w komercyjnym produkcie to zupełnie co innego. Microsoft może tego nie wspierać, a wręcz nawet tępić - pozywać firmy, które spróbują zrobić oficjalnie grę wykorzystującą Kinecta. Obserwuję pilnie, jak sytuacja się rozwija, ale osobiście nie wydaje mi się, żeby MS zezwolił na wykorzystanie Kinecta w pecetach.
Memento - 22 Grudnia 2010, 15:34
hrabek, a czy ja gdzieś napisałem że mam dwurdzeniowego proca 1,3 albo kartę graficzną 256 mb?
hrabek - 22 Grudnia 2010, 16:09
Zrozumiałem, że Carbon ci chodził, podałem tytuły z mniej więcej podobnego okresu. Oczywiście możesz pójść w dół. Test Drive Unlimited nie ma co prawda poprzednika w tym wieku, ale i Colin i TOCA mają poprzednie części. Cofnij się do odpowiedniej i możesz się ścigać.
Możesz spróbować NFS Underground 1 i 2, powinno chodzić. Ja odpalałem na procku o podobnej prędkości na laptopie ze zintegrowaną kartą graficzną intela. Oczywiście wtedy wszystkie detale powyłączane, ale u Ciebie będzie po prostu ładniej to wyglądać.
ketyow - 22 Grudnia 2010, 16:13
Wyłącz teksturowanie i będzie śmigać
Hubert - 22 Grudnia 2010, 16:18
Podjąłem męską decyzję i wziąłem Dragon Age. Podróż do przeszłości za 5 dych to niewygórowana cena. Oby do piątku.
Poczekam aż Fallout stanieje i zostanie załatany, zgodnie z radą ilcattivo13.
Sauron - 22 Grudnia 2010, 16:24
A grał ktoś już w Civ 5? Opłaca się kupić?
ketyow - 22 Grudnia 2010, 16:29
Poza nieszczęsnym wywalaniem do pulpitu, na szczęście, chyba wiele do łatania nie ma. To co ja zauważyłem jak do tej pory, to to: (ale już sfixowane)
Przy okazji możecie podziwiać piękne tekstury przy 10x filtrowaniu anizotropowym
I ta gra ma jeszcze czelność zamulać, dobrze że od TES V: Skyrin nowy silnik wchodzi u Bethesdy.
Sauron - 22 Grudnia 2010, 16:43
aha, fajnie. A jak się ma do czwórki?
ketyow - 22 Grudnia 2010, 16:56
Moja wypowiedź odnosiła się do postu Sosne, w Civ V nie grałem.
Hubert - 22 Grudnia 2010, 17:04
ketyow, no tak, ale DA jednak było tańsze. Poza tym przez ten czas może wyjdzie parę fajnych modów do New Vegas.
Sauron - 22 Grudnia 2010, 17:17
nie mam mózgu.
ketyow - 22 Grudnia 2010, 17:44
Sosnechristo, lepiej żeby nie wyszło, bo wtedy to już w ogóle nie będzie czasu, żeby to wszystko ogarnąć. Nie grałem w żadnego DLCka ani moda do F3 nawet, ale weź to przetestuj... uuu!
Sauron, bez przesady, żeby tam zaraz sobie tak ujmować. Rozejrzyj się po rówieśnikach i tak, wtedy możesz mówić, że oni nie mają mózgów. Przynajmniej taka tendencja spadkowa się utrzymuje od lat. Jesteśmy (my, ludzie oświeceni) na wymarciu
EDIT: A tak na marginesie, ktoś może się wypowiedzieć na temat DLCków do trójki? Któreś z nich powodują rozpoczęcie gry od zera czy wszystkie tylko dodają nowe lokacje/misje itd?
Fidel-F2 - 23 Grudnia 2010, 08:09
Sauron napisał/a | A grał ktoś już w Civ 5? Opłaca się kupić? | grałem, moim zdaniem lipa, sporo uproszczeń, wkurzający mnie system walki. IMO czwórka lepsza ale może Tobie będzie to odpowiadać. Może ściągnij jakieś demo i sprawdź.
agrafek - 23 Grudnia 2010, 12:30
hrabek napisał/a | Zastanawiam się nad stworzeniem oddzielnego wątku dla PS3. W tym najczęściej dyskutujecie o grach na pecety, a tam można by konkretnie o grach na PS3. |
Wyjątków dla PS3 znalazłoby się trochę, fakt. Jestem zauroczony Uncharted2 (w jedynkę nie grałem, ale nadrobię) i oczywiście Heavy Rain. Obie gry tylko zacząłem, bo konsolę kupiłem w ubiegłym tygodniu.
Z tym Civ5, to mnie Fidel zmartwiłeś, bo liczyłem, że zmiana systemu walki wprowadzi dużo pozytywnego zamieszania.
Z strategii ostrożnie napalam się na nowy Total war.
Sauron - 23 Grudnia 2010, 13:06
Fidel-F2, dzięki. Chyba faktycznie ściągnę jakieś demo, albo poczekam aż będzie tańsza.
Nutzz - 23 Grudnia 2010, 14:26
Sauron napisał/a | A grał ktoś już w Civ 5? Opłaca się kupić? |
Dobra rada - poczekaj na DLCki, podobno mają w nich załatac większosc błędów. Tak jak stwierdził ostatnio gorim (z czym w pełni się zgadzam) Civ 5 przypomina póki co zaawansowaną betę.
Niesamowicie niestabilna i niezoptymalizowana.
Btw, skończyłem NV. I jestem lekko zawiedziony... że tak powiem bardzo słabym przytupem
Spoiler
w samym zakończeniu, podczas zdobywania tamy... Być może gra po stronie legionu bądź NCR jest bardziej satysfakcjonująca, bo opowiadania się po 'swojej własnej' nie polecam.
Koniec spoilera
ilcattivo13 - 23 Grudnia 2010, 15:30
Hrabio - nie ma sensu zaczynać grać w FO3 bez dodatków. Jednak ładne parę godzin rozrywki dochodzi i to całkiem sensownej, do tego nowe przedmioty (dwururka, karabin Gaussa), itp.
ketyow - 23 Grudnia 2010, 18:40
To chyba ja pytałem o te DLC-ki, ale się powtórzę, bo to jest dla mnie najważniejsze - czy wszystkie tylko przedłużają rozgrywkę, czy może któryś pozwala grać od nowa, świeżą postacią? Bo ten Operation Anchorage, to niby na Alasce w przeszłości tak? To chyba nie postacią z F3?
gorbash - 23 Grudnia 2010, 19:03
Przedłużają rozgrywkę. Operation Anchorage to misja w symulatorze.
Hubert - 23 Grudnia 2010, 19:05
ilcattivo13 napisał/a | Hrabio - nie ma sensu zaczynać grać w FO3 bez dodatków. Jednak ładne parę godzin rozrywki dochodzi i to całkiem sensownej, do tego nowe przedmioty (dwururka, karabin Gaussa), itp. |
Ale ja o nic takiego nie pytałem
ketyow - 23 Grudnia 2010, 19:59
Dzięki gorbash!
ilcattivo13 - 23 Grudnia 2010, 21:40
oho, znowu miałem zaćmienie umysłu
ketyow, Hrabio - nie dość, że wyglądacie jak dwaj bracia syjamsko-korsykańscy, to jeszcze nicki macie podobne i aviki... No jak niby Was rozróżnić?
ketyow - gorbash prawie gada dodam jedynie, że wszystkie statystyki są przeniesione z "reala" do "VR". A wracając zabierasz z "VR" do "reala" część ekwipunku
gorbash - 23 Grudnia 2010, 21:41
Istotne jest jeszcze to że którys dodatek podnosi level cap do 30.
ilcattivo13 - 23 Grudnia 2010, 21:44
ja sobie "lc" odblokowałem używając moda...
|
|
|