To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Adashi - 14 Wrześ¶nia 2008, 10:37

Dwa stare kawałki The Prodigy :)
Everybody In The Place
i
No Good (start the dance)
Daj± czadu, chłopaki :mrgreen:

Chal-Chenet - 14 Wrześ¶nia 2008, 11:38

http://www.deathmagnetic....netic/#more-601

Jako ciekawostka - "Death Magnetic" w wersji demo. Bywa, że teksty s± nieco pozmieniane, brzmienie inne (to wiadomo). Ciekawie wychodzi porównanie do normalnego albumu.

Hubert - 14 Wrześ¶nia 2008, 12:18

Adashi, przesłuchałem tego The Prodigy - ciekawe, jako odskocznia od brzmień, których słucham na co dzień, acz do mnie nie do końca trafia.

Chal-Chenet, fajne filmiki dodali do tych próbek. ;D

Pako - 14 Wrześ¶nia 2008, 12:34

The Prodigy nie trafia? Eh, ludzie... toż to ¶wietna muza jest, dobre brzmienei, ¶wietny klimat. W sam raz na imprezę i do rozrywkowego przesłuchania w domu.
Adashi - 14 Wrześ¶nia 2008, 12:44

Sosnechristo napisał/a
Adashi, przesłuchałem tego The Prodigy - ciekawe, jako odskocznia od brzmień, których słucham na co dzień, acz do mnie nie do końca trafia.

Akurat te dwa single, to wczesna twórczo¶ć Prodigy, wtedy gdy współtworzyli angielskie brzmienie oldskool rave hardcore, potem zaczeli grać mieszankę breakbeat'u i jungle, może tamte produkcje, z których zreszt± s± bardziej znani bardziej Ci przypadn± do gustu, może co¶ z tego zalinkuje nawet. A jak oczekujesz od techno ostrego, mocnego grania jak w metalu to polecam gabber hardcore, tylko nie wiem czy tempo nie wyda Ci się za szybkie.

Pako napisał/a
The Prodigy nie trafia? Eh, ludzie... toż to ¶wietna muza jest, dobre brzmienei, ¶wietny klimat. W sam raz na imprezę i do rozrywkowego przesłuchania w domu.

Oczywi¶cie się zgadzam, The Prodigy to legenda :wink:

Hubert - 14 Wrześ¶nia 2008, 12:48

Adashi napisał/a
A jak oczekujesz od techno ostrego, mocnego grania jak w metalu to polecam gabber hardcore, tylko nie wiem czy tempo nie wyda Ci się za szybkie.

Nie, nie oczekuję metalu. Nie można żyć cały czas jednym gatunkiem. Chociaż znam takich, co żyj±. :lol:

Fidel-F2 - 14 Wrześ¶nia 2008, 13:00

a sluchacie chlopaki Beastie Boys? tak?

to posłuchajcie, cudna płyta

http://pl.youtube.com/wat...feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=p0LJRcnDCAA

Adashi - 14 Wrześ¶nia 2008, 13:11

Sosnechristo napisał/a
Nie, nie oczekuję metalu. Nie można żyć cały czas jednym gatunkiem. Chociaż znam takich, co żyj±. :lol:

Techno na szczę¶cie ma naprawdę wiele różnorakich podgatunków i odmian, poza tym słucham też innych rzeczy. Co za¶ się tyczy gabber hardcore - metal to nie będzie, ale ostra muza na pewno. Spróbuj Gabber Hardcore Mix :twisted:
Od razu zaznaczam, że nie za bardzo przepadam za tym podgatunkiem :lol:

hrabek - 15 Wrześ¶nia 2008, 10:31

Adashi napisał/a
Nie przepadam za tego typu trancem w stylu Ekwadoru, ale nie deprecjonuje jego warto¶ci

To jak wroce do domu, to zapuszcze, bo az mnie zainteresowalo. moze bede wiedzial? :)

Adashi napisał/a
RMB - Spring

Na singlu Spring jest taki utwor Whispering. Jak dla mnie to najlepszy utwor RMB i jeden z 3 najlepszych w ogole w historii techno/trance.

Kostucha Drang - 15 Wrześ¶nia 2008, 11:43

little red ridding hood - nie wiem czemu kobieta w tym teledysku udaje mał± dziewczynkę ale muzycznie ten kawałek the meteors to mistrzostwo ¶wiata !

http://pl.youtube.com/watch?v=imjxOb40FTU

pozdr.

hrabek - 15 Wrześ¶nia 2008, 12:23

Apropo tego linka do youtube. Za slaba jakosc dzwieku, za mocno lupie i z niczym mi sie nie kojarzy. Moze jakis Accuface? Oni grali taki happy rave, ale cholera wie. W domu jeszcze sie wslucham, ale raczej nie bede wiedzial.
Stargazer - 15 Wrześ¶nia 2008, 17:54

Kostucha Drang napisał/a
little red ridding hood - nie wiem czemu kobieta w tym teledysku udaje mał± dziewczynkę ale muzycznie ten kawałek the meteors to mistrzostwo ¶wiata !

http://pl.youtube.com/watch?v=imjxOb40FTU

pozdr.

znam to w oryginale w wykonaniu zespolu sam the sham and the pharaohs. swietny kawalek chyba jeszcze z lat 50tych albo 60tych. swoj± drog± wykorzystany w filmie z brucem willisem "na nabrzeżu" (chyba taki byl tytul). brzmi w glosnikach kiedy morderca dzwoni do willisa. *beep* mi sie spodobal ten kawalek po obejrzeniu filmu i okazalo sie, ze ojciec ma go na jakiejs starej kasecie :)

Chal-Chenet - 15 Wrześ¶nia 2008, 18:43

Death. Znakomity zespół. Przypominam sobie co nagrali. Spiritual Healing, Human, Individual Thought Patterns - wspaniała muzyka. Jaka szkoda, że Schuldiner nigdy już nic nie nagra. RIP, Chuck.
Hubert - 15 Wrześ¶nia 2008, 19:52

Pardon, je¶li wykazuję się niewiedz±. Death gra death-metal czy thrash-metal?
Merda mi się ci±gle z Death Angel i nie wiem, który co gra.

marw - 15 Wrześ¶nia 2008, 20:10

Co¶ pomiędzy :) Ja tam się czasem w tych wszystkich szufladkach metalowych gubię :) A Death faktycznie nagrywali ¶wietne i bardzo oryginalne rzeczy, choć jako¶ nigdy nie zagłębiałem się w twórczo¶ć tej kapeli szczególnie mocno, najbardziej zapadła mi w pamięć płytka The Sound of Perseverance (i kawałki Spirit Crucher oraz Painkiller).
Chal-Chenet - 15 Wrześ¶nia 2008, 21:36

marw napisał/a
Painkiller

Cover Judas Priest, ładnie się zdziwiłem jak na koniec płyty poleciały te dĽwięki. :D

Sosnechristo, z Death warto się zapoznać, ale nie jest to kapela, która wchodzi za pierwszym razem. Ale jak już wejdzie, zostaje na długo.

Adashi - 15 Wrześ¶nia 2008, 23:44

hrabek napisał/a
Apropo tego linka do youtube. Za slaba jakosc dzwieku, za mocno lupie i z niczym mi sie nie kojarzy.

Mnie także, tak jak mówiłem, nie znam tego kawałka.

hrabek napisał/a
Na singlu Spring jest taki utwor Whispering. Jak dla mnie to najlepszy utwor RMB i jeden z 3 najlepszych w ogole w historii techno/trance.

Czy dla mnie ¶cisły top... hmm - w sumie nie zastanawiałem się nad tym, ale na pewno utwór wart posłuchania :) Link!
RMB - Whispering

Zapu¶ciłem sobie jeszcze:
DJ Hooligan - Sueno futuro
Spokojne, powiedziałbym nawet, że melancholijne :wink:

hrabek - 16 Wrześ¶nia 2008, 08:40

RMB, to byl zespol. Szkoda, ze tylko pierwsza ich plyta + singiel Spring z drugiej nadaje sie do sluchania, reszta jest slaba (trzecia) badz zenujaco slaba (druga).
mad - 16 Wrześ¶nia 2008, 17:14

Dla mnie najlepsza płyt± nieodżałowanego Death jest chyba "Symbolic", a zaraz potem "The Sound of Perseverance", aczkolwiek w ogóle trudno tutaj o słabe płyty. Debiut nie powalał, jednak jak na koniec lat 80-tych dawał radę. Potem było już tylko miodzio.

Fanom melodyjnego, lżejszego thrash metalu polecam natomoast ostatni kr±żek kapeli, o której wspomniał Sosnechristo - Death Angel. Płytka zwie się "Killing Season" i aż kipi przebojami, co niestety po czasie mdli :?

Chal-Chenet - 16 Wrześ¶nia 2008, 19:17

Trza obadać! Nie słyszałem jeszcze tego Death Angel. Do jakiej¶ znanej kapeli można toto porównać? Tak ogólnie jeno?

Ja sobie przypominam Celtic Frost - Monotheist. Płyta miażdży! Ten klimat, mrok, przygnębienie, gdy trzeba monumentalizm. Mega! Zaprawdę mistrzostwo! Szkoda, że po reaktywacji i nagraniu tego albumu, wygl±da na to, że kolejnych znowu długo, a może w ogóle, nie u¶wiadczymy... :?

mad - 16 Wrześ¶nia 2008, 19:57

Death Angel to na przełomie lat 80/90-tych ambitny, techniczny i oryginalny thrash. Nie odważyłbym się porównywać zespołu do jakiegokolwiek wykonawcy. Pierwsza i trzecia płyta zasługuj± na uwagę ("The Ultra-Violence" i "Act III"). Reaktywowali się po 2000 roku i najpierw nagrali jak dla mnie dosyć nudny album "The Art Of Dying", a teraz wyskoczyli z zestawem hiciorów. Posłuchać naprawdę warto. Ale bez zobowi±zań.

Celtic Frost zmiażdżył mnie w zeszłym roku na koncercie ze Slayerem. Przyszło¶ć zespołu jest niepewna. Szkoda, też wypracowali swój styl.

Chal-Chenet - 17 Wrześ¶nia 2008, 10:02

Nowa płyta Enslaved - Vertebrae. Stwierdzam, że to nie jest muzyka na drogę do pracy. Zdecydowanie muszę się jeszcze w ten album wsłuchać. Chociaż pierwsze wrażenie jest takie, że Enslaved chyba staje się aż za bardzo progresywny...
Hubert - 17 Wrześ¶nia 2008, 11:14

No to ja jeszcze w sprawie Metalliki - podzielę się recenzj±
Chal-Chenet - 17 Wrześ¶nia 2008, 11:48

Sosnechristo napisał/a
podzielę się recenzj±

Jedna uwaga: nie powinno być przypadkiem "¶więtego gniewu" zamiast "szczerego"? Ja bym tak raczej tłumaczył "St. Anger".

Hubert - 17 Wrześ¶nia 2008, 12:25

Raz słyszę tak, a raz tak. Nie mogłem się zdecydować, więc decyzję podj±łem metod± Pana Dwie Twarze.
Adashi - 17 Wrześ¶nia 2008, 16:29

hrabek napisał/a
RMB, to byl zespol. Szkoda, ze tylko pierwsza ich plyta + singiel Spring z drugiej nadaje sie do sluchania, reszta jest slaba (trzecia) badz zenujaco slaba (druga).

Różnie to bywa, wiadomo. Mi na przykład bardzo odpowiada pierwsza płytka Music Instructora, druga (z całkowit± zmian± klimatu) imho nie dorasta jej do pięt.

Fidel-F2 - 18 Wrześ¶nia 2008, 00:39

http://pl.youtube.com/watch?v=caDAcMdQzLM

szukałem tego kawałka cirka 20 lat, nie znałem tytułu ani wykonawcy, na hasło 'In The Name of Love' wszędzie wyrzucało głównie U2, YouTube rzondzi

Hubert - 18 Wrześ¶nia 2008, 21:18

Wła¶nie przesłuchuję Kult - Tata Kazika. Pierwsze podej¶cia - jaki¶ rok temu - nie wywołały emocji. Teraz, będ±c smutny i w ogóle przy należytej porze roku - album wszedł mi sam. I wyj¶ć nie chce. Dopiero poczułem tę muzykę. A parę innych dzieł Kultu/Kazika weszło mi od razu...
agnieszka_ask - 18 Wrześ¶nia 2008, 23:01

Sosnechristo napisał/a
A parę innych dzieł Kultu/Kazika

z całym szacunkiem dla twórczo¶ci Kazika, dziełem to ja bym tego nie nazywała ;)

Fidel-F2 - 18 Wrześ¶nia 2008, 23:24

agnieszka_ask, Celina, Baranek, ech...

Partner forum