Spodenki - Szorty
MOFFISS - 10 Kwietnia 2009, 14:38
marekz napisał/a | MOFFISS, cały bagaż moralny tego tytułu przyjmę z godnością. |
wiesz, widziałem ostatnio hit sezonu w aptece, czopki rozweselające - wsadasz takie małe coś, kierując zmyślnie palcem w strone kiszki stolcowej, a ponieważ ona jest strasznie ukrwiona, specyfik wchłania się natychmiast...idealny na wiosenna chandrę , hyhy
shenra - 10 Kwietnia 2009, 14:39
To by była dyskryminacja.
MOFFISS to było niesmaczne.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 14:41
shenra, o czym Ty mowisz?
shenra - 10 Kwietnia 2009, 14:43
Fidel-F2, są tacy co dobrze się czują w granicy 3500 znaków, bo chcą więcej powiedzieć swoim tekstem. Ograniczając limit do 10 tekstów tylko tych najkrótszych, równoznacznie skreślasz tych, co chcą powiedzieć więcej. To nie jest konkurs na najkrótszy szort.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 14:45
shenra, to niech się postarają powiedzieć więcej ale krócej, przeciez nikt nie zabrania
shenra - 10 Kwietnia 2009, 14:46
Oczywiście, że nikt nie zabrania, ale pamiętaj, że nie mamy do czynienia z profesjonalistami. Mnie też czasem dobrze pisze się do górnej granicy, a czasem wystarczy mi znacznie mniej znaków i zastanawiam się czy nie za krótko. Jak zauważyłeś może w komentarzach do różnych tekstów tak źle i tak nie dobrze.
MOFFISS - 10 Kwietnia 2009, 14:47
shenra napisał/a | .
MOFFISS to było niesmaczne. |
nom, sorki, faktycznie, nie jest to terapia doustna
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 14:48
ale tym sposobem odrzucimy tych którzy sobie z materią nie radza najlepiej i bedzie mniej ale lepiej, o co nam przecież chodzi
shenra - 10 Kwietnia 2009, 14:53
Fidel-F2, ale wiesz, że technicznie ograniczałoby się to do decyzji gospodarza, które szorty puścić a które nie. Wiem ewentualne kryterium "mini" swoją drogą, a co by było gdyby wśród tych dłuższych była prawdziwa perełka, która liśnić mogłaby tylko przy 3000 znaków a nie 2500?
Nie za każdą edycją łatwo czyta się tyle szortów, ale taka jest definicja konkursu. Z nadsyłanych prac wybiera się najlepszą. Każdy zasługuje na docenienie i ocenę swojej pracy, zresztą po to się teksty wysyła. Można znaleźć kompromis zarówno w czytaniu jak i pisaniu, ale obopólnie.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 14:59
shenra napisał/a | a co by było gdyby wśród tych dłuższych była prawdziwa perełka, która liśnić mogłaby tylko przy 3000 znaków a nie 2500? | można zawsze wysłać NURSowi tradycyjną metodą to raz, a dwa, zawsze może trafić Cię spadający meteor ale jakoś nie zaprzata Ci to myśli nadmiernie i swobodnie wychodzisz z domu, prawda?
a poza tym to tylko pomysł
Chal-Chenet - 10 Kwietnia 2009, 15:01
shenra, czy to nie przypadkiem Ty postulowałaś przeniesienie ogólnych dywagacji do głównego wątku shortowego?
shenra - 10 Kwietnia 2009, 15:01
Wiem, że tylko pomysł. Trzeba to przemyśleć ze wszystkich stron. W końcu ilość osób biorących udział teraz w szortach chyba sama mówi za siebie. Ludzie chcą i piszą a to najważniejsze.
Chal tja, ale bez Agi jak mam przekakiwać z dysusją? Jak odpisują tu to przecież nie będę się bawić w podaj dalej.
Chal-Chenet - 10 Kwietnia 2009, 15:03
shenra napisał/a | Chal tja, ale bez Agi jak mam przekakiwać z dysusją? Jak odpisują tu to przecież nie będę się bawić w podaj dalej. |
To napisz posta tutaj, może się przeniosą.
Gwynhwar - 10 Kwietnia 2009, 15:03
Fidel-F2 napisał/a | ale tym sposobem odrzucimy tych którzy sobie z materią nie radza najlepiej i bedzie mniej ale lepiej, o co nam przecież chodzi |
Ta?
Ja, róża 3121 znaków
Defekt 3442 znaków
Gwiezdne przesłanie 3137 znaków
shenra - 10 Kwietnia 2009, 15:06
Zobaczymy, ale szczerze wątpię. Interwencja odgórna potrzebna
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 15:06
Gwynhwar, no i?
Chal-Chenet - 10 Kwietnia 2009, 15:08
No i shorty długie wygrywały.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 15:09
Chal-Chenet, i czego to dowodzi?
Chal-Chenet - 10 Kwietnia 2009, 15:12
Że Twój pomysł jest chybiony.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 15:21
Chal-Chenet napisał/a | Że Twój pomysł jest chybiony. |
po pierwsze, skąd wiesz czy nie było dłuższych
po drugie, gdyby je przyciąć być może były by lepsze
po trzecie, fakt, że coś jest popularne nie znaczy, że jest dobre
może i pomysl jest chybiony, ale Twój sposób rozumowania równierz
shenra - 10 Kwietnia 2009, 15:25
Były dłuższe i krótsze bo sprawdzałam. Chodzi o to, że nie zawsze krótkie jest piękne, aczkolwiek może być. Tak samo dłuższe może mieć swój urok, wszystko zależy od upodobań. I znów wracamy do idei konkursu. Głosujesz bo Ci się podoba, nie podaba lub masz inne uwagi nie robisz tego.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 15:29
shenra napisał/a | Chodzi o to, że nie zawsze krótkie jest piękne, aczkolwiek może być. Tak samo dłuższe może mieć swój urok |
shenra, pełna zgoda trylogia Sienkiewicza jest zawalista
Chal-Chenet - 10 Kwietnia 2009, 15:34
Fidel-F2 napisał/a | równierz |
ż
Być może i mój tok myślenia jest chybiony, ale generalnie mi to wisi. Jak będą jakieś ograniczenia to pisząc shorta będę ich przestrzegał. Póki co nie ma, i nie muszę. Amen.
Godzilla - 10 Kwietnia 2009, 15:36
Po co od razu wszystko sprowadzać do absurdu. Od trylogii to jest Fabryka Słów, a jeżeli będzie nacisk na 10 najkrótszych szortów, dojdziemy do formy haiku.
Być
To źle
A nie?
(to był cytat).
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 15:42
Godzilla, raz czy dwa można sprobować
Gwynhwar - 10 Kwietnia 2009, 15:46
Fidel, chciałam tylko zauważyć, że gdyby limit znaków był niższy te które wygrały nie weszły by w ogole do konkursu.
Może poprostu zróbmy sobie wakacje i miesiąc bez shortów. Zatęsknią i przestaną marudzić.
Godzilla - 10 Kwietnia 2009, 15:49
Stringi już kiedyś były, ale się nie przyjęły.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 15:49
albo autor trochę by przysiadl i skrócił
jewgienij - 10 Kwietnia 2009, 16:34
Ale kontrargumenty typu: ok, Kroki miały 2 000 znaków i były fajne, ale Ja, róża - ponad 3 000 i też fajne, są bez sensu. Bo cały czas się zastanawiamy nad tym, jak zmniejszyć ilość znaków do przeczytania oceniaczom. Więc Kroki miały być argumentem, że spokojnie można na małej przestrzeni zrobić fajny szort, a nie że krótszy znaczy lepszy. Przemyślenia typu: raz dłuższa, raz krótsza forma lepiej autorowi pasuje i lepiej się czytelniczo sprawdza, są w kontekście dyskusji od czapy, bo szukamy rozwiązania, żeby w miarę bezboleśnie przyciąć, a nie dumamy nad naturą szortów.
Fidel ma rację pisząc, że po cięciach te przykładowe miniaturki wcale nie musiałyby być gorsze, a pewnie byłyby jeszcze lepsze. Bo ich siła nie tkwi w tym, że autor wykorzystał limit znaków( 3 500), tylko że miał pomysł i umiejętności.
Martva - 10 Kwietnia 2009, 19:21
shenra napisał/a | Fidel-F2, ale wiesz, że technicznie ograniczałoby się to do decyzji gospodarza, które szorty puścić a które nie. Wiem ewentualne kryterium mini swoją drogą, a co by było gdyby wśród tych dłuższych była prawdziwa perełka, która liśnić mogłaby tylko przy 3000 znaków a nie 2500? |
Dokładnie tego się boję. W ogóle nie podoba mi się idea 'kto pierwszy, ten lepszy'.
jewgienij napisał/a | Więc Kroki miały być argumentem, że spokojnie można na małej przestrzeni zrobić fajny szort, a nie że krótszy znaczy lepszy. |
'Kroki' były krótkie, bo autorka ma skłonność do streszczania się najbardziej jak się da. Są ludzie którzy tak nie potrafią i nikt nie mówi że to złe
Może jakiś ekstraordynaryjnie chory temat by pomógł na ilość szortów? A na jakość nie mam pomysłu, zresztą to jest rzecz gustu, jedni wolą płytkie a dobrze napisane, inni z przesłaniem, a styl im zwisa...
|
|
|