To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Polecanki czytelnicze.

Iscariote - 31 Sierpnia 2011, 08:48

Znalazłem Extensę i Perfekcyjną Niedoskonałość Dukaja w wychodzi na to, że bardzo promocyjnych cenach względem ceny okładkowej. Brać?
Moja jedyna styczność z Dukajem to taka, że przeczytałem Katedrę (podobało się) i Lód stoi na półce czekając na lepsze dni. :)

Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2011, 08:51

Otwóż losowo Lód i przeczytaj pięć stron. Jak cię nie powali na glebę z urazami mózgu - brać.
Rafał - 31 Sierpnia 2011, 08:58

Brać, brać, szczególnie Perfekcyjną niedoskonałość.

BTW ktoś coś słyszał, Dukaj odpuścił projekt tego uniwersum czy nadal trzyma go w lodówce i czeka nie wiadomo na co?

nimfa bagienna - 31 Sierpnia 2011, 09:29

Rafał napisał/a
trzyma go w lodówce i czeka nie wiadomo na co?

On twierdzi, że na postęp w fizyce. Ja podejrzewam, że na pomysł.

Nina Wum - 31 Sierpnia 2011, 09:40

Iscariote, bierz Lód!
Jeno przygotuj sobie wielką stertę kanapek, bo około strony 570 zaprawdę kiszki do krzyża przysychają, a oderwać się żal. :)

Rafał - 31 Sierpnia 2011, 09:53

nimfa bagienna napisał/a
Ja podejrzewam, że na pomysł.
Pomysł mieś musi, nie na darmo przecież
Spoiler:

Natomiast nie bardzo łapię o co z tą fizyką chodzi, na bank przełomu nie będzie, teorie nawet jak się pojawią to ich weryfikacja ciągnie się bez końca i nikt nie zagwarantuje, że w toku wydawniczym w łeb nie wezmą.

A chce mi się dalszej części perfekcyjnej wprost strasznie.

nimfa bagienna - 31 Sierpnia 2011, 09:59

Względem postępu fizyki mam identyczne zdanie jak ty. I dlatego cóś mi tu śmierdzi. A że naturę mam wredną, podejrzewam, że Dukaj przestrzelił się z pomysłem i ma problemy z jego pociągnięciem.
A szkoda, bo Perfekcyjna niedoskonałość jest rewelacyjna.

Martva - 31 Sierpnia 2011, 10:01

Iscariote, ekhm, nie żeby Cię chciała zniechęcać, ale poszukaj jakichś fragmentów i sprawdź czy język jest dla Ciebie strawny. Jeśli jest, to bierz :) Fragment Perfekcyjnej był w którejś gazecie i mnie odrzucił, ale znam takich którym się podobało.
illianna - 31 Sierpnia 2011, 10:16

Iscariote napisał/a
Znalazłem Extensę i Perfekcyjną Niedoskonałość
BRAĆ!!!! i nie czytać Lodu co zupełnie co innego, o niebo lepsze !
Ziuta - 31 Sierpnia 2011, 10:36

Extensy nie czytałem. Perfekcyjna bardzo dobra.
Ziemniak - 31 Sierpnia 2011, 10:57

Masochiści ;P:
Iscariote - 31 Sierpnia 2011, 11:21

Fragment Perfekcyjnej ze strony Dukaja przeczytałem, zaintrygowało. Wasze zachęty również bardzo pomocne, zakupię w takim razie. Dziękuję. :)
Ozzborn - 31 Sierpnia 2011, 14:39

Extensa to taka bardziej mini obyczajówka z sf w dalekim tle - mnie się całkiem podobała.
Lis Rudy - 31 Sierpnia 2011, 15:01

Poleciłbym do przeczytania "Diamentowy wiek" Neala Stevensona. Ciekawa wizja wiktoriańskiej Anglii osadzonej w techologii rodem z XXV wieku-nanotechnologie, komputery, etc + niezłe spojrzenie na ówczesną obyczajowość w kontekście klas społecznych.
Oryginalna lektura.

Lowenna - 31 Sierpnia 2011, 17:55

Iscariote, brać! Extensa to moje pierwsze spotkanie z Dukajem i początek wielkiej miłości :wink:
Iscariote - 31 Sierpnia 2011, 18:36

Perfekcyjna już właściwie moja, jeszcze odebrać muszę. Nad Extensą się zastanawiam, bo złośliwcy jednak nie świadczą usługi odbioru na miejscu, nie wiedzieć czemu. Z przesyłką wychodzi zatem 20 zł i mam dylemat ;P:

Edit: Mam kolejne pytanko. Cykl Fundacja Asimova jest uzupełniony o 3 książki napisane przez innych autorów. Czytał je ktoś, dobre są?

clayman - 15 Wrzeœśnia 2011, 09:27

Jeśli ktoś lubi żywe fantasy z ciekawymi postaciami, wszechobecnym cynizmem, brudem, wojną, nienawiścią, zdradą (w sumie jak ktoś po prostu lubi fantasy w stylu Martina), to gorąco polecam Joe Abercrombiego. "Samo Ostrze" ISA wydała już jakiś ładny czas temu, a przed paroma dniami ukazał się drugi tom cyklu "Nim zawisną na szubienicy". Oryginalną lekturą na pewno tego nazwać nie można, ale sam nie pamiętam kiedy ostatnio czytanie nowej książki przyniosło mi tyle frajdy. W kategorii "czytadło rozrywkowe" ścisła czołówka.
Fidel-F2 - 15 Wrzeœśnia 2011, 09:51

W Tesco była Załatwiaczka i Tfu, pluje Chlu! po 6,99. Obejrzałem ale nie kupiłem,
furious_wizard - 25 Wrzeœśnia 2011, 23:00

A ja szukam... i nie wiem czy mogę tu o to zapytać, ale... (jeśli nie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu)
Czy znacie może jakąś książkę-parodię gwiezdnych wojen?
Można znaleźć filmy, seriale itp, ale nie znalazłem książki.

aniol - 26 Wrzeœśnia 2011, 09:22

gdyby nie to ze sa tak zle, ze az ziemniaki gnija w piwnicy, to w zasadzie to pod parodie mozna podciagnac wiekszosc z 1378 kontynuacji oryginalnych starwarsow typu "ciotka hana solo i mroczna planeta", "inwazja na swiat tlaplatakow" itp
furious_wizard - 26 Wrzeœśnia 2011, 12:27

Mnie właśnie chodzi o parodie oryginalnych starwarsów tzn. tych filmowych wszystkich części, a nie porozsze-żal-nego świata.
SithLady - 27 Wrzeœśnia 2011, 18:13

Moze gdzies bedzie w czelusciach internetu pisana na liscie mailowej swpl "Nowa niedziela"

Fragmenty oraz link do sciagniecia
http://starwars.pl/humor_niedziela.php

furious_wizard - 27 Wrzeœśnia 2011, 21:41

Właśnie coś w ten deseń szukałem :)
Jak jeszcze ktoś coś ma to chętnie poczytam.
A nie wiesz może, czy ktoś nie napisał parodii SW, tak jak to się stało z dziełami Tolkiena?

Iscariote - 27 Wrzeœśnia 2011, 23:44

furious_wizard, google znalazło mi coś takiego: http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Warped_(novel)
furious_wizard - 28 Wrzeœśnia 2011, 00:10

Oooooo, super!
Dziękować , dziękować!

SithLady - 28 Wrzeœśnia 2011, 21:08

Była jeszcze anglojezyczna "komputerowa" parodia w postaci scenariusza (NH i TESB) ale nawet nie pamietam tytulu
furious_wizard - 28 Wrzeœśnia 2011, 21:36

Teraz zabieram się za te dwa, a później zobaczymy. Bo to by było aż dziwne gdyby nikt nie zrobił z tego parodii. Przecież tam jest tyle wtop!
SithLady - 29 Wrzeœśnia 2011, 20:45

No i poszukaj sobie reguł Star Wars drinking game
furious_wizard - 29 Wrzeœśnia 2011, 21:12

Znalazłem:

http://www.webtender.com/...s/starwars.game

Czego to ludzie nie wymyślą... ale trochę zbyt dużo tych reguł jeśli mają służyć za drinking game.
A w ogóle to po co np. taka reguła do picia:

Cytat
A woman other than Leia is on screen

Przecież to społeczeństwo praktycznie bez kobiet! Zwłaszcza w oryginalnej trylogii.
Oni się chyba rozmnażają przez pączkowanie!

To tak samo jakby kazali pić wtedy kiedy jakiś murzyn się pokaże poza Lando!

Iscariote - 2 Listopada 2011, 16:15

Czy jeśli Ślepowidzenie Wattsa podobało mi się bardzo mocno, to brać Rozgwiazdę, czy jednak czuć różnicę i mogę się rozczarować?
Pytam bo na oku mam też wiele innych książek, więc jeśli mam mieć wątpliwości, to wolę wydać pieniądze na jakiś pewniejszy tytuł. :)

Partner forum