To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje

Anix - 9 Lutego 2013, 17:20

Agi, a znasz może kogoś, kto byłby w stanie w przystępny sposób wyjaśnić mi pojedyncze zagadnienia z tego wspaniałego, MARTWEGO języka? Za jakieś niewygórowane pieniędze lub za piwo/flaszkę/łotewa?
Będę wdzięczna...

Agi - 9 Lutego 2013, 17:28

Anix, po flaszce to nawet ja łaciną władam. :wink:
A serio, to miałam do czynienia tylko z łaciną dla prawników, kilka zasad i paremii nadal pamiętam, ale to za mało żeby Ci pomóc.

nemezis871 - 9 Lutego 2013, 17:53

Z łaciny to ja sama miałam ledwo trójkę i to taką mocno naciągniętą. Ale jeszcze bardziej nienawidziłam SCS-a, bo facet wymagał kosmicznych rzeczy, a nauczyć nie umiał. Ale co zabawne, teraz ucząc się hiszpańskiego, co jakiś czas stwierdzam: To tak samo jak w łacinie ;)

Może poszukaj na klasycznej? U mnie na wydziale FP i klasyczna były na tym samym wydziale, nie wiem jak na Twojej uczelni.

A ten test z historii to z czego dokladnie miałaś, ze średniowiecza? :mrgreen: Ja miałam taką siekierę, że jak większośc prowadzących robiła teścik na 5-6 pytań, nasza zrobiła na 25, z czego niektóre z 6 z podpunktami :mrgreen: I popieram przedmówców, wdrożysz się, trzeba się po prostu przestawić na tryb sesyjny. Niektórym przychodzi to szybciej, innym wolniej ;) Z FP trudno jet wylecieć.

Adon - 9 Lutego 2013, 18:07

To ja się pochwalę, z łaciny miałem 4,5. Bardzo lubiłem, była taka logiczna. A jak potem łatwiej innych języków się uczyć. Teraz pracuję dla firmy, która ma duży odział w Rumunii i zdarza mi się dlatego ją odwiedzić. Rumuni jak mówią powoli, to nawet sporo ich jestem w stanie zrozumieć - sami mówią, że bardzo ich język jest podobny do łaciny. ;)
nemezis871 - 9 Lutego 2013, 18:19

Adon napisał/a
A jak potem łatwiej innych języków się uczyć.

Z tym to się w pełni zgodzę. Żałuję, że nie przykładałam się za bardzo do tej łaciny, teraz bym już pewnie śmigała z hiszpańskim ;)
Ale nie wchodziła mi kompletnie przez to, że to martwy język, a ja może i jestem zarówno wzrokowcem jak i słuchowcem, ale jednak języków uczę się głównie przez osłuchanie - filmy, piosenki, rozmowy, itd. Native speakera łaciny sobie nie posłucham :wink: ani tym bardziej filmu po łacińsku, a jakoś niespecjalnie miałam ochotę słuchać pieśni w rodzaju Gaudeamus Igitur, Te Deum itd.

Anix - 9 Lutego 2013, 20:38

Adon, a douczasz? Dużo kasy sobie życzysz?
Poczeba mi kogoś, kto mnie poduczy najpodlejszych podstaw... Nigdy nie byłam uzdolniona językowo, po 13 latach nauki angielskiego NIC praktycznie nie umiem, znaczy tekst czytany jako-tako zmęczę i przetrawię, ale już cokolwiek napisać czy powiedzieć to tragedia...
nemezis871, nie jestem pewna, nawet jeśli to zaoczne, to FP nie jest jakimś przedszkolem, chociaż w sumie szkoda... zależy mi żeby jakoś przebrnąć przez odsiewkę i wreszcie znaleźć się na upragnionej specjalizacji. Na której, notabene, łaciny nie będzie.

ihan - 9 Lutego 2013, 23:00

Anix, potrzeba.
Fidel-F2 - 9 Lutego 2013, 23:07

Ależ wodzu, co wódz?
ihan - 9 Lutego 2013, 23:09

To ja przepraszam.
Anix - 10 Lutego 2013, 11:50

To "poczeba" było specjalnie, nie poznałaś się na dowciapie. :<
No wiesz, coś w stylu "do czech to ja mam za darmo" z reklamy. ^^

Fidel-F2 - 10 Lutego 2013, 12:21

Anix, już to ustaliliśmy
Nocturn - 10 Lutego 2013, 15:34

Ciekawe jest to, że jak widać przy porównaniu topików o irytacji i tym co nas cieszy, wygrywa ten o wku***eniu. <---- Irytuje mnie to.
nureczka - 10 Lutego 2013, 16:21

Wszystko.
Fidel-F2 - 10 Lutego 2013, 17:04

Nocturn napisał/a
Ciekawe jest to, że jak widać przy porównaniu topików o irytacji i tym co nas cieszy, wygrywa ten o wku***eniu. <---- Irytuje mnie to.
było dwadzieścia siedem razy
Nocturn - 10 Lutego 2013, 19:59

Ile by tego nie było będzie mnie irytowało!
Rafał - 12 Lutego 2013, 12:18

Kurde no, śnieg pada, sypie jakieś 5 cm na godzinę, ślicznie to wygląda, pięknie, kuźwa, pięknie :twisted:
Witchma - 13 Lutego 2013, 19:06

Apteki. Tfu! Jakie apteki? Punkty zamawiania leków. Poszłam wczoraj z czterema receptami. Jedną udało się zrealizować w całości (cud!), jednej wcale, a z dwóch były odpisy. Idę dzisiaj po odbiór brakujących leków, jednego nadal nie ma, ale już jutro rano mogę przyjść po raz trzeci. No żesz ^$%^$%, niedługo na aspirynę trzeba się będzie z tygodniowym wyprzedzeniem zapisywać.
Nocturn - 13 Lutego 2013, 20:26

Pomaganie innym nie popłaca wcale a wcale.

Właśnie mnie znajomek chce wkręcić w coś paskudnego.

Ale może się ugryźć w tyłek!

fealoce - 14 Lutego 2013, 09:23

Miałam w nocy koszmary, po których obudziłam się z płaczem.
Rafał - 14 Lutego 2013, 09:32

Coś wisi w powietrzu, mi się śniło, że padłem ofiarą molestowania i szantażu pewnej starszawej pani prokurator :shock: Ileż się namordowałem aby się jakoś wykręcić i jej uciec, obudziłem się nieziemsko zmęczony, ale i z ulgą. :twisted:
fealoce - 14 Lutego 2013, 09:37

Ja miałam chyba jednak gorzej, bo śniła mi się śmierć najbliższej osoby.
Rafał - 14 Lutego 2013, 09:40

fealoce, ponoć to dobrze dla tej osoby rokuje, a nawet bardzo dobrze :)
Witchma - 14 Lutego 2013, 09:55

O, czyli to jednak była noc fatalnych snów. Mnie się śniło, że ktoś mi się do mieszkania włamał.
fealoce - 14 Lutego 2013, 09:55

Rafał, znaczy że się ode mnie uwolni? No dzięki ;P:
Rafał - 14 Lutego 2013, 10:07

fealoce, e tam od razu uwolni, po prostu zdrów (-owa) będzie i długowieczna, tylko tyle ;P: :wink:
Zgaga - 14 Lutego 2013, 11:05

Złodzieje.
mesiash - 14 Lutego 2013, 11:20

Witchma, miałaś sen jak Pistorius? :twisted:

PS. Nie cierpię jak okazuje się że znajomi moich znajomych na FB to totalni idioci, i jeszcze się nakręcający nawzajem, a do tego reprezentujący styl dyskusji gorszy niż Fidel bo nie posiadają nawet elementarnej wiedzy o świecie...

ilcattivo13 - 14 Lutego 2013, 16:05

Zgaga - współczuję :( Ukradli coś ważnego?
Witchma - 14 Lutego 2013, 16:08

mesiash, tylko obyło się bez ofiar.
Zgaga - 14 Lutego 2013, 16:41

ilcattivo13, kradną książki.
W sposób nachalny, odrywając kody zabezpieczające.

Poza tym - mój ulubiony kubek termiczny.

To dwóch różnych złodziei, ale...
wkurza mnie sam fakt
sposób realizacji
i to, że w sumie wiesz kto, ale nie udowodnisz.

Partner forum