Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
mBiko - 2 Stycznia 2009, 20:36
Ciekawe pytanie, ale chyba skojarzenie wcale nie jest aż tak powszechne, wszak nawet od publikacji u nas już parę lat minęło.
xan4 - 4 Stycznia 2009, 14:38
Zachowuj się jak porządny trup -antologia czeskiej i słowackiej sf -
jedna z lepszych antologii FS w ostatnim czasie,
może NURS zajrzy na to poletko i zacznie drukować po 1 opowiadaniu z tego obszaru w SFFiH
Adon - 4 Stycznia 2009, 14:40
IX tom "Kronik brata Cadfaela" Ellis Peters - no, no, jeden z lepszych tomów dotąd.
Kruk Siwy - 5 Stycznia 2009, 09:43
A o czym on? Bo po numerkach nie pamiętam.
Adon - 5 Stycznia 2009, 10:43
Tytuł jego "Okup nieboszczyka". W czasie wojny domowej szeryf Prestcote dostaje się do niewoli. W tym czasie do niewoli u Anglików trafia młody Walijczyk zacnego urodzenia. Ma nastąpić wymiana jeńców, ale - jak wiadomo - coś pójdzie nie tak i będzie sprawa do rozwiązania dla Cadfaela.
Kruk Siwy - 5 Stycznia 2009, 10:53
A - to już pamiętam. Dzięki.
Agi - 5 Stycznia 2009, 22:42
Ostatnimi czasy przeczytałam trzy części Pieśni Lodu i Ognia R. R. Martina, znaczy skończyłam na I tomie Nawałnicy mieczy. Teraz z niecierpliwością czekam na pozostałe tomy. Wciągnęła mnie mocno ta historia. Jeśli ktoś nie czytał, polecam.
A wczoraj dla odmiany zanurzyłam się w brutalną współczesność - "Krzyże na rozstajach" - Rafała Dębskiego. Też polecam.
Stormbringer - 6 Stycznia 2009, 10:29
Radio Yokohama - Marcina Bruczkowskiego (i Moniki Borek). Jeśli ktoś czytał "Bezsenność w Tokio" czy "Singapur, czwarta rano" mniej więcej wie, czego się spodziewać. Zakręcona książka o pracownikach przedziwnego studia nagrań. Tym razem jednak mniej obserwacji z życia w Azji, a więcej o codzienności konkretnego mikrokosmosu. Rzecz nie jest może idealna (choć czuć, że stylistycznie autor się rozwinął), ale tradycyjnie nadrabia entuzjazmem. Sporo luzu i humoru. Sympatyczne.
dalambert - 6 Stycznia 2009, 10:36
Agi, oj czeka Cię rozczarowanie, jak nas wszystkich , p. Martin ma zwyczaj swoje doskonałe opowieści kończyć "z ręką w nocniku" zostawiając czytelnika z powieszonym bohaterem, lub spadającym z urwiska, a c.d zapowiedział na koniec roku 2006 i do tej pory "gucio" =więc na uczciwe dowiedzenie się co bylo dalej i jak leci? nastaw się na jakiś rok 2015 albo i "jeszcze potem"
savikol - 6 Stycznia 2009, 10:36
Malowany człowiek – Bretta. Niby klasyczna fantasy, w dodatku początek pewnie długaśnego cyklu. W pierwszym tomie poznajemy początki karier bohaterskiej trójcy, która pewnikiem w następnych tomach uratuje świat. Cisnąłbym w kąt takiego sztampowego gniota, ale wciąga jak cholera. Na uwagę zasługuje świat przedstawiony. Naprawdę cycuś, jest mrocznie i ponuro. Właściwie powieść to całkiem oryginalne post apo w wydaniu fantasy. Ludzkość na skraju zagłady, demony, krew i przemoc. No i teraz siedzę i gryzę paznokcie czekając na kolejny tom.
Między nami dobrze jest – Doroty Masłowskiej. Bardzo mi się kojarzyło z prozą Piotrka Rogoży. Autorka potrafi posługiwać się słowem, czuje się lekkość i niewymuszoność języka, melodyjność jakąś, aż miło czytać, ale niestety Dorotka jest młodą piczką i nie ma właściwie nic do powiedzenia. Warsztat jednak szlifuje do połysku. Jak podrośnie będzie z niej wielka pisarka, bo talentu (i sprzedanych nakładów) tylko pozazdrościć.
I jeszcze połknąłem trochę starego, głównego nurtu, dwa zbiory opowiadań Hrabala i jeden Hłaski. W zestawianiu z opowiadaniami z ostatniego numeru NF, które czytałem równolegle, opka pisane w latach pięćdziesiątych przez głównonurtowców bronią się, a w większości przypadków są znacznie lepsze. Niestety.
Czarny - 6 Stycznia 2009, 14:22
A propos Martina, to są oficjalne zapowiedzi na 6.04 TEGO ROKU. Ale nie stuprocentowe, bo na stronie autora nic nie ma w tym temacie
ihan - 6 Stycznia 2009, 16:42
xan4 napisał/a | Zachowuj się jak porządny trup -antologia czeskiej i słowackiej sf -
jedna z lepszych antologii FS w ostatnim czasie, |
O, super, bo zastanawiałam się czy kupić, a w NF też była dobra recenzja.
Ramzes - 6 Stycznia 2009, 17:46
Droga McCarty. Ziewałem, czekając na jakiś rzeczywiście powalający fragment, który nie nadszedł. Nie mówię, że to złe, moje klimaty to nie są
Martva - 6 Stycznia 2009, 17:54
Uff, juz się bałam że coś ze mną nie tak, jedna z nielicznych książek których nie doczytałam do końca - znaczy odłożyłam na później, a potem oddałam z rozpędu...
Szara opończa - 7 Stycznia 2009, 09:43
tez mam Bruczkowskiego za soba.. po raz pierwszy pelna powiesc bez dygresji krajoznawczo turystycznych.. ale polecam
AZ- BRESLAU 4EVA - hmm.. dobrze napisana, intryga naciagana, razi wrzucanie wlasnej postaci do tresci, natomiast wielopoziomowosc zabiegiem jak najbardziej udanym..
Toudisław - 11 Stycznia 2009, 18:23
Skończyłem Olimp tom 2. Naprawdę dobra pozycja i zdecydowanie warta uwagi. Cały smaczek Ilionu i jeszcze więcej. Jak dla mnie coś świetnego Polecam
A teraz Żałując za jutro Sebastiana Uznańskiego. Jak na razie ze względu na styl czyta mi się troszkę ciężko. Musze się przyzwyczaić do języka. To Hard SF w dość ciekawym świcie zapowiada się interesująco
irine13 - 11 Stycznia 2009, 22:10
Thomas M. Disch "Na skrzydłach pieśni".
myślę, że każdy kojarzy autora, klasyka s-f. książka wielowymiarowa, sporo etyki, filozofii, naprawdę potrafi dać do myślenia. Podobał mi się nowatorski system więziennictwa i motyw oderwania duszy od ciała i możliwość "latania" jako wróżka, dzięki muzyce- co było głębokim ukłonem w jej stronę.
ponadto głęboka tolerancja dla homoseksualizmu, co moim zdaniem mogłoby być przykładem dla wielu osobistości politycznych w naszym kraju.
polecam dla fanów również post-apo, klimat takich trochę "upadłych" Stanów może przypaść do gustu wielu.
Hubert - 11 Stycznia 2009, 22:24
Napocząłem Lalkę. Jak na pozytywizm, zapowiada się całkiem przyjemnie.
Godzilla - 11 Stycznia 2009, 23:20
No pewnie. Mi się różne rzeczy z tego okresu całkiem-całkiem podobały. Może niekoniecznie z nurtu użalającego się nad niedolą... ta Rozalka wsadzona do pieca na trzy zdrowaśki, ten Janko Muzykant zatłuczony przez wiejskiego ćwoka za domniemaną kradzież skrzypiec... No, tego akurat nie lubiłam.
Słowik - 12 Stycznia 2009, 13:10
A jedną z polonistycznych lektur Romantyzmu jest Zaklęty dwór Walerego Łozińskiego. Galicja XIX wieku, opowieść o przyjaciołach, honorze no i o miłości. Trochę polityki, tajemnicy, a nawet fantastyki. Czyta się świetnie, choć czasem język można połamać, bo autor nie używa przyimka 'ze'.
O, teraz to odkryłem - na podstawie książki powstał serial, muszę obejrzeć
Czy szanowny dalambert maczał może w tym palce?
Chal-Chenet - 12 Stycznia 2009, 22:14
Brett - Malowany Człowiek Bardzo przyjemne czytadło. Czuć, że jest to pierwszy tom większej całości, bo na początku akcja rozkręca się wolno, następuje powolne poznawanie bohaterów, ich dzieciństwa i czynników, które uwarunkowały to, jakimi zapewne będą w kolejnych tomach. I to w nich zapewne będzie więcej akcji.
Autor miał ciekawy pomysł na świat, interesujące są zwłaszcza runy, chroniące ludzi przed Otchłańcami - te postaci to kolejny plus, demony różnych żywiołów, pojawiające się tylko w nocy, bezustannie próbujące przedostać się przez runiczne ochrony ludzi.
Powieść czyta się szybciutko, z przyjemnością sięgnę po drugi tom, bo ten dostarczył mi sporo przyjemności i dobrej rozrywki.
Fidel-F2 - 13 Stycznia 2009, 07:34
Janusz Meissner - L-59 Ot, takie sobie.
John Irving - Uwolnić niedźwiedzie Przeczytałem tylko 100 stron i to głównie dlatego, że w autobusie nie miałem niczego innego. Dalej czytać nie zamierzam. Może nie jestem w stanie zrozumieć zamysłu autora ale jak dla mnie to jakieś straszne brednie były.
xan4 - 13 Stycznia 2009, 08:32
Salvador Plascencia - Ludzie z papieru - książkę kupiłem po dobrej recenzji Matuszka w NF, no i nie zawiodłem się
Na książce pisze, że w stylu Calvino, Borgesa i Marqueza i zgadzam się w całości z tym stwierdzeniem. Poplątanie z pomieszaniem, pomysł bardzo dobry, dobrze się zaczyna, potem trochę dłużyzn, ale mniej więcej od połowy znowu rewelacja, pomysły gonią pomysły.
KSIĄŻKA R E W E L A C J A
Kto lubi takie klimaty, lekki surrealizm, bardzo polecam
ihan, czytałaś jak nie to już
ihan - 13 Stycznia 2009, 10:19
xan, najpierw muszę nabyć.
xan4 - 13 Stycznia 2009, 10:28
ihan napisał/a | xan, najpierw muszę nabyć. |
jak się nie uda, mogę pożyczyć
PS: głosowałaś szortowo
ihan - 13 Stycznia 2009, 10:32
Nie głosowałam. Nie mam czasu czytać. A kiedy deadline?
Ostatnio do czytania, tak w temacie, jakieś kolokwia na mnie czekają.
Witchma - 13 Stycznia 2009, 10:38
ihan napisał/a | A kiedy deadline? |
Dzisiaj!!!
mBiko - 14 Stycznia 2009, 00:08
cherryen wmanewrowała mnie w "Obcego w obcym kraju". Pomimo tego, że książka dobija pięćdziesiątki wciąż jest godna polecenia.
Kruk Siwy - 14 Stycznia 2009, 09:14
Masz cos do dobijających pięćdziesiątki...?
mBiko - 14 Stycznia 2009, 19:38
W sumie to nie, jak widać niektórzy pięćdziesięciolatkowie są całkiem na fleku.
|
|
|