Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
Adanedhel - 11 Sierpnia 2008, 17:52
Rafał napisał/a | Ponieważ religia dotyczy przede wszystkim sfery ducha, doświadczenia również są natury duchownej. |
Można podstawić pod "ducha" psychikę i wyjdzie na to samo.
Cytat | Niewytłumaczalne na bazie nauk przyrodniczych są przypadki skuteczności egzorcyzmów (przeprowadzane zawsze po rozpoznaniu lekarskim). Zdarzają się uzdrowienia wskutek modlitw, przypadki uznawane jako cud - te i inne rzeczy składają sie na doświadczenie. |
Tak samo uzdrawiają ludzi psychiatrzy i psychoterapeuci.
Niewytłumaczalne uzdrowienia fizyczne trafiają się też ateistom. A wielu niby nieuleczalnie chorych uzdrawia już nauka. Patrz niejaki Lance Armstrong, rak mózgu, jąder, płuc, pełno przerzutów, lekarze nie dawali mu prawie żadnych szans, ale on walczył i z pomocą nauki wygrał, po czym 7 razy zwyciężył w jednym wyścigu kolarskim. Dla niektórych może to być cud (zależy jeszcze, co nazwiemy cudem), dla innych zwycięstwo woli życia i lekarzy.
Cytat | Ludzie zaczynają wierzyć, ponieważ widzą, a przede wszystkim doświadczają. |
Są to prywatne doświadczenia, niemożliwe do zweryfikowania obiektywnie.
Fidel-F2 - 11 Sierpnia 2008, 19:00
Rafał napisał/a | No dobra, ubawiłem sie setnie, ale tak dla odmiany może choć jedno pytanie z sensem? | no bez jaj, Ty się wygłupiasz to i ja łapię ten sam poziom, powiesz coś na powaznie to będziesz miał we mnie wdzięcznego ( może trochę tu przesadzam) dyskutanta.
MOFFISS - 11 Sierpnia 2008, 19:02
jewgienij napisał/a |
Co z tego, że książki nie są nachalne, kiedy Ty nachalny jesteś z promocją. Ja się już zraziłem do tybetańskiego mnicha, nawet jeśli nie jest to nawet bełkoczący sekciarz, jak niestety podejrzewam. Robisz mu niedźwiedzią przysługę. |
Przyznam, że jestem zaszokowany... To niby skąd ktokolwiek ma wiedzieć o autorze i jego książkach? L.Rampa zmarł dawno temu. (1981)
jewgienij - 11 Sierpnia 2008, 20:42
Przedstawiłeś go w nieodpowiedni sposób. Zamiast się skupić na szacownym Rampie i jego tybetańskich przemyśleniach, wyżyłeś się na innych - sekciarstwo, bełkot, nachalność - więc wziąłem Cię za kolejnego nawiedzonego, co zjadł wszystkie rozumy i pokazuje jedyną ścieżkę. Wskazujesz kogoś jako przykład umiarkowania, ale robisz to jak ortodoks i fanatyk, czyli zapalczywie, obrażając innych. Zamiast zachęcić, zniechęcasz. Dlatego ja się też nastroszę: pan Rampa mi powiewa, chociaż umarł w 1981 i pisał o Jezusie w Azji, ale nie z winy Mistrza Rampy, tylko Twojej, boś go nieświadomie chyba przedstawił jako guru Nawiedzeńców.
Dabliu - 11 Sierpnia 2008, 21:21
Priest Off
Chal-Chenet - 11 Sierpnia 2008, 21:28
Już w sprzedaży?
Rafał - 12 Sierpnia 2008, 07:27
Adanedhel napisał/a | Można podstawić pod ducha psychikę i wyjdzie na to samo. | Znasz choć jedną, może być nawet wymarłą religie, która nie zajmowała się światem duchowym?
MOFFISS - 12 Sierpnia 2008, 07:43
Komunizm?
Adanedhel - 12 Sierpnia 2008, 08:09
Rafał napisał/a | Znasz choć jedną, może być nawet wymarłą religie, która nie zajmowała się światem duchowym? |
Czym jest świat duchowy? Psychiką.
Rafał - 12 Sierpnia 2008, 08:31
Nie, absolutnie nie, psychiką zajmuje się psychiatria/psychologia, religie "pracują" na stronie duchowej, niematerialnej. Każda jedna religia zakłada istnienie duchowego wymiaru człowieka oraz istnienia świata ducha. Wydaje mi się, że każdy, kto przyjmuje do wiadomości lub doświadczył w jakiś sposób istnienia tego świata, prędzej, czy później znajdzie "swoją" religie.
Adanedhel - 12 Sierpnia 2008, 08:34
W dalczym ciągu - podstaw pod duchowość psychikę i wyjdzie na to samo. W drugą stronę nie da się tak.
Rafał - 12 Sierpnia 2008, 08:44
Szukałem czegoś "na gorąco", ale net jest ubogi. Znalazłem recenzję książki "Duchowość a psychologia": http://www.tolle.pl/r/480
W każym razie to są dwa różne światy, dwa rozbieżne zagadnienia.
Adanedhel - 12 Sierpnia 2008, 08:45
Albo duchowość jest elementem ludzkiej psychiki. Jedni twierdzą, że jest tak, drudzy, że odwrotnie.
Rafał - 12 Sierpnia 2008, 08:53
Gdyby tak było, to duchowość zawierałaby się cała w ludzkiej psychice i wraz ze śmiercią człowieka byłby definitywny koniec egzystencji. No cóż, wiem, że tak nie jest, moje osobiste przeżycia przeczą takiej wersji duchowości
Adanedhel - 12 Sierpnia 2008, 08:55
Widzisz - Ty wierzysz. Ja jestem ateistą. Dla mnie duchowość jest tylko częścią potężnej ludzkiej psychiki, a po śmierci jest cudowna nicość.
Fidel-F2 - 12 Sierpnia 2008, 20:19
Rafał napisał/a | Gdyby tak było, to duchowość zawierałaby się cała w ludzkiej psychice i wraz ze śmiercią człowieka byłby definitywny koniec egzystencji. No cóż, wiem, że tak nie jest, moje osobiste przeżycia przeczą takiej wersji duchowości | a z czego wynika, że wierzący doświadczją takich przeżyć a ateiści nie?
dzejes - 15 Sierpnia 2008, 19:29
MOFFISS napisał/a |
Każda religia oprócz wszech-paradygmatów używa czarno-białych ramówek. Im częściej są puszczane tym łatwiej zapadają w pamięć. Mało kto zastanawia się czy są poprawne czy prawdziwe. Cała populacja wyznawców jest o tym święcie przekonana.
|
Cóż, nie mam więcej pytań. Jaka odwaga w tych słowach. Jakie męstwo w skrajnym uogólnianiu i wrzucaniu wszystkich wierzących do jednego worka i zrównywania ich z zatwardziałymi fanatykami.
jewgienij - 15 Sierpnia 2008, 20:19
Ale napisał przecież: mało kto. Czyli nie wszyscy w jednym worku. Ktoś się zastanawia.
Edit.
Ale rzeczywiście dopisał i podkreślił "cała populacja". Masz rację. Sam sobie przeczy.
ihan - 15 Sierpnia 2008, 21:42
Eee tam, zależy jak zdefiniuje pojęcie "populacja wyznawców". Może np. obejmować wszystkich oprócz małoktosiów i już.
dzejes - 16 Sierpnia 2008, 19:06
ihan napisał/a | Eee tam, zależy jak zdefiniuje pojęcie populacja wyznawców. Może np. obejmować wszystkich oprócz małoktosiów i już. |
To ja przyjmę taką definicję małoktosiów, ze będzie to zbiór pusty
A podkreślenie było moje chciałem wskazać czego się czepiam.
ihan - 24 Sierpnia 2008, 23:25
Uwaga dla wszystkich czujnych, to wcale nie Polska, to Irlandia:
Cytat | Za fiaskiem czerwcowego irlandzkiego referendum w sprawie Traktatu Lizbońskiego stoi wrogość Unii Europejskiej wobec religii |
http://wiadomosci.onet.pl/1812656,12,item.html
Adanedhel - 25 Sierpnia 2008, 08:50
Ale to właściwie nie jest nowa informacja. Kościół w Irlandii cały czas sprzeciwiał się Traktatowi i bardzo przyczynił się do odrzucenia go w referendum. Wiadomo to było od początku.
Adashi - 26 Sierpnia 2008, 14:53
Fotka od Szpiegów Szoguna, ponoć taka tabliczka stoi pod kościołem w Zakopcu.
Wkurza mnie taki czarny PR robiony przez kościół i to co tam wypisują na temat Ying Yang, Pacyfy, Pentagramu czy znaku Ankh
Chal-Chenet - 26 Sierpnia 2008, 15:04
Adashi, innowierco! Kościół dokładnie wie czego potrzeba Twojej duszy! Nawróć się, póki nie jest za późno, bo spłoniesz w piekle, a Diaboł będzie się śmiał w sposób szyderczy przypiekając Cię na swoim zuym rożnie. I powie: - A mogłeś nie nosić pacyfy!
Adanedhel - 26 Sierpnia 2008, 15:10
Ej no! Ale z pentagramem to mają rację
Adashi - 26 Sierpnia 2008, 15:18
Pentagram to symbol magiczny i generalnie znak ochronny, pożyczony jedynie przez Satanistów, ale też Amerykanów (biała gwiazda) czy Sowietów (czerwona gwiazda), o Wiśle Kraków nie wspominając
edit: Chal i jak tu w tym kraju nie być antyklerykałem
mistique - 26 Sierpnia 2008, 15:25
Usiłuję się doczytać podpisów. Czy pod jednorożcem widać "seks grupowy" i "miłość lesbijska" czy to po prostu ze mną jest coś bardzo nie tak?
Adanedhel - 26 Sierpnia 2008, 15:25
Nie tyle pożyczony przez satanistów, ile wepchnięty w ich dłonie przez Kościół. Był zdaje się symbolem druidycznym.
Martva - 26 Sierpnia 2008, 15:31
Taaa, jednorożec mnie rozwala.
Adashi - 26 Sierpnia 2008, 15:50
mistique napisał/a | Usiłuję się doczytać podpisów. |
Niestety nie dysponuję lepszą fotką, ale można zapisać zdjęcie i ew. powiększyć.
mistique napisał/a | Czy pod jednorożcem widać seks grupowy i miłość lesbijska czy to po prostu ze mną jest coś bardzo nie tak? |
Widnieje tam, o ile dobrze widzę:
Cytat | Symbol wolności seksualnej: miłość lesbijska, homoseksualizm, seks grupowy, itd |
Po prostu Krew mnie zalewa jak widzę ten jad, który się sączy z tej agitki.
|
|
|