Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Martva - 9 Grudnia 2008, 18:50
Zmierzch - Stephanie Meyer. Romans o wampirach dla nastolatek. Sympatyczne czytadło z przesłaniem dla zakompleksionych dziewcząt
ilcattivo13 - 9 Grudnia 2008, 19:33
Lynx - w tej chwili wędruje po ludziach i mógłbym go pożyczyć jak tylko mi go zwrócą Poza tym wszystkie cztery tomy ważą pewnie ze 3 kg (albo i lepiej), więc najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby przekazanie go przy jakiejś okazji (SKOFA, etc.).
Lynx - 9 Grudnia 2008, 23:28
ilcattivo13, u mnie problem w tym, że nie wiem czy i kiedy na następną SKOFę przyjadę... ale poczekam... będzie lepiej "smakowało"
cherryen - 10 Grudnia 2008, 15:39
philip k. dick
labirynt śmierci.
przez ciemne zwierciadło.
w trakcie..
robert a. heinlein
obcy w obcym kraju.
mBiko - 10 Grudnia 2008, 19:28
I jak wrażenia z "Obcego"?
cherryen - 10 Grudnia 2008, 20:00
potwornie wciągająca książka..
wrażenia gdy skończę. nie będę chwalić dnia przed zachodem słońca
mBiko - 10 Grudnia 2008, 20:12
Trzymam za słowo.
joe_cool - 10 Grudnia 2008, 21:04
Wybrane zagadnienia z fizyki katastrof
książka mnie wciągnęła niesamowicie, bardzo podobały mi się cytaty, zapożyczenia, aluzje, nawiązania, chociaż jestem pewna, że wielu nie wyłapałam polecam.
Fidel-F2 - 12 Grudnia 2008, 06:41
Now rasa ludzka - H. Beam Piper Dalsza część historii z Kudłaczka. Cieniutko. O ile w części pierwszej coś konkretnego się działo, tak tutaj głównie gadają by na ostatnich 50 stronach wymyślić coś z przypadku. Książka w zasadzie o niczym Strasznie się męczyłem. Trzeciej części nawet nie będę szukał.
mBiko - 12 Grudnia 2008, 19:10
Fidel jeżeli znajdziesz to daj znać.
Fidel-F2 - 12 Grudnia 2008, 19:37
potrzebujesz?
mBiko - 12 Grudnia 2008, 19:59
Mam dwie pierwsze części, chętnie bym przeczytał i trzecią, a że jestem zbieraczem-pasjonatem, to boli mnie brak kompletu.
dzejes - 12 Grudnia 2008, 20:04
Drugi raz Biesy Dostojewskiego. Dzięki temu dostrzegam parodystyczną stronę Lodu.
cherryen - 12 Grudnia 2008, 20:23
heinlein. obcy w obcym kraju.
zatem: przeczytane.
we wstępie :
przeczytałam również jakąś bardzo krytyczną recenzję.
zaznaczam że już po przeczytaniu książki. nigdy nie czytam nic przed.
taką feministyczno-czepialską recenzję kobiety w okresie rozkwitu seksualnego. mało jej było wszystkiego co z seksem związane. grymasiła i grymasiła.
owa recenzja przypomniała mi dlaczego recenzji unikam.
przechodząc do wrażeń.
książka pozostawiła po sobie głównie te dobre.
było kilka momentów w których autor mnie poirytował aczkolwiek ani razu nie chciałam jego książką rzucić.
(co bardzo często przytrafiało mi się np przy dicku.
do jednej z jego książek podchodziłam, żeby nie skłamać.. 8 lat.
i po tych 8 latach czytałam z zapartym tchem nie mogąc się oderwać od liter chcąc jeszcze i jeszcze.)
wracając.. nie będę się czepiać watków politycznych, religijnych.. i żadnych innych.
wogóle nie będe się czepiać.
to była dobra dla mnie lektura.
pozdrawiam mBiko.
Iwan - 12 Grudnia 2008, 22:36
mBiko napisał/a | Mam dwie pierwsze części, chętnie bym przeczytał i trzecią, a że jestem zbieraczem-pasjonatem, to boli mnie brak kompletu. |
a tak w ogóle wydali w polszy trzecią część
ilcattivo13 - 12 Grudnia 2008, 22:46
Timothy Zahn i "Zaginiona rasa". Dobre i lekkie s-f, są tu cywilizacje pozaziemskie, podróże międzygwiezdne, kolonizacja planety, intrygi, polityka i handel, trochę militariów, ale do prawdziwej space-opery trochę tej książce daleko. Choć i tak fajnie się czytało.
A jako zatwardziałemu fetyszyście - strasznie mi brakowało w tej książce gadżetów
No bo co to za s-f jak nie ma zabawek i ich opisów technicznych.
Daję 6,5/10
Iwan - 13 Grudnia 2008, 23:31
Czarny Pergamin jak dla mnie najlepsza książka RD z tych które dotychczas przeczytałem
illianna - 14 Grudnia 2008, 16:47
cherryen napisał/a | heinlein. obcy w obcym kraju. | ja go bardzo lubię i z lektury mam jedne z lepszych wspomnień z lektur tego gatunku
Witchma - 16 Grudnia 2008, 13:07
Właśnie zaczęłam trzeci tom cyklu Temeraire Naomi Novik i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
Na początku ciężko było mi się przestawić na styl autorki (albo to tłumaczenie jakieś takie sztywnawe), ale z czasem sama fabuła zajęła mnie bardziej. Jedno, co na pewno można powiedzieć, to to, że autorka się rozkręca.
Pierwsza część ("Smok Jego Królewskiej Mości") była dość nierówna - momentami miałam wrażenie, że drobne wątki rozciągane są niesamowicie w czasie, a główne kwitowane są kilkoma zdaniami, ale już drugą część pochłonęłam bez większych zastrzeżeń.
Bardzo podoba mi się też to, że Novik nie próbuje na siłę opisywać rzeczy, na których się nie zna lub w których nie czuje się pewnie (bardzo sprytnie niekiedy unika szczegółów walk, czy też kwestii technicznych związanych z żeglugą).
A sam Temeraire jest chyba najsłodszym stworzeniem, jakie udało mi się napotkać w literaturze
joe_cool - 16 Grudnia 2008, 21:12
Legenda o nerwowym człowieku - Giorgio Rayzacher
dziwna książka, wciągnęła mnie, ale po przeczytaniu czułam jakiś niedosyt, za szybko wszystko się stało, za mało było o głównym bohaterze, o jego życiu.
Miasto śniących książek - Walter Moers
sympatyczna powieść, chociaż raczej młodzieżówka
xan4 - 16 Grudnia 2008, 22:13
dzięki joe_cool, Miasto... bardzo mi się podobało, więc jestem młodzieżowcem
joe_cool - 16 Grudnia 2008, 22:32
ależ mi się też podobało
cherryen - 16 Grudnia 2008, 22:52
illianna napisał/a | cherryen napisał/a | heinlein. obcy w obcym kraju. | ja go bardzo lubię i z lektury mam jedne z lepszych wspomnień z lektur tego gatunku |
ihan - 19 Grudnia 2008, 23:11
Pokój do wynajęcia, antologia RedHorse'a. Może bez niesamowitych fajerwerków, ale solidne rzemiosło, poziom wyrównany, żaden tekst nie odstaje w dół. Mogę sobie tylko życzyć więcej takich antologii, zwłaszcza, że oprócz nieczystego zagrania z przedmową, co staje się być znakiem rozpoznaczym wydawcy, żaden tekst nie boli. AS autorzy to wcale nie duże nazwiska. Smakowita lektura.
Adanedhel - 20 Grudnia 2008, 17:26
Umarłem.
Przeczytałem "Obronę szaleństwa" Woody'ego Allena. Kilka opowiadań jest co prawda średnich, ale zdecydowana większość jest co najmniej dobra, a parę ge-nial-nych.
Konkretnie zabił mnie czarny kryminał o poszukiwaniach boga na zlecenie przepięknej klientki, chcącej napisać pracę magisterską z filozofii. Tylko, że chciała mieć pewność, a nie dowód, że bóg istnieje. Cudeńko z pięknym ostatnim tekstem detektywa.
Witchma - 20 Grudnia 2008, 17:40
Adanedhel, czuję się zachęcona Długo się zastanawiałam nad tą książką, ale skoro mówisz, że dobra...
Adanedhel - 20 Grudnia 2008, 17:58
Jest dobra. Tak samo zresztą "Czysta anarchia", którą czytałem wcześniej
Fidel-F2 - 21 Grudnia 2008, 10:58
Trzech panów w łódce nie licząc psa - Jerome Nie ma się co rozpisywać. Bardzo przyjemna lektura.
dzejes - 21 Grudnia 2008, 13:32
Spróbowałbyś skrytykować! Byłoby na noże!
xan4 - 21 Grudnia 2008, 14:11
Fidel-F2 napisał/a | Trzech panów w łódce nie licząc psa - Jerome |
to taka dobra angielska robota
|
|
|