To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe

Ziemniak - 3 Marca 2008, 21:06

Ziemkiewicz - Jawnogrzesznica
Witchma - 3 Marca 2008, 21:07

no pewnie :bravo zadajesz
Ziemniak - 3 Marca 2008, 21:35

Cytat
To Coś zostało wyrzeźbione w lodzie. Sterczało z niezmąconym spokojem pośród równego, pokrytego śniegiem pustkowia - postać jak z koszmaru: zakrzywione szpony, surrealistyczne oczy i pełna gracji figura. Wypukłe wargi lekko rozchylone - niemal zmysłowo. Priscilla Hutchins nie była pewna, dlaczego Monument napawa ją niepokojem. Nie tylko to, że postać sprawiała wrażenie mięsożercy, nie tylko długie, groźne w bezruchu szpony czy księżycowy blask ukradkiem pobłyskujący na tylnych kończynach. To nawet nie ledwo uchwytna agresywność w postawie ani nawet ustawienie - w samym centrum tego absolutnego pustkowia zalanego październikowym światłem pierścieni wokół Saturna

mBiko - 3 Marca 2008, 23:12

Boża klepsydra?
Ziemniak - 3 Marca 2008, 23:27

w połowie dobrze :D
mBiko - 4 Marca 2008, 09:50

No to "Boża maszyneria".
Ziemniak - 4 Marca 2008, 17:41

Wpadłeś, zadajesz :D
mBiko - 5 Marca 2008, 10:51

Cytat
Ale nikomu to nie przeszkadzało, do diabła, było powodem do dumy: oto człowiek zwyciężył Naturę. Cudownie. Właśnie pierwsze fabryki zaczęły wytwarzać gumowe drzewa z plastikowymi liśćmi. Już niedługo powstaną z nich parki - wiecznie zielone i bezpieczne dla blaszanych pudeł. Nad sztucznymi ptakami naukowcy jeszcze pracują, bo zbyt szybko korodują i milkną w przesyconym siarczanami powietrzu, ale i temu ma się już wkrótce sprostać. Niech żyje postęp.

mBiko - 6 Marca 2008, 09:32

Nie zabijajcie się tak z tym zgadywaniem ;P: .

Podpowiedź:

Powieść polskiego autora, opublikowana na początku lat 90-tych.

Może jeszcze rzut oka na dramatis personae:

Cytat
- Cholipa, to nasz ostatni taniec, cholipa, nic już nie będzie, pijmy, do dna, cholipa, i po następnym, cholipa - siedzący na wysokim stołku Macierzanka obejmował się z Apostołem i grubym Bawarczykiem. Nerwus spał z głową na barze. Wokół walały sie puste butelki, poprzewracane szklanki, niedojedzone kanapki. - Za naszych przyjaciół, cholipa, za MGR, najmądrzejszego gościa na tym zawszonym świecie, cholipa, w górę kielichy, panowie, wyżej, cholipa, i do dna. Za Mistrza Świata, niezwyciężonego biegacza, cholipa, szybszego nawet od prądu, cholipa, w górę kielichy, panowie, wyżej, cholipa, i do dna. Za Schizo, cholipa, za tego pieprzonego maniaka i jego Najstraszniejszą Pchłę Świata, cholipa, w górę kielichy, panowie, wyżej, cholipa, i do dna.

Rafał - 7 Marca 2008, 08:12

Wiem! Cholipa, mógłbym opowiedzieć treść, ale cholipa, kto, pod jakim tytyłem, tego, cholipa .... :oops: :twisted:
gorat - 7 Marca 2008, 09:34

Macierzanka...? Rafał, chyba mam podobnie, ale pamiętam jeszcze mniej :twisted:
Rafał - 7 Marca 2008, 09:39

Kołodziejczyk! Pierwszy rozdział był w Fanastyce, książkę wydał Prószyński ... i tyle się oblokowało :evil:
gorat - 7 Marca 2008, 09:45

Kołodziejczak chyba?
Rafał - 7 Marca 2008, 09:47

Może i Kołodziejczak. Tomasz mu było na dodatek :D

Jeszcze strzel tytułem :wink:

Nie, nie będe się kompromitował, to chyba jednak nie Kołodziejczak :evil:

mBiko - 7 Marca 2008, 15:41

Niestety nie Kolodziejczak, ani nie Prószyński, ai fragmentu w Fantastyce też sonie nie przypominam.

Ostatnia podpowiedź: autor był wspominany przez Kurka w jego polecankach.

Cytat
- I stało się tak, że za sprawą Tych, Którzy Rządzili zabetonowano naszego Odkupiciela... Więc bądźcie przeklęci, wy, którzy oślepieni własną głupotą ośmielacie się mówić: mądrość, ład i posłuszeństwo. Gładkie są wasze słowa, a ziemia pełna ich głupiej pieśni. Niech was piekło pochłonie! Amen.
Chciałem zostać sam. Nie miałem sił, ochoty ani pewności, by patrzeć na jakiekolwiek twarze i rozmawiać o jakichkolwiek sprawach. Nie miałem chęci na nic. Nie żegnając się wstałem i poszedłem do wyjścia. Żaden ze Wspaniałych Powalonych nie próbował mnie zatrzymywać. Bo i po co?

gorat - 7 Marca 2008, 16:08

"Zabijcie..." tfu, nie ciągnę, nie będę się narażał na zadawanie.
A wydawało mi się, że nie czytałem książki - może pamiętam Macierzankę z tego legendarnego fragmentu w prasie?

mBiko - 8 Marca 2008, 10:48

gorat nie chowaj się, przeciez widzę że wiesz. Podaj pełny tytuł, autora i zadawaj.
gorat - 8 Marca 2008, 16:47

Ommm... dobra, dostajesz szansę (potwierdzić odpowiedź), chyba mam chwilę wolnego :P:

Grzegorz Drukarczyk "Zabijcie Odkupiciela".

Teraz pogrzebię, zaraz coś znajdę.

mBiko - 8 Marca 2008, 17:50

Trafienie potwierdzone. Zadawaj.
gorat - 8 Marca 2008, 21:20

Oł, chyba o czymś zapomniałem :?

Już daję:

"(...) Termin: jutro o szesnastej trzydzieści.
- Nie za krótki odstęp? - wyraziła kolejną wątpliwość Klara.
- My pracujemy szybko, nas nie da się oszukać. Trzecie wezwanie. Profesor Feliks Birula. Zarzut: praca nad sztucznym zapładnianiem i genetycznym formowaniem cech człowieka, co narusza naturalny porządek, ustanowiony przez Boga. Termin: jutro, siedemnasta."

gorat - 10 Marca 2008, 09:50

Halo? HALO?!?
Martva - 10 Marca 2008, 10:04

Nikt nic nie wie, najwyraźniej...
gorat - 10 Marca 2008, 10:14

Wiem, że mam trochę rzadkości w zbiorach, ale żeby nikt tego nie kojarzył? Niewielka książeczka z ~1990 roku. Okładka dość badziewna.
Kruk Siwy - 10 Marca 2008, 10:16

gorat, daj jeszcze jakiś fragment. Mam jakieś blade przebłyski.
gorat - 10 Marca 2008, 12:06

Fragment najwcześniej jutro...
No popracujcie - kto może wzywać i dlaczego? Inne słowo kluczowe dla tytułu się pojawia wprost ;)

gorat - 11 Marca 2008, 17:05

Co mam podrzucić, żebyście załapali?
Tytuł prościutki - jest taki jeden, co może stawiać zarzuty i wzywać, i robi to w imieniu... no kogo? Albo inaczej - dla kogo pracuje?

mawete - 11 Marca 2008, 22:08

Gdzieś to czytalem, ale za diabła nie pamiętam gdzie... daj coś więcej.
Kruk Siwy - 12 Marca 2008, 09:23

No i co z tym fragmentem. Temat zdycha. Gadanie że zagadka prościutka jakoś nie pomaga...
gorat - 12 Marca 2008, 10:08

Jakim fragmentem? Mam jakiś dać? A jak, skoro książka kilkadziesiąt kilometrów ode mnie?
Autor ma inicjały złożone z jednej litery, tj. może mieć klawiaturę z jedną literą przy jego zapisywaniu (no nie wiem, jak to powiedzieć :mrgreen: ). A rzecz jest krótka, jeśli jeszcze nie pisałem. O, tytuł składa się z trzech wyrazów...

Kruk Siwy - 12 Marca 2008, 10:18

Zejdę...

Partner forum