To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Godzilla - 2 Lutego 2008, 22:39

A w stołówce u nas polali mi takie placki jogurtem na słodko z cynamonem. Odbiło komuś chyba.
Fidel-F2 - 2 Lutego 2008, 22:51

ziemniaczane?
Martva - 3 Lutego 2008, 10:02

No cukiniowe raczej. Co za pomysł?
Godzilla - 4 Lutego 2008, 10:28

Cukiniowe z jogurtem i cynamonem na słodko. Czegoś podobnego w życiu bym nie wymyśliła. Najciekawsze, że niektórzy byli w stanie to zjeść.
Martva - 4 Lutego 2008, 10:36

Bleeee, ohyda. Rozumiem ciasto z cukinii, ale to insza inszość ;)

A ja bym coś ugotowała, i nie wiem co.
Przeglądałam ostatnio w ramach poszukiwania inspiracji dwie małe książeczki, jakieś takie śmieszne wydawnictwo niemalże kieszonkowe - Kuchnię wegetariańską i Kuchnię indyjską, i tylko się wkurzyłam tłumoczeniem. We wszystkich przepisach figurował mianowicie kminek, a nawet ja, językowy antytalent, wiem że cumin to nie jest kminek. Szalenie popularny błąd i często na niego trafiam, ale zawsze denerwuje mnie tak samo.

Godzilla - 4 Lutego 2008, 10:48

Właśnie ja się dlatego połakomiłam na te placki, bo liczyłam na sos czosnkowy. A tu guzik.
banshee - 4 Lutego 2008, 10:49

Godzilla napisał/a
Cukiniowe z jogurtem i cynamonem na słodko. Czegoś podobnego w życiu bym nie wymyśliła. Najciekawsze, że niektórzy byli w stanie to zjeść.

niedawno jadłam i nawet mi smakowało, ale ja mam wypaczony gust, kiszone ogórki zawsze muszę zagryźć z dżemikiem :roll:

Martva - 4 Lutego 2008, 11:34

Nie no, kanapka z serem żółtym, dżemem i kiszonym ogórkiem nie ma sprawy, ciasto cukiniowo-czekoladowe OK, ale np. placki ziemniaczane na słodko to już nie. I cukiniowe też nie. Sos czosnkowo-jogurtowy, albo keczup ewentualnie.
Hmmm, a może by tak placki ziemniaczane właśnie?

Witchma - 4 Lutego 2008, 11:47

e tam, placki ziemniaczane to tylko z cukrem, albo ze śmietaną i cukrem... wszystkie inne kombinacje są be! :|
dareko - 4 Lutego 2008, 11:48

Witchma, zgulaszem, z gulaszem :)
Martva - 4 Lutego 2008, 11:56

Ja nie wiem z czym zjem moje, ale na pewno nie z cukrem, bleee.
Hmmm, placki ziemniaczane i zupa cebulowa? Nie wiem czy mi się chce robić jedno i drugie...

Agi - 4 Lutego 2008, 12:00

Lubię placki ziemniaczane z cukrem, albo z kwaśną śmietaną. Najgorsze jakie jadłam, to z dodatkiem cebuli do środka. Fuj!
dareko - 4 Lutego 2008, 12:02

Agi, zawsze tre troche cebuli. Bez cebuli to nie placek ziemniaczany. :shock:
Martva - 4 Lutego 2008, 12:02

A ja zawsze dodaję cebulę do środka, i trochę czosnku, i zielska wszelakiego. W sezonie ładuję jeszcze cukinię, do przetestowania został m.in. szpinak i kiszona kapusta, plus jeszcze kilka rzeczy ale zapomniałam jakich ;)
Witchma - 4 Lutego 2008, 12:05

Agi napisał/a
Najgorsze jakie jadłam, to z dodatkiem cebuli do środka. Fuj!

popieram :bravo też na takie cudo trafiłam i myślałam, że chcą mnie otruć :shock:

dareko napisał/a
Witchma, zgulaszem, z gulaszem :)

a rzeczywiście... po węgiersku to się nazywa, prawda? choć osobiście wolę gulasz z chlebkiem...

Kruk Siwy - 4 Lutego 2008, 12:05

Placek bez cebuli?
Placek jest dobry na słodko, na ostro, sam. Placek być dobry, byle nie kapał z niego tluszcz...

Piech - 4 Lutego 2008, 12:08

Smaka mi narobiliście, a moja mama przyjedzie dopiero w maju. Potwierdzam, że w plackach ziemniaczanych powinno być trochę cebuli. Należy ją utrzeć raczej niż siekać.
dalambert - 4 Lutego 2008, 12:12

Martva napisał/a
A ja zawsze dodaję cebulę do środka, i
Kruk Siwy napisał/a
Placek bez cebuli?

bez troszki utartej cebuli nie ma placka, a i zcukkini mogąbyć niezłe, acz delikatniejsze - osobiście wolena ostro

Godzilla - 4 Lutego 2008, 12:17

Ja lubię i na słodko, i na słono/ostro, byle do jasnej anielki nie mieszać tych smaków!
Adashi - 4 Lutego 2008, 12:18

Jakie znowu placki ziemniaczane? Plendze vel plyndze to rozumiem ;P:
Fidel-F2 - 4 Lutego 2008, 12:20

plaski przede wszystkim z cukrem ale mnie smakuja na wiele sposobów
dareko - 4 Lutego 2008, 12:34

Martva, fajny pmysl. Nastepnym razem robie probe ze szpinakie.Nie beda to juz placki ziemniaczane, ale moze wyjdzie cos fajnego.

Godzilla, ja zawsze robie dosc pieprzne, co nie przeszkadza mi palaszowac z cukrem.

Agi - 4 Lutego 2008, 12:40

dareko napisał/a
Agi, zawsze tre troche cebuli. Bez cebuli to nie placek ziemniaczany. :shock:

Być może tarta cebula nie przeszkadza aż tak bardzo. Mnie poczęstowano plackami z dodatkiem cebuli pokrojonej w grubą kostkę, która nawet po usmażeniu sprawiała wrażenie surowej.

Kruk Siwy - 4 Lutego 2008, 13:05

Agi, znaczy błąd w sztuce. Takiej cebuli to i ja bym nie łyknął. Cebuli powinno być niewiele, winna być starta. Taki placek wtedy jest "ogólnowojskowy" można go na ostro można i na słodko.
agnieszka_ask - 4 Lutego 2008, 13:16

co wy tam wiecie o plackach ziemniaczanych! najlepsze faktycznie są ze śmietaną wymieszaną z cukrem oraz... kakaem
mniam!

ps. jakby się komuś nie chciało samodzielnie ziemniaków trzeć, albo miał wyłącznie dostęp do beznadziejnie wodnistych, to polecam placki ziemniaczane Knorra. łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne.

Martva - 4 Lutego 2008, 13:36

Piech napisał/a
Potwierdzam, że w plackach ziemniaczanych powinno być trochę cebuli. Należy ją utrzeć raczej niż siekać.

No. Ja przepuszczam wszystko prze ustrojstwo, co nie wiem jak sie nazywa, ale robi wiórki.

dalambert napisał/a
bez troszki utartej cebuli nie ma placka, a i zcukkini mogąbyć niezłe, acz delikatniejsze - osobiście wolena ostro

Moje placki cukiniowe to mało delikatne są ;)

dareko napisał/a
Nastepnym razem robie probe ze szpinakie.Nie beda to juz placki ziemniaczane, ale moze wyjdzie cos fajnego.

Tylko wiesz, sama nie próbowałam jeszcze, jak nie wyjdą to nie bij ;)

dareko napisał/a
ja zawsze robie dosc pieprzne, co nie przeszkadza mi palaszowac z cukrem.

Nie no, ja się jakoś nie mogę przekonać. Lubię słodycze, ale niekoniecznie na obiad ;) Uznaję tylko racuszki jabłkowe na słodko, i ewentualnie naleśniki, i pierogi/knedle z owocami od czasu do czasu. Ale makaron albo ziemniaki... nieeee.

Agi napisał/a
Mnie poczęstowano plackami z dodatkiem cebuli pokrojonej w grubą kostkę, która nawet po usmażeniu sprawiała wrażenie surowej.

E nieee, toż to paskudztwo musiało być straszne :? Ja generalnie za surową cebulą nie przepadam, a w grubą kostkę zwłaszcza. Pamiętam jak moja była potencjalna teściowa zrobiła z koleżanką sałatkę grecką, wszystko pokrojone w fajne duże kawałki, cebula też - jedząc starannie odkładaliśmy ją na brzeg talerza. Muszę przyznać że nie do końca rozumiałam po co ją dodawać w takim razie, a posiekana drobniutko (jak w mojej ulubionej sałatce ziemniaczanej na kaca) mogła być fajna.

Zrobiłam zupę cebulową, zapewne okropnie niezgodną z zasadami sztuki ;) A ziemniactwo na placki odcieka.
Oczy mnie pieką :/

Witchma - 4 Lutego 2008, 13:43

agnieszka_ask napisał/a
najlepsze faktycznie są ze śmietaną wymieszaną z cukrem oraz... kakaem

trza wypróbować :D

agnieszka_ask - 4 Lutego 2008, 13:47

są boskie, tylko z kakaem nie przesadź ;)
Martva - 4 Lutego 2008, 14:55

Pożarłam moje z kiszoną kapustą i keczupem (czosnek Mama zostawiła w sklepie, podejrzewamy światowy spisek antyczosnkowych ekspedientek). Mraf.
Zupę chyba zjem na podwieczorek, bo już mi się nie zmieści.

Witchma - 4 Lutego 2008, 14:59

agnieszka_ask napisał/a
są boskie, tylko z kakaem nie przesadź ;)

może w ogóle zrezygnować z cukru i posypać to Puchatkiem - kakao i cukier w jednym ;P:

Partner forum