To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Polecanki czytelnicze.

terebka - 13 Marca 2011, 16:56

blazenada, jeśli szukasz kryminałów, ale takich bardziej w stylu Doyle'a czy Christie, niźli współczesnych Harlanów Cobenów i inszych Teres Monsour, którzy swój urok jakiś tam mają, ale daleko im do klimatu należnego kryminałom, to zwróć swe oczęta na Akunina, Borisa z resztą :wink: O ile już nie zwróciłaś. Facet rzONdzi i wymiata, u-hu-hu! Akunin rules!
blazenada - 13 Marca 2011, 17:45

terebka, dzieki :)
Jeszcze nie czytalam z ksiazek wymienionego przez Ciebie pana nic i dokladnie na cos takiego mam ochote :)

Matrim - 13 Marca 2011, 17:50

terebka napisał/a
Facet rzONdzi i wymiata, u-hu-hu! Akunin rules!

+1

Pozostały komentarz zbędny ;)

blazenada - 13 Marca 2011, 18:06

Przepraszam za offtopa, ale co znaczy to "+1", ktore spotykalam tu i owdzie, zarowno w pozytywnym jak i negatywnym kontekscie? :)
Agi - 13 Marca 2011, 18:39

blazenada, znaczy to tyle, że piszący zgadza się z przedpiścą i popiera jego opinię.
Kruk Siwy - 13 Marca 2011, 21:11

A Akunin średniawy jest.
blazenada - 13 Marca 2011, 21:13

Kruk Siwy napisał/a
A Akunin średniawy jest.

To polec cos Twoim zdaniem lepszego :)

Kruk Siwy - 13 Marca 2011, 21:14

Momento, ino podejdę do regału z kryminałami.
Kruk Siwy - 13 Marca 2011, 21:26

No dobra. To na początek trochę klasyki:
Joe Alex: http://pl.wikipedia.org/wiki/Joe_Alex

Tadeusz Kostecki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Kostecki

Oczywiście Chmielewska: Wszystko czerwone, Całe zdanie nieboszczyka, Klin, Wszyscy jestesmy podejrzani, Romans wszechczasów.

Klasyka zagraniczna:
Ellis Peters: http://pl.wikipedia.org/wiki/Edith_Pargeter

To są rasowe kryminały, jeśli zaś chodzi o sensację to kiedy indziej zapodam.

Nowinki kryminałów uzgodnię z nureczką bom nieco wypadł z tego rynku.

blazenada - 13 Marca 2011, 21:28

Pieknie dziekuje :)
Czegos takiego bylo mi trzeba :)

Hubert - 13 Marca 2011, 23:29

blazenada, jak Joe Alex, to Powiem Wam, jak zginął. Mnie się bardzo podobało.
blazenada - 13 Marca 2011, 23:31

Mysle, ze wyprobuje wszystkie propozycje :) Od dawna mialam ochote na d o b r y kryminal :)
Magnis - 17 Marca 2011, 20:03

Ja polecę również książki Heleny Sekuły, a z zagranicznych E. Stanley Gardner, S.S. Van Dine, George Simenon, Patrick Quientin, Artur Conan Doyle.Jeżeli lubisz tzw. czarny kryminał to możesz przeczytać książki Raymonda Chandlera, Ross McDonalda, Waltera Mosleya, Dashiell Hammetta ;) .
blazenada - 17 Marca 2011, 20:34

Magnis napisał/a
Ja polecę również książki Heleny Sekuły, a z zagranicznych E. Stanley Gardner, S.S. Van Dine, George Simenon, Patrick Quientin, Artur Conan Doyle.Jeżeli lubisz tzw. czarny kryminał to możesz przeczytać książki Raymonda Chandlera, Ross McDonalda, Waltera Mosleya, Dashiell Hammetta ;).

*zaciera rece* :)
Dzieki! :)

Ziuta - 18 Marca 2011, 08:39

Jak kryminał, to Conan Doyle. Ostatnio czytam pasjami.
dziko - 19 Marca 2011, 13:12

Z klasycznych kryminałów polecam gorąco książki o przygodach Arsena Lupin, tylko nie wiem jak z dostępnością po polsku (po angielsku wszystko za darmo na Project Gutenberg). Spróbowałem przez przypadek i się wciągnąłem. Lupin zaczynał jako złodziej, ale potem autor, Maurice Leblanc, zrobił z niego detektywa. Bardzo przyjemna literatura we francuskim stylu - Lupin mocno bazuje na psychologii w swojej pracy, a zagadki kryminalne dotyczą często relacji damsko-męskich :)
blazenada - 19 Marca 2011, 13:36

Brzmi pysznie :>
Magnis - 19 Marca 2011, 18:14

Arsena Lupina można kupić w Polsce w taniej książce, ponieważ wydano około 50 tomów jego książek swego czasu :wink: .

Co do kryminałów to jeszcze polecam :
Peter Cheyney, Francis Dubridge, Josephine Tey, Colin Dexter (Inspektor Morse), Leslie Charteris (Święty), Earle Derr Biggers (Charlie Chan), Jacek Joachim, James Hadley Chase (czarny kryminał), Jonathan Trench (pseud. Jana Kraśko) :) .

blazenada - 19 Marca 2011, 20:41

Az mi glupio tak ciagle pisac dziekuje i dziekuje i nic wiecej, ale naprawde dziekuje :)
Sandman - 15 Lipca 2011, 22:56

Czytał ktoś może Adamantowy pałac S. Deasa? Warto?
Ice - 22 Sierpnia 2011, 18:23

Warto wziąć coś z tej empikowej promocji?

http://www.empik.com/strefa-fantastyki/ksiazki

Ziemniak - 22 Sierpnia 2011, 18:38

Jedyne potencjalnie ciekawe książki to kolejne tomy cykli, poza tym nic ciekawego nie widzę.
Lis Rudy - 22 Sierpnia 2011, 18:50

jeśli ktoś lubi taką alternatywną historię starożytnego Rzymu, to polecam Thomasa Harlana "Klątwa Imperium" - bardzo dobrze i wciągająco napisana książka.
Zdaję sobie sprawę że starożytny Rzym może zniechęcać, dlatego wrzucam notkę okładkową 1-go tomu dla zainteresowania.

"W roku, który byłby rokiem 600 n.e. naszej historii, Cesarstwo Rzymskie nadal istnieje, wsparte na dwóch filarach legionów i taumaturgów Rzymu. Cesarz Zachodu, Augustus Galen Atreus, przychodzi z pomocą cesarzowi Wschodu, Augustusowi Heracliusowi, by zakończyć oblężenie Konstantynopola i przenieść wojnę pod sam próg przeciwnika, do Persji. Będzie to wojna toczona za pomocą konwencjonalnych armii i za pomocą magii, wojna, w której równie ważną rolę odegrają miecze i włócznie, jak i potężne zaklęcia. "

Dobra lektura. Ma wadę-Prószyński wydał tylko 3 z 4 tomów i ostatniego nie wyda już nigdy bo im się nie opłaci jak się dowiedziałem, więc zostaje się bez finału. A do dostania/szukania we wszelakich tanich książkach.

Chal-Chenet - 22 Sierpnia 2011, 18:59

"Wojny Duszków" to takie leciutkie i przyjemne fantasy dla dzieciaków, czyta się dobrze i jeśli masz w domu targety, to warto nabyć. Sam pewnie też byś przeczytał, a zapewniam, że jest to bezbolesne. Sam czytałem. :)
Martva - 22 Sierpnia 2011, 20:16

O, jeśli to jest to co myślę, to mi się bardzo podobało, chociaż było parę hc motywów, które nie wiem jak bym zniosła jakbym miała 20 lat mniej ;)
Lis Rudy - 22 Sierpnia 2011, 21:16

Martva napisał/a
nie wiem jak bym zniosła jakbym miała 20 lat mniej

to byś raczej chubusia fufatka czytała :mrgreen:

ewentualnie jako ktoś Martvy, "Tales from the Crypt" ;P:

Martva - 22 Sierpnia 2011, 21:23

No nie, wtedy były Opowieści z Narni i Hobbit.
Matrim - 22 Sierpnia 2011, 21:35

Chal-Chenet napisał/a
Wojny Duszków to takie leciutkie i przyjemne fantasy dla dzieciaków, czyta się dobrze

Mnie jakoś nie podeszło, chociaż lubię czasem takie bajki. Motywów nie-dla-dzieci nie pamiętam, ale i innych właściwie też nie ;) Jakaś taka ciężka narracja i język utknęła mi w głowie.

Martva - 22 Sierpnia 2011, 21:37

A to nie tam był
Spoiler:

i
Spoiler:
?

Mogło mi się z czymś pomylić.

Matrim - 22 Sierpnia 2011, 21:44

Martva, z recenzji którą znalazłem wynika, że tam było. Ale mi nie utkwiło :)

Partner forum