Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Godzilla - 21 Stycznia 2008, 10:46
Ja czerwoną robię z lenistwa dość rzadko, ale do mięsa jest rewelacyjna. Szatkuję, obgotowuję krótko w wodzie (pięć minut albo trochę dłużej, żeby tylko przestała być surowa), dodaję posiekaną cebulę i zalewę: sól + cukier + kwasek cytrynowy + trochę wody i oleju. Obowiązkowo po chwili sprawdzam czy jest dobre, bo kapusta wchłania smak i zwykle trzeba doprawić jeszcze raz. To nie może być mdłe. Kiedyś dodałam startych kiszonych ogórków i też było bardzo smaczne.
savikol - 21 Stycznia 2008, 11:23
Kapusta, to ogólnie fajne warzywo. Polska kuchnia zna chyba tysiące przepisów na kapuściane potrawy. Z ciekawostek, to kiedyś zrobiłem zapiekankę z kiszoną kapustą i też było to zaskakująco smaczne doznanie.
Cytat | sól + cukier + kwasek cytrynowy |
Po ostatnich kulinarnych eksperymentach zaczynają mnie kręcić takie zestawienia, tj. łączenie soli z cukrem, a korzystniej soli z miodem. No i podawanie mięs z takimi słodko-słono-ostrymi potrawami lub sosami. Chyba się skuszę na zrobienie kaczki w pomarańczach lub czegoś takiego, jakieś mięso z owocami. To by mogło być ciekawe.
Agi - 21 Stycznia 2008, 21:04
savikol, a kaczkę z jabłkami już robiłeś? Może mniej egzotyczna, ale też bardzo smaczna. Dodatek jabłek zmniejsza wrażenie tłustości. Jabłka (koniecznie kwaskowe) dodaję też do smażonej wątróbki drobiowej. Oprócz nich pieprz, sól i dużo majeranki, nie dodaję cebuli.
joe_cool - 21 Stycznia 2008, 21:41
o rany, zjadłam całe opakowanie śledzi w oleju, zapiłam miętowym Bailey'sem i zagryzłam serniczkiem. to był ZUY pomysł, zwłaszcza świeżo po ZamiastConie...
savikol - 28 Stycznia 2008, 09:37
Cytat | savikol, a kaczkę z jabłkami już robiłeś? |
Jeszcze nie, za to przedwczoraj jadłem na imprezie. Była pieczona kaczka, z ziemniakami, do tego jabłko nadziewane żurawiną. Całkiem niezłe, kaczka była dobrze upieczona. Mięso miała kruche, choć nie suche, w sam raz.
Wczoraj zrobiłem zupę-krem Marchwiankę. Ładny ma kolor, jasnopomarańczowy. By go podkreślić, w ramach kontrastu dowaliłem do tego trochę brokuła. Soczyście zielone kwiatki, pływające w jadowicie rudej, gęstej zupie wyglądają czadowo. Smak wyszedł tez dość oryginalny. Dowaliłem sporo pieprzu i wyszła mi zupa słodko-ostra. Polecam.
Martva - 30 Stycznia 2008, 22:17
Chce mi się rzeżuchy.
Anonymous - 30 Stycznia 2008, 22:20
Mi w sumie też. Zasieję sobie w weekend, jak nasionka gdzieś dorwę.
dareko - 30 Stycznia 2008, 22:20
Za mna chodzi ostatnio golonka. Chyba sobie jutro zakupie, do soboty polezy w marynacie.
Mniam
agnieszka_ask - 30 Stycznia 2008, 22:20
a mi pączków,
ma ktoś fajny przepis na pączki z sera?
jutro mam wolne, to bym zrobiła
Fidel-F2 - 31 Stycznia 2008, 00:21
bierze się paczka i pakuje do niego ser
Godzilla - 31 Stycznia 2008, 09:46
Moi rodzice mają chyba jeszcze trochę saletry do peklowania. Jak ja dawno nie jadłam peklowanej golonki. Będzie ze dwadzieścia lat!
agnieszka_ask - 31 Stycznia 2008, 13:22
Fidel-F2 napisał/a | bierze się paczka i pakuje do niego ser |
Fidel-F2, nie z serem, tylko z sera
ale z serem też mogą być
dareko - 31 Stycznia 2008, 13:26
agnieszka_ask, co to sa paczki z serem?
Jak w paczku nie ma rozy, to to jest ciastko paczkopodobne. Przynajmniej dla mnie.
Rozne potworki teraz powstaja. Kaszanka bez krwi, bigos ze slodkej kapusty, kawa w granulkach, wedzonki ktore dymu nie widzialy i takie "paczki" z roznymi wynalazkami.
agnieszka_ask - 31 Stycznia 2008, 13:28
dareko napisał/a | agnieszka_ask, co to sa paczki z serem? |
odp:
Fidel-F2 napisał/a | bierze się paczka i pakuje do niego ser |
Agi - 31 Stycznia 2008, 13:32
agnieszka_ask, przepis na pączki jest
tu i tu i jeszcze tu
agnieszka_ask - 31 Stycznia 2008, 13:40
dzięki Agi, któreś z serka homogenizowanego na pewno zrobię, bo jeszcze takich nie jadłam, ale głównie chodziło mi o te na drożdżach.
jeszcze raz dzięki, jak zwykle jesteś niezawodna
Agi - 31 Stycznia 2008, 13:45
A' votre service madam
Wystarczyło wrzucić do "szukaj"
Rafał - 31 Stycznia 2008, 13:59
Najlepszy jest przepis na obwarzanek: bierze się dziure i oblepia ciastem
agnieszka_ask - 31 Stycznia 2008, 14:12
Agi napisał/a | Wystarczyło wrzucić do szukaj |
wiem, ale jakoś liczyłam na to,że ktoś może ma w domu przepis z babcinej szuflady, takie są najlepsze
Agi - 31 Stycznia 2008, 14:16
Nigdy nie robiłam pączków serowych, ale ten przepis z dodatkiem drożdży wygląda zachęcająco, chyba wypróbuję
agnieszka_ask - 31 Stycznia 2008, 14:17
pączki serowe są boskie! zawsze trzymałam je dłużej w oleju, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. mniam!
Witchma - 31 Stycznia 2008, 20:21
PĄCZKI SEROWE
1/2 kg białego sera
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sodki
4 jajka
cukier waniliowy
3 łyżki spirytusu
rozkruszyć ser, dodać resztę i ugniatać (niestety konsystencja nieprzyjemna, bo klei się strasznie do rąk)
uformować kulki i wrzucić do gorącego oleju smacznego
agnieszka_ask napisał/a | pączki serowe są boskie! zawsze trzymałam je dłużej w oleju, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. mniam! |
właśnie takiego wcinam, skórka bardzo chrupiąca
Martva - 31 Stycznia 2008, 20:25
Pierwszy raz w życiu o takich słyszę Ale nie zrobię z tego samego powodu, z którego nie robię falafeli (chociaż uwielbiam).
Wiecie co? Zapomniałam kupić nasionka rzeżuchy, specjalnie na Kleparz poszłam i wyleciało mi z głowy, nabyłam tylko pomarańcze i pieczarki...
Witchma - 31 Stycznia 2008, 20:31
ech... pączusie palce lizać, ale teraz nie mogę się ruszyć
elam - 31 Stycznia 2008, 20:55
ee tam ponczusie dziurki z oponek, to jest to !
agnieszka_ask - 1 Lutego 2008, 09:46
Witchma, dzięki za przepis - te zrobię w poniedziałek
Witchma - 1 Lutego 2008, 09:52
smacznego
Martva - 2 Lutego 2008, 09:50
A ja dziś zrobię pizzę, o. I zastanawiam się czy nie zamrozić reszty drożdży, bo zawsze zużywam 1/3 opakowania, a reszta się psuje w ciągu kilku dni.
Anonymous - 2 Lutego 2008, 15:57
Ja zrobiłam pyyycha obiadek i nie jestem w stanie wstać z kanapy. Placuszki z cukinii, zawiozę siostrze-nie-jedzącej-mięsa.
ihan - 2 Lutego 2008, 16:38
Placuszki z cukinii to pycha, fakt. nawet w naszym cateringu LOT-u potrafią zrobić pyszne, w cieście piwnym i z sosem czosnkowym z kawałkami orzechów włoskich.
|
|
|