To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Marcin Robert - 10 Października 2011, 16:16

czterdziescidwa napisał/a
(...) bo ekonomicznie to chyba już czasy lewicy minęły; dziś robotnicy są jak klasa średnia.

Szeregowi pracownicy Tesco albo innej Biedronki też? Zresztą nawet, jeżeli ktoś jest pracownikiem biurowym albo brygadzistą, to i tak w żaden sposób nie chroni go to przed wyzyskiem. A w końcu lewica ma bronić ludzi przed wyzyskiem, czyż nie?

eLAN - 10 Października 2011, 17:23

Nie wiecie, że wybory były oszukane?! Ja już wiem. Dostałem ulotkę. A w niej - liczący głosy dostawiają krzyżyki na głosach pro-PiS. Władza PO morduje co najmniej 7 osób mających wgląd do tajnych materiałów. Rozpętuje afery. Inwigiluje. Korumpuje. Jest winna powodzi. Kupuje drogi gaz. Rozbraja armię. Sprzedaje tanio gaz. Zwiększa biurokrację.
I manipuluje mediami. To jest najważniejsze, mówi uroczy pan wręczając ulotkę, włącz sobie czasem głos prawdy, dodaje. Radio Maryja? - pytam. Oczywiście.

Lis Rudy - 10 Października 2011, 17:50

Obśmiałem się właśnie jak norka, bo trafiłem na taką wypowiedź: "Błaszczak: W ogóle nie można mówić o porażce PiS"
a więcej w lince: http://wybory.gazeta.pl/w...orazce_PiS.html

Zwracam uwagę na jedno zdanie złotoustego:
Jeżeli ktoś ma kłopoty to Tusk. - Przypomnę, że cztery lata temu Donald Tusk miał lepszy wynik, niż teraz. Jestem ciekaw, czy tam dojdzie do jakiejś oceny, weryfikacji postawy premiera Tuska - powiedział Błaszczak. :mrgreen:

Romek P. - 10 Października 2011, 18:14

Cóż oni biedni mogą mówić.
Ale z drugiej strony, ziarno prawdy w tym jednak tkwi. Frekwencja jest sporo niższa, a na dwie największe partie głosowało znacznie mniej ludzi. Za to Palikot dostał spory kredyt zaufania. Nie, żeby akurat tylko Platforma musiała się nad tym zastanowić, ale ogólnie - wynik tych wyborów daje do myślenia.

czterdziescidwa - 10 Października 2011, 18:15

Marcin Robert napisał/a
czterdziescidwa napisał/a
(...) bo ekonomicznie to chyba już czasy lewicy minęły; dziś robotnicy są jak klasa średnia.

Szeregowi pracownicy Tesco albo innej Biedronki też? Zresztą nawet, jeżeli ktoś jest pracownikiem biurowym albo brygadzistą, to i tak w żaden sposób nie chroni go to przed wyzyskiem. A w końcu lewica ma bronić ludzi przed wyzyskiem, czyż nie?

Dziś? Można powiedzieć, że lewica o której piszesz już wygrała: nikt poważnie nie kwestionuje potrzeby istnienia związków zawodowych, płacy minimalnej, bezpłatnego dostępu do służby zdrowia, edukacji...
Ok, są spory o to, jak duża powinna być ta płaca minimalna, albo czy bezpłatne studia przysługują na jednym czy na wielu kierunkach i czy mają być bezpłatne dla wszystkich, czy tylko dla tych, którzy studia skończą (patrz spłacane przez państwo kredyty studenckie, których zwolennikiem był kiedyś Kwaśniewski), ale to są detale.
I granice między zwolennikami różnych wariantów często przebiegają w poprzek partii, a nie między nimi.

Wyzysk? Dziś każdy, poza samymi szczytami finansjery, jest trochę wyzyskiwany, i trochę wyzyskuje: można przewrotnie zauważyć, że jeśli jesteś ubezpieczony w OFE, to na Twoją emeryturę pracują kasjerzy jakieś biedronki.
Znowu: toczą się spory w ważnej kwestii umów śmieciowych i mniej istotnych detalach prawa pracy, ale też podziały między partiami, jeśli są, to bardziej oportunistyczne niż ideowe.

Trudno mi określić, po której stronie stoi "lewica". Dał mi do myślenia wywiad z Jolantą Kwaśniewską, do znalezienia na gazeta.pl. Pojawił się po kongresie kobiet. Kwaśniewska mówiła o "równowadze pracy i życia" w firmach. Sugerowała (wywiad był o kobietach), że kobiety powinny negocjować takie warunki, które umożliwią im realizację zawodową i wychowanie dzieci: "przyjmę pracę, ale pod warunkiem że spotkania zarządu będą nie częściej niż raz na dwa tygodnie". Potem stwierdziła, że to dotyczy również mężczyzn i ogólnie kultury w przedsiębiorstwach.

Czy to jest postulat lewicowy? Antywyzyskowy? Raczej nie, bo kasjerka z Biedronki, takich warunków nie wynegocjuje. Prędzej nie dostanie premii, bo zamiast jednego Executiva za grube pieniądze sprzedającego 20h swojego życia na dobę, firma zatrudni czterech executiwów sprzedających za te same pieniądze po 5h.

Dziś front w polityce PL jest światopoglądowy i stawiam na to, że w krótkim terminie trzeba się z tym pogodzić.

Dobra, są jeszcze pomysły? ruchy? Uderzające w dzisiejszy kapitalizm, system partyjny, efekty globalizacji... Ale czy to jeszcze lewica, czy raczej dobry temat na to forum?

hijo - 10 Października 2011, 18:54

No tak, prezes rzucił tekstem o Budapeszcie i obudził wyobraźnię i kreatywność obywateli:Galeria użytkownika: Nie chcę Budapesztu w Warszawie :mrgreen:
SithLady - 10 Października 2011, 19:10

hijo napisał/a
Rafał napisał/a
Takie są właśnie okręgi jednomandatowe.
Nie jestem z tych okręgów w ogóle zadowolony - miałem do wyboru tylko 4 kandydatów z czego jednego nie lubię, a reszty nie chciałbym widzieć w senacie. No i wybór padł na tego co go nie lubię. ech.

Mnie tez nie ciesza. Co za sens dzielic miasto (duze wprawdzie) na okregi do senatu? A mialam ochote wlasnie zaglosowac na kandydata z innej dzielnicy.
Wyniki wyborow nie ciesza mnie. PO nie zasluzylo na wygrana

Fidel-F2 - 10 Października 2011, 19:11

SithLady, a jakie wyniki by Cię ucieszyły?
Agi - 10 Października 2011, 19:13

SithLady napisał/a
PO nie zasluzylo na wygrana

Może. Za to PiS zasłużył na przegraną. Pracował na to bardzo intensywnie.

Martva - 10 Października 2011, 19:16

SithLady napisał/a

A kto zasłuzył?

Lis Rudy - 10 Października 2011, 20:15

Martva napisał/a
SithLady napisał/a

A kto zasłuzył?

Cholera, nie wierzę że to napiszę:
PALIKOT i jego Ruch zasłużył. Potrafił zebrać członków, zmobilizować ich do głosowania (stosując co prawda hasła populistyczne i antykościelne) i osiągnąc 3 wynik wyborów. Niezależnie od mojego stosunku do Palikota (łagodna akceptacja), to sukces na naszej scenie politycznej.

Kto lest największym looser`em tej kampani ???
SLD. Napieralski nie oferował absolutnie nic. Slogany i hasła bez pokrycia. Starszym damy podwyżki świadczeń, młodszym bezpłatne przedszkola i studia, deficytu nie powiększymy....
Ble, ble, ble.....

O PiS nie napiszę nic. Po raz pierwszy w politycznej historii Polski, partia razem ze swoim liderem dokonali autopochówku. Spektakularnego, na miarę "Wyjątkowo Wrednej Ceremonii" Moncka. A to już jest osiągnięcie. :bravo

Martva - 10 Października 2011, 20:19

Ej, ale SithLady pytałam, nie Ciebie.
Lis Rudy - 10 Października 2011, 20:20

Martva, bzzzzyyyyyt, cofam taśmę. Nie było odpowiedzi.
Dabliu - 10 Października 2011, 20:32

Nie oglądam telewizji, ostatnio nie czytam nawet serwisów informacyjnych, więc nie wiem, ale koledzy (którzy głosowali na Palikota) twierdzili, że najsensowniejszą kampanię wyborczą prowadził właśnie PiS (i Palikot). Ostatnio znajomy (dodam że czytelnik Wyborczej) wkurzył się na Wyborczą niemożebnie, twierdząc że ta manipuluje wyborcami, publikując na pierwszej stronie wielkie hasło "Platforma ucieka PiS-owi", ilustrowane wiele mówiącym zdjęciem. Bo to jest manipulacja medialna. Sprytnie oddziałująca na podświadomość. Po prostu wielu niezdecydowanych głosuje na faworytów, tak już jest. A największa gazeta w kraju celowo kreuje takich faworytów. Innymi słowy, manipuluje wyborcami.

Ja tym razem podszedłem inaczej do wyborów. Nie patrzyłem na partie. Po prostu znalazłem sobie kandydata (konkretnie, kandydatkę), która powiedziała to, co chciałem usłyszeć, czyli zwróciła uwagę na sprawy, które najbardziej mnie interesują. A partia mnie nie interesowała. Gdybym miał zwracać uwagę na partię, oddałbym nieważny głos, tak jak ostatnio.

Ziemniak - 10 Października 2011, 21:17

Rząd nie został wybrany przez Naród, tylko przez społeczeństwo
Żenada.

jewgienij - 10 Października 2011, 21:22

Ja też się cieszę, że Kurtyka nie weszła...
hijo - 10 Października 2011, 21:31

Ziemniak napisał/a
Żenada.
Mało powiedziane. Odnoszę wrażenie, że niektórym zwolennikom PiS niewiele brakuje do muzułmańskich terrorystów. Wypowiedź Pani Kurtyki, która dzieli Polaków na Naród i Społeczeństwo można wręcz odebrać jako tendencje separatystyczne. Ciekawe co chciałaby by zrobić temu społeczeństwu - nawrócić na silę czy wysłać gdzieś daleko poza kraj.
Mam nadzieję, że PiS nie zmieni sposobu prowadzenia polityki i doprowadzi do takiej sytuacji, że za 4 lata powtórzy wynik SLD z tego roku

jewgienij - 10 Października 2011, 21:39

PIS przegrał, ale ma RACJĘ
Społeczeństwo zadecydowało, ale to NARÓD ma słuszność.

Kto ich uczynił depozytariuszami NARODU i obiektywnej RACJI?

Bóg? Król Duch?

Uzurpatorzy, chorzy na manię wielkości. Tylko współczuć.

Jeden Palikot dobrze wywąchał, że ogólny nastrój się powoli zmienia. Ci żyją w swojej fikcji, oby tak dalej.

nureczka - 10 Października 2011, 21:41

Cytat
Cieszę się, że nie weszłam do Senatu, bo nie odnalazłabym się w takim parlamencie - stwierdziła Zuzanna Kurtyka.

Śmiać się? Płakać?

Easy - 10 Października 2011, 21:45

nureczka napisał/a
Cytat
Cieszę się, że nie weszłam do Senatu, bo nie odnalazłabym się w takim parlamencie - stwierdziła Zuzanna Kurtyka.

Śmiać się? Płakać?

Olać. Ta pani sama wykluczyła siebie z poważnej dyskusji.

jewgienij - 10 Października 2011, 21:47

Śmiejmy się raczej. Od płaczu są oni.

Te swoje egzorcyzmy mogą odprawiać do woli, na własny rachunek. Ważne, że nie przejęli rządów.

ailiS - 10 Października 2011, 21:48

Dabliu napisał/a
Nie oglądam telewizji, ostatnio nie czytam nawet serwisów informacyjnych, więc nie wiem, ale koledzy (którzy głosowali na Palikota) twierdzili, że najsensowniejszą kampanię wyborczą prowadził właśnie PiS (i Palikot). Ostatnio znajomy (dodam że czytelnik Wyborczej) wkurzył się na Wyborczą niemożebnie, twierdząc że ta manipuluje wyborcami, publikując na pierwszej stronie wielkie hasło Platforma ucieka PiS-owi, ilustrowane wiele mówiącym zdjęciem. Bo to jest manipulacja medialna. Sprytnie oddziałująca na podświadomość. Po prostu wielu niezdecydowanych głosuje na faworytów, tak już jest. A największa gazeta w kraju celowo kreuje takich faworytów. Innymi słowy, manipuluje wyborcami.

Ja tym razem podszedłem inaczej do wyborów. Nie patrzyłem na partie. Po prostu znalazłem sobie kandydata (konkretnie, kandydatkę), która powiedziała to, co chciałem usłyszeć, czyli zwróciła uwagę na sprawy, które najbardziej mnie interesują. A partia mnie nie interesowała. Gdybym miał zwracać uwagę na partię, oddałbym nieważny głos, tak jak ostatnio.

Lubię to! :D
Dodam tylko, że przez ubiegły rok akademicki na seminarium rozwalaliśmy argumenty poniżej pasa w wypowiedziach różnych polityków. Przed wyborami oczywiście wszystko przybrało na sile i nie miałam siły tego słuchać. ;P:

Fidel-F2 - 10 Października 2011, 21:48

Szczęśliwie większość z nich niedługo umrze śmiercią naturalną
hijo - 10 Października 2011, 21:51

Fidel-F2 napisał/a
Szczęśliwie większość z nich niedługo umrze śmiercią naturalną
nie byłbym tego taki pewien...
Fidel-F2 - 10 Października 2011, 21:54

hijo, pisałem o tych protestantach podwawelskich
Matrim - 10 Października 2011, 22:00

Jesteście z góry skazani na porażkę. Choćby nie wiem co.

Jarosław Kaczyński napisał/a
Ale pamiętajcie - zwyciężają ci, którzy nie ulegają, którzy wierzą, w to co czynią, a nasza prawda jest niepodważalna.

Nawet łomem nie dacie rady.

eLAN - 10 Października 2011, 22:05

Cytat
PIS przegrał, ale ma RACJĘ
Społeczeństwo zadecydowało, ale to NARÓD ma słuszność.

Kto ich uczynił depozytariuszami NARODU i obiektywnej RACJI?

Bóg? Król Duch?

Oni przecież zawsze mieli niepodważalną rację, chyba Kaczuś kiedyś to powtarzał. Tylko że te media, złe i okrutne TVNy i inne zmanipulowały społeczeństwo.

Fidel-F2 - 10 Października 2011, 22:10

Matrim, :P
Proszę podpisywać linki. Agi.

hijo - 10 Października 2011, 22:15

Matrim napisał/a
Nawet łomem nie dacie rady.
nawet nie będziemy próbowali. Szkoda sił. Poza tym każde siłowe rozwiązanie to woda na ich młyn. Nie życząc nikomu źle, jestem zdania, że kiedy prezes Kaczyński odejdzie z tego świata w sposób niepodważalnie naturalny to i tak jego zwolennicy znajdą winnych i spisek.

Fidel-F2 napisał/a
hijo, pisałem o tych protestantach podwawelskich
Nie tylko starzy są zwolennikami PiS
Fidel-F2 - 10 Października 2011, 22:21

nie tylko ale tych młodych nie ma za wiele i to nie jest ten stopień fanatyzmu

Partner forum