Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe
Adanedhel - 26 Listopada 2007, 14:49
Zdaje się, że tak, Kruku Ostatnia podpowiedź była już zbyt oczywista
W Twoje... skrzydła.
Kruk Siwy - 26 Listopada 2007, 14:54
No to siup...
- O nędzny łotrze! - krzyknął z oburzeniem Harry. - Przyznaj się, znwou potrzebujesz lampy do wzmacniacza.
-Tak jest, proszę pana - jeknął robot - bardzo potrzebuję lampy, także dyskryminatura fazy...
- O krwiopijco, o morderco mej sakiewki! - wrzesczał Harry. - Znowu się włóczyłeś, zużywałeś akumulatory i podzespoły, niszczyłeś bezproduktywnie lampy...
- Ta miała od początku słabą emisję - sprostował Katody skrzypiąc ze strachu.
hrabek - 26 Listopada 2007, 14:57
Brzmi to jak z Lema, pewnikiem jakis Pozytronowy Detektyw, ale nie czytalem, to sie nie wymadrzam.
Kruk Siwy - 26 Listopada 2007, 14:59
hrabek, lepiej rzeczywiście nie rób tego. Lem - nie. Pozytronowy Detektyw to z kolei dzieło Asimova - ale też nie o to idzie.
Zgaduj zgadula!
Epoka zbliżona... jednakowoż.
Kruk Siwy - 27 Listopada 2007, 11:26
Autor to Polak, racuchy jedne. Powieść napisał i zbiór opowiadań.
Jeszcze dziś podam następny fragment.
Kruk Siwy - 29 Listopada 2007, 13:53
No i nie podałem. I nie podam.
Autor był Polakiem. Był bo już od dawna (1974 r.) nie żyje.
No i co kojarzycie już coś?
Fidel-F2 - 29 Listopada 2007, 14:09
wygooglałem, myślisz Kruku, że ktoś będzie wiedział?
Kruk Siwy - 29 Listopada 2007, 14:20
Pewnie nie. Ale jak zadawałem to byłem w robocie i tylko tę książkę miałem przy sobie. W następnych polecankach będzie o tym autorze...
Tomcich - 29 Listopada 2007, 19:10
Też wygooglałem (o ile to ten). Szczerze, to nigdy o nim nie słyszałem.
gorat - 29 Listopada 2007, 19:21
Kruku, będzie fragment?
Edit: Twarogowski? Choć wątpię... nawet mogłem przekręcić
Kruk Siwy - 30 Listopada 2007, 09:24
gorat, będzie. Specjalnie dla Ciebie bo na nikogo innego już nie liczę...
A mówią nie przypominać starych autorów. He he.
Ale pewnie dopiero w łykend wrzucę.
A to nie jest Twarogowski. Tenże napisal "W krainie Srebrnego Hariki" powieść dla młodzieży. A fragemnt który podałem jest ze zbioru opowiadań... oczywiście Tajemniczego Autora.
gorat - 30 Listopada 2007, 23:51
No cóż, pogadaliśmy sobie, szansę dostanie kto inny
Czekamy dalej, może znajdzie się ktoś do nas dwóch, co kojarzy...
Zbiór miał dwa wydania, może za Kruka podam!
Iwan - 1 Grudnia 2007, 14:21
wydaje mi się że znalazłem Witold Zegalski Wyspa Petersena?
Kruk Siwy - 1 Grudnia 2007, 16:19
Trafiony zatopiony.Iwan, zadaje. Tylko hm... nie guglałeś aby?
Iwan - 1 Grudnia 2007, 16:53
no musze sie przyznac ze tak ale na usprawiedliwienie napisze ze nie miałem pojecia że tak nie wolno, na forum jestem niedawno i całego tematu nie przeglądałem, a o co chodzi z tym googlaniem to nie wiedziałem, wiec jeśli złamałem jakąś zasade to nie bede zadawał, tylko mi napiszcie o co to chodzi
mawete - 1 Grudnia 2007, 17:06
Iwan: w tematach zagadkowych sie nie gugla trzeba wiedzieć, ale nowy jesteś Zadawaj.
Iwan - 1 Grudnia 2007, 17:15
ok dzieki za wyjasnienie
mawete - 1 Grudnia 2007, 17:16
A zagadka?
Iwan - 1 Grudnia 2007, 17:19
to będzie łatwe
******* odkryła drzwi wkrótce po przeprowadzce do domu.
Był to bardzo stary dom - miał strych pod dachem i piwnicę pod ziemią, a wszystko otaczał zarośnięty ogród pełen wielkich, starych drzew.
Cały dom nie należał do rodziców *******, był na to zbyt duży. Kupili jednak jego część.
W starym domu mieszkali też inni ludzie.
Na parterze - panna Spink i panna Forcible. Obie były stare i okrągłe, i hodowały mnóstwo starzejących się szkockich terierów o imionach takich jak Hamish, Andrew i Jock. Dawno, dawno temu panny Spink i Forcible były aktorkami. Panna Spink poinformowała o tym ********, gdy tylko ją poznała.
*-imię głównego bohatera
mawete - 1 Grudnia 2007, 17:21
Cholera czytałem to.... chyba "Koralina" Gaimana, ale głowy nie dam, a nie ma jak sprawdźić - remont
Iwan - 1 Grudnia 2007, 17:23
nie musisz sprawdzać trafiłes w 10
mawete - 1 Grudnia 2007, 17:26
Zadawaj nastepną - moje ksiażki chwilowo leżą w piwnicy.
Iwan - 1 Grudnia 2007, 17:44
to też nie będzie trudne
W 1830 roku, po utworzeniu Gwiezdnego Kongresu, automatyczny statek zwiadowczy przesłał ansiblem raport: parametry planety, którą badał, mieściły się w przedziale odpowiednim dla życia ludzi. Pierwsi ludzie, którzy zobaczyli nowy świat, byli Portugalczykami z mowy, Brazylijczykami z kultury i katolikami z wyznania. W roku 1886 zeszli z pokładu promu, przeżegnali się i nadali planecie imię Lusitania, co było starożytną nazwą Portugalii. W pięć dni później zorientowali się, że niewielkie, leśne zwierzęta, które nazwali pequeninos - prosiaczki, wcale nie były zwierzętami.
mawete - 1 Grudnia 2007, 17:57
Wiem, ale poczekam na odpowiedż kogoś innego - powinno byc proste
Martva - 1 Grudnia 2007, 17:57
Mówca umarłych Carda?
mawete - 1 Grudnia 2007, 17:59
A nie mówiłem, że proste...
Iwan - 1 Grudnia 2007, 17:59
dokładnie toMartva, dawaj
Martva - 1 Grudnia 2007, 18:12
Ekhem, to pójdę sprawdzić czy mam z czego zadawać
Martva - 1 Grudnia 2007, 18:31
Cytat | Nagle poczuła dziwne poruszenie, z początku myślała że to rezultat wypitego wina. Lecz nieprzyjemne uczucie narastało zbyt szybko jak na efekt działania alkoholu. Rozcierając kark i krzywiąc usta rozejrzała się w poszukiwaniu potencjalnego źródła zakłóceń. Potrząsnęła głową i dopiero widząc schodzący do lądowania prom zrozumiała ze musi to być reakcja na dźwięk, chociaż nie miała pojęcia jak mógłby się przedostać do zamkniętej restauracji. Zakryła uszy, z całych sił dociskając dłonie, aby złagodzić przeszywający ból. Nagle wszystko ustało.
- Mówię wam, ten prom jest na granicy eksplozji, połączcie mnie z kierownikiem kontroli - w błogiej ciszy rozległ się czyjś baryton. Zaskoczona x rozejrzała sie wokół.
- Skąd wiem? Wiem! - upierał sie wysoki mężczyzna. - Dajcie mi wieżę kontrolną. Czy wszyscy tam są głusi? Chcecie mieć wybuch przy następnym starcie promu? Nie słyszeliście tego? |
Kruk Siwy - 1 Grudnia 2007, 18:34
Dopiero ktoś pytał co to jest Cech Heptycki...
|
|
|