To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

jewgienij - 6 Października 2011, 13:29

To już zależy od projektanta-wykonawcy. Jaką symbolikę obierze. Symbolika religijna narzuca się oczywiście sama przez się, bo nią jesteśmy przesiąknięci.
hijo - 6 Października 2011, 13:44

dalambert napisał/a
czemu ludzie w miejscu śmierci w wypadkach drogowych stawiają krzyże i palą znicze,
Osobiście jestem za zakazaniem takich praktyk, droga i pobocze są przestrzenią publiczną, a nie czyimś ołtarzykiem - miejsce zmarłych jest na cmentarzu, a pamiętać o nich powinni ludzie im bliscy i jeśli chcą niech czczą ich pamięć na cmentarzu.

A w kwestii "stawiania/wieszania symboli religijnych" jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek obnoszenia się ze swoimi poglądami (nie tylko religijnymi). Nie interesuje mnie to czy ktoś jest niewierzący czy wierzący; to jest jego bardzo prywatna sprawa więc niech zachowa ją dla siebie. wyznaję zasadę: Jeśli nie proszę cię o to byś mi powiedział co na dany temat sądzisz, w co wierzysz, a w co nie (w rozmowie twarzą w twarz, na forum czy w jakiś inny sposób) nie krzycz mi o tym uszanuj moje. Chcesz czcić swojego boga rób to w miejscu do tego wyznaczonym, lub we własnym domu.

Tequilla - 6 Października 2011, 13:52

jak napisał jewgienij symbolem wszystkich Polaków jest godło i flaga. Nie krzyż.

Sajm to przedstawicielstwo całego narodu więc powinien być reprezentowany przez symbole całego narodu, a nie jego cześci. Prościej już się tego wytłumaczyć nie da.

dalambert - 6 Października 2011, 13:53

hijo napisał/a
jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek obnoszenia się ze swoimi poglądami (nie tylko religijnymi).

Ogolić i wyrwać piórka wszelkim punkom / to nie ubiór - to manifestacja poglądów/ zabrać czarne szminki i obrózki "gotkom" itd i tpe, ale będzie fajnie , hop , siup ;P:

Rafał - 6 Października 2011, 13:54

Tequilla, tak z ciekawości, zostawmy godło i flagę w spokoju, ale w sejmie jest dość spore nagromadzenie różnych symboli, tablic, pamiątek - powywalać?
Ilt - 6 Października 2011, 13:55

dalambert napisał/a
czemu uważają krzyż za znak szacunku ii pamięci , no i czemu chesz to wyszystko obalić , zniszczyć i wyamzać z ludzkiego obyczju ?

dalambercie, ja tam nie wiem czemu uważają znak męki za znak szacunku i pamięci ;) )
Swoją drogą czemu od razu wyamzać z ludzkiego obyczju? Ja nic takiego w sugestiach nie zauważyłem. Za to zauważyłem o nie pchanie krzyża w twarz i nie zmuszanie nie-chrześcijan do czczenia symboli religii chrześcijańskich.

@hijo, don't ask, don't tell to jest zawsze zła polityka. :)

dalambert - 6 Października 2011, 13:59

Ilt napisał/a
nie zmuszanie nie-chrześcijan do czczenia symboli religii chrześcijańskich
]
Nie zauważyłem by niechrześcijanie czcili symbole chrześcijańskie, mądrzejsi zajmują sie wlasnymi symbolami, a antychrześcijanskie kołtuństwo czepia się nie swoich znaków, jak to kołtuństwo :wink:

jewgienij - 6 Października 2011, 14:04

Rafał napisał/a
Tequilla, tak z ciekawości, zostawmy godło i flagę w spokoju, ale w sejmie jest dość spore nagromadzenie różnych symboli, tablic, pamiątek - powywalać?

Niech się ten krzyż znajdzie wśród pamiątek i innych symboli, pasuje?

Ilt - 6 Października 2011, 14:05

@dalambert - Od dziecka mi tłumaczono, że jak się robi coś dobrego pod patronatem symboli religijnych to się w ten sposób oddaje im cześć.

e: do kogo.

jewgienij - 6 Października 2011, 14:10

Dalambert nie jest człowiekiem religijnym. To udawaniec i prowokator
dalambert - 6 Października 2011, 14:14

jewgienij, jest człowiekiem religijnym. To udawaniec i prowokator.
hijo - 6 Października 2011, 14:19

dalambert napisał/a
ale będzie fajnie
dla mnie będzie (o ile tego dożyję). Nie jestem ortodoksem ani bojówkarzem tylko realistą, dlatego nie będę się upierał, że tak ma być i nie ruszę z krucjatą przeciw wszelkim przejawom okazywania poglądów. W jednych sprawach jestem bardziej stanowczy w innych mniej. Państwo moim zdaniem powinno być świeckie i do tego niezależne. Krzyże w instytucjach państwowych są dla mnie przejawem przyzwolenia na ingerencję obcego państwa, którym jest Watykan, w sprawy naszego państwa. Powtórzę religia jest dla mnie sprawą prywatną, więc nie ma na nią miejsca w instytucjach publicznych.

Edit: połknąłem "państwowych" w opisie instytucji

ivaine - 6 Października 2011, 14:20

Na rozluźnienie atmosfery:
upolitycznione masło

Moje obawy, że otworzę lodówkę i wyskoczą z niej hasła wyborcze, niestety się sprawdziły.

hijo - 6 Października 2011, 14:22

ivaine, ciekawe czy z tego będzie draka :)
dalambert - 6 Października 2011, 14:26

hijo napisał/a
ciekawe czy z tego będzie draka

nie przypuszczam, ot zreczny chwyt reklamowy, draka to powinna być, ale gdyby w tym opakowaniu w rzeczywistości była margaryna :wink:

Rafał - 6 Października 2011, 14:30

jewgienij napisał/a
Ależ on tam już jest, w sejmie nie byłeś? :wink:

ivaine, na dodatek towar z Suwałk, trzeba będzie naszego niedźwiedzia przepytać :lol:

hijo - 6 Października 2011, 14:32

dalambert napisał/a
nie przypuszczam
ja już niczego nie jestem pewien jesli chodzi o naszych polityków.
jewgienij - 6 Października 2011, 14:37

Rafał napisał/a
jewgienij napisał/a
Ależ on tam już jest, w sejmie nie byłeś? :wink:

Nie byłem. Wolałem muzea. W to, że tam jest, wierzę.
Ale prócz tego miałby czuwać nad obradami jako symbol wszystkich Polaków, bo o to chodziło, czyż nie? Nadużycie i uzurpacja, bezczelna w dodatku.

Rafał - 6 Października 2011, 14:45

jewgienij napisał/a
Ale prócz tego miałby czuwać nad obradami jako symbol wszystkich Polaków, bo o to chodziło, czyż nie?
Symbolem wszystkich Polaków jest orzeł biały w koronie ;P: krzyż jest symbolem miłości i wybaczenia. To tak dla sprostowania.
jewgienij napisał/a
Nadużycie i uzurpacja, bezczelna w dodatku.
Ale rozumiesz, to tak dla przykładu, bo nawet jeśli uważasz, że w sejmie miłości i wybaczenia nie ma ani na lekarstwo, to może jak ten symbol zobaczy który poseł, to się opamięta? :lol:
Martva - 6 Października 2011, 14:46

dalambert napisał/a
zabrać czarne szminki i obrózki gotkom itd

Jakie konkretnie poglądy manifestuje czarna szminka według Ciebie? :shock:

Rafał napisał/a
Na nic by się zdały wysiłki KK, gdyby nie wykorzystujący go politycy.

Z tego co zauwazyłam to raczej biskupi wysyłają odezwy do polityków, a nie odwrotnie...

Rafał - 6 Października 2011, 14:48

Martva napisał/a
Z tego co zauwazyłam to raczej biskupi wysyłają odezwy do polityków, a nie odwrotnie...
Z tego co ja zauważam, to na jedną odezwę biskupów do polityków można położyć 10 podejść polityków do biskupów. O PiSie nie słyszałaś? Zresztą SLD też ma dużo za paznokciami.
hijo - 6 Października 2011, 14:50

Wracając na chwilę do sprawy krzyża w sejmie, szkołach i innych miejscach podległych państwu. Dla mnie wieszanie krzyża będącego symbolem w największym stopniu wykorzystywanym przez organ państwa watykańskiego (mam na myśli KK) jest przyzwoleniem na ingerencję innego państwa w politykę naszego państwa.
Rafał - 6 Października 2011, 14:53

hijo, naprawdę uważasz, że rzeczy mają zawsze tylko jedno znaczenie? Idąc tym tokiem rozumowania dochodzimy do jakichś piramidalnych bzdur.
dalambert - 6 Października 2011, 14:55

Martva napisał/a
Jakie konkretnie poglądy manifestuje czarna szminka według Ciebie?
w/g mnie nic nie manifestują, ale skoro hijo, chce zakazać manifestowania "poglądów" nie ważne jakich, no to i bidne gotki mają jakieś "gotyckie" poglądy, które uzewnętrzaja "wspólnotą stroju czy mody"
No to zakazujemy, osobiście zainspirowany postępową postawą hijo, proponuję jednolite apolityczne mundurki a'la Mao ;P: / postępowe/ :wink:

Adanedhel - 6 Października 2011, 14:56

Wy tu gadu gadu, a dziennikarze w książce Kaczyńskiego wyczytali kolejną perełkę:
http://www.polityka.pl/wy...je-sedziow.read

dalambert - 6 Października 2011, 14:57

Adanedhel, nie czytałem, czytać nie będę, a wy-bryki dziennikusów z Polityki mam w ... polityce ;P:
Tequilla - 6 Października 2011, 15:00

Rafał ciekawi mnie tylko, czy gdybyś dzielil dom powiedzmy z czterema Papuasami ( tudzież inymi z jakiejś tam Oceanii) i oni sobie totemy w łązience powywieszali ( czaszki jakie, koraliki), a w kuchni waszej wspólnej raz na tydzień urządzali obrzedy magiczne połączone z paleniem ogniska i rzucaniem włócznią to byś tak za swoją wizją demokracji obstawał. ;P:

Jako, że grochem o ścianę i państwo prokatolickie takowym pozostanie to tylko jedno sprostowanie na przyszłość do dalamberta o używanie zgodnie z prawdą pojęć anty ( a przy okazji lewicowiec, komuch etc). Anty oznacza, że ktoś zwalcza jakąś ideologię, religię. Gdybym nawet miał takową moc nie zwalczałbym kościoła - chcę tylko, żeby kościół nie wtrącał się tam, gdzie nie powinien, a krzyże pozostały w miejscach do tego przeznaczonych ( nie jest to sejm ani szkoła). Optowanie za normalnością, nie jest oznaką bycia "anty"
A nóż dalambert zrozumie? :wink:

edit: oczywiście miło by było, gdyby kościół stał się tez równy wobec prawa, ale w taki cuda, to chyba nie ma co wierzyć :)

Adanedhel - 6 Października 2011, 15:00

Nie dziwię Ci się. Jeśli ma się w jakikolwiek sposób bronić Kaczyńskiego to lepiej nie wiedzieć, co znów wymyślił.
Rafał - 6 Października 2011, 15:02

Adanedhel, niezłe. :shock:
Cytat
To nie jedyna rewolucyjna zmiana zapowiadana w sądownictwie przez lidera PiS. Chce on również powołania rodzaju trybunałów ludowych do których mogliby się zgłaszać poszkodowani przez orzeczenia sądowe. Ta nowa i nie znana dotąd w świecie instytucja funkcjonowałaby poza systemem sądowniczym, i tak jak ława przysięgłych w USA, miałaby podejmować decyzje większością głosów. „Tak by w sądach wiedziano, że nawet jeśli sędziowie coś zatwierdzą w ostatniej instancji, to istnieje jeszcze nadinstancja” – precyzuje Kaczyński.
Obecnie mamy rejonówkę, apelację i kasację. Dochodziłaby rada starszych (robotniczo-chłopskie specjalne uprawlienje), brrr, dreszcz mnie przeszedł. To już było. Szybko się okazało, że skoro mamy radę, to sądy są zbędne, adwokaci są zbędni, wystarczy rada i pluton z mosinami. O ja pierd.... :twisted:

Edit:

Tequilla napisał/a
Rafał ciekawi mnie tylko, czy gdybyś dzielil dom powiedzmy z czterema Papuasami ( tudzież inymi z jakiejś tam Oceanii) i oni sobie totemy w łązience powywieszali ( czaszki jakie, koraliki), a w kuchni waszej wspólnej raz na tydzień urządzali obrzedy magiczne połączone z paleniem ogniska i rzucaniem włócznią to byś tak za swoją wizją demokracji obstawał.
Czemu nie? Różnie mieszkałem, co prawda z Papuasami nie, ale bywało i dziwnie i strasznie. Byli Rosjanie, Ukraińcy, Czesi, ludzie o baaardzo czekoladowej karnacji skóry, Jugosłowianie, Niemcy, jeden Egipcjanin i kilku Górali ;P:
Adanedhel - 6 Października 2011, 15:05

A Macierewicz nawet pasowałby do roli Dzierżyńskiego.

Partner forum