To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Ziuta - 31 Lipca 2006, 11:21

Nie sądzę, by ti było aż tak. Niemniej wydaje mi się, że PiS nawet nie musi wywierać nacisku. Instytucje państwowe okupuja mistrzowie wazeliny.
Agi55 napisał/a
Zmieniły się tylko poglądy podsądnych.

Nawet nie. Może proporcje.

Ziuta - 31 Lipca 2006, 12:42

NURS miał rację. Borg. Najprawdziwszy Borg.
I przesympatyczny komentarz, z takich, które mi się podobją:
Cytat
Lewicowy PiS powinien wchłonąć też swoją mniej lewicową przyjaciółkę SLD.

Różni je tylko podejście do kościoła i inny sposób okradania obywateli. SLD okrada bezpośrednio, ale tylko dla siebie, żeby okradany system mógł nadal trwać - PiS natomiast okrada systemowo na potrzeby swojej ideologii i dokonuje powolnej destrukcji okradanego systemu.

Słowik - 31 Lipca 2006, 12:50

Jechałem dzisiaj autobusem i mignął mi po drodze billboard. Jakaś kobitka z teczuszką na tle dużego budynku i podpis: "Obywatelka IV Rzeczpospolitej". Coś tam jeszcze było, ale niedowidziałem. Wie ktoś coś o tym ?
NURS - 31 Lipca 2006, 13:08

Ona ma już swoją teczkę z IPN :-)
Agi - 2 Sierpnia 2006, 17:15

A'propos teczki...
Co sądzicie o rozpoczętym dziś procesie pani Zyty Gilowskiej i nagłej amnezji Witolda Wieczorka?

GAndrel - 2 Sierpnia 2006, 19:29

Okaże się niedługo, że wszystkie materiały SB są sfałszowane. Przez samych agentów SB.
Agi - 2 Sierpnia 2006, 19:34

Jakoś musieli zarabiać na dodatkowe wydatki?
GAndrel - 2 Sierpnia 2006, 20:13

Nieee. Na to to kasy raczej mieli. Fałszowali z patriotyzmu. Walczyli w ten sposób z peerelem. I dzięki tym fałszywkom powstała Solidarność. I został obalony PRL. ;>
GAndrel - 2 Sierpnia 2006, 20:16

Temat o karze śmierci został zezłomowany i chyba Loganowi na złość Giertych dostarczył pożywki, dzieki której możnaby go (tzn. temat) ciągnąć jeszcze przez parę stron. :(
Gustaw G.Garuga - 2 Sierpnia 2006, 20:54

IMO nie warto. Powiedziano w tym temacie już chyba wszystko, co było można.
GAndrel - 2 Sierpnia 2006, 21:04

Oj chyba nie. Słuchając Wierzejskiego dowiedziałem się dzisiaj np., że kara śmierci dla pedofilów to niby ostatni krzyk mody w zachodnim penitencjaryźmie. A Polska jest zacofana, stosuje jakąś starą szkołę karania i dlatego jej nie stosuje. A może chodziło o to, że cała Europa jest zacofana, bo nie ma kary śmierci dla pedofili? Chodziło w każdym bądź razie o to, że kara śmierci bardzo nowoczesna jest.

Takiego podejścia chyba na forum nie było?

dareko - 2 Sierpnia 2006, 21:08

GAndrel, cicho siedz, Hauera jeszcze wywolasz ;) A ze Europa z demokracji zrobila karykature to fakt. :evil:
NURS - 2 Sierpnia 2006, 21:44

Demokracja sama w sobie jest karykaturalna. Może działać tylko w sytuacji, gdy sami sprawiedliwi rzadzą.
dareko - 2 Sierpnia 2006, 21:54

Nie do konca. wazne, zeby sprawiedliwych byla wiekszosc. W Europie nie ma to znaczenia, Czy wiekszosc w jakims kraju jest za KS czy nie, odpowiednie lobby obroncow zblakanych dusz postaralo sie o uniemozliwienie jej wprowadzenia. Demokraci, tfuuuu...
NURS - 2 Sierpnia 2006, 22:02

A gdzie znajdziesz sprawiedliwych i jeszcze zgodnych? :-)
Przeciez to teraz wyłazi jak na dłoni, ekipa po ekipie przychodzi, zeby się nakraść i w kolejnych wyborach przejśc do opozycji i czekac na kolejna działkę kasy.
Za rządy nikt nie odpowiada. Można najwiekszą głupotę popełnić, potem zmienia się barwy partyjne i jazda, jest się czystym i można znowu coś spieprzyć.

dareko - 2 Sierpnia 2006, 22:10

No tak, z faktami sie nie dyskutuje :)
NURS - 2 Sierpnia 2006, 23:00

Demokracja jest jednocześnie najmniej represyjnym systemem, dającym pozornie najwięcej swobód ludowi. dlatego cholernie cięzko jest głosić tezy jej przeciwne, bo nie ma, prócz utopijnych, systemów, które byłyby sprawniejsze.
Agi - 3 Sierpnia 2006, 01:06

Obawiam się, że długo jeszcze ludzkość nie wymyśli niczego lepszego od demokracji, mimo całej jej ułomności (to o demokracji, nie o ludzkości).
Myślę zatem, że na razie zamiast poszukiwać lepszego ustroju, wykorzystajmy w pełni ten, którym dysponujemy. Zastanawiam się ilu niezadowolonych z obecnej władzy popełniło grzech zaniechania wyborczego.
Po władzę sięgają niekoniecznie najbardziej jej godni, ale na pewno najbardziej jej spragnieni i często pozbawieni samokrytycyzmu - obecny skład sejmu jest tego klinicznym przykładem :wink:
Może okręgi jednomandatowe pomogłyby trochę - skończyłoby się załapywanie na dobry wynik "lokomotywy wyborczej" listy. A poza tym jakoś bardziej chce się głosować, gdy swój głos dajemy określonemu kandydatowi a nie tylko partii. No, ale na to chyba jeszcze trochę poczekamy :cry: Przy tej koalicji nie ma co liczyć na takie zmiany.

NURS - 3 Sierpnia 2006, 01:50

Przy żadnej nie wyjdzie, oni wszyscy są przyspawani do foteli. Nie łudźmy się, że jakakolwiek partia to zmieni. to tylko pokrzykiwania dla pozyskania poklasku widowni. Popatrz, obiecywali że Senat rozgonią i co? *beep*, LSD zarządziło i został, teraz tez miały być redukcje i nadal nic nie wychodzi.
Gustaw G.Garuga - 3 Sierpnia 2006, 09:27

dareko:
Cytat
Nie do konca. wazne, zeby sprawiedliwych byla wiekszosc. W Europie nie ma to znaczenia, Czy wiekszosc w jakims kraju jest za KS czy nie, odpowiednie lobby obroncow zblakanych dusz postaralo sie o uniemozliwienie jej wprowadzenia. Demokraci, tfuuuu...

Mylisz demokrację z ochlokracją. Absolutne rządy większości to chaos i destabilizacja. Pedofil gwałci i zabija kilkoro dzieci - tłum żąda kary śmierci. Wychodzi po latach, że był niewinnie oskarżony, skazany na śmierć osierocił własne dzieci, żona z żalu popełniła samobójstwo - tłum rząda ukarania sędziego i zamiany zasądzonych kar śmierci na dożywocia. Potem znowu jakiś seryjny morderca, i tak to się kręci, od jednego skrajnego przypadku do drugiego. Od tego mamy demokrację przedstawicielską i zawodowych polityków, żeby wybierani z woli większości przedstawiciele znając poglądy tłumu potrafili patrząc z 'wyższego miejsca' zdecydować, co należy, a czego nie należy wprowadzać. Oczywiście, i tu dochodzimy do najważniejszego, tak działa demokracja w sytuacji, kiedy polityków mamy z prawdziwego zdarzenia, a wybierającą ich większość mądrą i samoświadomą. Tak nie tylko w Polsce nie jest, stąd sarkanie na demokrację i chęć jej naprawy poprzez uczynienie jej bardziej "ludową". Tylko że to IMO ślepa uliczka. Uważam, że warto wprowadzić więcej elementów demokracji bezpośredniej (np. referenda), aby dać ludziom do ręki instrumenty podejmowania decyzji i w ten sposób wykształcić odpowiedzialność za sprawy państwa i narodu, ale też bardzo uważać, by z tym nie przegiąć, bo politycy mogą zacząć "umywać ręce", zwalając ciężar podejmowania decyzji na naród w co drugiej sprawie, tak jednak dobierająć projekty do referendów, by ich apanaże nie były zagrożone, lub wręcz tak manipulując referendalnymi kampaniami informacyjnymi, by zmanipulować większość i jej rękami podpisać coś dla siebie. Niebezpieczeństw czyha tu masa. Ale niestety w jakimkolwiek innym realnym ustroju czyha ich jeszcze więcej.

GAndrel - 3 Sierpnia 2006, 13:16

Obywatel IV Rzeczypospolitej.

Dałbym im tę złotówkę. :)

Agi - 3 Sierpnia 2006, 17:04

Dokładam dwie :mrgreen:
Ziuta - 3 Sierpnia 2006, 20:59

Kupuję! Będzie kopał dziadkowi działkę. :mrgreen:
NURS - 3 Sierpnia 2006, 22:09

Bilbord??
Agi - 3 Sierpnia 2006, 22:21

Nie, chyba ten obywatel IV RP :mrgreen:
Obawiam się jednak, że grządki byłyby krzywe :mrgreen:

GAndrel - 4 Sierpnia 2006, 13:13

Ruszyła zbiórka pieniędzy na billbord! :D
Ziuta - 4 Sierpnia 2006, 13:16

Ja wiem, to lumpenliberałowie robią łże-elitarna kampanię za pieniądze biednej, nieuświadomionej, przemagowenej mentalnie przez owsiakowskie "róbta co chceta"!
Urbaniuk - 4 Sierpnia 2006, 13:43

Gustaw G. Garuga:Niebezpieczeństw czyha tu masa. Ale niestety w jakimkolwiek innym realnym ustroju czyha ich jeszcze więcej.

A to jest ciekawa teza bo z tego co mi wiadomo demokracja doprowadziłą do władzy dwie najkwawsze wersje socjalizmu:
1. narodowy socjalizm w Niemczech (Hitler wybrany demokratycznie)
2. komunizm w Rosji (rewolucja lutowa, demokratyczna jak najbardziej, obaliła carat, a w demokratyczne rządy genijalnie wstrzelili się komuniści)

Co zaś do pana z obrazka to ja go znam. Za Kwacha miał się genijalnie, nie pił i jeździł mercedesem, dopiero kaczor doprowadził go do upadku :mrgreen:

GAndrel - 4 Sierpnia 2006, 13:46

W takim razie ja do tej łże-elitarnej akcji organizowanej przez lumpenliberałów za pieniądze biednej, nieuświadomionej, przemagowenej mentalnie przez owsiakowskie "róbta co chceta" młodzieży z chęcią przyłożę rękę. :) I sam do nich dołączę. :)
Ziuta - 4 Sierpnia 2006, 13:55

Urbaniuk napisał/a
Co zaś do pana z obrazka to ja go znam. Za Kwacha miał się genijalnie, nie pił i jeździł mercedesem, dopiero kaczor doprowadził go do upadku

Oczywiście, że chlał, toć to jego droga życiwa. Rzecz w tym, że wiszące ostatnio bilordy (jeden widuję codziennie, wracając z kursu na prawo jazdy) to wiocha potiomkinowska. Obecny reżim stanowi naturalną kontynuacje reżimów poprzednich (wystarczy porównać aktualne pomysły-buble z dawnymi, np obowiązkowymi oświadczeniami majątkowymi dla wszystkich; ta sama logika). Rzecz w tym, że teraz ta operetka dochodzi do poziomu samozapłonu. I żeby niebył, żem małolat, co się nie zna – jak za 4 lata do włądzy dojdzie "odnowione" SLD, to bedzie kontynuacja obecnej katastrofy.

Partner forum