To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Matrim - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:54

dalambert, równie dobry, jak te z drugiej strony. Czasami się odechciewa argumentacji, jeśli odbija się ona od muru :)
Martva - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:55

Dla mnie jest, nie chcę żyć w kraju w którym atmosfera jest nieprzyjemna. Aresztowanie ludzi i pokazywanie ich w mediach skutych kajdankami jeszcze zanim im się udowodni cokolwiek zaliczam do nieprzyjemnej atmosfery.
Matrim - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:57

Dzięki, Martva.
dalambert - 7 Wrzeœśnia 2011, 11:58

Matrim, Martva, rozumiem , ze nie należy pokazywać, ze się zlodziejów, gwałcicieli, i morderców zatrzymuje ?
Bo jakoś ostatnio sporo takich materiałów w różnych TVałach leci, ale to słuszne TVały są i nie mówią Ci że masz sie bać , tylko że cieszyć jak nam bezpieczeństwo wzrasta, a ludzie żyją dostatniej ;P:

Rafał - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:01

Grimzon napisał/a
Proszę oświeć mnie.
Jeszcze raz: chociażby sprawa renegocjacji struktury systemu handlu prawami do emisji CO2. Jest to jedna z najważniejszych, a może i najważniejsza sprawa dla naszej gospodarki i po prostu poziomu życia w Polsce. Po ludzku mówiąc jest okazja zrobić dil :wink:
Grimzon napisał/a
Z twojej wypowiedzi wynika, że nawet sam w to nie wierzysz.
Oczywiście. W polityce to ja samemu sobie nie wierzę ;P:
Matrim - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:02

dalambert napisał/a
rozumiem , ze nie należy pokazywać, ze się zlodziejów, gwałcicieli, i morderców zatrzymuje ?

Jeśli są dowody, jeśli to robi policja. A nie jeśli polityk staje przed kamerami i mówi, że "lekarz już nigdy więcej nie pozbawi nikogo życia". "Nie pozbawi", to jest założenie celowości, że ten lekarz z premedytacją zabijał, chłeptał krew pacjenta przy okazji. Pamiętasz jaki kryptonim nadano akcji przeciw Garlickiemu? Naprawdę nie widać różnicy?

Grimzon - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:02

Agi napisał/a
Wylicz w kilometrach ile dróg ekspresowych i autostrad zbudowano od 2000 do 2007 roku, a ile od 2007 do 2011.

Różnic jest tak drastyczna bo UE dała pieniążki na to. Drogi budowane w 2007 i 2008 roku są z planów i przetargów z 2005 i 2006 roku. Zanim wszystko przypiszemy jednej ekipie warto zapoznać się z tym jak budowa autostrady w Polsce wygląda od środka.

Agi napisał/a
Poza tym pominąłeś milczeniem drogi lokalne, a to po nich głównie codziennie jeździmy.

My może tak, jednakże dla rozwoju kraju najważniejsze jest sieć szybkich dróg.

Agi napisał/a
Ale buduje się.

Jane bez planu, bez kontroli i logiki, ale się buduje. Chociaż jak dla mnie to marnotrawienie pieniędzy. Jeżeli nie mamy pieniędzy na wszystkie zaplanowane drogi to nie lepiej ukończyć jedna ale w całości ? A tak budujemy sobie po kawałeczku wszędzie i jednocześnie nie mamy żadnej drogi w całości, bo droga z kilometrową przerwą nadal autostradą nie jest.

jewgienij - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:03

Grimzon napisał/a
jewgienij napisał/a
Kaczyński to taki nasz Żyrynowski, Haider itp.

Z tego co pamiętam to łatwiej to do tych panów porównać Giertych i LPR za jego czasów, ale z chęcią usłyszę dlaczego tak sądzisz.

Giertych to historia, Kaczyński niestety nie, dawno powinien wylądować na śmietniku historii, ale twarda z niego sztuka. To watażka, nie polityk. Tysiące razy już tu o nim pisałem. Zdało mu się w szaleństwie, że jest przedstawicielem narodu, kontynuatorem tradycji Powstania itp., a jego osobiste żale zasługują na to by być kolejną narodową żałobą. Urządza cyrki co 10, nie licząc się z tym, że nie tylko on stracił bliskich. Ośmiesza nas za granicą swoją ksenofobią, kiedy tak precyzyjnym po chirurgicznemu trzeba być w stosunkach międzynarodowych, aby coś ugrać. Nie szanuje demokracji. Otacza się kanaliami w rodzaju pana Hofmana, przy których Urban mógłby się uczyć, czy ludźmi z psychiatryka – jak Macierewicz. Kwestionuje wszystko. Wybory, wyborców, normalne polityczne zwyczaje, zagrzewa jakiś motłoch pod Krakowskim Przedmieściem, jak pies wyje pod tym pałacem, bo nie umiał go zdobyć na normalnych prawach. W rocznicę katastrofy urządził sobie wiec wyborczy, lekceważąc prośby rodzin. Bo liczył pewnie na te kilka procent do ugrania na katastrofie. Giertych był po prostu głupi. Kaczyński to szuja. I nie chodzi o to, że jego poglądy mnie rażą. Korwina też. Ale Korwin ma jakąś klasę i nie wygląda na oszusta ani politycznego tchórza.

Matrim - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:10

Pisałem wczoraj o krótkowzroczności PiS, w oparciu o sprawę Zyty Gilowskiej. Dalsze dowody:
- podniesienia płacy minimalnej do 50 proc. średniej krajowej.
- ewentualnie wprowadzi wyższe podatki dla najbogatszych
- wyższe podatki od supermarketów, banków.

I kto za to zapłaci? Pan zapłaci, pani zapłaci, społeczeństwo...

Kolejny argument w mojej ocenie: wolę jeśli ktoś mówi, że będzie dalej budował, niż rzuca hasła bez pokrycia.

Agi - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:11

Grimzon napisał/a
Różnic jest tak drastyczna bo UE dała pieniążki na to.

Unia i wcześniej dawała pieniądze (nie lubię zdrabniania). Pierwsze odcinki dróg dotowanych budowaliśmy jeszcze z programów przedakcesyjnych SAPARD i PHARE.
Natomiast różnica w skali wykorzystania możliwości jest przytłaczająca.

Rafał - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:12

Grimzon napisał/a
Jane bez planu, bez kontroli i logiki, ale się buduje.
IMO po prostu kłamiesz jak Kaczyński .
Grimzon napisał/a
jednocześnie nie mamy żadnej drogi w całości, bo droga z kilometrową przerwą nadal autostradą nie jest.
Mamy, ależ mamy. Jest A4, jest AOW na S8 z najpiękniejszym mostem w Polsce, a może i Europie, robi się Gierkówka.
jewgienij - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:21

Matrim napisał/a
Pisałem wczoraj o krótkowzroczności PiS, w oparciu o sprawę Zyty Gilowskiej. Dalsze dowody:
- podniesienia płacy minimalnej do 50 proc. średniej krajowej.
- ewentualnie wprowadzi wyższe podatki dla najbogatszych
- wyższe podatki od supermarketów, banków.

I kto za to zapłaci? Pan zapłaci, pani zapłaci, społeczeństwo...

Kolejny argument w mojej ocenie: wolę jeśli ktoś mówi, że będzie dalej budował, niż rzuca hasła bez pokrycia.

Właśnie. Wyższe podatki dla najbogatszych. Jak się im podniesie, to będą płacić je poza krajem. To ludzie na ogół operatywni, o swoją kasę umieją zadbać.
A supermarkety też sobie odbiją, na pracownikach w pierwszej kolejności.

Fidel-F2 - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:25

Rafał napisał/a
jest AOW na S8 z najpiękniejszym mostem w Polsce, a może i Europie
pokasz fotkem

Grimzon, mnie tam się podoba odebranie złodziejom w sukienkach kasy i ukrócenie panoszenia się. Czepiasz się detali u Palikota a nie widzisz debilizmu PiSu.

Rafał - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:32

Fidel-F2 napisał/a
pokasz fotkem
A oto i on:

I reszta fotek:

http://wroclaw.hydral.com.pl/55797,obiekt.html - noc

http://wroclaw.hydral.com.pl/55723,obiekt.html - dzień

Martva - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:40

dalambert napisał/a
Matrim, Martva, rozumiem

Nie rozumiesz.

Fidel-F2 - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:46

Martva, :bravo

Rafał, thx

dalambert - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:48

Martva napisał/a
Nie rozumiesz.

Naszczęście byłem dostatecznie stary, gdy startowała GW by nie dać się jej wytresować w następnych latach, więc dobrze NIE Rozumiem ;P:
Tokujcie sobie dalej :twisted:

Grimzon - 7 Wrzeœśnia 2011, 12:54

Fidel-F2 napisał/a
Grimzon, mnie tam się podoba odebranie złodziejom w sukienkach kasy i ukrócenie panoszenia się.

I ten pomysł zbawi Polskę skoro jest sztandarem Palikota.

Rafał napisał/a
Mamy, ależ mamy. Jest A4, jest AOW na S8 z najpiękniejszym mostem w Polsce, a może i Europie, robi się Gierkówka.

Naprawdę S8 cała zbudowana .
http://pl.wikipedia.org/w...S8_%28Polska%29

Dodajmy płatna obwodnicą dla ciężarówek to naprawdę genialny pomysł na odciążenie miasta.

A o A4 to zobaczmy jak długo ją budowano i jeszcze nie skończono.

http://pl.wikipedia.org/w...A4_%28Polska%29

Rafał napisał/a
IMO po prostu kłamiesz jak Kaczyński .

Super a gdzie jeżeli mogę się spytać ?

Matrim napisał/a
Kolejny argument w mojej ocenie: wolę jeśli ktoś mówi, że będzie dalej budował, niż rzuca hasła bez pokrycia

To nie jest argument to twoje zdanie. A od obietnic bez pokrycia to akurat aktualny premier długo nie będzie miał na tym polu konkurenta.

Co do "atmosfery", to aż żal pisać, że w wykształconym środowisku ktoś takie brednie bierze na poważanie.

Była atmosfera bo co aresztowano kilka osób, walczono z korupcją (nie tak jak obecny pełnomocnik rządu do spraw korupcji).

Podsłuchiwano dziennikarzy hmm obecny rząd założył więcej podsłuchów.
Wprowadzono przepisy nadające większe uprawnienia służbą specjalnym nie to też obecny rząd.
Wprowadzono kontrolę na uczelnie wyższe po "niepoprawnej" pracy magisterskiej a nie to także minister Kudrycka.
i można tak dalej.

Więc o jakiej atmosferze za czasów rządu PiS mówimy.

Fidel-F2 - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:02

Grimzon napisał/a
I ten pomysł zbawi Polskę skoro jest sztandarem Palikota.
a czy pomysły jakiejkolwiek partii zbawią Polskę? to po co piszesz takie brednie?

Grimzon napisał/a
A o A4 to zobaczmy jak długo ją budowano i jeszcze nie skończono
i to oczywiście wina PO, Grimzon jesteś fantastyczny

Grimzon napisał/a
A od obietnic bez pokrycia to akurat aktualny premier długo nie będzie miał na tym polu konkurenta.
Trzy miliony mieszkań, he, he
Jotha - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:02

Dalambert, na szczęście nie potrzebuję czytać GW, by widzieć, że PiS ma mało wspólnego z Prawem (i prawicowością), Sprawiedliwością, a nawet zwykła przyzwoitością. Łatwość rzucania nieprawdziwych oskarżeń na wszystkich nie "swoich" miałem (i mam, choć już nie tak bezpośrednio) okazję obserwować w warszawskim samorządzie.
Rafał - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:06

Grimzon napisał/a
Dodajmy płatna obwodnicą dla ciężarówek to naprawdę genialny pomysł na odciążenie miasta.
Oczywiście, zamiast tłuc się nawet półtorej godziny przez miasto teraz przelatuje w niecałe 15 minut. Nie widzisz różnicy? To jest dla Ciebie nieważnie? Odpowiedz proszę.
Grimzon napisał/a
A o A4 to zobaczmy jak długo ją budowano i jeszcze nie skończono.
Do Berlina w 3 godziny jadę. Mówi Ci to coś?
Grimzon napisał/a
Super a gdzie jeżeli mogę się spytać ?
Tutaj:
Grimzon napisał/a
bez planu, bez kontroli
Podtrzymujesz, że drogi w Polsce buduje się bez planów i kontroli czy będziesz próbował się wywijać?
Grimzon - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:08

Cytat
i to oczywiście wina PO, Grimzon jesteś fantastyczny

A czy ja powiedziałem że jest, napisałem to w odpowiedzi, że mamy w Polsce ukończone autostrady.

Fidel-F2 napisał/a
Trzy miliony mieszkań, he, he

Z tego co pamiętam trzy miliony mieszkań w 4 lata. I zgodnie z argumentami które tu przytoczono budowano je.

A może przypomnimy wypowiedź Tuska, że wyrzuci z rządu każdego ministra, który zaproponuje podniesienie podatków ?

dalambert - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:08

Jotha, tez miałem przyjemność obserwować z bliska działanie warszawskiego samorządu , z pp. Święcickim, Hertlem, Tondera, Miklińskim, Piterą, Piskorskim, Lejkiem, Foglerem et consortes na czele , ciekawie było, a oskarżeń wcale, same interesa i miasto w budowie.....
Rafał - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:11

Grimzon, odpowiedz na moje pytania.
Matrim - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:16

Grimzon napisał/a

Matrim napisał/a
Kolejny argument w mojej ocenie: wolę jeśli ktoś mówi, że będzie dalej budował, niż rzuca hasła bez pokrycia

To nie jest argument to twoje zdanie.

Nie. "Argument w mojej ocenie": argument wpływający na moją ocenę.

O reszcie mi się już nie chce.

Grimzon - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:18

Rafał napisał/a
Oczywiście, zamiast tłuc się nawet półtorej godziny przez miasto teraz przelatuje w niecałe 15 minut. Nie widzisz różnicy? To jest dla Ciebie nieważnie? Odpowiedz proszę.

Ja nie neguję działania obwodnicy tylko system płatności który powinien być skierowany na udogodnienie kierowcom ciężarowym, aby wyrzucić ich z miasta jeżeli nie muszą przez nie przejeżdżać.

Rafał napisał/a
Do Berlina w 3 godziny jadę. Mówi Ci to coś?

Że conajmniej połowę drogi robisz po niemieckich autostradach. A w ile jedziesz do Warszawy ?

Cytat
Podtrzymujesz, że drogi w Polsce buduje się bez planów i kontroli czy będziesz próbował się wywijać?

W żadnym wypadku. Całkowicie podtrzymuję swoje zdanie na temat budowy dróg w Polsce.

Jotha - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:26

Cóż, Dalambercie, widać nie miałeś okazji z bliska słuchać, co "elita", zaraz, jak to było... a wiem, Prawica Razem, mówiła na codzień ... a formalne oskarżenia się pojawiły, gdy nastał prezydent Kaczyński... hurtowo.
Hubert - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:26

dalambert, ja też za Wybiórczą nie szaleję, kupiłem chyba tylko raz, jak Death Proof dawali na płycie w któryś piątek - i PiSu nie trawię. PO zresztą też jakby nie bardzo, ale to osobny rozdział.

Grimzon napisał/a
i można tak dalej.

Więc o jakiej atmosferze za czasów rządu PiS mówimy.

I dekonspiracja naszego wywiadu, za co ktoś powinien stanąć pod ścianą za zdradę stanu...

A nie, to akurat Macierewicz, o twarzy "Silent Assasina".

jewgienij ma rację z tym panem. Znajomy widuje go na przystanku. Mówił, że maskotka PiSu podejrzanie często gada do siebie, mamrocze szepcze i patrzy jak obłąkaniec. Pewnie zastanawia się, kogo by tu jeszcze zdekonspirować.

Mam poważny dylemat na kogo głosować. Póki co, wykluczyłem dwójkę naszych zacnych liderów w stawce, ale pozostali też nie zachęcają. Selekcja negatywna, kocham to. :roll:

Ice - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:32

Sosnechristo napisał/a

I dekonspiracja naszego wywiadu, za co ktoś powinien stanąć pod ścianą za zdradę stanu...

A nie, to akurat Macierewicz, o twarzy Silent Assasina.

Mówisz o WSI?

Wodzu - 7 Wrzeœśnia 2011, 13:33

Cytat
Ale buduje się.
Wylicz w kilometrach ile dróg ekspresowych i autostrad zbudowano od 2000 do 2007 roku, a ile od 2007 do 2011.
Poza tym pominąłeś milczeniem drogi lokalne, a to po nich głównie codziennie jeździmy.

Za drogi lokalne nie odpowiada bezpośrednio rząd.
Trzeba też zwrócic uwagę na daty. Polska dopiero po przystąpieniu do UE dostała zielone światło na dofinansowania, co za tym idzie m.in. na budowę dróg. To jest istotny fakt, o którym się zapomina mówiąc o tym ile to PO rzeczy wybudowało. Wcześniejsze dofinansowania, jeżeli były, to były tylko kroplą w morzu. Dopiero przystąpienie do UE otworzyło nam wiele furtek.

Cytat
To cel wszystkich partii, spróbuj założyć i utrzymać taką, co do nikogo się nie mizdrzy.

Dobrze, jest czas żeby zdobywac te procenty w sondażach, ale jeśli się już wygrywa to potrzeba czasem poważnych decyzji. PO tego unika przez cały czas. Nie można przekładac dobra partii nad dobro narodu. Po to by utrzymac swoje poparcie zadłuża kraj. Teraz możemy powiedziec żyje nam się dobrze.. ale dług rośnie. Jedyne na co było stac PO to podwyższenie podatku VAT. A to tylko kropla w morzu. Na odważniejsze decyzje tej partii nie stac. Pieniądze przeznaczone z rezerwy demograficznej, które miały powędrowac dla osób z wyżu demograficznego zostały rozwiane.
Nie twierdzę, że PO jest najgorszym co mogło nas spotkac. Z pewnością nie. Uważam po prostu, że Polsce przydałaby się zmiana.

Edit: "Kropla w morzu" - to dziś moje ulubione sformułowanie ;D.

Partner forum