Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Taselchof - 6 Września 2011, 18:11
Martva napisał/a |
Zastanawiam się ile % by miał realnie Palikot, gdyby nie było straszliwego zagrożenia powrotu PiS do władzy. |
Zapewne nigdy by nie powstała Palikot napędza się poniekąd panicznym lękiem przed powrotem PiSu do władzy, i obawą że PiS to właśnie bractwo broniące krzyża na Krakowskim Przedmieściu. . Była już partia głosząca podobne do niego poglądy nazywała się Racja i była planktonem politycznym często doczepiającym się do SLD.
Agi - 6 Września 2011, 18:13
Taselchof napisał/a | Była już partia głosząca podobne do niego poglądy nazywała się Racja | Pierwszy raz czytam o takiej partii.
jewgienij - 6 Września 2011, 18:54
ketyow napisał/a |
Ludzie, co wy palicie? |
Radomskie. Ale jak pan major woli, Franz ma Camele
Z Bogiem
Agi - 6 Września 2011, 18:55
jewgienij, dziękuję za poprawienie humoru
Ilt - 6 Września 2011, 18:56
jewgienij napisał/a | Radomskie. Ale jak pan major woli, Franz ma Camele |
+1
Ziemniak - 6 Września 2011, 18:58
Agi, Antyklerykalna Partia Postępu "Racja" założona przez byłego księdza.
Agi - 6 Września 2011, 19:01
Ziemniak, znalazłam w międzyczasie. Z linią programową tej partii zupełnie mi nie po drodze.
mawete - 6 Września 2011, 19:10
Ja na Korwina głosuję - lepiej nie będzie. Śmieszniej? Na pewno
Do całej reszty się nieodwracalnie zraziłem
Wodzu - 6 Września 2011, 19:14
Matrim napisał/a | ketyow napisał/a | Ludzie, co wy palicie? |
Jeżeli podoba Ci się perspektywa rządu Jarosława Kaczyńskiego z ministrami Ziobrą, Macierewiczem i Kamińskim w składzie, to nie dam Ci się zaciągnąć |
Macierewicz brzmi tutaj najstraszniej...Ale jeżeli większośc Polski wybiera PO właśnie z tego powodu, że boi się PiSu to trochę średnie wyjście. PO to partia populistyczna moim zdaniem. Celem dla nich jest utrzymanie dobrego wyniku w sondażach, tak by po prostu wygrywac. I to jest ich celem nadrzędnym. Polska prędzej czy później zacznie za to bekac.
Nie mogę wręcz zrozumiec kogoś kto chciałby oddac głos na inną partię, ale boi się rządów PiSu dlatego głosuje na PO. Na pewno istotny procent Polaków tak robi. I 'nasza' partia zamiast 9 procent nie dostaje się do Sejmu...
Ziemniak - 6 Września 2011, 19:23
Od dawna tak jest z Korwinem-Mikke, w sondażach ma -naście procent, a później się okazuje, że mu się przecinek przesunął Zresztą podobnie jest z nie chodzącymi na wybory - "po co pójdę, jeden głos różnicy nie zrobi?" I tak się uskłada 50%.
jewgienij - 6 Września 2011, 19:50
Wodzu napisał/a |
Macierewicz brzmi tutaj najstraszniej...Ale jeżeli większośc Polski wybiera PO właśnie z tego powodu, że boi się PiSu to trochę średnie wyjście. |
Nawet gorzej niż średnie. Masz pomysł na inne, wrzuć. Po to ten wątek
[quote="Wodzu"]PO to partia populistyczna moim zdaniem. Celem dla nich jest utrzymanie dobrego wyniku w sondażach, tak by po prostu wygrywac. I to jest ich celem nadrzędnym. Polska prędzej czy później zacznie za to bekac.
To cel wszystkich partii, spróbuj założyć i utrzymać taką, co do nikogo się nie mizdrzy.
PO jest w tym skuteczna. Reszta nie.
Polityków powinniśmy przede wszystkim oceniać, moim zdaniem, jak skuteczni są. Jeśli to nie Hitler ani Stalin, mają być skuteczni, nie fajtłapami. Szefa można nie lubić, często tak jest, ale nie może być nim wiecznie rozpłakany fajtłapa.
Matrim - 6 Września 2011, 22:52
Wodzu napisał/a | Celem dla nich jest utrzymanie dobrego wyniku w sondażach, tak by po prostu wygrywac. |
Jeżeli przy okazji dzięki nim będą się budować drogi, mosty (a budują się) i jeśli nie będę musiał budzić się ze świadomością, że premier wpadł na trop kolejnego układu (a nie budzę się), to jak dla mnie jest to całkiem przyjemna perspektywa. Tak między innymi.
terebka - 7 Września 2011, 08:03
ketyow, ale o co chodzi?
Może to właśnie Twój problem, Wodzu, że nie rozumiesz. Z tym chceniem głosowania na PSL to bez przesady. Jak już powiedziałem, dla mnie to najbardziej sprzedajna laska w towarzystwie, a głos miałby być na znajomą, nie na sprzedajną partię, która każdemu zrobi dobrze, byle się dorwać do resortu rolnictwa. Jeśli zaś o PO chodzi, to wcale nie uważam jej za taką ostatnią, tylko dlatego, że zgraja czubków stara się to wmówić wszystkim od paru ładnych lat. Z zasady jestem powściągliwy w dawaniu wiary komuś, kto z takim zapałem wskazuje mi niemytym paluchem wroga. Wychodzę też z założenia, że miejscem dla zakompleksionych paranoików nie jest parlament.
dalambert - 7 Września 2011, 08:10
terebka napisał/a | kto z takim zapałem wskazuje mi niemytym paluchem wroga. |
A jak wskazuje MYTYM paluszkiem, to już mu wierzysz
Kocham te waszą retorykę misiaczki słodkie
Fidel-F2 - 7 Września 2011, 08:33
http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_prasa.html
he, he, he, Jarosław zaraz zacznie wietrzyć spisek PO z Wikileaks, no jak to tak, przed samymi wyborami? przypadek? nie ma przypadków!
Grimzon - 7 Września 2011, 10:05
Fidel-F2, to były tylko przykłady reszta nie jest lepsza.
jewgienij napisał/a | To cel wszystkich partii, spróbuj założyć i utrzymać taką, co do nikogo się nie mizdrzy.
PO jest w tym skuteczna. Reszta nie. |
I zapominamy powiedzieć, że są dobrzy tylko w tym.
jewgienij napisał/a | Polityków powinniśmy przede wszystkim oceniać, moim zdaniem, jak skuteczni są. Jeśli to nie Hitler ani Stalin, mają być skuteczni, nie fajtłapami. Szefa można nie lubić, często tak jest, ale nie może być nim wiecznie rozpłakany fajtłapa. |
Jeżeli tak zaczniemy rozliczać PO to wychodzi nam partia, która przede wszystkim dba o siebie i nie pozwala swoim ludziom zrobić krzywdy. Sprawy ministrów Garbarczyka, Hall, Kopacz, Kudryckiej czy także sprawy afery hazardowej. Długo można by wymieniać.
Z drugiej strony dziwię się właśnie czytanej tu postawie. Brak argumentów za PO, a są tylko przeciw PiS. Wiecie jakoś w 2005-2006 roku nie pamiętam łapanek na ulicach, krachu gospodarczego, masowych bankructw firm, osoby jakoś nie znikały w tajemniczych okolicznościach, a największą aferą było z kim i za co przespała się Aneta K.
Jak widać efekt mediów pokazujących jak było strasznie za czasów PiS daje wyniki.
Matrim - 7 Września 2011, 10:06
Fidel-F2 napisał/a | Jarosław zaraz zacznie wietrzyć spisek PO z Wikileaks | Miałem takie samo skojarzenie
Edit: cytat.
Grimzon napisał/a | Brak argumentów za PO |
Wymieniłem przynajmniej dwa niewiele wyżej. To że PO jest dobra "tylko w dbaniu o własny wizerunek" jest właśnie efektem krzyków opozycji. Gdyby tak było, to by (powtórzę) nie budowano i remontowano dróg. Na przykład. Ja jestem skłonny dać Tuskowi szansę na kolejne cztery lata, z tego samego powodu jak przy okazji natychmiastowych dymisji trenerów reprezentacji w piłce nożnej po przegranych eliminacjach. Chce się mieć dobrą drużynę (sprawne państwo), trzeba mieć czas - zmiana trenera (premiera) powoduje, że wszystko zaczynamy od zera.
A na marginesie:
Grimzon napisał/a | Jeżeli tak zaczniemy rozliczać PO to wychodzi nam partia, która przede wszystkim dba o siebie i nie pozwala swoim ludziom zrobić krzywdy. |
Czołowe miejsca na listach PiS (a więc niemal pewne fotele w parlamencie) mają ludzie dla partii i Jarosława "zasłużeni". Prezes nie da im zrobić krzywdy, więc zapewnia posadę. Prawda? Czym się różnią?
Grimzon - 7 Września 2011, 10:47
Matrim napisał/a | Wymieniłem przynajmniej dwa niewiele wyżej. |
Budowanie dróg i nie szukanie układów. No fakt niezłe argumenty. Ale drogi to buduje każdy rząd. Niektórzy po prostu dostają etap przetargów inni wykończenia. Kolejna ekipa, ktokolwiek by to nie był, także będzie się chwaliło zbudowanie dróg zaczętych za poprzedniej ekipy. Natomiast tak złego planowania nowych inwestycji drogowych to ze świecą szukać. Chociażby płatne obwodnice dla samochodów ciężarowych lub nieszczelny system pobierania e-myta. Tak samo jak przygotowanie samego Euro 2012 i związanej z nią infrastruktury. do 2012 nie będzie skończona żadna autostrada łącząca miasta w których toczyć się będą mecze.
Matrim napisał/a | Czołowe miejsca na listach PiS (a więc niemal pewne fotele w parlamencie) mają ludzie dla partii i Jarosława zasłużeni. Prezes nie da im zrobić krzywdy, więc zapewnia posadę. Prawda? Czym się różnią? |
A w jakiej partii tak nie jest? Może 2 ciekaw przypadki jedynek. PO Kluzik Rostkowska i SLD Kalisz po raporcie o Blidzie (wcześniej miał 3). Jesteśmy za młodą demokracją i dodatkowo zniszczoną przez poprzedni system, abyśmy mieli prawdziwe elity polityczne. Na to jeszcze poczekamy.
Natomiast co do układów i lobby. To nie tylko w Polsce ale na całym świecie gdzie mamy systemy demokratyczne występuje to zjawisko psujące ten system. Dlaczego? Ponieważ odpowiednio silne lobby nie pozwala przegłosować ustaw sprzecznych z ich interesami, nawet tych które w szerszej perspektywie pozwalają na zysk dla reszty społeczeństwa.
Matrim napisał/a | Ja jestem skłonny dać Tuskowi szansę na kolejne cztery lata, z tego samego powodu jak przy okazji natychmiastowych dymisji trenerów reprezentacji w piłce nożnej po przegranych eliminacjach. Chce się mieć dobrą drużynę (sprawne państwo), trzeba mieć czas - zmiana trenera (premiera) powoduje, że wszystko zaczynamy od zera.
|
Naprawdę sądzisz, że zadłużanie kraju przy jednoczesnym wysprzedawaniu majątku aby w krótkiej perspektywie (rok dwa lata) nie przekroczyć granic stabilizacji gospodarczej państwa jest godne pochwalenia. Jeżeli użyć twojego porównania to mamy trenera który wydał podwójny budżet klubu na nowych zawodników a zamiast walczyć o mistrzostwo ledwo co się utrzymał jednocześnie zwalając swoje przegrane na sędziów i krzywo przystrzyżoną murawę. Naprawdę chcesz komuś takiemu pozwolić trenować w nowym sezonie?
Rafał - 7 Września 2011, 10:48
A co się dziwić, że PO jest na czele. Mamy 3-4 liczące się partie, na które można oddać głos. Głosowanie na plankton premiuje PO i tak naprawdę wszyscy, którzy popierają Korwina czy Palikota przysługują się PO - bo tak się liczy głosy w obowiązującej ordynacji i systemie d'Hoindta. Patrząc od końca:
SLD nie ma żadnego potencjału do rządzenia, nie ma ludzi - jeden Kalisz wiosny nie czyni. Sierakowski to chorągiewka bez kręgosłupa, Napieralski nie ma szacunku jwewnątrz własnego ugrupowania, jest lekceważony i wyśmiewany. Akcentowane programu na sprawy klerykalno-ginekologiczne czyni te ugrupowanie lekko-śmieszne. Fajnie się z chłopakami imprezuje, ale od rządzenia trzeba ich trzymać z daleka.
PIS - nie mam zielonego pojęcia dlaczego ktokolwiek jeszcze na nich głosuje. Wszyscy działacze i radni których znam i cenię są zawstydzeni przynależnością: "wiesz Rafał, niby jestem z PIS, ale z nimi nie trzymam, a skądś trzeba startować". A zresztą co tu się rozpisywać, dno i wodorosty. Tfu, przepraszam dno i wodorosty. Aktualnie siorbanie mułu.
PO - lenie, nieroby, pozerzy i ogólnie banda cwaniaków. Ale nad wyraz skuteczna banda. Nigdy w historii Polski tyle się nie budowało. Od kilkuset lat Polska tyle w świecie nie znaczyła. Może trzeba wyjechać i spojrzeć na nasz kraj z dala, aby docenić to co mamy. Jest kilka najważniejszych rzeczy do zrobienia i nikt poza PO tego nie zrobi. Ostatnio np. pojawiła się szansa na zbombardowanie systemu zezwoleń na emisję CO2 w związku z likwidacją elektrowni atomowych w Niemczech i przejściu na elektrownie gazowe. Szansa niesamowita na wykpienie się sianem z kwot emisji. Wierzycie, ze Fotyga podoła tematowi?
Grimzon - 7 Września 2011, 11:02
Rafał napisał/a | Ale nad wyraz skuteczna banda. Nigdy w historii Polski tyle się nie budowało. |
Cesarz Kaligula pomimo swoich szaleństw także wsławił się tym, że zbudował największą liczbę kilometrów akweduktów. Po prostu budował je tam gdzie łatwo je było zbudować i nie dbał o to aby były ze sobą połączone. Wniosek pozostawiam do rozpatrzenia.
Rafał napisał/a | Jest kilka najważniejszych rzeczy do zrobienia i nikt poza PO tego nie zrobi. |
Jakiś przykład i dlaczego tylko PO to może zmienić ?
Rafał napisał/a | Ostatnio np. pojawiła się szansa na zbombardowanie systemu zezwoleń na emisję CO2 w związku z likwidacją elektrowni atomowych w Niemczech i przejściu na elektrownie gazowe. Szansa niesamowita na wykpienie się sianem z kwot emisji. Wierzycie, ze Fotyga podoła tematowi? |
No to odpowiem ci pytaniem na pytanie, a ty myślisz że podoła temu Sikorski ? A jeżeli odpowiesz twierdząco po powiedz dlaczego.
Matrim - 7 Września 2011, 11:16
Grimzon napisał/a | Budowanie dróg i nie szukanie układów. No fakt niezłe argumenty. |
Nie oceniaj. Mówiłeś, że nie było żadnych, ja tylko napisałem że były. Ale dla mnie jako obywatela i wyborcy ważny jest MÓJ spokój ducha. Pamiętam lata 2005-2007 kiedy nie było dnia bez informacji o kolejnych zarzutach dla kolejnych osób, czy to lekarza, czy byłego ministra. Układ, panie. PO nikogo nie rozlicza - z jednej strony źle, bo niektórzy zasłużyli bardzo. Ale z drugiej dobrze, bo darcie by było jak stąd do ETS.
Grimzon napisał/a | Niektórzy po prostu dostają etap przetargów inni wykończenia. |
Od ogłoszenia przetargu do zakończenia budowy w przypadku dużej inwestycji mogą minąć trzy, cztery lata. Ale to są inwestycje ogromne, jak odcinki autostrad. W przypadku mniejszych (drogi lokalne, mosty) całość zamknie się i w pół roku. Przez ostatnie trzy lata nasza firma wygrała dziesięć przetargów (w tym sześć na remonty całych obiektów mostowych). Wygrała i zakończyła. To jest przynajmniej dziesięć inwestycji zaliczonych na konto obecnego rządu.
Grimzon napisał/a | A w jakiej partii tak nie jest? |
Ano właśnie. Więc czemu uczyniłeś z tego zarzut dla PO?
Grimzon napisał/a | Naprawdę chcesz komuś takiemu pozwolić trenować w nowym sezonie? |
Chcę. Wolno mi? Wolno.
Agi - 7 Września 2011, 11:23
Rafał napisał/a | Nigdy w historii Polski tyle się nie budowało. |
Grimzon napisał/a |
Cesarz Kaligula pomimo swoich szaleństw także wsławił się tym, że zbudował największą liczbę kilometrów akweduktów. Po prostu budował je tam gdzie łatwo je było zbudować i nie dbał o to aby były ze sobą połączone. Wniosek pozostawiam do rozpatrzenia.
|
Pozwolę sobie zauważyć, że mijasz się z prawdą w tym porównaniu.
Narodowy Program przebudowy dróg lokalnych, zwany popularnie schetynówkami w głównej mierze opiera się na założeniu tworzenia sieci dróg. Premiowane dodatkową punktacją są wnioski zapewniające łączenie dróg lokalnych z drogami wyższej kategorii (wojewódzkimi i krajowymi). W ostatnich latach nasz powiat (mały powiat) otrzymał na ten cel ok. 5 mln dotacji. Zmodernizowanych zostało wiele kilometrów dróg powiatowych i gminnych. Z programu poprawy bezpieczeństwa dofinansowano budowę ronda na niebezpiecznym skrzyżowaniu, kolejne ronda powstały na 11 i drodze wojewódzkiej 193 przechodzących przez Chodzież.
To są twarde dane, które można w każdej chwili sprawdzić.
Grimzon - 7 Września 2011, 11:29
Matrim napisał/a | Wygrała i zakończyła. To jest przynajmniej dziesięć inwestycji zaliczonych na konto obecnego rządu.
|
A ile wygraliście (no i oczywiście w ilu startowaliście) i ukończyliście za poprzednich kilku ekip ?
Matrim napisał/a | Pamiętam lata 2005-2007 kiedy nie było dnia bez informacji o kolejnych zarzutach dla kolejnych osób, czy to lekarza, czy byłego ministra. Układ, panie. |
A jakoś słońce wstawało rano, niebo nie zawaliło się na głowę. Jeżeli ktoś zasłużył to był rozliczany. W PO nie ma odpowiedzialności i mamy co mamy kolej leży, nauka na każdym etapie leży. A co przez trzy lata Po potrafiło mówić, że prezydent im wszystko wetuje i ich idealny plan nie może działać.
Cytat | Ano właśnie. Więc czemu uczyniłeś z tego zarzut dla PO? |
Moim zarzutem był brak odpowiedzialności, a nie kumoterstwo na listach. Z przyczyn które podałem wcześniej do sejmu jeszcze przez długi czas będą wybierani ludzie układni a nie zdolni.
Matrim napisał/a | Ale dla mnie jako obywatela i wyborcy ważny jest MÓJ spokój ducha. |
Mimo wszystko nie pamiętam aby były łapanki na ulicach i losowe oskarżanie każdego. Postawione zarzuty sprawdzały się. Przykład słynny doktor G. który nawet wygrywał ze Ziobrą sprawy o zniesławienie, a jak przyszło co do czego to zagraniczna ekspertyza dowiodła "rażących zaniedbań, które doprowadziły do śmierci pacjenta".
jewgienij - 7 Września 2011, 11:37
Grimzon napisał/a |
Z drugiej strony dziwię się właśnie czytanej tu postawie. Brak argumentów za PO, a są tylko przeciw PiS. Wiecie jakoś w 2005-2006 roku nie pamiętam łapanek na ulicach, krachu gospodarczego, masowych bankructw firm, osoby jakoś nie znikały w tajemniczych okolicznościach, a największą aferą było z kim i za co przespała się Aneta K.
Jak widać efekt mediów pokazujących jak było strasznie za czasów PiS daje wyniki. |
Przestań z tymi mediami, bo to jakaś mantra już. Owszem, łapanek i rozstrzeliwania nie będzie. Być może nawet nie zauważylibyśmy, czy rządzi Jarosław, czy dalej Tusk. Chodzi o co innego. Kaczyński to taki nasz Żyrynowski, Haider itp. W demokracji jest miejsce dla takich ludzi, ale na marginesie. Nie przy władzy
Grimzon - 7 Września 2011, 11:42
jewgienij napisał/a | Kaczyński to taki nasz Żyrynowski, Haider itp. |
Z tego co pamiętam to łatwiej to do tych panów porównać Giertych i LPR za jego czasów, ale z chęcią usłyszę dlaczego tak sądzisz.
Agi napisał/a | Pozwolę sobie zauważyć, że mijasz się z prawdą w tym porównaniu. |
Naprawdę.
http://pl.wikipedia.org/w...=20110901193304
http://www.gddkia.gov.pl/...anu-budowy-drog
Za wyjątkiem wiecznie w remoncie A4 nie ma w Polsce szybkiego połączenia pomiędzy największymi miastami nie mówiąc już o połączeniu ze stolicą.
Rafał - 7 Września 2011, 11:48
Grimzon napisał/a | Cesarz Kaligula pomimo swoich szaleństw także wsławił się tym, że zbudował największą liczbę kilometrów akweduktów. Po prostu budował je tam gdzie łatwo je było zbudować i nie dbał o to aby były ze sobą połączone. Wniosek pozostawiam do rozpatrzenia. | Że tak zacytuję klasyka:
Grimzon napisał/a | Jakiś przykład i dlaczego tylko PO to może zmienić ? | Nooo, przecież podałem przykład, nie czytałeś? Grimzon napisał/a | No to odpowiem ci pytaniem na pytanie, a ty myślisz że podoła temu Sikorski ? A jeżeli odpowiesz twierdząco po powiedz dlaczego. | Dlatego, że rozumie naszą rację stanu. A przynajmniej sprawia takie wrażenie.
Agi - 7 Września 2011, 11:50
Grimzon napisał/a | Za wyjątkiem wiecznie w remoncie A4 nie ma w Polsce szybkiego połączenia pomiędzy największymi miastami nie mówiąc już o połączeniu ze stolicą. |
Ale buduje się.
Wylicz w kilometrach ile dróg ekspresowych i autostrad zbudowano od 2000 do 2007 roku, a ile od 2007 do 2011.
Poza tym pominąłeś milczeniem drogi lokalne, a to po nich głównie codziennie jeździmy.
Grimzon - 7 Września 2011, 11:50
Rafał napisał/a | Nooo, przecież podałem przykład, nie czytałeś? |
Proszę oświeć mnie.
Cytat | Dlatego, że rozumie naszą rację stanu. A przynajmniej sprawia takie wrażenie. |
Z twojej wypowiedzi wynika, że nawet sam w to nie wierzysz. A może podasz jakieś kompetencję albo podobne sprawy w których z powodzeniem uczestniczył.
Matrim - 7 Września 2011, 11:51
Grimzon napisał/a | A ile wygraliście (no i oczywiście w ilu startowaliście) i ukończyliście za poprzednich kilku ekip ? |
Firmy nie było
Grimzon napisał/a | A jakoś słońce wstawało rano, niebo nie zawaliło się na głowę. Jeżeli ktoś zasłużył to był rozliczany. |
Ale ogólna atmosfera w kraju była nieprzyjemna. Na cenzurowanym były kolejne grupy. Tak fajnie było?
Grimzon napisał/a | Postawione zarzuty sprawdzały się. |
Nie całkiem. Ale wałkować mi się tego nie chce.
Grimzon napisał/a | nie ma w Polsce szybkiego połączenia pomiędzy największymi miastami |
Poznań z Łodzią ma bardzo dobre połączenie. To że obecnie już płatne, to inna kwestia.
Poza tym, zalinkowałeś mapkę z GDDKiA, która sama dowodzi ile obecnie odcinków jest realizowanych, więc, tak jakby, wpadłeś we własne sidła
dalambert - 7 Września 2011, 11:53
Matrim napisał/a | Ale ogólna atmosfera w kraju była nieprzyjemna. |
no no to naprawde jest ARGUMENT
|
|
|