To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Ziemniak - 5 Wrzeœśnia 2011, 18:19

Opcja została uwzględniona. Czy jeszcze ktoś ma jakieś uwagi? Ankietę można jeszcze zmienić.
feralny por. - 5 Wrzeœśnia 2011, 18:24

Easy, możesz w krótkich słowach wyjaśnić po co oddawać nieważny głos, bo pomysł wydaje mi się cokolwiek głupi? Pytam Ciebie bo poruszyłeś ten temat.
Easy - 5 Wrzeœśnia 2011, 18:28

Ziemniak, dzięki.

Feralny, jeśli komuś nie odpowiada żadna z obecnych na scenie partii politycznych, to ma do wyboru trzy możliwości:
a) wybiera mniejsze zło
b) nie idzie na wybory
c) oddaje głos nieważny

Nie widzę powodu, dla którego ostatnia opcja w takiej sytuacji miałaby być tą najgorszą.

feralny por. - 5 Wrzeœśnia 2011, 18:34

A potem lider przegranej partii opowiada, że to niemożliwe, żeby było tyle nieważnych głosów i wybory są na pewno sfałszowane (sobie przypomnij co było przy samorządowych). Nie wydaję mi się, żeby robienie takich "prezentów" było dobrym pomysłem.
Easy - 5 Wrzeœśnia 2011, 18:42

Ok, rozumiem twój punkt widzenia, ale zauważ też:

a) głosowanie na mniejsze zło - dzięki tej opcji Tusk (lub każdy inny polityk u władzy) może w tej chwili ze spokojem łamać własne obietnice, mówić i robić, co mu się tylko podoba, bo duża część wyborców ze strachu przed Kaczyńskim i tak odda głos na PO.

b) nie iść na wybory - te 50% osób, które na wybory się nie wybiera, traktowana jest jako grupa leniuchów, którym nie chce się nawet raz na cztery lata ruszyć czterech liter z fotela. Nikomu nie przyjdzie do głowy, że niektórzy spośród nich może świadomie, w formie protestu bojkotować głosowanie.

Oczywiście, przy oddawaniu głosu nieważnego ktoś może powiedzieć "fałszerstwo", lub uznać wyborcę za idiotę, który nawet X nie potrafi porządnie postawić przy nazwisku konkretnego kandydata.

Jak już pisałem, wszystkie opcje są złe (ja za najgorszą uważam akurat pierwszą), ale na którąś i tak trzeba się zdecydować.

jewgienij - 5 Wrzeœśnia 2011, 18:55

feralny por. napisał/a
A potem lider przegranej partii opowiada, że to niemożliwe, żeby było tyle nieważnych głosów i wybory są na pewno sfałszowane (sobie przypomnij co było przy samorządowych). Nie wydaję mi się, żeby robienie takich prezentów było dobrym pomysłem.

Jeśli dajesz demonstracyjnie nieważny głos, to nie obchodzi Cię, co taki czy inny lider ma do powiedzenia.
Waham się nad Palikotem i w ogóle nad nie udzielaniem się. To ostatnie chyba nie wypali, bo nie lubię innych napierdzielać, jeśli sam się chowam, a chciałbym jeszcze tu napierdzielać.

feralny por. - 5 Wrzeœśnia 2011, 18:56

jewgienij napisał/a
Jeśli dajesz demonstracyjnie nieważny głos, to nie obchodzi Cię, co taki czy inny lider ma do powiedzenia.
To niczego nie zmienia.
jewgienij - 5 Wrzeœśnia 2011, 19:00

Ogólnie nie.
RD - 5 Wrzeœśnia 2011, 19:36

Dlatego - w ramach protestu - lepiej nie iść niż oddawać nieważny głos, bo się nabija frekwencję, a głosować przeciw nikomu nie można (a szkoda).
jewgienij - 5 Wrzeœśnia 2011, 19:57

Nie pójście byłoby za łatwe

A Ci, którzy protestują, to nie ci, co idą na łatwiznę

Ilt - 5 Wrzeœśnia 2011, 20:33

Wybrałem. Pomogła mi w tym tabelka sprzed kilku stron. Zagłosuję zgodnie z wyborem, w końcu gorzej być nie może. x)
feralny por. - 5 Wrzeœśnia 2011, 20:52

Chcesz się założyć?
Ilt - 5 Wrzeœśnia 2011, 20:55

Mam wrażenie, że gdybyś wygrał ten zakład, to byś przegrał. :P
Ice - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:00

W ankiecie jest błąd, Prawica Rzeczypospolitej jest Markowa Jurkowa.
jewgienij - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:06

Ilt napisał/a
Wybrałem. Pomogła mi w tym tabelka sprzed kilku stron. Zagłosuję zgodnie z wyborem, w końcu gorzej być nie może. x)

Głosuj, przyjacielu, mamy demokrację, na szczęście. Kiedy pierwszy raz miałem prawo głosu, głosowanie się nie kojarzyło z wyborem, jeszcze drastyczniej było niż teraz. Dzisiaj sobie możemy jaja robić z polityków
, a politycy z nas

Martva - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:07

Ciekawy rozkład wyników póki co ;)
feralny por. - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:14

Ilt, wszyscy przegramy.
Agi - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:20

Ice napisał/a
W ankiecie jest błąd, Prawica Rzeczypospolitej jest Markowa Jurkowa.

Poprawiłam.

Ilt - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:20

feralny por. napisał/a
Ilt, wszyscy przegramy.

Ja zawsze mam pod ręką plan B, wraz z przepisem na bimber z kokosów. ;-)

ketyow - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:24

Martva napisał/a
Ciekawy rozkład wyników póki co ;)

Spoko, już Żerań dopilnuje, żeby PO wygrało :wink:

Ziemniak - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:29

Robi się coraz ciekawiej ;P:
Chal-Chenet - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:31

W końcu ankieta. Sława. :bravo
Zaznaczyłem oczywiście PiS.

ketyow - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:35

Tak sobie pomyślałem, że co to nadeszły za czarne czasy dla polityki, że ateiści głosują na PIS, kiedy co najmniej część poglądów jest po prostu skrajnie różna :lol: Choć uważam, że raczej ta mniej szkodliwa oczywiście.
Lis Rudy - 5 Wrzeœśnia 2011, 21:40

wyklikałem. jak dali ankiete to sobie klikłem. :wink:
ketyow - 5 Wrzeœśnia 2011, 22:00

Można podpatrzeć wyniki ankiety na forum okołokomputerowym (choć obecnie o wszystkim), jak kogoś ciekawi
http://forum.pclab.pl/top...dbyly-sie-dzis/

Grimzon - 6 Wrzeœśnia 2011, 13:02

Mam pytanie. Widzę, że 5 osób wskazało Ruch Palikota jako swój wybór w najbliższych wyborach do sejmu. Czy mógłbym się zatem dowiedzieć jaki pomysł na rządzenie ma ta partia (stowarzyszenie)? Najchętniej bez odnoszenia się do innych partii.
Taselchof - 6 Wrzeœśnia 2011, 13:10

Wynalazłem ich program :mrgreen: 32 strony duże marginesy z każdej strony ,czcionka wielka, czapki z głów. A Palikot wymachiwał PO że on ma program a Tusk nie :twisted:
RD - 6 Wrzeœśnia 2011, 13:30

Taselhof
Program wyborczy PiS ma 258 stron. Małym drukiem, w układzie dwóch kolumn. Nie wiem, ile ma program PO, bo jakoś nie mogę łatwo wyguglać, a nie mam czasu grzebać. Pewnie też więcej niż Palikota. Naprawdę uważasz, że ilość przechodzi w jakość? Wolałbym ugrupowanie mające uboższy treściowo (czytaj propagandowo) program, ale starające się go uczciwie realizować, niż rozbuchane dzieła pseudoliterackie, nie tyle zahaczające o fantastykę, co potrafiące zawstydzić wyobraźnię nawiększych luminarzy naszego ulubionego gatunku.

dalambert - 6 Wrzeœśnia 2011, 13:33

RD, z tego co po TVłach lata to jak na razie PO ma jeden program " Polska w budowie" :wink:
jewgienij - 6 Wrzeœśnia 2011, 13:34

Grimzon napisał/a
Mam pytanie. Widzę, że 5 osób wskazało Ruch Palikota jako swój wybór w najbliższych wyborach do sejmu. Czy mógłbym się zatem dowiedzieć jaki pomysł na rządzenie ma ta partia (stowarzyszenie)? Najchętniej bez odnoszenia się do innych partii.

Może desperackie i demonstracyjne, ale cóż. Niech mnie Palikot robi w konia na swój sposób, uczciwie, zaznaczając, że gra. Żaden program tu nie pomoże, nie łudźmy się, jedyny program to jak zwykle - pomoc z zewnątrz. Sami możemy sobie nawzajem krzywdę zrobić jedynie. Ale niech się skończy medialne duszpasterstwo cwaniaczków

Partner forum