To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Ice - 4 Wrzeœśnia 2011, 21:23

Najlepsze jest to, że chłopa zniszczyli, a on jedynie cytował posła Czumę :D
jewgienij - 4 Wrzeœśnia 2011, 21:31

Krzyż w naszej kulturze jest symbolem męczeńskiej śmierci. Nie wiem, może na Hawajach jest symbolem łódki albo haka do zbierania ryb, ale to mnie nie obchodzi. Oznacza ofiarę, pewien ideał ( dla mnie dyskusyjny, ale nie o mnie chodzi). Tymczasem wykorzystują go ludzie, którzy nie zasłużyli, by stać w jego cieniu. Owszem, znowu jestem najmądrzejszy i innych pouczam. Frajerzy tak mają.
RD - 4 Wrzeœśnia 2011, 21:37

jewgienij napisał/a
Tymczasem wykorzystują go ludzie, którzy nie zasłużyli, by stać w jego cieniu.

Ale to zawsze tak jest z ideałami, nie zauważyłeś? I pół biedy jeśli wykorzystują je do celów ideologicznych, z prawdziwego przekonania. Ale w większości robią sobie z ideałów grabie. A z krzyża to już szczególnie...

jewgienij - 4 Wrzeœśnia 2011, 21:46

Dlatego za każdym razem trzeba krzyczeć. W przypadku cyrków na Krakowskim Przedmieściu, z ubiegłego roku, moim zdaniem za mało było krzyku. Nie można na to pozwolić.
Teraz strzelę tak górnolotnie, że uważajcie na pantofle, aby Wam nie pospadały. Ten krzyż to symbol przede wszystkim cywilizacji, przeciw pogaństwu. Zabrali go poganie. Do katolików teraz należy go odzyskać

Anonymous - 4 Wrzeœśnia 2011, 21:55

jewgienij napisał/a
Krzyż w naszej kulturze jest symbolem męczeńskiej śmierci

Skoro, jak słusznie zauważyłeś, krzyż jest symbolem męczeńskiej śmierci Jezusa Chrystusa, to czy katolicy mają prawo przywiązywać się do krzyża i poprzez ten gest - stawiać się na równi z JC. I drugie pytanie: jak sądzicie, czy większy ciężar gatunkowy będzie miała w dniu Sądu Ostatecznego aborcja dokonana przez katoliczkę, ponieważ ciąża była wynikiem gwałtu dokonanego przez innego katolika, czy ostentacyjne przywiązanie się do krzyża z powodów politycznych? Zaręczam was, że odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.

feralny por. - 4 Wrzeœśnia 2011, 21:58

Żerań napisał/a
jak sądzicie, czy większy ciężar gatunkowy będzie miała w dniu Sądu Ostatecznego aborcja dokonana przez katoliczkę, ponieważ ciąża była wynikiem gwałtu dokonanego przez innego katolika, czy ostentacyjne przywiązanie się do krzyża z powodów politycznych?
Ale na serio uważasz, że nasze sądzenie ma jakiekolwiek znaczenie? Czy to tylko pytanie retoryczne?
Ilt - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:00

jewgienij napisał/a
Ten krzyż to symbol przede wszystkim cywilizacji, przeciw pogaństwu. Zabrali go poganie. Do katolików teraz należy go odzyskać

I od tego momentu ze szczegółami poproszę bo jestem autentycznie ciekaw.

jewgienij - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:04

Konkretnie
Agi - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:05

Żerań napisał/a
jak sądzicie, czy większy ciężar gatunkowy będzie miała w dniu Sądu Ostatecznego aborcja dokonana przez katoliczkę, ponieważ ciąża była wynikiem gwałtu dokonanego przez innego katolika, czy ostentacyjne przywiązanie się do krzyża z powodów politycznych?

"Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku?" Mt 7,1-3
Żerań, Twoje pytanie ociera się o absurd.

Ilt - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:06

1. Jacy poganie, kto, gdzie, kiedy, jak.
2. Dlaczego należy go odzyskać teraz, dlaczego nie został odzyskany wcześniej, dlaczego należy odzyskać go w ogóle.

Fidel-F2 - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:07

:mrgreen:
Anonymous - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:10

feralny por. napisał/a

Ale na serio uważasz, że nasze sądzenie ma jakiekolwiek znaczenie? Czy to tylko pytanie retoryczne?

Gratuluję prawidłowej odpowiedzi. Wybrałem bramkę numer dwa: pytanie retoryczne. A skoro doszliśmy już do wniosku, że to nie my powinniśmy sądzić bliźnich w sprawach natury religijnej, duchowej, itp, to czy uzasadnione są zatem komentarze "katolik, który dokonuje aborcji/in vitro/masturbacji i innych wrednych, antykatolickich grzechów nie jest katolikiem"?

jewgienij - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:20

Ilt napisał/a
1. Jacy poganie, kto, gdzie, kiedy, jak.
2. Dlaczego należy go odzyskać teraz, dlaczego nie został odzyskany wcześniej, dlaczego należy odzyskać go w ogóle.

To są wszystko pytania do mnie, jak rozumiem. Po pierwsze dbaj o naszą higienę, nie będę Ci szczegółowo odpowiadał na każdą wątpliwość. Nie płacą mi za to, a satysfakcja marna. Napisz, co myślisz, to się odniosę. Bo widzę, że coś masz do powiedzenia.

RD - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:30

Żerań napisał/a
czy uzasadnione są zatem komentarze katolik, który dokonuje aborcji/in vitro/masturbacji i innych wrednych, antykatolickich grzechów nie jest katolikiem?

Takie komentarze są po prostu pozbawione sensu, bo sam fakt popełnienia grzechu nie wyklucza ze społeczności religijnej. Poza tym jednym z najmadrzejszych przekazów płynących z nauki Chrystusa jest, aby nie sądzić (czy nie oceniać) człowieka, ale jego uczynki.

Ilt - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:38

jewgienij napisał/a
To są wszystko pytania do mnie, jak rozumiem. Po pierwsze dbaj o naszą higienę, nie będę Ci szczegółowo odpowiadał na każdą wątpliwość. Nie płacą mi za to, a satysfakcja marna. Napisz, co myślisz, to się odniosę. Bo widzę, że coś masz do powiedzenia.

O nie, mą szer, bez takich. To ja się ciebie pytam co ty miałeś na myśli/o co ci chodzi/ pisząc o tych poganach. Chciałeś konkrety, dostałeś nawet w podpunktach. Dowiem się o co ten teges, ustosunkuję się, powiem co myślę. Bo na razie nie mam pojęcia czym/kim są ci poganie, czemu i jak go zabrali etc. etc.

Ice - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:42

Żerań napisał/a

Skoro, jak słusznie zauważyłeś, krzyż jest symbolem męczeńskiej śmierci Jezusa Chrystusa, to czy katolicy mają prawo przywiązywać się do krzyża i poprzez ten gest - stawiać się na równi z JC. I

Chyba trochę odleciałeś.

Fidel-F2 - 4 Wrzeœśnia 2011, 22:55

Ilt napisał/a
Jacy poganie, kto, gdzie, kiedy, jak.
Natanek, Rydzyk, tzw 'obrońcy krzyża', Kaczyński i podobna swołocz
Ilt napisał/a
Dlaczego należy go odzyskać teraz
bo jest zawłaszczony
Ilt napisał/a
dlaczego nie został odzyskany wcześniej
bo ludzkość zasadniczo go'wno kuma
Ilt napisał/a
dlaczego należy odzyskać go w ogóle
tu są różne możliwości ale jewgienijowi chodziło pewnie o to, że katolikom powinno zależeć na posiadaniu - w sensie moralnego prawa - symbolu krzyża

Ilt, nie rób z siebie głupszego niż jesteś (albo źle Cię oceniam)

Ilt - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:11

Fidel-F2 napisał/a

Jeśli tak, to ja przepraszam, ale jacy to, ku...źwa, poganie. Równie dobrze mógł napisać "Żydzi". Albo "ateiści". Równie prawdziwe, równie trafione, równie nie mam ochoty przypierniczyć w używacza tego słowa w tej konotacji.
Buddyści to poganie. Shintoiści to poganie. Ba, spierać się można, że Żydzi to poganie. Niezależnie od intencji, porównywanie pogan do różnych mniej lub bardziej fanatycznych odłamów religii katolickiej (co by mi w życiu do głowy nie przyszło) odbieram jako osobistą obrazę. Jeśli czyni mnie to głupim, to trudno, przeżyję.

Piękny tekst z tym go'wnem. Aż łezka się w oku kręci.

e: nawias.

Fidel-F2 - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:15

Ilt napisał/a
Jeśli tak, to ja przepraszam, ale jacy to, ku...źwa, poganie. Równie dobrze mógł napisać Żydzi. Albo ateiści. Równie prawdziwe, równie trafione, równie nie mam ochoty przypierniczyć w używacza tego słowa w tej konotacji.
Buddyści to poganie. Shintoiści to poganie. Ba, spierać się można, że Żydzi to poganie. Niezależnie od intencji, porównywanie pogan do różnych mniej lub bardziej fanatycznych odłamów religii katolickiej (co by mi w życiu do głowy nie przyszło) odbieram jako osobistą obrazę. Jeśli czyni mnie to głupim, to trudno, przeżyję.
ke :?: :shock:
Ilt - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:28

Poganin to jest nie-chrześcijanin lub nie-chrześcijanin, nie-żyd, nie-muzułmanin (tu się można spierać), tak się też pogardliwie mówi o ateistach.
Ja tu pasuję (nie w kolejności: Żyd, buddysta, prawie-że-hindus, ateista). W skrócie: jakby nie patrzeć, poganin. Dlatego też nie przepadam za przyrównywaniem mnie do swołoczy (czy też używaniem słowa 'poganin' jako zamiennika 'swołoczy' lub czegoś jeszcze gorszego), ba! nie wpadłbym na to, że słowa poganin można używać jako aż tak pejoratywnego.

Panimaju?

Fidel-F2 - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:33

Ilt, spokojnie. O czym Ty mówisz?
Nutzz - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:37

Oho, chyba niechcący zrobiłem tutaj drugi wątek religijny. :roll:
Ilt - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:41

O tym, że ni garba na wielbłądzie nie wpadłbym na to, że "poganin" nie-żartem można użyć w znaczeniu zbioru swołoczy.
Fidel-F2 napisał/a

Ilt napisał/a
Jacy poganie, kto, gdzie, kiedy, jak.

I że mi to nie pasuje.

Fidel-F2 - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:42

Ilt, ale co Ci nie pasuje?
jewgienij - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:49

Ilt napisał/a
Poganin to jest nie-chrześcijanin lub nie-chrześcijanin, nie-żyd, nie-muzułmanin (tu się można spierać), tak się też pogardliwie mówi o ateistach.
Ja tu pasuję (nie w kolejności: Żyd, buddysta, prawie-że-hindus, ateista). W skrócie: jakby nie patrzeć, poganin. Dlatego też nie przepadam za przyrównywaniem mnie do swołoczy (czy też używaniem słowa 'poganin' jako zamiennika 'swołoczy' lub czegoś jeszcze gorszego), ba! nie wpadłbym na to, że słowa poganin można używać jako aż tak pejoratywnego.

Panimaju?

Słowo poganin jest akurat na nasze szczęście przez leksykografów zbadane i zinterpretowane.
I nie panimaju, tylko ponimajesz chciałeś rzecz. I nie jestem szer ani szeri, za krótko się znamy, nawet buzi nie było.

Ilt - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:52

Cytat
Ilt, ale co Ci nie pasuje?

Że poganin według ciebie (czy też według ciebie według jewgienija) to: {Kaczyńki, Natanek, Rydzyk, reszta swołoczy}, bo poganie (za sjp) to: {buddyści, shintoiści, w sumie to prawie wszystkie azjatyckie religie, neopoganie, rodzimiowiercy, ateiści i ja, opcjonalnie też żydzi i muzułmanie}.

e: Krócej: nie pasuje mi używanie poganin jako wyzwiska.
e2: jeśli zaś jewgienijowi nie chodziło o tę grupę, to ciągle nie wiem o kogo.

Agi - 4 Wrzeœśnia 2011, 23:54

Do wszystkich! Proszę się opanować i rozmawiać w sposób cywilizowany, albo obdzielę krawatami po równo i zamknę wątek. Kolejnego zwracania uwagi nie będzie.
Fidel-F2 - 5 Wrzeœśnia 2011, 00:00

Ilt napisał/a
e: Krócej: nie pasuje mi używanie poganin jako wyzwiska.
ja nie używam, jeśli jesteś odmiennego zdania wskaż gdzie w ten sposób użyłem słowa poganin

Agi, chyba jesteś zmęczona; możesz mi konkretnie wyjaśnić za co straszysz mnie krawatem?

Agi - 5 Wrzeœśnia 2011, 00:01

Fidel-F2, Ciebie? Za "swołocz".
jewgienij - 5 Wrzeœśnia 2011, 00:02

Co tu jest niecywilizowane? Zastanawianie się nad słowem poganin? To efekt nerwów dzisiejszych( niepotrzebnych zupełnie) czy naprawdę coś złego się dzieje?

Partner forum