To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

aniol - 9 Sierpnia 2011, 19:19

Janosik sie znalazl :evil:
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 19:22

i znów wyszedł na głupka
nureczka - 9 Sierpnia 2011, 19:44

Grimzon napisał/a
Dla twardego elektoratu to gra trupami, ale dla niezdecydowanych już niekoniecznie.

Hmmm... Wiesz, niekoniecznie.
Bo ja akurat "twardym" elektoratem nie jestem. Muszę się przyznać (ze wstydem niejakim), że przed wyborami czytam programy partii kandydujących. Wiem, wiem, że to głupie... I słucham uważnie wypowiedzi obu stron.
Myślę, że w tym wypadku to raczej kwestia osobistego podziału zachowań na to co uchodzi, a co nie uchodzi.
Gdyby na plakacie było zdjęcie Tuska z rogami i ogonem, uznałabym to za głupie i tyle. Umieszczenie wiadomego zdjęcia uważam za niesmaczne.

PS. Gdyby na plakacie PO pojawił się portret Kaczyńskiego w postaci kartofla, też bym to uznała za głupie i szczeniackie.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 20:10

nureczka napisał/a
Gdyby na plakacie PO pojawił się portret Kaczyńskiego w postaci kartofla, też bym to uznała za głupie i szczeniackie
oj, oj, oj, staczasz się
nureczka - 9 Sierpnia 2011, 20:19

Fidel-F2, każdy ma gorsze dni.
Anonymous - 9 Sierpnia 2011, 20:34

Przepraszam za wulgaryzmy, ale...Ja *beep* Kiedy pisałem swojego posta był po jakieś 3,8 z kawałkiem. Frank wyrównał kurs euro.

Ok, nie sądziłem, ze to powiem, ale...Czy jakiś forumowy ekonomista (nie polityk-ekonomista/pseudo-ekonomista) może mi wyjaśnić, dlaczego frank kosztuje 4 złote i tak szybko drożeje? Spekulanci? Ja tego nie rozumiem. Po prostu nie rozumiem. Jestem za głupi.

Matrim - 9 Sierpnia 2011, 20:48

Żerań, masz kredyt we frankach?
Anonymous - 9 Sierpnia 2011, 20:53

Nie, ale nie lubię, jak czegoś nie rozumiem. A tego, co się dzieje z frankiem po prostu nie rozumiem...
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 20:53

Żerań, gdy jest kryzys wszyscy uciekają do 'pewnych walut' - frank tak jest postrzegany, jeśi na giełdzie bryndza, pieniądze z niej są wycofywane i trzeba je gdzieś ulokować. Gdzie? Ano we franka. Wyluzuj za rok, półtora frank będzie za 2,5zł.
nureczka - 9 Sierpnia 2011, 20:54

Żerań, nie jestem ekonomistą, ale na mój prosty, chłopski rozum wygląda to tak.
Kiedyś, w dawnych, dobrych czasach, waluta była czymś wymiernym - ile faraon miał złota/srebra, tyle go było w monecie. Biedniał - mniej złota/srebra, mniejsza wartość monety. Jasne jak drut.
Potem przyszły banknoty, które też miały pokrycie w czymś. No, bo ja wiem, w złotych sztabkach w forcie Knox, albo w odpowiedniej ilości muszelek ukrytych w chacie wodza. Sto muszelek= krowa. Nie ma muszelek, nie ma krowy. Kropka.
A potem przyszły czasy wirtualnego pieniądza. Jakaś bardzo abstrakcyjna jednostka walutowa równa się innej abstrakcyjnej jednostce. Nawet papierów nie trzeba drukować.
W związku z tym, waluta stałą się takim samym towarem, jak jajko, albo pietruszka. Jest tyle warta, ile ktoś chce za nią dać. Rozpuśćmy plotkę, że w Europie panuje pietruszkowa grypa i cena pietruszki spadnie na łeb na szyję. Rozpuśćmy plotkę, że jajko jest dobre na potencję i cena jajek poszybuje w kosmos.
To samo jest z cenami walut - mają się nijak do rzeczywistości.
Powiedziałam.

merula - 9 Sierpnia 2011, 21:04

Żerań, spekulacje i lokowanie w przewidywalnej walucie.
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 21:09

Szwajcaria jest symbolem solidności finansowej, traktowana jest jako pewnik. W obliczu załamania w Stanach Zjednoczonych, spadku wartości (i zaufania) do dolara, szuka się innych opcji. Drożeje frank, drożeje i złoto. A że Szwajcarzy mają złota sporo...

Kurs franka wędruje sobie. W 2004 też kosztował ponad 3 zł, ale w 2008 spadł poniżej 2 złotych. Ci, którzy się wówczas połakomili na tani kredyt mogli się spodziewać wzrostu kursu, a teraz panikują. Minie trochę czasu i kurs znów spanie. A potem wzrośnie. I spadnie.

dalambert - 9 Sierpnia 2011, 21:32

dalambert napisał/a
A szwajcarski frank już jutro po 4zł będzie. Na cholere Szwajcary oszczedna, solidną i uczciwą gospodarkę prowadzily, taraz wszyscy sie do ich franka pchają i Szwajcary pasztet mają ;P:

A nie mówiłem :mrgreen:

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 21:33

dalambert, jak nic Nobel z ekonomii Ci się należy
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 21:46

Fidel-F2, jasne i Nagroda Skharhamy=Mahatmy-Łomonosowa na dodatek ;P:
Wojtek - 9 Sierpnia 2011, 21:58

Żerań napisał/a
To ja może na poprawę humoru. Wiadomo już, kto zabił Leppera. Terlikowski Pratchettem polskiej prawicy.

hehe
ale od razu mi stanęła przed oczami R Beger jak z mężem (tak ona ma męża, ale zupełnie do niej niepodobny :P
przekonywali w telewizorze, że widzieli u siebie w ogródku za domem Hermaszewskiego :D
(autentyk)

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 22:53

http://www.wprost.pl/ar/2...wyrazila-zgode/

po mordercy na Wawelu to w sumie państwowy pogrzeb tego bydlęcia nie dziwi

Matrim - 9 Sierpnia 2011, 22:55

dalambert napisał/a
dalambert napisał/a
A szwajcarski frank już jutro po 4zł będzie. Na cholere Szwajcary oszczedna, solidną i uczciwą gospodarkę prowadzily, taraz wszyscy sie do ich franka pchają i Szwajcary pasztet mają ;P:

A nie mówiłem :mrgreen:

dalambert, ale mówiłeś, że jutro, a on już dziś, więc jednak Ci się nie udało ;P:

dalambert - 9 Sierpnia 2011, 23:05

Fidel-F2 napisał/a
po mordercy na Wawelu

Wstyd Fidelku takie chamstwa wygadywać - to po prostu zwykłe łajdactwo tu uprawiasz .
Rozumiem obsesja, choroba, ale jednak może byś się zaczął leczyć, bo Ci jeszcze ten jad zaszkodzi.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 23:09

dalambert, toż to sama prawda, a prawda Cie wyzwoli, pamiętaj, trudno, ze trudna i boli, lepsze to niż samooszukiwanie się, jest dla Ciebie jeszcze szansa, dalambert, odrzuć Zło, wyrzeknij sie szatana, pamiętaj tylko prawda jest ważna

idź i nie grzesz więcej

dalambert - 10 Sierpnia 2011, 09:19

Fidel-F2 napisał/a
toż to sama prawda, a prawda Cie wyzwoli, pamiętaj, trudno, ze trudna i boli,

Dokonale wiesz, że to bezczelne łgarstwo, a uprawiane przez Ciebie wredne i szkalujące dowcipasy z śp. Lecha Kaczyńskiego są zwykłym łajdactwem .
Owszem boli, gdy się ma doczynienia z takim draństwem , jakie w tej sprawie uprawiasz od lat na forum , obrażając Go i za życia i po śmierci.
Coż widać choryś z nienawiści i tyle. :evil:

Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2011, 09:25

miałeś nie grzeszyć, a Kaczor beep był i beep umarł i należy ciągle przypominać, że przez swą głupotę zabił setkę ludzi
dalambert - 10 Sierpnia 2011, 09:33

Fidel-F2, no merytoryczny to Ty jesteś niesłychanie i nie mozna rozmawiać z Tobą boś z nienawiści w tym temacie kompletnie oszalał, tak nareszcie można spotkać kogoś " z niernawiści oszalałego " i to do imentu.
Dobrze, ze tylko w tym temacie.
Na dłuższą rozmowę nie ma tematu i powodu.
Daj se siana ;P:

Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2011, 09:40

nienawiść? no taka sama jak do wszystkich buców zabijających ludzi, trudno kochać mordercę, a że był palantem... szkoda żeby naród zapomniał
Agi - 10 Sierpnia 2011, 09:42

Fidel-F2, opanuj się, albo pohamuj. Jak wolisz.
Kruk Siwy - 10 Sierpnia 2011, 09:42

Niech się ogarnie. Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2011, 09:46

i tak dławi się głos prawdy a dalambert, będzie mógł kłamać do woli

ij ty niedobry Kruku

RD - 10 Sierpnia 2011, 10:22

Fidel-F2 To jest głos Twojej prawdy. Osobistej. Nie życzę sobie na forum tego typu wypowiedzi. Chcesz wyrazić opinię na temat Lecha kaczyńskiego, proszę bardzo, ale bez inwektyw, prosto mówiąc - chamskich. Kolejnego ostrzeżenia nie będzie. Będzie bardzo długi urlop.
czamataja - 10 Sierpnia 2011, 14:47

nureczka napisał/a
Żerań, nie jestem ekonomistą

Dla mnie jesteś :)
Bardzo prosto wyłożyłaś historię pieniądza. Pojęłam w mig.

aniol - 11 Sierpnia 2011, 19:06

nie wiem czy jakis inny temat sie bardziej nadaje wiec wrzucam tutaj
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
czy ja dobrze pamietam ze okolo pol roku temu bylo podobne jajo z GROMem?

Partner forum