Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
aniol - 9 Sierpnia 2011, 19:19
Janosik sie znalazl
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 19:22
i znów wyszedł na głupka
nureczka - 9 Sierpnia 2011, 19:44
Grimzon napisał/a | Dla twardego elektoratu to gra trupami, ale dla niezdecydowanych już niekoniecznie. |
Hmmm... Wiesz, niekoniecznie.
Bo ja akurat "twardym" elektoratem nie jestem. Muszę się przyznać (ze wstydem niejakim), że przed wyborami czytam programy partii kandydujących. Wiem, wiem, że to głupie... I słucham uważnie wypowiedzi obu stron.
Myślę, że w tym wypadku to raczej kwestia osobistego podziału zachowań na to co uchodzi, a co nie uchodzi.
Gdyby na plakacie było zdjęcie Tuska z rogami i ogonem, uznałabym to za głupie i tyle. Umieszczenie wiadomego zdjęcia uważam za niesmaczne.
PS. Gdyby na plakacie PO pojawił się portret Kaczyńskiego w postaci kartofla, też bym to uznała za głupie i szczeniackie.
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 20:10
nureczka napisał/a | Gdyby na plakacie PO pojawił się portret Kaczyńskiego w postaci kartofla, też bym to uznała za głupie i szczeniackie | oj, oj, oj, staczasz się
nureczka - 9 Sierpnia 2011, 20:19
Fidel-F2, każdy ma gorsze dni.
Anonymous - 9 Sierpnia 2011, 20:34
Przepraszam za wulgaryzmy, ale...Ja *beep* Kiedy pisałem swojego posta był po jakieś 3,8 z kawałkiem. Frank wyrównał kurs euro.
Ok, nie sądziłem, ze to powiem, ale...Czy jakiś forumowy ekonomista (nie polityk-ekonomista/pseudo-ekonomista) może mi wyjaśnić, dlaczego frank kosztuje 4 złote i tak szybko drożeje? Spekulanci? Ja tego nie rozumiem. Po prostu nie rozumiem. Jestem za głupi.
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 20:48
Żerań, masz kredyt we frankach?
Anonymous - 9 Sierpnia 2011, 20:53
Nie, ale nie lubię, jak czegoś nie rozumiem. A tego, co się dzieje z frankiem po prostu nie rozumiem...
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 20:53
Żerań, gdy jest kryzys wszyscy uciekają do 'pewnych walut' - frank tak jest postrzegany, jeśi na giełdzie bryndza, pieniądze z niej są wycofywane i trzeba je gdzieś ulokować. Gdzie? Ano we franka. Wyluzuj za rok, półtora frank będzie za 2,5zł.
nureczka - 9 Sierpnia 2011, 20:54
Żerań, nie jestem ekonomistą, ale na mój prosty, chłopski rozum wygląda to tak.
Kiedyś, w dawnych, dobrych czasach, waluta była czymś wymiernym - ile faraon miał złota/srebra, tyle go było w monecie. Biedniał - mniej złota/srebra, mniejsza wartość monety. Jasne jak drut.
Potem przyszły banknoty, które też miały pokrycie w czymś. No, bo ja wiem, w złotych sztabkach w forcie Knox, albo w odpowiedniej ilości muszelek ukrytych w chacie wodza. Sto muszelek= krowa. Nie ma muszelek, nie ma krowy. Kropka.
A potem przyszły czasy wirtualnego pieniądza. Jakaś bardzo abstrakcyjna jednostka walutowa równa się innej abstrakcyjnej jednostce. Nawet papierów nie trzeba drukować.
W związku z tym, waluta stałą się takim samym towarem, jak jajko, albo pietruszka. Jest tyle warta, ile ktoś chce za nią dać. Rozpuśćmy plotkę, że w Europie panuje pietruszkowa grypa i cena pietruszki spadnie na łeb na szyję. Rozpuśćmy plotkę, że jajko jest dobre na potencję i cena jajek poszybuje w kosmos.
To samo jest z cenami walut - mają się nijak do rzeczywistości.
Powiedziałam.
merula - 9 Sierpnia 2011, 21:04
Żerań, spekulacje i lokowanie w przewidywalnej walucie.
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 21:09
Szwajcaria jest symbolem solidności finansowej, traktowana jest jako pewnik. W obliczu załamania w Stanach Zjednoczonych, spadku wartości (i zaufania) do dolara, szuka się innych opcji. Drożeje frank, drożeje i złoto. A że Szwajcarzy mają złota sporo...
Kurs franka wędruje sobie. W 2004 też kosztował ponad 3 zł, ale w 2008 spadł poniżej 2 złotych. Ci, którzy się wówczas połakomili na tani kredyt mogli się spodziewać wzrostu kursu, a teraz panikują. Minie trochę czasu i kurs znów spanie. A potem wzrośnie. I spadnie.
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 21:32
dalambert napisał/a | A szwajcarski frank już jutro po 4zł będzie. Na cholere Szwajcary oszczedna, solidną i uczciwą gospodarkę prowadzily, taraz wszyscy sie do ich franka pchają i Szwajcary pasztet mają |
A nie mówiłem
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 21:33
dalambert, jak nic Nobel z ekonomii Ci się należy
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 21:46
Fidel-F2, jasne i Nagroda Skharhamy=Mahatmy-Łomonosowa na dodatek
Wojtek - 9 Sierpnia 2011, 21:58
hehe
ale od razu mi stanęła przed oczami R Beger jak z mężem (tak ona ma męża, ale zupełnie do niej niepodobny
przekonywali w telewizorze, że widzieli u siebie w ogródku za domem Hermaszewskiego
(autentyk)
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 22:53
http://www.wprost.pl/ar/2...wyrazila-zgode/
po mordercy na Wawelu to w sumie państwowy pogrzeb tego bydlęcia nie dziwi
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 22:55
dalambert napisał/a | dalambert napisał/a | A szwajcarski frank już jutro po 4zł będzie. Na cholere Szwajcary oszczedna, solidną i uczciwą gospodarkę prowadzily, taraz wszyscy sie do ich franka pchają i Szwajcary pasztet mają |
A nie mówiłem |
dalambert, ale mówiłeś, że jutro, a on już dziś, więc jednak Ci się nie udało
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 23:05
Fidel-F2 napisał/a | po mordercy na Wawelu |
Wstyd Fidelku takie chamstwa wygadywać - to po prostu zwykłe łajdactwo tu uprawiasz .
Rozumiem obsesja, choroba, ale jednak może byś się zaczął leczyć, bo Ci jeszcze ten jad zaszkodzi.
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 23:09
dalambert, toż to sama prawda, a prawda Cie wyzwoli, pamiętaj, trudno, ze trudna i boli, lepsze to niż samooszukiwanie się, jest dla Ciebie jeszcze szansa, dalambert, odrzuć Zło, wyrzeknij sie szatana, pamiętaj tylko prawda jest ważna
idź i nie grzesz więcej
dalambert - 10 Sierpnia 2011, 09:19
Fidel-F2 napisał/a | toż to sama prawda, a prawda Cie wyzwoli, pamiętaj, trudno, ze trudna i boli, |
Dokonale wiesz, że to bezczelne łgarstwo, a uprawiane przez Ciebie wredne i szkalujące dowcipasy z śp. Lecha Kaczyńskiego są zwykłym łajdactwem .
Owszem boli, gdy się ma doczynienia z takim draństwem , jakie w tej sprawie uprawiasz od lat na forum , obrażając Go i za życia i po śmierci.
Coż widać choryś z nienawiści i tyle.
Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2011, 09:25
miałeś nie grzeszyć, a Kaczor beep był i beep umarł i należy ciągle przypominać, że przez swą głupotę zabił setkę ludzi
dalambert - 10 Sierpnia 2011, 09:33
Fidel-F2, no merytoryczny to Ty jesteś niesłychanie i nie mozna rozmawiać z Tobą boś z nienawiści w tym temacie kompletnie oszalał, tak nareszcie można spotkać kogoś " z niernawiści oszalałego " i to do imentu.
Dobrze, ze tylko w tym temacie.
Na dłuższą rozmowę nie ma tematu i powodu.
Daj se siana
Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2011, 09:40
nienawiść? no taka sama jak do wszystkich buców zabijających ludzi, trudno kochać mordercę, a że był palantem... szkoda żeby naród zapomniał
Agi - 10 Sierpnia 2011, 09:42
Fidel-F2, opanuj się, albo pohamuj. Jak wolisz.
Kruk Siwy - 10 Sierpnia 2011, 09:42
Niech się ogarnie. Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2011, 09:46
i tak dławi się głos prawdy a dalambert, będzie mógł kłamać do woli
ij ty niedobry Kruku
RD - 10 Sierpnia 2011, 10:22
Fidel-F2 To jest głos Twojej prawdy. Osobistej. Nie życzę sobie na forum tego typu wypowiedzi. Chcesz wyrazić opinię na temat Lecha kaczyńskiego, proszę bardzo, ale bez inwektyw, prosto mówiąc - chamskich. Kolejnego ostrzeżenia nie będzie. Będzie bardzo długi urlop.
czamataja - 10 Sierpnia 2011, 14:47
nureczka napisał/a | Żerań, nie jestem ekonomistą |
Dla mnie jesteś
Bardzo prosto wyłożyłaś historię pieniądza. Pojęłam w mig.
aniol - 11 Sierpnia 2011, 19:06
nie wiem czy jakis inny temat sie bardziej nadaje wiec wrzucam tutaj
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
czy ja dobrze pamietam ze okolo pol roku temu bylo podobne jajo z GROMem?
|
|
|