To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:16

Marcin Robert, ale ma inną trochę wymowę choć na obu paskudną
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 11:16

nureczka, Tu biega o sposób wykadrowania i tyle, a za posłankę Blide to robi Kalisz = on się nie da nikim zastąpić , a na Blidzie wyjechał na jedynke w Warszawie z listy SLD.

ed.lit.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:18

dalambert, pisz nazwiska z dużej litery

z drugiej strony dalambert słusznie zauważył, że to wszystko równa sobie swołocz a PO nie startuje w tej sztafecie tylko dlatego, że nie ma stosownego trupa do ekspozycji

Lis Rudy - 9 Sierpnia 2011, 11:19

dalambert, jako grafik mogę powiedzieć że od strony wiualnej rzeczony plakat jest ok, nawet te karteczki wyglądają nieźle (zerknij w link Grimzona), tylko co z tego, skoro treść tych karteczek jest dla mnie oszustwem ?

Zastanawiasz się czemu tak piszę?

To już wyjaśniam-jak dla mnie, to treść/przekaz karteczek stał się absolutnie nieważny w momencie dodania tego cholernego "magnesika" z wiadomymi wizerunkiami. To tak jakbyś dołożył małą gwiazdkę (jak w umowach bankowych) która mówi: mamy gdzieś gospodarkę, kryzys, bezrobocie. Dla nas najważniejszy jest Smoleńsk.
A jak ktoś to mydlenie oczu kupi to głupi.

Grimzon - 9 Sierpnia 2011, 11:22

@Nureczka
Ale czasem warto zobaczyć do źródła zanim coś się wklei. A może także zapoznać się z opisem tego plakatu i dlaczego to zdjęcie się tam znajduje, a nie tylko za dziennikarzami GW wpisywać się w trend podziałowy.

A co do sprawy posłanki Blidy to raport posła Kalisza nie był większym pośmiewiskiem. Bez faktów ale za to w odpowiednim wpisującym się trend poglądzie.
Podobnie jak wypowiedzi posłów PO po wypowiedzi Czumy(że nie znalazł żadnych dowodów), mówiące o tym, że "wyprostują jego raport.

dalambert - 9 Sierpnia 2011, 11:22

Fidel-F2, literówki poprawilem .
A jak to PO nie ma trupa. Toż ich dziennikus niejaki Żakowski już w sobotę wygłaszał peany jak to Kaczyński Leppera zamordowal, a i pan Śpiewak /exPO/ tyż już w piątek w tym tonie w TVN24 śpiewał.
Zaraz się Lepper bohaterem PO stanie ;P:

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:24

dalambert napisał/a
Zaraz się Lepper bohaterem PO stanie
ale póki co jest bohaterem PiSu :P , kolekcjonują sobie koledzy rząd trupów
Agi - 9 Sierpnia 2011, 11:25

dalambert napisał/a
Zaraz się Lepper bohaterem PO stanie ;P:

Przepraszam, ale chyba Cię pogięło.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:26

Agi :mrgreen:
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 11:27

Fidel-F2, jak wiedomo z prokuratur w Polsce wszystko wycieka, więc poczekam jak jakiś tabloid opublikuje nagranie rozmowy Leppera z red,naczem GP i wtedy zobaczymy, a wycieknie na pewno, po to prokurature mamy :mrgreen:
nureczka - 9 Sierpnia 2011, 11:28

Grimzon, pewnie masz rację, że mogłam poszukać lepszego linku, ale generalnie zniesmaczyło mnie jedno - wymachiwanie trupem. I tyle.
Co do sparwy posłanki Blidy zgadzam się z Tobą w zupełności.

dalambert - 9 Sierpnia 2011, 11:33

Agi napisał/a
Przepraszam, ale chyba Cię pogięło.

Pogięło to tu takiego jednego co po 10 kwietnia 2010 wywrzaskiwał na forum o "szaleńcu co zamordował stokilkadziesiąt osób i siebie" pamiętasz ?
I pamietasz to radosną aprobatę jaka tu temu towarzyszyła ?
A teraz zaczyna sie podobna zabawa z Lepperem co to go podobno straszny JarKacz zamordował, a zapomina się, że "aferę rozporkową" to Michnik z cynglami rozkręcili.

czterdziescidwa - 9 Sierpnia 2011, 11:35

My tutaj o Lepperach itd. a tymczasem świat wpada w panikę. Pewna firma, agencja ratingowa, wyraziła swoją opinię o wiarygodności kredytowej USA. I... kapitał zgromadzony na giełdach świata zmniejszył się o kilkanaście, kilkadziesiąt procent. Nie ważne, że nie pojawiła się żadna nowa istotna informacja, że w ostatnim miesiącu nie było żadnego dużego kataklizmu.

Jeśli ktoś wiedział, że firma S&P ogłosi opinię o zmniejszeniu ratingu przed jej ogłoszeniem, z dnia na dzień stał się miliarderem. Jeśli ktoś inny postawił "w drugą stronę", dziś śpi w kartonie.

Jedna firma, jedno słowo...

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:37

bo zamordował prymityw
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 11:38

Ciekawe czyja firma i czyje słowo?
A szwajcarski frank już jutro po 4zł będzie. Na cholere Szwajcary oszczedna, solidną i uczciwą gospodarkę prowadzily, taraz wszyscy sie do ich franka pchają i Szwajcary pasztet mają ;P:

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:40

dalambert napisał/a
Szwajcary pasztet mają
nie mają tak źle, zapasów surowców mogą sobie nakupić za grosze
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 11:40

dalambert napisał/a
więc poczekam jak jakiś tabloid opublikuje nagranie rozmowy Leppera z red,naczem GP i wtedy zobaczymy

Wczoraj Roman Giertych mówił, że bardzo by go zdziwiło to nagranie, w którym Lepper miałby mówić coś drastycznie sprzecznego z zarzutami, które głosił od czterech lat i które dwa tygodnie temu podtrzymał w sądzie: pod przysięgą i odpowiedzialnością karną. Wyskok pana Sakiewicza jest dla mnie tylko i wyłącznie zagrywką: Lepper tak naprawdę kochał Jarosława, a skoro on go kochał, to wyborcy Samoobrony też go powinni pokochać i zagłosować na PiS.

A ten plakat... Wiecie, to już jest śmieszne. Na wiecach wyborczych będą ustawiać tekturowe makiety Lecha Kaczyńskiego z hasłem "Zrób sobie zdjęcie z prezydentem i przyklej na swoją pustą lodówkę, a ta napełni się w magiczny sposób".

dalambert - 9 Sierpnia 2011, 11:52

Matrim napisał/a
Wyskok pana Sakiewicza jest dla mnie tylko i wyłącznie zagrywką:

Zagrywka to by była gdyby nie było nagrania - mocno wątpie by Sakiewicz odważył się na coś takiego nie mając nagrania rozmowy. Lepper nie takie wolty robił, ale nagranie wycieknie to zobaczymy.
Co do pana Giertych to jakoś w jego wiarygodność nie wierzę i tyle.

Grimzon - 9 Sierpnia 2011, 11:55

Matrim napisał/a
A ten plakat... Wiecie, to już jest śmieszne. Na wiecach wyborczych będą ustawiać tekturowe makiety Lecha Kaczyńskiego z hasłem Zrób sobie zdjęcie z prezydentem i przyklej na swoją pustą lodówkę, a ta napełni się w magiczny sposób.

Niekoniecznie jeżeli przypatrzymy się na wymowę plakatu. Pokazuje założenia programowe partii przeciwstawiają je zaniechaniom obecnej władzy (prawdziwym czy nie to nie ma znaczenia w tym przekazie). Zamiast tego zdjęcia można by dać karteczkę z napisem "Nie dopuścimy do kolejnych wielkich tragedii" ale plakaty wyborcze nie są skierowane do tzw twardego elektoratu. Ich "targetem" (jakże popularne obecnie słowo) są ludzie niezdecydowani. Dlatego wstawienie tego zdjęcia pozwala każdemu zinterpretować je po swojemu. Dla twardego elektoratu to gra trupami, ale dla niezdecydowanych już niekoniecznie. Jedni przypomną sobie że głosowali na Kaczyńskiego w wyborach inni będą mieć żal o sposób wyjaśniania katastrofy smoleńskiej. Dlatego też w środkach przekazu publicznego nie jest atakowany cały plakat , a konkretna jego część, która nie jest jednoznacznie określona. Dlatego artykuły takie jak w GW podają odpowiednią interpretację tego fragmentu aby przez przypadek nie zaczął się ktoś nad tym zastanawiać.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:55

dalambert napisał/a
słusznie, z Kaczyńskimui się zadawał
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 11:56

Fidel-F2, A teraz PO pupcię liże - masz racje ;P:
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 11:59

k..wa, to daje każdemu kto ma kasę
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 12:33

dalambert napisał/a

Tutaj jest artykuł z prasy z 19 lipca: http://www.polskatimes.pl...-haki,id,t.html.

A co do Sakiewicza, odkąd tylko się pojawiła informacja o nagranej rozmowie z Lepperem, słyszy się tylko, że "Lepper chciał ujawnić źródło przecieku" i "potwierdził zeznania Kaczyńskiego". Szczególnie to drugie zdanie jest wielce nieprecyzyjne, bo potwierdzić mógł jedną kwestię, ale w dwudziestu innych mieć inne zdanie. Lepper miał wiedzę, Leppera już nie ma, wiedzy też nie.

Anonymous - 9 Sierpnia 2011, 13:07

Pomijając obrzydliwy fragment ze zdjęciem pary prezydenckiej i niepotrzebnym wspominaniu o uległości wobec unii, kiedy społeczeństwo w większości jest za unią właśnie, sam pomysł oceniam bardzo dobrze. Czytelny przekaz, granie na emocjach...Takie karteczki powinny być dołączane do programu w "real lajfie".

A co do franka - kiedyś był taki film, "Uwierz w ducha". dalambert duchem nie jest, ale w jego profetyczne zdolności powoli zaczynam wierzyć. Frank po 4 złote? Nigdy, przenigdy nie wezmę dużego kredytu w innej walucie niż własna. Nawet jeśli miałoby to wyjść drożej, to taka nerwówka nie jest warta kasy, jaką się zaoszczędzi.

Rafał - 9 Sierpnia 2011, 13:24

PiS ma niezły plakat, o co kaman? Hasła są skrajnie populistyczne i się podobają, każdy przecież chce mieć uczciwy i skuteczny rząd (heh, jakiś oksymoron swoją drogą), jeden podręcznik dla dzieciaków (rodzice wiedzą jak to ważne), kasa dla rolników (pielęgniarek, spawaczy okrętowych w Białymstoku i dla babci też), szpitale bez kolejek i dla wszystkich (tu chyba każdy się podpisze, a ja pierwszy), godna praca i płaca zamiast niepewności (to tylko komunizm gwarantował). Fajne i chwytne hasła, co z tego, że PiS nie gwarantuje tego w najmniejszym stopniu, a wprost przeciwnie. Hasła skonfrontowane z logo wdrukuje się do głów po ich setnym przeczytaniu, na dobitkę jest nieodżałowany, biedny nieboszczyk z żoną do pomszczenia i ... PO z całą resztą może pozazdrościć.

Plakat podoba mi się ze względu na jego technikę oddziaływania. Są hasła, jest ikona, zamieniłbym tylko czcionkę na ręczną i kolor lodówki bym zamienił na cieplejszy, ew. biały.

jewgienij - 9 Sierpnia 2011, 15:49

Mad, wiadomo, że racje polityczne są czymś umownym. Po drugiej stronie barykady stoją tacy sami ludzie jak my. Doskonale pokazuje to film Kieślowskiego Przypadek, gdzie ta sama osoba, w różnych wariantach życia, w zależności od okoliczności przyjmuje różne postawy polityczne. Trzeba się czegoś trzymać, więc nie mów o stronniczości, bo zawsze taka jest. Nie ma ludzi bezstronnych, tylko są udawacze.

Co do PIS-u to u mnie herbertowska kwestia smaku. Jak widzę łzawy spot z parą prezydencką, to myślę, że Ci ludzie używają prostych wzruszeń pod prostego człowieka, żeby się wzruszył. To jest ogłupianie, chwyt poniżej pasa. Nigdy nie spotkałem się z aż tak cynicznymi środkami od czasów PRL-u. Z traktowaniem narodu jak odbiorców kanału Romantika. Przypisywanie sobie honoru przez tych ludzi budzi naturalną wściekłość. Lepper miał w tym udział, Kaczyński go przerósł.

Nie będę bronił RM, Leppera, Kaczyńskich ani księdza Natanka nawet jeśli ktoś ich niesprawiedliwie ugryzie, bo za dużo osób ich broni, i to skutecznie. A ja chciałbym, żeby takie coś zniknęło raz na zawsze, żeby się wszyscy powiesili( naiwność)

Marcin Robert - 9 Sierpnia 2011, 16:19

jewgienij napisał/a
Nie będę bronił RM, Leppera, Kaczyńskich ani księdza Natanka nawet jeśli ktoś ich niesprawiedliwie ugryzie, bo za dużo osób ich broni, i to skutecznie.

Ale broniąc RM przed - hipotetycznym - prawdziwym oszczerstwem, bronimy zarazem tego, co RM zwalcza: prawdy i przyzwoitości w życiu publicznym, dobrych obyczajów itp. Jest to więc obrona, która na pewno nie wyjdzie RM na dobre.

EDIT: Może zamiast "prawdziwym oszczerstwem" należałoby napisać "faktycznie zaistniałym oszczerstwem". :mrgreen:

Agi - 9 Sierpnia 2011, 16:47

jewgienij napisał/a
A ja chciałbym, żeby takie coś zniknęło raz na zawsze, żeby się wszyscy powiesili( naiwność)

jewgienij, ostrzegam. Jeszcze jedna wypowiedź w takim tonie i będzie krawat.

Anonymous - 9 Sierpnia 2011, 16:52

To ja może na poprawę humoru. Wiadomo już, kto zabił Leppera. Terlikowski Pratchettem polskiej prawicy.
Marcin Robert - 9 Sierpnia 2011, 17:00

Żerań napisał/a
To ja może na poprawę humoru. Wiadomo już, kto zabił Leppera. Terlikowski Pratchettem polskiej prawicy.

Jest jednak między nimi zasadnicza różnica. Pratchett jest inteligentny.

Editus citatus

Partner forum