Spodenki - Szorty
Stormbringer - 14 Lutego 2009, 13:33
Witchma napisał/a | Stormbringer, że niby o kwiaciarkach z morderczymi skłonnościami? |
Widząc, co się dzisiaj dzieje w kwiaciarniach, nie byłbym zdziwiony, gdyby takowe wystąpiły.
Agi - 14 Lutego 2009, 13:38
marekz napisał/a | Dla mnie takie sztywne ograniczenie nie wydaje się celowe.
Tym bardziej że jeśli niegłupi autor będzie chciał wysłać więcej tekstów, to powysyła je i tak na słupy. |
marekz, chyba Cię nie rozumiem.
Czemu niby miałoby służyć wysyłanie tekstów na podstawione osoby?
Czy jako Autor miałbyś satysfakcję, że gratulacje zbiera koleżanka lub kolega, którzy użyczyli Ci nicka i konta do przesłania tekstu? Czy może później głośno byś wołał: Nie, nie, to jest moje!
Przemyśl to sobie.
Aż się prosi o banał: ilość nie zawsze przechodzi w jakość.
I żeby nie było nieporozumień, tak jak zaznaczyłam w pierwszym poscie, piszę jako czytelnik, nie moderator.
marekz - 14 Lutego 2009, 13:57
Agi napisał/a | marekz, chyba Cię nie rozumiem.
Czemu niby miałoby służyć wysyłanie tekstów na podstawione osoby?
Czy jako Autor miałbyś satysfakcję, że gratulacje zbiera koleżanka lub kolega, którzy użyczyli Ci nicka i konta do przesłania tekstu? Czy może później głośno byś wołał: Nie, nie, to jest moje!
Przemyśl to sobie.
|
Tylko co mam przemyśliwać? Chodzi mi o to, że wprowadzanie jakichkolwiek sztywnych administracyjnych ograniczeń w około 90% przypadków nie ma sensu. Gdyby takie ograniczenie zostało wprowadzone, a ja jako autor chciałbym wysłać więcej niż jednego szorta w żadnym razie by mnie ono nie powstrzymało. Jak najbardziej wysłałbym "na słupa" a potem stwierdziłbym, że to mój albo "słup" by to stwierdził. Nie widzę zatem sensu tworzenia zasad, które nie tworzą nowej jakości, są natomiast dziecinnie łatwe do obejścia, pozostawmy to ZUSowi, Ministerstwu Finansów i innym tego rodzaju szacownym instytucjom.
Autor sam zazwyczaj nie jest w stanie zdecydować, który z jego pomysłów jest najlepszy. Od tego są głosujący. Nie sądzę także aby dla autorów tekstów jakieś większe znaczenie miały gratulacje kierowane pod konkretny nick (które często są w końcu zwykłą grzecznością) po zakończeniu głosowania. Przypuszczam, że im raczej zależy na opiniach o tekstach i na samym wyniku głosowania jako takim. Skoro chcą poddać ocenie więcej niż jeden tekst, utrudnianie im tego uważam za niecelowe.
Anonymous - 14 Lutego 2009, 13:59
Agi napisał/a | Aż się prosi o banał: ilość nie zawsze przechodzi w jakość. |
Pełna zgoda. Jeden tekst, za to bardziej dopracowany. Konkurencja coraz silniejsza, warto się przyłożyć, doszlifować pomysł i wykonanie.
W poprzedniej edycji starałam się czytać uważnie i powoli, żeby opisać każdy tekst, i zaczęło mi brakować czasu. Ostatnie teksty były już "na szybko".
Chal-Chenet - 14 Lutego 2009, 14:08
To zdaje się zależy od prowadzącego edycję. Nie można tego jemu zostawić? Raz jest 7, raz 21, to jest wielki problem? Poza tym dwa tygodnie to nie jest mało czasu, a nawet ponad 20 shortów to nie jest tysiącstronicowa księga, na którą aż tyle czasu potrzeba.
rumeli - 14 Lutego 2009, 14:09
Guns'N'Roses? Rzucam pomysł: melodramatyczne samobójstwo fana po wysłuchaniu ostatniej płyty
edytka - jestem za ograniczeniami.
shenra - 14 Lutego 2009, 14:11
Temat rzeka.
Lynx - 14 Lutego 2009, 14:27
marekz, w każdym konkursie obowiązują zasady. Rozwiązanie wysyłania "na słupy" jest proste- dyskwalifikacja. Poza tym, po co obchodzić zasady? Albo się dostosowuję i przestrzegam, albo nie biorę udziału. Finito.
Ograniczenie znaków? Nie, myślę, że to, które jest, wystarczy.
Temat niezły, ale wydaje mi się trudny. Posmakuję, pomyślę. Spróbuję. Jak wyjdzie mi gniot, to nie wyślę. Ale już się coś kluje
Agi - 14 Lutego 2009, 14:35
marekz napisał/a | Autor sam zazwyczaj nie jest w stanie zdecydować, który z jego pomysłów jest najlepszy. Od tego są głosujący. Nie sądzę także aby dla autorów tekstów jakieś większe znaczenie miały gratulacje kierowane pod konkretny nick (które często są w końcu zwykłą grzecznością) po zakończeniu głosowania. Przypuszczam, że im raczej zależy na opiniach o tekstach i na samym wyniku głosowania jako takim. Skoro chcą poddać ocenie więcej niż jeden tekst, utrudnianie im tego uważam za niecelowe. |
To nie są warsztaty literackie, tylko konkurs, jak już wyżej Lynx, zauważyła.
Jest kilka miejsc, gdzie Autorzy mogą liczyć na ocenę swoich tekstów, chociażby Warsztaty FF.
Nie chce mi się z Tobą wykłócać, ale nie przekonałeś mnie.
shenra - 14 Lutego 2009, 14:37
Każdy konkurs ma ograniczenia, zdaje się że wynika to z definicji.
Anonymous - 14 Lutego 2009, 14:37
Chal-Chenet napisał/a | Poza tym dwa tygodnie to nie jest mało czasu, a nawet ponad 20 shortów to nie jest tysiącstronicowa księga, na którą aż tyle czasu potrzeba. |
Dla Ciebie nie, dla mnie tak. Trochę innych zajęć poza czytaniem szortów też miewam.
Sally - 14 Lutego 2009, 14:39
Stormbringer napisał/a | No to jak, startujemy? Dziś Walentynki, więc myślałem o czymś melodramatycznym, ale może jednak bez przegięć. Spróbujemy tak:
Temat: Róże i pistolety
Termin: sobota 28 lutego 2009, samo południe
Ilość znaków: 3500 ze spacjami (bez tytułu)
Wszystkie teksty oczywiście do mnie na PW.
Do boju! |
O łaaa...
Nie chcę sobie nawet wyobrażać, co z tego wyjdzie W tym się mieści praktycznie wszystko...
Co do sporu... Jestem na nie. Można przez to stracić kilka fajnych szortów, bo autor nie potrafił dobrze wybrać... Nie.
EDIT: literówka
marekz - 14 Lutego 2009, 14:47
Agi napisał/a | Nie chce mi się z Tobą wykłócać, ale nie przekonałeś mnie. |
Dobra, pozostajemy zatem przy swoich pierwotnych opiniach. :-)
marekz - 14 Lutego 2009, 15:01
Lynx napisał/a | marekz, w każdym konkursie obowiązują zasady. Rozwiązanie wysyłania na słupy jest proste- dyskwalifikacja. |
Lynx, dyskwalifikacja po zakończeniu głosowania? Straszliwa kara! To jeszcze może wcześniej KONTROLA podejrzanych szortów, czy aby nie są tego samego autora. ;-)
Dobra, myślę że w realnym świecie to ograniczenie nie przejdzie, pozostańmy przy swoich opiniach i tyle. Jego wprowadzenie mógłby uzasadniać tylko wyraźny spadek zainteresowania głosujących dodatnio skorelowany ze zwiększającą się ilością szortów w danej edycji.
shenra - 14 Lutego 2009, 15:03
marekz napisał/a | To jeszcze może wcześniej KONTROLA podejrzanych szortów, czy aby nie są tego samego autora. | to jest oszustwo. Cóż jeżeli dobrze się z tym czujesz to Twoja sprawa.
Fidel-F2 - 14 Lutego 2009, 15:04
marekz, wymyslasz wydumane sytuacje, większośc bioracych udział zna się całkiem nieźle nawazajem i nikt takich durnot by nie robił bo nie gramy tu o 40 000 baksów a towarzysko bawimy w kręgu znajomych.
Chal-Chenet - 14 Lutego 2009, 15:06
Miria napisał/a | Trochę innych zajęć poza czytaniem szortów też miewam. |
Ja też. Ale spoko, rozumiem.
marekz - 14 Lutego 2009, 15:08
Fidel-F2, pewnie że wymyślam wydumane. Teoretyzuję sobie, ja w konkursach szortowych nie startuję, a jeśli mam głosować to wolałbym mieć więcej do wyboru niż mniej. Nie ma problemu jeśli większość będzie chciała wprowadzić jakieś ograniczenia czy tam zakazy i nakazy, po prostu wypowiadam własne zdanie i tyle.
mad - 14 Lutego 2009, 15:29
Stormbringer, pojechałżeś równo. Upchnę diabłom pistolety, a aniołom róże?
Agi - 14 Lutego 2009, 15:30
mad, zrób odwrotnie!
shenra - 14 Lutego 2009, 15:31
Hehehe, religijnie to nawet ciekawe może być
Lynx - 14 Lutego 2009, 16:34
Czyli stos atomowy pomysłów. Ja już jeden nawet zrealizowałam. forma jest baaaaaaaaardzo krótka. Dam do przetestowania czyli korekty. Ktoś chętny?
jewgienij - 14 Lutego 2009, 17:03
Dawaj!
Adanedhel - 15 Lutego 2009, 09:07
Lynx, na pewno tego chcesz?
Lynx - 15 Lutego 2009, 16:12
Adanedhel, a co? też chcesz? Uważaj, moje "dziełka" bywają ciężkostrawne.
dalambert - 15 Lutego 2009, 16:53
Lynx, ty się nie przejmuj tym spamerem tylko zapodawaj - hej
Lynx - 15 Lutego 2009, 20:15
Hyhy a dacie czas na napisanie?
Virgo C. - 16 Lutego 2009, 05:56
No ja nie wiem czy taki temat trudny - jak dla mnie raczej rzeka. Napisać w sumie można szorta w dowolnej konwencji
Stormbringer - 16 Lutego 2009, 07:50
Piszcie, piszcie. Pierwszy konkursowy szort właśnie trafił do skrzynki.
Witchma - 16 Lutego 2009, 09:31
Virgo C. napisał/a | Napisać w sumie można szorta w dowolnej konwencji |
No to chyba dobrze?
Stormbringer, no to rewelacyjny wyniki po trzech dniach od ogłoszenia tematu...
|
|
|