Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Lis Rudy - 13 Lipca 2011, 17:30
Grimzon napisał/a | Pewnikiem także nazwiesz faszystami ludzi którzy w święto niepodległości w warszawie szli w pochodzie (w dodatku legalnym) z narodowymi flagami. |
Nie, czemu ??? Normalni ludzie. Skoro w święto niepodległości ktoś chodzi z narodową flagą to czemu ma być faszystą Chyba że flaga jest w hakenkrojce i rzecz działaby się w niemczech. A tak to nie.
Grimzon napisał/a | marsze nie były ani wymyślone przez Hitlera, ani tym bardziej przez Kaczyńskiego |
Ja nie twierdzę że marsze zostały przez Kaczyńskiego wymyślone. Twierdzę tylko, że on skwapliwie korzysta z wzorca opracowanego w niemczech. Efektem jest to, że nikt tych nocnych defilad nie traktuje jak marszów w obronie Polaków, tylko automatycznie przyrównuje je do marszów w III Rzeszy.
Grimzon napisał/a | zdecydujcie się wreszcie czy PiS to w końcu faszyzm czy komunizm |
Gdyby to do diabła było takie czarno-białe, to bym się zdecydował
PiS, ze swoimi ekstremalnie prawicowym/narodowym sposobem uprawiania polityki jest jak dla mnie partią faszystowską. Pogląd Ein Volk, ein Führer, ein Reich oddaje istotę problemu-jeden naród dowodzony przez jedną partię, w domyślę PiS, jeden wódz-to chyba oczywiste kto , jedno Państwo-najlepiej IV Rzczpospolita. Lansowana z uporem szaleńca przez Yara.
A dlaczego jednocześnie PiS jest partią komunistyczną?
A dlatego, że WSZYSTKO chciałby regulować odgórnie: ceny paliw, warzyw i owoców, kursy walut etc. Chciałby także, aby wszystko, każdy aspekt życia był uregulowany przepisami, karami więzienia. I nieważne czy dotyczyłoby to spraw gospodarczych, polityki, obyczajowości czy innych.
Ponadto, mając na uwadze gospodarkę i sprawy socjalne-wysokie zasiłki dla bezrobotnych (co skutecznie zdemotywowałoby tych ludzi do szukania jakiejkolwiek pracy), wszelkiej maści rozdawnictwo pieniędzy dla różnych grup zawodowych (górnicy, stoczniowcy, hutnicy itd), przywileje socjalne niemal dla wszystkich, be z patrzenia się, skąd wziąć na to pieniądze. Chęć zwiększenia i tak dużej w Polsce, opieki socjalnej-Szwecja trenował podobny scenariusz, i w którymś momencie musiała przyznać że to system do *beep* i mocno obcięła większość tego typu bonusów. Teraz powoli normalnieją.
Już wiesz Grimzon, czemu, jeśli chodzi o PiS, można tą partię (chociaż ostatnimi czasy bardziej przypomina sektę) nazwać i faszystowską i komunistyczną
Marcin Robert - 13 Lipca 2011, 17:47
jewgienij napisał/a | Wrogość wobec liberalizmu, demokracji, ksenofobia, propaganda prostych haseł opartych na mitach narodowych czy religijnych, gra na emocjach, szukanie wrogów wewnętrznych i zewnętrznych, tęsknota do silnej władzy i jasnej hierarchii - to wszystko spadek po faszyzmie. |
Niezupełnie. To spadek po moralności plemiennej. Próby jej przywrócenia w środowisku postplemiennym są właśnie przyczyną pojawienia się takich z jednej strony tragikomicznych, a z drugiej zbrodniczych zjawisk, jak faszym, komunizm i pisizm. Pięknie te sprawy już kilkadziesiąt lat temu omówił Karl Popper w dziele "Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie".
Faszyzm, komunizm i pisizm łączy trybalizm.
Agi - 13 Lipca 2011, 18:06
Lisie Rudy, zapraszam do sąsiedniego wątku na pigwówkę
jewgienij napisał/a | Agi, w dzisiejszym świecie jeśli ktoś nie krzyknie, to go nie ma, bo zaginie w ogólnej wrzawie. |
jewgienij, ja spokojny człowiek jestem, a nawet jak mówiła dawno temu moja córka "duży spokojny człowiek", co wzruszyło mnie niemal do łez i skłoniło do zapamiętania tego tekstu.
Rewolucje i robienie hałasu to nie dla mnie, jestem z gruntu pozytywistką i cenię pracę, a nie wiecowanie.
Nie zmienię się już.
jewgienij - 14 Lipca 2011, 10:43
Agi
Nie zmieniaj się
Marcin Robert napisał/a | jewgienij napisał/a | Wrogość wobec liberalizmu, demokracji, ksenofobia, propaganda prostych haseł opartych na mitach narodowych czy religijnych, gra na emocjach, szukanie wrogów wewnętrznych i zewnętrznych, tęsknota do silnej władzy i jasnej hierarchii - to wszystko spadek po faszyzmie. |
Niezupełnie. To spadek po moralności plemiennej. Próby jej przywrócenia w środowisku postplemiennym są właśnie przyczyną pojawienia się takich z jednej strony tragikomicznych, a z drugiej zbrodniczych zjawisk, jak faszym, komunizm i pisizm. Pięknie te sprawy już kilkadziesiąt lat temu omówił Karl Popper w dziele Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie.
Faszyzm, komunizm i pisizm łączy trybalizm. |
Jasne, ksenofobia i irracjonalizm to nie jest wynalazek faszyzmu, tyle że w faszyzmie znalazły najpełniejszy wyraz i kształt, przynajmniej w najnowszych czasach, dlatego do niego odnoszę.
Rafał - 15 Lipca 2011, 09:19
Cosik mi się wydaje, że wkrótce będziemy świadkami narodzin w Europie czegoś w rodzaju pan-agencji ratingowej będącej przeciwwagą dla wielkiej trójki amerykańskich agencji mających zdolność zmiatania ze sceny gospodarek narodowych. Ostatnio niesamowicie wzrosło znaczenie w polityce międzynarodowej ratingów, wywołują kryzysy, sterują notowaniami walut, pogrążają państwa - wyrosły na najpotężniejsze armie świata. Nie podoba mi się to, bo jesteśmy bezbronni na taki oręż finansowy. Agencje niby prywatne, ale w pewnym sensie upaństwowione, bo pod kontrolą formalną rządu USA.
IMO należy im się w przysłowiową mordę, bo mają dużo na sumieniu i czarno za paznokciami. Patrząc w kategoriach walki, to na nową broń zawsze pojawiała się technika obronna. Ciekawe co to będzie? Przebudowa zasad działania rynków finansowych? Protekcjonizm? Prawo antyratingowe w Europie i pozwy o odszkodowania wymierzone przeciw USA?
jewgienij - 16 Lipca 2011, 12:10
Nadchodzi "Różańcowa Rewolucja". Dziwne, że akurat w pseudo chrześcijańskim, wręcz pogańskim kraju, ale może różaniec jest tutaj rodzajem amuletu.
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Oligarcha udający księdza znowu w formie. Aby coś się działo, aby huczało.
Ilt - 16 Lipca 2011, 12:23
"Wielu woli słodkie kłamstwo niż gorzką prawdę, woli jakieś złudzenia, którymi karmią ich ludzie od PR, czyli propagandy. Ten PR to życie w złudzeniach" powiedział przedstawiciel organizacji PR propagującej jakieś złudzenia.
jewgienij - 16 Lipca 2011, 12:29
Na "słodkich złudzeniach" zbudowana jest cała religia, to fakt. Ale już pomijając tę fundamentalną sprzeczność, kolejna próba oligarchy ratowania własnego tyłka i interesu przy użyciu symboli religijnych.
terebka - 16 Lipca 2011, 12:34
Na wp o tym czytałem. W sumie niczego nowego, czego by nie mówił wcześniej, jeszcze nie powiedział. Facet jest jak pluszowy Królik Bugs. Można go ciągnać za sznureczek na plecach do upadłego, ale i tak w programie ma tylko kilka tych samych zdań. Wywrzaskiwał dokładnie te same brednie jeszcze wtedy, gdy przy żłobie byli ci sami, którzy ostatnio obracali w paluszkach koraliki różańca na Jasnej Górze.
Matrim - 16 Lipca 2011, 20:40
terebka napisał/a | Facet jest jak pluszowy Królik Bugs. |
Powiedz to Bugsowi prosto w pyszczek, zobaczymy co Ci zrobi z tą marchewką
Rafał - 16 Lipca 2011, 22:25
Pierwszy raz jest mowa o Rydzyku we właściwym dziale.
terebka - 17 Lipca 2011, 11:01
Niewielu jest takich, którzy by się na to zdobyli, Matrim. Nawet Kaczor Duffy dziwnie przy nim pokornieje
Matrim - 18 Lipca 2011, 10:28
No już lepiej PiS nie mógł wybrać: czy ktoś chce wygrać kolację z posłanką Kempą?
Fidel-F2 - 18 Lipca 2011, 10:30
Adanedhel - 18 Lipca 2011, 10:33
Właśnie na takie okazje potrzebuję wycieraczki na monitor...
PiSowcy minęli się z powołaniem. Powinni być kabareciarzami.
terebka - 18 Lipca 2011, 14:55
W pakiecie Maciarewicz jako przyzwoitka
Adanedhel - 18 Lipca 2011, 17:02
Macierewicz będzie czaił się w cieniach i podglądał.
Taselchof - 18 Lipca 2011, 17:58
...bądź donosił... nowe dania.
jewgienij - 18 Lipca 2011, 22:58
Agent Tomek reguluje rachunek.
Da taki napiwek, że kelner pójdzie siedzieć
Anonymous - 18 Lipca 2011, 23:22
A kto będzie filmował, żeby zrobić konferencję potem? Kamiński?
Matrim - 18 Lipca 2011, 23:50
Żerań napisał/a | A kto będzie filmował, żeby zrobić konferencję potem? Kamiński? |
Iii tam, Kamiński. Pospieszalski zrobi z tego epopeję. Tytuł? "Pani Beata" na przykład.
Anonymous - 18 Lipca 2011, 23:54
Pospieszalski? To już lepiej Dorn. Mógłby napisać "Panią Beatę", albo "Moralność Pani Beaty". W końcu to lyterat jest.
Matrim - 19 Lipca 2011, 14:45
PiS werbuje strażników wyborów
Wspominane to było wcześniej, ale zastanawia mnie jeden fragment:
Cytat | Ponadto do społeczników, którzy z plakietkami naszego komitetu wyborczego pojawią się w lokalach, należy doliczyć zespoły dodatkowe. Ludzi gotowych do działania, z których skorzystamy w przypadku nieprzewidzianej potrzeby uzupełnienia składu obserwującego - podkreśla Karski. |
Czy nie jest to łamanie ciszy wyborczej? Osoba z plakietką komitety w miejscu głosowania?
Ziuta - 19 Lipca 2011, 15:05
Raczej nie jest. Przy ostatnich wyborach parlamentarnych mój kolega był mężem zaufania z ramienia PO i nawet się chwalił, że to jest takie sprytne obejście ciszy, gdy "będę siedział za biurkiem z partyjną plakietką".
Taselchof - 19 Lipca 2011, 15:06
Niestety nie w poprzedniej kampanii była głośna afera gdy jeden z wyborców w Warszawie pragnął by takiego człowieka z plakietką partii sami wiecie której usunąć z komisji Oni nie agitują oni czuwają, bo wiadomo wróg nie śpi.
Adanedhel - 19 Lipca 2011, 17:52
A ktoś w ogóle, poza biednymi mediami, przejmuje się ciszą wyborczą?
Agi - 19 Lipca 2011, 19:37
PKW się przejmuje
Anonymous - 19 Lipca 2011, 20:00
A potem pewnie Sąd Najwyższy się przejmie, jeśli ktoś złoży skargę (Kajko i spółka?)
A tymczasem mój avatarek jest uniewinniony. Tak jakby.
P.S TK ma w ogóle pełne roboty od jakiegoś czasu i jest najbardziej zapracowanym, (a)politycznym sądem w Polsce. Dzisiaj Che, jutro JOW-y i dwudniowe głosowanie.
I jako znakomita, ironiczna peunta do wszelkich komentarzy o braku demokracji w Polsce: w komunistycznej Białorusi zakazano radziecką piosenkę Jeśli reżim walczy z trupami, to coś jest nie tak. U nas próbowano się pozbyć Mickiewicza, wyszło, jak wyszło.
dalambert - 19 Lipca 2011, 21:16
Żerań, Wczytaj się w ten wyrok - hitlerka tyż se możesz nozić
Ziuta - 19 Lipca 2011, 22:19
Żerań napisał/a | I jako znakomita, ironiczna peunta do wszelkich komentarzy o braku demokracji w Polsce: w komunistycznej Białorusi zakazano radziecką piosenkę Jeśli reżim walczy z trupami, to coś jest nie tak. U nas próbowano się pozbyć Mickiewicza, wyszło, jak wyszło. |
Żeraniu, słonko ty nasze fandomowe. Nie "radziecką piosenkę" tylko piosenkę Wiktora Coja. A to zasadnicza różnica, bo zwrot że reżim "walczy z trupami" zabrzmiał jakby to było jakieś Pust' wsiegda budiet sołnce, a nie piosenka rosyjskiego Jamesa Deana, ulubionego piosenkarza Williama Gibsona (jeżeli wrócimy na chwilę do tematyki okołofantastycznej).
|
|
|