Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
m_m - 27 Stycznia 2014, 16:30
Max Kolonko?
Agi - 27 Stycznia 2014, 16:46
Radek Sikorski?
Matrim - 27 Stycznia 2014, 17:02
Fidel-F2, nie.
m_m, nie.
Agi, nie. Ale cieplej, niż powyżsi
Matrim - 28 Stycznia 2014, 11:08
I co?
Wojna jest dawniejsza, niż Sikorski, Kolonko, a nawet Norris mogą pamiętać (choć ten ostatni pamięta wiele).
dalambert - 28 Stycznia 2014, 11:08
No dobrze, żarty żartami, ale oczywiście to biega o młodzieńczą przygodę Winstona Churchilla, którą z reszta opisał w swej kolejnej książce,
Bywał na ale kino bardzo dobry film historyczny o tym i o innych wydarzeniach z jego młodości.
Matrim - 28 Stycznia 2014, 11:13
dalambert, uciął zabawę Ale oczywiście ma rację. Taki to z Winstona był uciekinier, złodziej i bandyta. Po powrocie do kraju, dzięki tym przygodom, stał się ówczesnym celebrytą, co pomogło mu rozwinąć karierę polityczną (bo wcześniej trochę falstartował).
Dla uściślenia, wojna była drugą burską.
dalambert, zadajesz!
dalambert - 28 Stycznia 2014, 11:35
W bitwie , właściwie oblężeniu Chocimia, w 1621 r. wzięło udział 7 armii.
Jakich ?
Wymień przynajmniej 6
Luc du Lac - 28 Stycznia 2014, 12:19
dalambert napisał/a | W bitwie , właściwie oblężeniu Chocimia, w 1621 r. wzięło udział 7 armii.
Jakich ?
Wymień przynajmniej 6 |
eee,
krasonuludy, elfy i Orły z Korony
ludzie z Esgaroth-Zaporoża
i Beorn Chodkiewicz
vs. połączona armia osmańskomuzułmańskich goblinów wraz ze zdradzieckimi klanami orków z Wołynia, Mołdawii i Krymu
nureczka - 28 Stycznia 2014, 12:27
Wojna bez Szarika się nie liczy. Taka wojna, to nie wojna i jako taka nie jest godna uwagi.
Kruk Siwy - 28 Stycznia 2014, 12:34
Jeśli jest tam Szarik to ważną rolę odegrała 8 Armia Gwardii Sowietskovo Soyuza. Pod dowództwem starszyny Czernousowa.
joe_cool - 28 Stycznia 2014, 12:52
A propos Szarika
dalambert - 28 Stycznia 2014, 12:52
Luc du Lac, pominąłeś druidów z Wilna, ale reszta się zgadza
DAWAJ DALEJ
Luc du Lac - 28 Stycznia 2014, 13:48
dalambert napisał/a | Luc du Lac, pominąłeś druidów z Wilna, ale reszta się zgadza
DAWAJ DALEJ |
no wiesz, druidów miałem w domyśle pisząc o Koronie
btw. na pytanie trzeba będzie poczekać do hmm jutra - muszę je przygotować (tzn. policzyć)
dalambert - 28 Stycznia 2014, 14:31
Luc du Lac napisał/a | no wiesz, druidów miałem w domyśle pisząc o Koronie
| No to by Cię boćwnniki przeświecili, Wielkie Księstwo Litewskie to na pewno nie była "Korona"
nureczka - 28 Stycznia 2014, 14:37
joe_cool, re-we-la-cja!
Luc du Lac - 30 Stycznia 2014, 08:53
dobra, nie zdążyłem policzyć odpowiedzi na pytanie które miałem zadać, więc zadam inne
gdzie znajduje się najlepszy teleskop do obserwacji promieniowania podczerwonego wszechświata ? i jak się on nazywa
Starscreem - 30 Stycznia 2014, 11:03
gdzieś na orbicie naszej planety zapewne
Luc du Lac - 30 Stycznia 2014, 11:15
Starscreem napisał/a | gdzieś na orbicie naszej planety zapewne |
nie
Rafał - 30 Stycznia 2014, 11:37
No to może nasze Pomorze?
gorbash - 30 Stycznia 2014, 11:56
Może coś na pokładzie COBE albo tego następcy co nie pamiętam jak się nazywa? I w sumie nie wiem czy dalej lata.
Luc du Lac - 30 Stycznia 2014, 12:03
nie i nie
Starscreem - 30 Stycznia 2014, 13:18
To może Andy? Tam podobno generalnie są do obserwacji astronomicznych najlepsze warunki.
Fidel-F2 - 30 Stycznia 2014, 13:23
To sobie strzelę Australię.
mesiash - 30 Stycznia 2014, 13:45
wszyscy strzelacie gdzie, ale nikt nie chce strzelić jak się nazywa...
To ja strzelam - Hawaje i IAIn (Infrared Astronomy Interferometer)
Luc du Lac - 30 Stycznia 2014, 14:37
nope, żadna z odpowiedzi
Luc du Lac - 31 Stycznia 2014, 10:00
ok,
coby nie przedłużać zgadywanki - teleskop Spitzera znajduje się na orbicie heliocentrycznej, obecnie ok. 6 mln km od Ziemi
z ciekawostek to mamy jeszcze teleskop Chandra, który jest na "naszej" orbicie - jest to teleskop rentgenowski
jest jeszcze(był) teleskop Plancka - na promieniowanie mikrofalowe (dzięki niemu mamy najlepszą mapę wszechświata) - ale skończyło mu się jakiś czas temu chłodziwo, i teraz ma znaczenie słabszą możliwość obserwacji
dobra, następne pytanie:
kto to był kaishaku i czym się zajmował
Nocturn - 31 Stycznia 2014, 10:37
kaishaku ucinał głowy - to jego główne zadanie.
A tak poważniej, on miał zapobiec stracie honoru tego kolesia co seppuku popełniał.
Chyba że mi się już wszystko pomyliło.
Luc du Lac - 31 Stycznia 2014, 11:25
Nocturn napisał/a | kaishaku ucinał głowy - to jego główne zadanie.
A tak poważniej, on miał zapobiec stracie honoru tego kolesia co seppuku popełniał.
Chyba że mi się już wszystko pomyliło. |
ok, a jak miał tą głowę uciąć, i jak zapobiec utracie honoru. Jak to w rytuale wyglądało ?
Nocturn - 31 Stycznia 2014, 11:40
Aleś mi pytanie zadał.
Głowa nie mogła spaść na ziemię.
I trzeba było wybrać opowiedni moment, tak żeby samobójca nie pokazał że go boli ale zanim się do końca zabije. (ciekawy gra słów ;P )
o to chodzi ? Więcej nie pamiętam. Było jeszcze coś o odpowiednim ustawieniu kaishaku, ale w tego sobie nie przypomnę. I jeszcze było coś w sposobie trzymania miecza.
Luc du Lac - 31 Stycznia 2014, 12:02
Nocturn napisał/a | Aleś mi pytanie zadał.
Głowa nie mogła spaść na ziemię.
I trzeba było wybrać opowiedni moment, tak żeby samobójca nie pokazał że go boli ale zanim się do końca zabije. (ciekawy gra słów ;P )
o to chodzi ? Więcej nie pamiętam. Było jeszcze coś o odpowiednim ustawieniu kaishaku, ale w tego sobie nie przypomnę. I jeszcze było coś w sposobie trzymania miecza. |
super - jeżeli kaishaku miał wyższy status społeczny od samuraja, to trzymał miecz klingą do góry, jeżeli niższy to klinga w dół
a z momentem było tak - nie można było zrobić tego za szybko, ale nie trzymać też zbyt długo - żeby samuraj nie "pękł" tracąc honor
zadajesz
|
|
|