Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Ziemniak - 13 Kwietnia 2010, 17:29
Virgo C., a jakiego firewalla używałeś dotychczas?
Virgo C. - 13 Kwietnia 2010, 17:44
Ashampoo Firewall
Ziemniak - 13 Kwietnia 2010, 17:50
ja używam Comodo firewall, jest trochę roboty z konfiguracją, ale jest bardzo skuteczny. Antywirus jest słaby, ale można go nie instalować.
http://www.dobreprogramy....dows,12952.html
Adon - 13 Kwietnia 2010, 18:04
Polecam Zone Alarm. Freeware, do tego nieźle i łatwo konfigurowalny.
ilcattivo13 - 13 Kwietnia 2010, 21:30
Może ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry i freeware'owy emulator PSP lub Nintendo Ds dla peceta.
ihan - 16 Kwietnia 2010, 15:11
Pytanie do Krakowian:
Szukam dobrej, niedrogiej, z dobrym, niedrogim winem knajpy z polskim żarciem, bo goście konferencyjni zażyczyli sobie polskiego żarcia, a ja do takich knajp zdecydowanie nie chadzam. Jakieś sugestie?
Martva - 16 Kwietnia 2010, 16:26
Ja tez nie chadzam, ale sugestię dam: wątek kulinarny albo krakowski, większa szansa na odpowiedź jak sądzę
merula - 18 Kwietnia 2010, 19:07
Jeśli mogę prosić, to potrzebuję namiar na jakieś sensowne i w przystępnej cenie noclegi w Berlinie.
ketyow - 19 Kwietnia 2010, 23:17
Jaka może być przyczyna, że nie mogę wrzucać na serwer plików txt? Tzn. klientem FTP mogę wrzucić i jak klientem plik odbiorę to działa i jest w porządku. Jeśli jednak próbuję otworzyć plik przez przeglądarkę, to wywala mi, że link do pliku jest nieprawidłowy, nie można odtworzyć, ani ściągnąć. Z obrazkami itd. nie ma problemów.
Ziemniak - 19 Kwietnia 2010, 23:24
A wielkość znaków jest ok? uprawnienia też? Ja u siebie sprawdziłem przykładowy plik tekstowy i wszystko śmiga.
ketyow - 19 Kwietnia 2010, 23:46
No właśnie wszystko ok. Usunąłem spacje w nazwie, ale nie pomogło. Pomyślałbym, że to wina przeglądarki, ale dzieje się tak pod wszystkimi (Firefox niby wyświetla i ściąga plik, ale jako pusty). Jutro zmienię jeszcze rozszerzenie przy jakimś obrazku na txt i wrzucę, a plikom txt nadam inne, zobaczę efekty, ale jest to dziwne.
Dobra, już wiem, za hosting txt trzeba płacić -_-' (webhost000)
Rafał - 20 Kwietnia 2010, 08:44
merula, najlepiej będzie poszukać sobie tutaj
merula - 20 Kwietnia 2010, 17:58
dzięki Rafał.
to jeszcze jedno. czy ktoś zorientowany mógłby mi na priva napisać co muszę zrobić, na co zwrócić uwagę i z czego mogę skorzastać zakładając firmę? taką zwykłą, jednoosobową. i jakie PKD warto uwzględnić we wniosku/zgłoszeniu na ewentualną przyszłość?
Godzilla - 20 Kwietnia 2010, 18:10
I mnie też! Mnie też!
xan4 - 20 Kwietnia 2010, 18:28
Jeżeli się jest bezrobotnym, to przede wszystkim można skorzystać z dotacji z Urzędu Pracy na założenie działalności gospodarczej. To jest do wysokości - około 18 tysięcy, nie pamiętam dokładnie. Dotacja jest na zakup środków trwałych, wyposażenia, ewentualny remont pomieszczeń, częściowy zakup towarów handlowych lub materiałów do produkcji.
U nas, w naszym powiatowym urzędzie pracy idzie mi dość sprawnie załatwianie takich wniosków, ale przykład Martvej pokazuje, że nie wszędzie jest tak samo, no i wnioski też się różnią pomiędzy urzędami.
Ponadto, przez pierwsze dwa lata masz prawo płacić niższe składki ZUS-u, to jest około 200 złotych miesięcznie.
Co musisz zrobić: iść do swojego Urzędu Miasta/Gminy/ Dzielnicy jak zwał tak zwał i wypisać wniosek EDG-1. Dany Urząd wysyła to potem do GUSu, USu i ZUSu. Jeżeli chcesz zostać vatowcem, to musisz to osobno zgłosić do swojego Urzędu Skarbowego na druku VAT R, opłacając wcześniej opłatę skarbową 170 złotych do swojego Urzędu Miasta.
Co do PKD, to nie opłaca się ładować wszystkiego, tylko dlatego aby było, to nie ma sensu. Wpisać wszystko co tylko możesz i będziesz chciała wykonywać w przyszłości. To fakt, nieważne ile, to jest za jedną opłatą 100 złotych. Każda następna zmiana kosztuje 50 złotych. Ale wpisywać tylko prawdopodobne rzeczy, tutaj nie mogę Ci pomóc, jeżeli nie będę znał szczegółów.
To tyle na szybko, jeżeli macie pytania, to na priv, albo tutaj, chętnie odpowiem, ewentualnie możemy założyć inny dział, np. Z poradnika doradcy podatkowego
gorbash - 20 Kwietnia 2010, 18:48
Mam szybkie PITowe pytanie. Jeśli mam dwa PITy z 2009, każdy na umowę o pracę, to rozumiem że wypełniając moje zeznanie, wszędzie wpisuję odpowiednią sumę z tych PITow 11?
Konkretnie chodzi mi o koszty uzyskania przychodów.
xan4 - 20 Kwietnia 2010, 19:02
Koszty uzyskania przychodów sumujesz, ale możesz wpisać tylko do maksymalnej wysokości. Maksymalna wysokość to:
Z jednego stosunku pracy miesięcznie 111 zł 25 gr
rocznie 1.335 zł
Z kilku stosunków pracy nie może przekroczyć rocznie 2.002 zł 05 gr
Z jednego stosunku pracy dla dojeżdżających miesięcznie 139 zł 06 gr
rocznie 1.668 zł 72 gr
Z kilku stosunków pracy dla dojeżdżających
nie może przekroczyć rocznie 2.502 zł 56 gr
edit: miała być tabelka, ale mi się rozjechała, ale czytelne chyba jest.
gorbash - 20 Kwietnia 2010, 20:20
Tak tak - właśnie o to mi chodziło
Dzięki!
merula - 20 Kwietnia 2010, 20:33
a muszę od razu zakładać konto firmowe w banku? i rozumiem, że po Regon muszę się pofatygować osobno?
a żeby korzystać z tej obniżonej skadki ZUS, to muszę coś szczególnego zrobić, czy to tak z automatu?
niestety w moim UP niby mogę ubiegać sie o dofinansowanie na kazdy rodzaj działalności, ale chwilowo przydzielanie środków i rozpatrywanie wniosków zostało wstrzymane do odwołania. więc mogę się nie wyrobić, bo jak będę musiała zakładać firmę, to już, a nie czekając, aż UP łaskawie rozpatrzy mój wniosek pozytywnie i sypnie kaską.
a w ogóle, to dzięki xan
Witchma - 20 Kwietnia 2010, 20:40
merula napisał/a | a muszę od razu zakładać konto firmowe w banku? |
Tak
Cytat | a żeby korzystać z tej obniżonej skadki ZUS, to muszę coś szczególnego zrobić, czy to tak z automatu? |
Jeśli przez ostatnie bodajże dwa lata nie prowadziłaś działalności, to Ci się należy. Tylko chyba w ZUSie coś składałam na ten temat...
xan4 - 20 Kwietnia 2010, 21:32
merula napisał/a | a muszę od razu zakładać konto firmowe w banku? |
Oficjalnie, czy nieoficjalnie mam odpowiadać
Kiedyś, kiedy końcówka konta sugerowała, że to konto z działalności gospodarczej, albo ROR, to urzędy wiedziały, teraz nie wiedzą, z jakiego konta się płaci podatki i składki do ZUSu. Ale zgodnie z przepisami, prowadząc działalność gospodarczą trzeba regulować swoje podatki, składki do ZUSu i płatności do dostawców powyżej 15 tysięcy euro za pomocą konta firmowego.
merula napisał/a | rozumiem, że po Regon muszę się pofatygować osobno? |
GUS czyli regon zawiadomi Twój Urząd Miejski, za pomocą druku EDG-1, czyli nie musisz się sama fatygować
merula napisał/a | żeby korzystać z tej obniżonej skadki ZUS, to muszę coś szczególnego zrobić, czy to tak z automatu? |
Witchma, dobrze pisze, sama to niedawno przechodziła
Rafał - 21 Kwietnia 2010, 07:59
xan4 napisał/a | Oficjalnie, czy nieoficjalnie mam odpowiadać | To ja nieoficjalnie Nie musisz konta zakładać, o ile nie wpadniesz w jakiś próg. Płacisz albo na poczcie na specjalnych drukach przelewów do ZUS i US, czasem jak mnie czas goni płacę przez internet. Jeżeli jest to tylko możliwe ze względu na rodzaj wykonywanej działalności, najlepiej wybrać opodatkowanie w formie ryczałtu - wówczas prowadzisz minimalną "księgowość" ograniczoną tylko do książeczki sprzedaży, podatek płacisz raz do roku w styczniu , który to podatek odbierasz sobie w kolejnym styczniu płacisz tylko ZUS. Możesz też to robić sama wystarczy zainstalować płatnika i siecią raz w miesiącu wysyłać sprawozdania i do 10 każdego miesiąca płacić składki ZUS. Ponieważ jestem leniem, a na dodatek asekurantem , płacę pani z ZUS co miesiąc 50 zł, a ona mi wszystko załatwia.
Witchma - 21 Kwietnia 2010, 08:49
Ale jak poszłam do US złożyć papiery, żądali ode mnie potwierdzenie otwarcia rachunku bankowego na firmę.
Rafał - 21 Kwietnia 2010, 08:55
A nie wybrałaś przypadkiem VAT?
Witchma - 21 Kwietnia 2010, 08:55
Rafał, a to ma znaczenie? Wybrałam.
Rafał - 21 Kwietnia 2010, 09:00
No to wszystko jasne, jak kiedyś przez nieuwagę wpadłem w próg VATowski i kasę fiskalną to się zwinąłem. Ale żeby tak od razu i z własnej nieprzymuszonej woli? Chyba, że z definicji prowadzonej działalności wpadasz od razu w VAT i pozamiatane, papiery, papiery i papiery, brrrr.
Witchma - 21 Kwietnia 2010, 09:12
Rafał, niestety wszyscy chcą ode mnie faktury VAT, bez tego nie da rady.
xan4 - 21 Kwietnia 2010, 18:26
Rafał, muszę Cię trochę skorygować
Rafał napisał/a | Nie musisz konta zakładać, o ile nie wpadniesz w jakiś próg. |
zgodnie z przepisami, każdy prowadzący działalność gospodarczą musi posiadać konto firmowe, czasami jest to niepotrzebne, patrz mój post powyżej.
Rafał napisał/a | Jeżeli jest to tylko możliwe ze względu na rodzaj wykonywanej działalności, najlepiej wybrać opodatkowanie w formie ryczałtu - wówczas prowadzisz minimalną księgowość ograniczoną tylko do książeczki sprzedaży, podatek płacisz raz do roku w styczniu |
Ryczałt opłaca się tylko, przy niektórych działalnościach i tylko przy prowadzeniu działalności w małym zakresie, powyżej określonych przychodów i kosztów to się po prostu nie kalkuluje. Przed rozpoczęciem działalności, trzeba to przeliczyć, co się będzie bardziej opłacało. Ryczałt, pomimo tego, że nie ma prawie ksiąg do prowadzenia, czasami jest droższy (wyższe podatki), wliczając w to nawet usługę księgową.
Co do płacenia podatków, zwyczajowo płaci się je co miesiąc, czasami, przy mniejszych obrotach można wybrać kwartalne rozliczanie, nie ma opcji rocznej. W styczniu składasz deklarację roczną na ryczałt, w której to rozliczasz podatki z opłaconymi składkami zdrowotnymi.
Rafał napisał/a | Możesz też to robić sama wystarczy zainstalować płatnika i siecią raz w miesiącu wysyłać sprawozdania i do 10 każdego miesiąca płacić składki ZUS. Ponieważ jestem leniem, a na dodatek asekurantem , płacę pani z ZUS co miesiąc 50 zł, a ona mi wszystko załatwia. |
Deklaracje ZUS dla osób prowadzących działalność gospodarczą, a nie zatrudniających pracowników, składa się tylko przy zmianach. W zeszłym roku wprowadzili, że składki są stałe przez cały rok, więc deklarację do ZUSu składa się raz na rok, przy zmianach rocznych. Płaci się tylko składki do 10 następnego miesiąca. Jest jedna możliwość składania deklaracji w trakcie roku, że w poprzednim miesiącu byłeś na L4, innej nie ma.
Rafał napisał/a | No to wszystko jasne, jak kiedyś przez nieuwagę wpadłem w próg VATowski i kasę fiskalną to się zwinąłem. Ale żeby tak od razu i z własnej nieprzymuszonej woli? Chyba, że z definicji prowadzonej działalności wpadasz od razu w VAT i pozamiatane, papiery, papiery i papiery, brrrr. |
Mnie z racji wykonywanej działalności papiery nie straszne, więc może mam inne podejście. Ale czasami te papiery pomagają zmniejszyć podatki, ale o tym w następnym odcinku Natomiast VAT czasami jest wymagany przez kontrahentów, albo po prostu pomocny (odbiorcy to i tak vatowcy, a Ty przynajmniej odliczysz sobie vat z kosztów).
Co do konta i US macie rację, przy zgłaszaniu VAT R, wymagane jest przedstawienie umowy z bankiem, chodzi o zwrot vatu, muszą mieć pewność, że dobrze wyślą. Po sławnej sprawie z Wrocławia są bardzo uczuleni na to.
No to się rozpisałem , to chyba mój najdłuższy post na forum, ale dusza księgowego nie dawała mi spokoju
NURS - 21 Kwietnia 2010, 19:07
http://wiadomosci.gazeta....__giganta_.html
Ciekawe, czy się sprawdzi.
Rafał - 22 Kwietnia 2010, 08:02
xan4 napisał/a | Rafał, muszę Cię trochę skorygować | Ja wiem, dlatego zastrzegłem się, że "nieoficjalnie" xan4 napisał/a | zgodnie z przepisami, każdy prowadzący działalność gospodarczą musi posiadać konto firmowe, | Zapewne jest taki przepis, zapewne nikt się nim nie interesuje, bardzo wielu znajomych posiada tylko swoje prywatne konto. xan4 napisał/a | Ryczałt opłaca się tylko, przy niektórych działalnościach i tylko przy prowadzeniu działalności w małym zakresie, powyżej określonych przychodów i kosztów to się po prostu nie kalkuluje. | Bardzo ważne słowa pogrubiłem, z całych sił staramy się, aby działalność pozostawała w małym zakresie przy niskich przychodach Inaczej człowiek nieostrożny wpada w kasę fiskalną i z jego starań nici xan4 napisał/a | Co do płacenia podatków, zwyczajowo płaci się je co miesiąc, czasami, przy mniejszych obrotach można wybrać kwartalne rozliczanie, nie ma opcji rocznej. W styczniu składasz deklarację roczną na ryczałt, w której to rozliczasz podatki z opłaconymi składkami zdrowotnymi. | Pod warunkiem, ze jakiś tam procent podstawy opodatkowania jest wyższy od składki ZUS (chyba zdrowotnej, ale nie orientuję się), co miesiąc księgowa sprawdza czy wyszedł podatek, a przecież w naszym interesie jest aby nie wyszedł xan4 napisał/a | Deklaracje ZUS dla osób prowadzących działalność gospodarczą, a nie zatrudniających pracowników, składa się tylko przy zmianach. | Toteż aby uniknąć płacenia drakońskich składek ZUS działalność przenosi się na babcię, która płaci tylko zdrowotne, a zatrudnia się samemu na etat po czym po pół roku zatrudnienia idzie się na wychowawczy i nie płaci się nic przy ciągłości zatrudnienia. Wówczas jest pracownik - jest deklaracja. xan4 napisał/a | Ale czasami te papiery pomagają zmniejszyć podatki, ale o tym w następnym odcinku Natomiast VAT czasami jest wymagany przez kontrahentów, albo po prostu pomocny (odbiorcy to i tak vatowcy, a Ty przynajmniej odliczysz sobie vat z kosztów). | Dokładnie. Kiedyś bardzo duże wrażenie zrobił na mnie właściciel stacji benzynowej, którego pita miesięcznego podglądnąłem: przychód 124 tys zł, koszty 123.960 tys zł, dochód 40 zł od którego to płaci się podatek. Przy ryczałcie oczywiście nie ma szans na taką kombinatorykę, robi się to inaczej, ale faktycznie jeśli masz plan ekspansji i chcesz życie oprzeć na konkretnej działalności to niestety trzeba robić papiery (brrrrr). Kiedyś robiłem chałupę pewnej księgowej, chwaliła mi się, że potrafi samochód 4 razy odpisać w koszty, a inni księgowi tylko 3
Tak sobie przeczytałem i pomyślałem, i jak w tej Polsce ma być dobrze i skąd na te emerytury brać, normalnie banda oszustów i krętaczy
|
|
|