To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2014, 13:45

wygooglałem, interesujące
Matrim - 7 Stycznia 2014, 15:10

Witchma napisał/a
A to już wszyscy przyjęli? Nawet Missisipi? :D

Nawet. Właśnie :D

Luc du Lac napisał/a
ale jeszcze nie wszystkie formalności zostały wypełnione

Dlatego trzymajmy się stanu obecnego ;)

Witchma - 7 Stycznia 2014, 15:18

W Missisipi nie uwierzę. Prędzej świnie zaczną latać. Nawet jeśli coś tam podpisali.
Matrim - 7 Stycznia 2014, 15:25

Witchma, hmmm... No, to powinnaś chyba obserwować niebo ;)

Nikt więcej nie strzeli?

Agi - 7 Stycznia 2014, 16:08

Strzelam: 20 lat temu.
Matrim - 7 Stycznia 2014, 17:10

Nie :)
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2014, 17:11

Matrim napisał/a
Nie
:shock:
gorbash - 7 Stycznia 2014, 17:20

10...?
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2014, 17:33

nie chciałbym się wtrącać ale wiki twierdzi, że Agi dobrze strzeliła, znaczy w granicach tolerancji, acz w zasadzie prawie w punkt
Matrim - 7 Stycznia 2014, 18:14

Jako że pojawiły się pewne rozbieżności, nie będę przeciągał.

Mississippi, jako ostatni stan przegłosował ratyfikację trzynastej poprawki w 1995 roku. Tak, ale... Ostatni paragraf upoważniał Sekretarza Stanu stanu (no, tak właśnie :) ), do poinformowania federalnego Archiwum Narodowego o tymże. Bo taka jest procedura. Ale z jakichś niewiadomych powodów, archiwum nie zostało poinformowane i zgodnie z prawem niewolnictwo w Mississippi obowiązywało nadal.

W 2013 roku, profesor neurobiologii z Uniwersytetu Mississippi, po obejrzeniu "Lincolna" zainteresował się sprawą i trafił na te informacje. Poinformował odpowiednie organy i szybko załatwiono przegapione formalności. Na początku lutego 2013 roku. Mniej niż rok temu.

Żródło (za Wiki angielską) (polska Wiki faktycznie jako datę ratyfikacji podaje 1995 rok, ale bez żadnych dodatkowych uwag).

Tak więc, gorbash się wstrzelił, gorbash zadaje :)

gorbash - 7 Stycznia 2014, 21:50

No to taki może bardziej eksperyment myślowy...
Mamy piłkę, oplatamy ją sznurkiem w najszerszym miejscu.
Mierzymy długość sznurka - wychodzi obwód, dajmy na to, 60cm.
Przedłużamy ten sznurek o metr, układamy go w okrąg i w środek wsadzamy piłkę. Ponieważ przedłużyliśmy sznurek, pojawiło się wolne miejsce między piłką a sznurkiem. Niech będzie że między piłką a sznurkiem jest 16cm.

Teraz bierzemy kulę ziemską, i ściagamy z niej równik - 40 tysięcy kilometrów. Przedłużamy go o metr tak jak poprzednio, układamy okrąg i wtykamy w środek kulę ziemską. Między równikiem a kulą ziemską będzie szczelina.
O ile mniejsza/większa będzie ta szczelina w stosunku do szczeliny między piłką a sznurkiem?
Proszę również o uzasadnienie.

Matrim - 7 Stycznia 2014, 22:04

Mnie wychodzi, że będzie taka sama. Pewnie przez Talesa.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2014, 22:19

Czy uzasadnienie 2pir jest wystarczające?

Matrim ma rację. Ale czemu Talesa?

Matrim - 7 Stycznia 2014, 22:52

Fidel-F2 napisał/a
Ale czemu Talesa?

Nie wiem, strzelałem :) Proporcje pasują zwykle tam, gdzie pojawiają się różne wielkości wzajemnie powiązane, więc pomyślałem, że spróbuję ;)

gorbash - 8 Stycznia 2014, 07:35

Uzupełniając odrobinę uzasadnienie Fidel-F2a - jak zmieniamy obwód to zmiana promienia zależy wyłącznie od tego o ile zmieniliśmy obwód, a nie od tego jaki był promień wcześniej.
Fidel-F2, zadajesz ze względu na pełniejszą odpowiedź.

Fidel-F2 - 8 Stycznia 2014, 12:27

Miałem jakieś fajne pytanie parę dni temu ale mi się zapomniało. Coś wymyślę.
gorbash - 13 Stycznia 2014, 21:24

Fidel-F2, jak tam? Wymyśliłeś?
Fidel-F2 - 15 Stycznia 2014, 11:19

Kim był Łazik z Tormesu?
dalambert - 15 Stycznia 2014, 15:38

Fidel-F2, w ogóle "nie był" ale istnieje niewątpliwie. To postać literacka :)
Fidel-F2 - 15 Stycznia 2014, 16:18

no to rozwiń i zadawaj
dalambert - 15 Stycznia 2014, 21:48

Jak się nikt do juta do południa wiedzą nie wykaże to wam opowiem. :)
Fidel-F2 - 15 Stycznia 2014, 21:51

Nie przeciągaj.
dalambert - 15 Stycznia 2014, 22:03

Fidel-F2, może jednak jeszcze ktoś w tym literackim towarzystwie o powieści łotrzykowskiej słyszał.
Kruk Siwy - 15 Stycznia 2014, 22:09

Słyszał, słyszal. Dyla Sowizdrzała też czytał, Idziego Blasa też w rękach trzymał. Ale może mniej zaawansowani wiekiem się odezwą?
dalambert - 16 Stycznia 2014, 13:52

Wspomniany Łazik z tormesu / w originale Łazarz -Lazario de Tormes/ to bohater pierwszej "powieści pikarejskiej", czyli opowieści łotrzykowskiej, sławiącej ubogiego cwaniaka dającego popalić możnym i nie możnym. Wydana w Hiszpani w połowie XVI wieku,
Dała początek niezwykle popularnemu gatunkowi i to do naszych czasów porzez liczne wieki.
Ot choćby dzielny wojak Szwejk, czy Dyl Sowizdrzał, ewentualnie na forum Fidel-F2, :wink:

Fidel-F2 - 16 Stycznia 2014, 14:20

dalambert napisał/a
ewentualnie na forum Fidel-F2
dziękuję dalambert, a teraz zadaj pytanie
dalambert - 16 Stycznia 2014, 15:33

Co spowodowało zainteresowanie Arabii Saudyjskiej niejakim Sewerynem Wacławem Rzewuskim /
dalambert - 19 Stycznia 2014, 14:19

" Sur le chevaux orientaux et provenauts des races orientales " to dzieło Rzewuskiego ozdobione ponad 400 kolorowymi rysukami zawierające bezcenne informacje o świecie orientu z pierwszej ćwieci XIX, o koniach, plemionach / łącznie z listami nazwisk/ muzyce / nuty/. Jest w naszej Narodowej Bibliotece / oczywiscie nie wydane/.
Arabia saudyjska zwróciła się oficjalnie o udostępnienie gdyż dla nich est bezcennym źródłem do ich historii z czasów gdy robili za pustynnych złodzieii i rabusiów. O Rzewuskim wiecej macie na wiki.
No to teraz coś łatwiejszego i dla prawdziwych znawców :
Ile jest 2+2 :?:

Radomir - 19 Stycznia 2014, 17:26

4?
gorat - 19 Stycznia 2014, 17:32

10

Partner forum